Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Adobe Illustrator - problem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 kaslapek

kaslapek
  • 256 postów
  • SkądGliwice

Napisano 27 czerwca 2009 - 19:05

Witam wszystkich.

Mam dziwny problem.
Zainstalowałem sobie Adobe Illustrator CS3.
I mam taki problem : gdy wpisuje jakieś CYFERKI pojawiają się dziwne znaczki:

Dołączona grafika

może mi ktoś powiedzieć gdzie i co mam przestawić ??
bo zgłupiałem już - a pewnie to malutki kłopot :)

#2 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 27 czerwca 2009 - 19:49

To nie są dziwne znaczki - to są cyfry (kolejno od 1 do 0) standardowego alfabetu...arabskiego. Serio-serio. :-) Czyli może to kwestia ustawień językowych?

#3 kaslapek

kaslapek
  • 256 postów
  • SkądGliwice

Napisano 27 czerwca 2009 - 22:13

To nie są dziwne znaczki - to są cyfry (kolejno od 1 do 0) standardowego alfabetu...arabskiego. Serio-serio. :-) Czyli może to kwestia ustawień językowych?

ja wiem ze to sa cyfry bo sam je wpisalem ;)
co masz na myśli mówiąc o ustawieniach językowych?

#4 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 27 czerwca 2009 - 22:25

Nie pracuję z Illustratorem. nie znam go dobrze. Chodziło mi tylko o to, że skoro to nie są przypadkowe znaki (jakieś gwiazdki / serduszka / kwiatki ;-) tylko jednak CYFRY (tyle, że po arabsku) to może gdzieś w ustawieniach masz ustawiony język arabski. A jak piszesz w Illustratorze litery, to wychodzą normalne, łacińskie?

#5 Jaras

Jaras
  • 568 postów

Napisano 27 czerwca 2009 - 23:41

Zmień czcionkę, bo domyślnie masz jakąś arabską.

#6 macendrju

macendrju
  • 358 postów

Napisano 27 czerwca 2009 - 23:47

rozwijasz zakładkę CHARAKTER (odpowiedzialna za formatowanie tekstu) i tam na dole masz ustawione Arabski. Ustaw na Polski/Polish. Te cyferki,to arabskie cyferki. Mnie to tez wkurza i nie wiem jak przestawic to na stale by domslnie startowal z ustawieniem na polskie. Uprzedzę, ze w ustawieniach glownych ilustratora mam ustawiony jezyk polski. Przeryłem ilustratora i nic nie znalazłem... Moze to kto wie?. Po wyłączeniu i właczeniu na nowo domyslnie ... arabski

#7 kaslapek

kaslapek
  • 256 postów
  • SkądGliwice

Napisano 28 czerwca 2009 - 09:38

rozwijasz zakładkę CHARAKTER (odpowiedzialna za formatowanie tekstu) i tam na dole masz ustawione Arabski. Ustaw na Polski/Polish. Te cyferki,to arabskie cyferki. Mnie to tez wkurza i nie wiem jak przestawic to na stale by domslnie startowal z ustawieniem na polskie. Uprzedzę, ze w ustawieniach glownych ilustratora mam ustawiony jezyk polski. Przeryłem ilustratora i nic nie znalazłem... Moze to kto wie?. Po wyłączeniu i właczeniu na nowo domyslnie ... arabski

dzięki ;p zobaczymy jak długo będzie działać
może powodem jest polski język w Leopardzie?? Czytałem że to czasami może mieć wpływ
bo ja rownież przeszukałem całego illustratora i nie znalazłem funkcji za to odpoiedzialnej, a domyślny język mam ustawiony polski :(

#8 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 28 czerwca 2009 - 16:34

@kaslapek, macendrju: Nie chcę wam nic imputować chłopaki ;) ale chyba zassaliście z tego samego torrenta tego AI :lol: Bo wygląda na to (a raczej na pewno) że obaj macie wersję ME (Middle East). Arabic i Hebrew występują tylko tam - tym to się między innymi różni od wersji IE (international English). Pracuję na IE (nie z torrenta :)) i mam w defaulcie English. Defaulta zmienić się nie da ZTCW, bo jest właśnie przypisany do wersji lokalizacyjnej AI. Pozdr

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych