Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ibook G4 1,33 Ghz, 1,5 GB RAM i fatalna wydajność

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 janol

janol
  • 6 postów

Napisano 25 czerwca 2009 - 20:33

Witam, posiadam sprzęt jak w temacie, tj iBooka G4 z procesorem 1,3 Ghz i 1,5 GB RAM i Tigerem 10.4.11 na pokładzie. Kupując laptopa wiedziałem, że jest to komputer kilkuletni, aczkolwiek czytając opinie na temat komfortu pracy itd. na laptopie o takiej lub podobnej specyfikacji, spodziewałem się, że będę mógł za jego pomocą sterować zdalnie rakietami ziemia-powietrze ;], a przynajmniej bez żadnych problemów korzystać z internetu. I tutaj pojawia się problem. Otóż włączając przeglądarkę (korzystam z FF, ale zarówno na Safari jak i Operze jest to samo) natychmiast zajęte mam średnio 40-50 % zasobów procesora (ot np teraz, gdy nie robię niczego innego niż pisanie tego posta). Przy większej ilości zakładek zużycie wzrasta, co oczywiście objawia się niezwykle spowolnionym otwieraniem stron, "skaczącym" scrollowaniem okna itd, aż do zgonu przeglądarki włącznie (pojawia się kolorowa piłeczka i FF się wyłącza). Próba obejrzenia głupiego filmiku na youtube jest skazana na niepowodzenie - 100 % zajętej mocy procesora, klatkowanie itp - o jakimkolwiek komforcie można zapomnieć. Jednym słowem flash to za dużo dla mojego iBooka. Doszło do tego, że jeśli chcę zobaczyć coś na YT, to wolę skorzystać z Ipoda Touch. Przy korzystaniu np. z Worda pisany tekst pojawia się na ekranie z mocnym opóźnieniem, a taki iTunesControl, z którego próbowałem korzystać zajmował kilkadziesiąt procent procesora. Jak wspomniałem na początku, spodziewałem się przynajmniej komfortowej pracy, porównywalnej do tej ze stacjonarnego peceta - wymagania raczej niezbyt wysokie skoro laptop służy mi praktycznie tylko do netu i filmów. W drugiej roli sprawdza się świetnie, ale pierwsza to katastrofa. Zatem mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników: czy mój sprzęt jest zbyt leciwy jak na moje wymagania i takie zachowanie laptopa to norma czy też jest to jakiś wyjątek od reguły? Liczę, że prawidłową jest druga odpowiedź, dlatego od razu proszę o ewentualne rady co zrobić, żeby doprowadzić iBooka do stanu większej użyteczności. PS. Jeśli temat jest w złym dziale, to proszę o przeniesienie. Pozdrawiam

#2 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 25 czerwca 2009 - 20:51

mam identycznego ibooka (a nawet 2 w domu) pod leopardem i chodzi miodzio: działa tak samo jak mój macbook alu (ibook jest używany codziennie po parę godzin). Za to kiedyś dawno temu (na 10.4 albo 10.5) pojawiał sie bug systemowy, który obciążał procka w 100%. Moja dziewczyna miała z tym problem, i zorientowałem się jak w jej komputerze wiatrak chodził cały czas, a u mnie nigdy się nie włączał. Trzeba było kasować jakąś bazę danych z System/log itp. Sprawdź w Activity Monitor. p.s. miałem też problem z Flash Palyerem 9, po wgraniu 10 youtube działa idealnie (nawet HD niektóre chodzą)

#3 netruner

netruner
  • 564 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 czerwca 2009 - 20:52

Mogę Ci powiedzieć tyle. Moja żona miała dokładnie takiego samego jak piszesz. Nie miała takich problemów otworzone zawsze iTunes, Safari, FF, Adium, Skype i śmigało bez problemu i żadnych zacięć. Pierwsze co powiedziała jak się przesiadła na Macbooka to czy on musi przy oglądaniu YT tak szumieć :). Zresztą ledwo co ją namówiłem na przejście na MacBooka. Czy system stawiałeś od nowa ? Może odpal Onyxa i zrób czyszczenie.

#4 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 25 czerwca 2009 - 21:01

To jest właśnie to co pisałem już nie raz na tym forum zawsze przyjęło się mówić że mac działa wydajnie na słabych konfiguracjach itd ... , ale ta wydajność to zależy od użytkownika bo jest ona pojęciem względnym dla jednego iTunes skaczący 10razy to jest super szybko inny na dwa podskoki narzeka, co do youtube HD to nawet na moim intelu nie chodzą ale zmiana kompa już się zbliża. A obciążenie procesora i pamięci to już przestałem na to zwracać uwagę bo system sobie tym świetnie zarządza.

#5 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 25 czerwca 2009 - 21:03

Mogę Ci powiedzieć tyle. Moja żona miała dokładnie takiego samego jak piszesz. Nie miała takich problemów otworzone zawsze iTunes, Safari, FF, Adium, Skype i śmigało bez problemu i żadnych zacięć. Pierwsze co powiedziała jak się przesiadła na Macbooka to czy on musi przy oglądaniu YT tak szumieć :). Zresztą ledwo co ją namówiłem na przejście na MacBooka.

Czy system stawiałeś od nowa ?
Może odpal Onyxa i zrób czyszczenie.

Skąd ja to znam: jednego ibooka dałem mojej mamie, drugiego ma ciągle moja dziewczyna. ja sam używam nowego macbooka tylko dlatego, że muszę używać wirtualizacji do pracy. Moje dziewcze nie chce słyszeć o zmianie. Kupiłem te komputery ze względu na dobrą wydajnośc i swietną grafikę (z 2x szybszą niż GMA950 i X3100).

A jedna drobna uwaga: czy procek jest ustawiony na maksimum wydajności w ustawienach energii. Bo w trybie ekonomicznym albo nawet auto, potrafi strasznie mulić,

#6 janol

janol
  • 6 postów

Napisano 25 czerwca 2009 - 21:34

Dzięki za zainteresowanie. Po kolei. @tskisiu Nic takiego nie mam, Activity Monitor monitorowałem na bieżąco zanim tutaj napisałem. To przeglądarka jest tak zasobożerna. O kulturze pracy iBooka sporo czytałem i faktycznie ciche jest to ustrojstwo, ale tylko jak praktycznie nic na nim nie robiłem ;] Zastosowałem się do Twojej rady dotyczącej ustawień energii. Faktycznie był tam ustawiony tryb ekonomiczny przy pracy na baterii i auto na zasilaczu. Po zmianie odczuwam różnicę, zwłaszcza w płynności przewijania okna. Będę sprawdzał dalej. Nie pomyślałem, że akurat tam może tkwić coś, co może decydować o sytuacji. Przy pobieżnym sprawdzaniu wszystkich opcji zanotowałem w pamięci, że tam ustawia się kwestie usypiania i wyłączania podświetlenia. Nie zwróciłem uwagi na opcję dotyczącą procesora. @netruner System zostawiłem taki jaki był postawiony przez poprzedniego użytkownika. Reinstalację (swoją drogą, słowo mocno kojarzone z Windowsem, aczkolwiek muszę przyznać, że Windę reinstalowałem może ze dwa razy, a np. Linuksa, z którego też korzystam zdarzało mi się wielokrotnie, no ale to raczej przez swoje błędy ;] ) też rozważałem, ale raczej jako ostateczność. Najpierw chciałem spróbować załatwić sprawę mniej "inwazyjnie". @seb235 Wierz mi, nie jest człowiekiem, dla którego jeden czy dwa zgrzyty dyskwalifikują sprzęt. Dość powiedzieć, że iBooka i związaną z nim przypadłość mam już kilka miesięcy, a dopiero teraz, po tym jak samodzielne poszukiwania spełzły na niczym, a cierpliwość (bo to naprawdę tragedia była) powoli się kończyła, zdecydowałem się zawracać komuś głowę na forum. Na razie zatem będę testował użytkowanie sprzętu po zmianie zaproponowanej przez tskisiu i zobaczymy jak sprawa będzie wyglądać.

#7 tuniu

tuniu
  • 139 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 25 czerwca 2009 - 22:09

Moja rada przeinstaluj system, moze poprzedni uzytkownik cos namieszal. iBook G4 1.33 i 1.5 GB ram + Leopard chodzi swietnie

#8 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 czerwca 2009 - 22:57

Takich problemów jak opisujesz nie mam nawet na power macu G4 400 mhz :) (wyłączając oczywiście youtube, które nie ma prawa działać na tak leciwym sprzęcie)

#9 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 26 czerwca 2009 - 06:12

Takich problemów jak opisujesz nie mam nawet na power macu G4 400 mhz :) (wyłączając oczywiście youtube, które nie ma prawa działać na tak leciwym sprzęcie)

eeee.... spróbuj odpalić filmik w youtube przez VLC (w jednej z opcji otwierania plików mozna wstawić adres www). Bedziesz zaskoczony! Od razu też zauwazysz jak niedopracowany jest flash na ppc.

#10 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 26 czerwca 2009 - 06:41

U mnie (PB 867, 1.2GB RAM), odpalony Mail, iChat, Firefox z kilkoma zakładkami - nic się*nie muli, FF obciąża procek na 5-7%. Oczywiście trzeba zwrócić*uwagę na flasha - jeśli będziesz miał po 10 animacji flashowych na stronie to nie ma siły - zamuli nawet mojego MP z podpisu. U mnie przynajmniej reklamy skutecznie załatwia wtyczka do FF adblock. Oczywiście z Youtube też nie ma problemów.

#11 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 czerwca 2009 - 08:11

To jak niedopracowany jest Flash na OSX pokazuje mi codziennie makbook odpalając wiatraki przy byle filmiku Flashowym :-) Od VLC wole plugin Click to Flash :-) nie wczytuje flasha do puki na nim nie klikniesz :-) A na youtube domyślnie po kliknięciu odtwarza h264 w qt

#12 janol

janol
  • 6 postów

Napisano 26 czerwca 2009 - 08:33

Zapewniam, że adblocka używam, a moja przeglądarka co do zasady z flashem zbyt wiele spotkań nie ma, nie licząc streamingu video. Opisane problemy pojawiają się przy otwartych kilku kartach np. zwykłego forum. @igneus No też mi się coś tak ta cała sprawa podejrzana wydawała, bo opinii podobnych do Twojej czytałem wiele ;]

#13 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 26 czerwca 2009 - 08:33

Wiatraki pod Safari czy FF to raczej rzadkosc, jedynie troche kreci na youtube. Pod zadnym pozorem nie pakuj w tego lapka Leoparda. Na Tigerze uzyskasz maks wydajnosci.

Glupie pytanie ale musze - naprawiales przywileje? Jak cos sie dzieje z aplikacjami to to najczesciej pomaga. Wystarczy w DU odpowiedni sie tym zajac. Zacznij wiec od tego a zwykle surfowanie po sieci nie powinno byc juz problemem. Jesli jednak cos jest nie tak to bardzo dziwne gdyz na moim starym PIII 1ghz i 512 ramu wszystko smigalo procz gier flashowych, ale youtube smigal.

---- Dodano 26-06-2009 o godzinie 15:51 ----

To jak niedopracowany jest Flash na OSX pokazuje mi codziennie makbook odpalając wiatraki przy byle filmiku Flashowym :-)
Od VLC wole plugin Click to Flash :-) nie wczytuje flasha do puki na nim nie klikniesz :-) A na youtube domyślnie po kliknięciu odtwarza h264 w qt

Swietna sprawa z tym pluginem Dzieki!!! :-D

#14 janol

janol
  • 6 postów

Napisano 08 lipca 2009 - 21:03

Witam ponownie. Zastosowałem się do rad z Waszych postów: ustawiłem wydajność procesora na maksymalną - nie pomogło; ponaprawiałem przywileje - równieź bez zmian. W akcie desperacji zainstalowałem na nowo Tigera i niespodzianka... Bez zmian. Przewijanie okna przeglądarki skutkuje natychmiastowym maksymalnym obciążeniem procesora, co oczywiście objawia się skokowym przesuwaniem. Takie zużycie procesora powoduje też oczywiście wzrost jego temperatury, a co za tym idzie komputer bardzo często włącza wiatraki, co jak zrozumiałem z poprzedniego posta, nie jest normalnym zachowaniem. Przy youtube 100 % obciążenia występuje nawet bez przesuwania okna przeglądarki. Wnioskuję zatem, że problem nie leży po stronie systemu. Jakieś pomysły? Dodam jeszcze, że kiedy podglądam monitor systemu (zarówno graficzny jak i w terminalu), to ni cholery nie wychodzi mi 100 % dodając wszystkie aktywne procesy (dane o tych 100% biorę np z istatmenu czy istat pro). Nie wiem czy to coś pomoże przy odnalezieniu przyczyn problemu, ale wolę o tym wspomnieć.

#15 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 09 lipca 2009 - 06:06

Spokojnie, u mnie tez youtube zjada bardzo duzo zasobow. Jesli uzywasz Safari lub OmniWeb to polecam program Click To Flash for Webkit. Chyba na macupdate znajdziesz z tego co pamietam. I ogolnie przy ladowaniu stron www G4 lubi sie pocic to normalka ale po zaladowaniu strony powinna przewijac sie w miare plynnie, chyba ze jest nafaszerowana flashowymi animacjami to moze byc gorzej - to drugi powod dla ktore uzywam Click To Flash :) Daj znac czy udalo Ci sie to znalezc i jak Ci sie sprawuje.

#16 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 lipca 2009 - 07:53

Chris rozumiem, że Ci sie wtyczka spodobała ale to 3 post o niej na tej stronie :-) @Janol a z ciekawości jak przeinstalowałeś Tigera z jakimi opcjami ?

#17 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 09 lipca 2009 - 08:27

Hehe, nie zauwazylem, bo nie pamietam do konca wszystkiego co gdzie napisalem wiec moge sie powtarzac lub powielac - nie bij ;) Juz teraz jest to ugruntowany temat ;) A faktycznie, podoba mi sie ta wtyczka bo mozna za jej pomoca sciagac poprzez QT Pro filmy na twardziela bez zbednych wtyczek a i animacje pod utube chodza znacznie plynniej niz pod flashem na PM G4

#18 M@thias

M@thias
  • 188 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lipca 2009 - 21:27

Witam, mam takiego samego iBook'a i nie mam takich problemów mało tego wcześniej miałem z procem 933Mhz i 384 MB ramu i też nie miałem problemów. Tego pierwszego wydajność trochę spadła po zainstalowaniu Safari 4 ale nie wiele... Może faktycznie coś z systemem. Moja rada zrób buckup, format i postaw na nowo system i... nie powinno juz być problemów na długie lata ;)

#19 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 lipca 2009 - 21:35

Czytaj wątek kolega janol przeinstalował już Tigera i nie pomogło :-) Pytanie właśnie z jakimi opcjami go przeinstalował Ale na to dotychczas nie odpowiedział

#20 janol

janol
  • 6 postów

Napisano 14 lipca 2009 - 20:51

Aj przepraszam za opieszałość. Przeinstalowałem przez opcję Erase - dysk wyczyszczony, źadnych kompromisów ;] Jest odrobinę lepiej, da się przeglądać strony, ale do komfortu z PC jeszcze trochę zostało, niestety. Przy youtube wyrażnie widać jednak klatkowanie (przy wykorzystaniu VLC do odtwarzania sytuacja się poprawia, no ale to półśrodek). No i się grzeje ustrojstwo - zwłaszcza dysk i procesor.

#21 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 14 lipca 2009 - 21:57

Jak już wyczyściłeś dysk i przeinstalowałeś Tigera to zrób aktualizacje i sprawdź jak sprawa wygląda. Jeśli nie zauważysz zmian to niestety wydaje mi się że problem może leżeć gdzieś w sprzęcie, mimo że po przeczytaniu Twojego pierwszego postu od razu taką opcję odrzuciłem. Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy: skąd masz Tigera? Są to oryginalne płyty od tego modelu iBooka? Może tu jest coś nie tak.

#22 gooroo30

gooroo30
  • 304 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 14 lipca 2009 - 23:11

Może któraś z kości pamięci jest walnięta ?

#23 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 14 lipca 2009 - 23:28

Nie mam dużego doświadczenia z PPC, ale wydaje mi się że w wypadku uszkodzonej kości problemy pojawiały by się już przy instalacji systemu. W każdym razie nie zaszkodzi sprawdzić, niestety nie znam darmowego memtesta dla PPC, może będzie działał ten z SystemRescueCD, a jeśli nie to jest płatny Memtest OS X - kosztuje mniej niż 5 PLN, więc nie jest duży wydatek :-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych