Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

zalałam klawiature piwem. co zrobić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 emtiwi

emtiwi
  • 17 postów

Napisano 25 czerwca 2009 - 15:05

witam, niedawno zalałam klawiaturę w MacBook'u piwem. Na szczęscie wszystko działa, tylko strasznie się klei i nie mogę szybko pisać, ponieważ klawisze momentami zostają wciśnięte. Nie chce oddawać maca do serwisu bo wymiana klawiaturu jak mnie poinformowano to koszt ok 1900zł. Moje pytanie: Jak nalezy prawidłowo wyjmować klawisze i czym najlepiej je wyczyścić i czy da się to w ogole wyczyścić, żeby klawiatura sprawnie działała. dziekuje i pozdrawiam.

#2 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 25 czerwca 2009 - 15:16

Klawiatura w jakim macbook'u ? White ? Pro ? Unibody ? Klawisze można wyjmować delikatnie je podważając. Ja wyczyściłbym całą klawiaturę (po rozkręceniu) w wodzie destylowanej. Pozdrawiam.

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 25 czerwca 2009 - 15:50

Pamiętaj, że jeśli choć trochę została zalana płyta główna, to może od razu tego nie odczujesz, ale po jakimś czasie zacznie ci to wyżerać ścieżki i w tedy, już nie ma co ratować. Po każdym zalaniu, należy sprawdzić czy zalanie nie doszło do płyty głównej, czy złącza ładowania baterii.

#4 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 25 czerwca 2009 - 15:51

Oj czeka Cie korozja sprzetu. Dlugo taki sprzet nie pochodzi, chyba ze bedziesz miec serio farta. Juz niedawno byl o tym temat. Jednak to juz jest pewne ze ktoregos dnia to przestanie chodzic. Rob na bierzaco backup bo to moze byc kwestia godzin. Chyba ze nie doszlo nic do bateri czy plyty glownej to bedzie wszystko ok, tak jak mowi Iro ale dziwne by to bylo bo przeciez plyny przecisna sie przez prawie kazda szparke.

#5 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 25 czerwca 2009 - 18:25

>zalałam klawiature piwem. co zrobić? zakuj sie w dyby na tydzien! I kazdy niechaj rzuci jabcem! A pierwszy niech cisnie ten ktory nigdy maca nie zranil! Mysle ze taka kara wystarczy:>

#6 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 czerwca 2009 - 18:32

nie na darmo moja nauczycielka informatyki z liceum mówiła " nie żreć i nie pić przy komputerze". Nigdy nie zalałem kompa a i kruszków nie miałem w klawiaturze i nie chrzęściła:P No, może nieco grzeczniej to powiedziała ;) Niech każdy kto to przeczyta, wyciągnie naukę na przyszłość. Chociaż z kolei jak mawia mój szef, że "człowiek uczy się na błędach" (szkoda, że nie na cudzych)

#7 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 25 czerwca 2009 - 18:32

vendisse posrana jestes ile ty masz lat? 12?

#8 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 25 czerwca 2009 - 18:36

vendisse posrana jestes ile ty masz lat? 12?

Zaraz bedzie [ciach]... Poziom wypowiedzi na tym forum schodzi na psy...

#9 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 25 czerwca 2009 - 18:41

no ja bym powiedzial ze jednak poziom uzytkownikow i ich wypowiedzi schodzi na psy ;-) poza tym nie wiem jakie masz zastrzezenia do slowa "posrana" ? :D

#10 estel

estel
  • 195 postów

Napisano 25 czerwca 2009 - 18:49

Może takie, że jeżeli chcesz komuś wytknąć niski poziom wypowiedzi to raczej nie powinieneś używać tekstów spod trzepaka, bo cały twój argument diabli wzięli?

#11 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 25 czerwca 2009 - 19:03

Jest to wulgarne slowo... Koniec off topa... Lepiej napiszczcie jak pomoc.

#12 Sidov

Sidov
  • 64 postów

Napisano 25 czerwca 2009 - 19:59

witam,
niedawno zalałam klawiaturę w MacBook'u piwem. Na szczęscie wszystko działa, tylko strasznie się klei i nie mogę szybko pisać, ponieważ klawisze momentami zostają wciśnięte.
Nie chce oddawać maca do serwisu bo wymiana klawiaturu jak mnie poinformowano to koszt ok 1900zł.
Moje pytanie: Jak nalezy prawidłowo wyjmować klawisze i czym najlepiej je wyczyścić i czy da się to w ogole wyczyścić, żeby klawiatura sprawnie działała.
dziekuje i pozdrawiam.

...Zanieś to to do SERVICE i nie sądzę że ktoś wpadnie na pomysł wymiany klawiszy, wyczyszczą, dadzą klapsa i do domu. :)

...mam kolegę pracującego w SERVISIE MAC'a, po rozmowie tel. stwierdził że to żaden problem, ale może ktoś chłopa chce naciągnąć.

#13 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 25 czerwca 2009 - 20:20

" nie żreć i nie pić przy komputerze". Nigdy nie zalałem kompa a i kruszków nie miałem w klawiaturze i nie chrzęściła:P Ja swego czasu zalalam klawe od PC 2 razy... w ciagu 5minut. WYlalam kubek z kawa raz, rzucilamklawe w kat, wzielam druga i za chwile znow to samo:D Niestety czasem mi sie wydaje ze mam wlasnie 12 lat. Ale nie ma nic lepszego niz kawusia przy porannych newsach:> Kazdy zyje jak uwaza, mozna tez kupowac kompa za 10tysiecy i trzymac pod kloszem zeby sie nie ubrudzil przypadkiem ale ile z tego pozytku to juz sobie kazdy sam odpowie. Ja mam laptopa za 1500zl, jak sie popsuje to kupie nowy i nie bede plakac nad rozlanym mlekiem:>

#14 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 czerwca 2009 - 20:51

" nie żreć i nie pić przy komputerze". Nigdy nie zalałem kompa a i kruszków nie miałem w klawiaturze i nie chrzęściła:P

Ja swego czasu zalalam klawe od PC 2 razy... w ciagu 5minut.
WYlalam kubek z kawa raz, rzucilamklawe w kat, wzielam druga i za chwile znow to samo:D

Niestety czasem mi sie wydaje ze mam wlasnie 12 lat.

Ale nie ma nic lepszego niz kawusia przy porannych newsach:>

Kazdy zyje jak uwaza, mozna tez kupowac kompa za 10tysiecy i trzymac pod kloszem zeby sie nie ubrudzil przypadkiem ale ile z tego pozytku to juz sobie kazdy sam odpowie.

Ja mam laptopa za 1500zl, jak sie popsuje to kupie nowy i nie bede plakac nad rozlanym mlekiem:>

hmmm...klawa od pc spoko, klawa od imaca - spoko (trochę droższa ale jeszcze spoko), ale laptop? szkoda kasy na coś tak durnego jak zalanie (nawet niechcący, nawet przypadkiem) całego kompa. Szkoda również zdrowia i nerwów z powodu zaspokajania podstawowej potrzeby życiowej.

nie trzymam kompa pod kloszem, tylko z niego korzystam. Nie musze przy nim ani jeść ani pić.
I mam z niego pożytek :)

co do kawy to sie nie zgodzę - znam lepsze rzeczy, a kawy nie używam, chyba że raz na ruski rok, do smaku.

Pozdrawiam

#15 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 czerwca 2009 - 19:05

Nie chce oddawać maca do serwisu bo wymiana klawiaturu jak mnie poinformowano to koszt ok 1900zł.

Jak MB white to taka wymiana ok 300PLN jak uni to nie wiem, ale wątpię żeby było aż takie przebicie. Gdzie Ci taką cenę zaproponowali?

#16 Sidov

Sidov
  • 64 postów

Napisano 27 czerwca 2009 - 23:23

Może zakończmy własne dywagacje i zapytajmy jakie postanowienia, kolegi z zalaną klawiaturą????

#17 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 28 czerwca 2009 - 10:24

koleżanki ;) Jeśli często pijesz nad maciem piwa i inne napoje wyskokowe to polecam podpięcie zewnętrznej klawiatury i ustawienie maca w bezpiecznym miejscu :D

#18 Sidov

Sidov
  • 64 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 10:36

Może zakończmy własne dywagacje i zapytajmy jakie postanowienia, kolegi z zalaną klawiaturą????

...przepraszam KOLEŻANKĘ!!! :P

#19 majer

majer
  • 296 postów
  • SkądChorzów

Napisano 29 czerwca 2009 - 10:51

IBM lenowo jakiś tam model, ma jakieś specjalne kanaliki że jak zalejesz klawiaturę to ona ma specjalne kanaliki, żeby lapkowi nic się nie stało.... jest coś takiego w apple?

#20 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 10:56

IBM lenowo jakiś tam model, ma jakieś specjalne kanaliki że jak zalejesz klawiaturę to ona ma specjalne kanaliki, żeby lapkowi nic się nie stało.... jest coś takiego w apple?

Tak jest, tylko odwrotnie
W MB jest pod klawiaturą jest rynienka, której odpływ prowadzi prosto na układ zasilania baterii. :confused:

#21 TV3DHD

TV3DHD
  • 21 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 czerwca 2009 - 19:18

witam,
niedawno zalałam klawiaturę w MacBook'u piwem. Na szczęscie wszystko działa, tylko strasznie się klei i nie mogę szybko pisać, ponieważ klawisze momentami zostają wciśnięte.
Moje pytanie: Jak nalezy prawidłowo wyjmować klawisze i czym najlepiej je wyczyścić i czy da się to w ogole wyczyścić, żeby klawiatura sprawnie działała.
dziekuje i pozdrawiam.

Pomocny będzie ten wątek: Zalany Macbook. - MyApple.pl

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych