Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Matryce w monitorach Apple

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 krazlizek

krazlizek
  • 4 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 13:55

Witam, Czy ktoś z was wie jakieo radzaju są matryce w Macach? Ponieważnigdzie oficjalnie sie o tym nie wspomina, a najbardziej mnie intresuje co siedzi w Mac Bookach Pro, ponieważ nosze sie z zakupem takowego lapka. Nie wiem czy tam są matryce TN, PVA czy moze IPS (jak by była ta ostatnia to by było super :) ). Lapa widzałem w sklepie i kolory ma całkiem niezłe, ale słyszałem, ze to mogą być poprostu sztuczki programistyczne (?) mające na celu sprawiać wrażenie lepszej jakosći. Jakie są Wasze odczucia / opinie, pytanie kieruje głownie do ludzi zajmujących sie zawodowo grafiką komputerową. Pozdrawiam, K

#2 majer

majer
  • 296 postów
  • SkądChorzów

Napisano 22 czerwca 2009 - 14:06

nikt Ci nie odpisał, w sumie mnie to zaciekawiło...
znalazłem na naszym forum :http://www.myapple.p...ibody-13-a.html

a jak w firmie zapytałem fanów maca to powiedzieli "dobre"

#3 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 14:21

We wszystkich obecnie produkowanych laptopach na rynku siedza matryce TN+Film i nie wazne, czy to Apple, czy Sony lub Acer. Nawet nie ma co porownywac do tradycyjnego monitora TN+Film, nie wspomne o S-IPS, MVA/PVA.

#4 krazlizek

krazlizek
  • 4 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 15:25

czyli ta zauważalna róznica między matryca w Sony Vaio a MBP jest spowodowana tyl;ko i wyłącznie podświetlaniem LED?

#5 sawindel

sawindel
  • 112 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 15:35

Hmm... nie wiem o jakiej różnicy mówisz, bo mój "stary" (rok produkcji 2007) soniacz ma fantastyczną matrycę, a podświetlany jest dwoma lampami, matryca postawionego obok macbook alu wyglądała tragicznie. Różnica jest tylko w równomierności podświetlania, zwłaszcza przy brzegach na dole. LED ma zdecydowaną w tym miejscu przewagę.

#6 krazlizek

krazlizek
  • 4 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 15:44

ja widziałem strasznie wyblakłe kolory na Vaio oraz tą łune na dole,
a tak wogóle to któryś z nich nadaje się na komputer do grafiki? (jeżeli chodzi o design to jednak sony wygrywa :) )
dotej pory pracowałem na crt Samsung SyncMaster 795MB i na lcd HP LP2465 24" na matrycy SPVA, teraz dużo się przemieszczam, dltego pomyślałem o lapku

---- Dodano 22-06-2009 o godzinie 17:09 ----
przy czym zdaje sobie sprawe ze obe te monitory nie są super rewelacyjne to nie Eizo :) poprostu zastanawiam się czy laptop ma szansę być narzędziem dla grafika, oczywiscie w przysżłosci jest planowany zakup lepszego zewnętrznego monitora.
Też sie zastanawiam czy aprawde jest sens wydawać ponad 8 i pół tysiąca za taki komputer czy nie lepiej by było wydać tą kase na jakiegoś Vaio lub LED'owe Dell'e lub HP'ki

#7 Para

Para
  • 193 postów
  • SkądForbidden Planet

Napisano 23 czerwca 2009 - 01:59

czyli ta zauważalna róznica między matryca w Sony Vaio a MBP jest spowodowana tyl;ko i wyłącznie podświetlaniem LED?

Ta zauwazalna roznica to sposob wyswietlania kolorow a nie typ matrycy. Apple uzywa "swojego" zestawu

#8 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 12:44

Zalezy o jakim modelu VAIO mowimy - tansze modele maja matryce TN+Film podswietlona jedna lampa CCFL - ogolnie jakosc taka sobie, acz powyzej przecietnej (troche slaby katy widzenia). Mniejsze modele biznesowe Sony maja matryce LED - jasnosc i kolory sa b. dobre. Natomiast najlepszy jest model AW z podswietleniem RGB LED (tu masz porownanie do Unibody):
Apartment Therapy Unplugged | Re(al)view: Sony VAIO AW 18.4" Laptop When size and color matters

a tu porownanie nowego MBP 13" do MB Air:
MacBook Pro 13" VS Air screen quality - Mac Forums

#9 krazlizek

krazlizek
  • 4 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 16:38

i powiem że dalje nie weim co lepsze :) ktoś mi polecał Dell'a ale zobaczyłem ze kosztuje podobnie do Macka a jest bex OSX :/ al;e ten soniaczek wyglada całkeim fajnie , musiałbym zobaczyć jego matryce w akcji, przeraza mnie tylko jego wielkosć, do plecaka sie raczej ie zmieśći :)

---- Dodano 23-06-2009 o godzinie 17:40 ----

Apple uzywa "swojego" zestawu

a cóż to za zestaw i jak on działa?

#10 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 17:31

Sony AW 18,4" z RGB LED bedzie w PL bardzo drogi - sprzedawany w b. mocnej konfiguracji z dwoma dyskami (opcja SSD tez jest). Sprawdz wersje FW 16,4" - jest w wersji z podswietleniem jedna lampa CCFL i dwoma. Ew. mozesz polowac na niektore Asusy seria W, G - tu masz mala rozpiske parametrow zmierzonych kolorymetrem: AnandTech: ASUS W90Vp: ATI Mobility Radeon HD 4870... with CrossFire
Apple tez bedzie dobrym rozwiazaniem. Podobnie Lenovo W700. Dell Studio 16 tez ma RGB LED, aczkolwiek design troche niedopracowny ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych