Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Łączenie partycji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 iPod Touch Maniak

iPod Touch Maniak
  • 640 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 12:05

Witam Mam dwie partycje - Macintosh HD i disk0s3, i tu moje pytanie: Jak złączyć te dwie partycje w jedną? Chodzi o to że disk0s3 byłoby jedną Macintosh HD. Proszę o pomoc iPod Touch Maniak

#2 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 czerwca 2009 - 12:18

Narzędzia/Narzędzie Dyskowe (Disk Utility) Klikasz na dysk w lewym oknie pojawia ci się*po prawej kilka opcji. Masz tam Partycje, klikasz, i wybierasz schemat 1 partycji potem zastosuj i już

#3 iPod Touch Maniak

iPod Touch Maniak
  • 640 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 12:20

Dzięki wielkie!!! A ja głupi zrobiłem reinstalkę...

#4 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 22 czerwca 2009 - 14:30

Narzędzia/Narzędzie Dyskowe (Disk Utility)

Klikasz na dysk w lewym oknie pojawia ci się*po prawej kilka opcji. Masz tam Partycje, klikasz, i wybierasz schemat 1 partycji potem zastosuj i już

A czy tą metodą dane znajdujące się na obu partycjach zostaną zachowane?

#5 iPod Touch Maniak

iPod Touch Maniak
  • 640 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 14:57

Na partycji, którą chcesz usunąć nie zostaną zachowane.

#6 lia

lia
  • 304 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 22 czerwca 2009 - 15:11

Nie wiem, czy mogę się podpiąć pod temat (czy założyć osobny), ale chciałam zapytać: czy jest sens dzielić dysk maka na partycje? Jak Wy macie i jak polecacie? Od początku mam jedną partycję, bo gdzieś przeczytałam, że nie ma potrzeby dzielić, bo to mak i nic się nie psuje. Jednak przyzwyczajenia z Windowsa gdzieś tam odbijają się czkawką (format C:\ itp.), więc pytam.

#7 iPod Touch Maniak

iPod Touch Maniak
  • 640 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 16:28

Mi się przypadkowo podzieliło przy boot campie:P

#8 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 czerwca 2009 - 07:31

Ja nie mam podzielonego na partycje ale mam zewnętrzny dysk twardy na którym trzymam wszystkie niezbędne rzeczy :)

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 343 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 15:32

Re: lia. Mi się wydaje, że nie ma jakiejś specjalnej potrzeby. Teoretycznie możesz sobie założyć drugą partycję, na której będziesz trzymać tzw. 'dane' (czyli: muzykę, filmy, dokumenty, takie tam), ale trochę traci to sens z uwagi na fakt, że Mac OS X nie pozwala montować konkretnych dysków/partycji w żądanych miejscach (a przynajmniej ja o tym nie wiem, pisałem tu wątek, ale nikt nic nie napisał ;-)). Jeśli dałoby się podmontować osobną partycję na przykład jako /Users (albo, co w systemach unix-like jest BARDZO przydatne, jako /var), byłaby pełnia szczęścia. Można by trzymać cały katalog domowy na osobnej partycji, czyli całe ~/Library/Preferences i ~/Library/Application\ Support byłoby zachowywane przy reinstalce, nie traciłabyś wszystkich 'zalet' posiadania tych wszystkich z góry narzuconych katalogów (jak ~/Music albo ~/Pictures), do których defaultowo zapisują dane różne programy. I tak dalej ;-) Przepraszam, jeśli napisałem zbyt 'technicznie', nie znam stanu Twojego zaawansowania ;-)

#10 lia

lia
  • 304 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 23 czerwca 2009 - 16:40

Przepraszam, jeśli napisałem zbyt 'technicznie', nie znam stanu Twojego zaawansowania ;-)

Napisałeś zrozumiale. Jeśli chodzi o maki to mój stan zaawansowania jest trochę wyższy niż początkujący, ale generalnie technicznie wiem o co chodzi. Dzięki za odpowiedź.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych