Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[3.0 3G JB] Palringo i Push Notification ?

• Please log in to reply
128 replies to this topic

#76 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 19 August 2009 - 06:35

Testowałem palringo w wersji płatnej.
Teraz, jak to działa: palringo wysyła powiadomienie na maila ze zostal wysłany komunikat na gg, jeśli macie ustawionego pusha w mailach to na ekraniku pojawi się wiadomość od palringo z treścią maila. Imituje to działanie PN. sprytne rozwiązanie :D

Zastanawiam się dlaczego to imituje działanie Push Notifications zamiast po prostu używać normalnego Push Notifications. Ktoś wie dlaczego tak zrobili? Przecież musi być jakiś powód...

#77 revanmj

revanmj
  • 687 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 19 August 2009 - 06:54

Zastanawiam się dlaczego to imituje działanie Push Notifications zamiast po prostu używać normalnego Push Notifications. Ktoś wie dlaczego tak zrobili? Przecież musi być jakiś powód...

Było już parę razy pisane, że to błąd. Do Pusha potrzebne są certyfikaty czy coś takiego. Do wersji testowych, a finalnych są osobne. W finalnej wersji Push działa dopiero jak Apple zatwierdzi program w App Store i dlatego nie mogą przetestować ich działania. Dla wersji Lite wygenerowany został błędny certyfikat, dlatego Push nie działa jak należy. (Taki powód został podany na ich forum)

#78 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 19 August 2009 - 07:05

Było już parę razy pisane, że to błąd. Do Pusha potrzebne są certyfikaty czy coś takiego. Do wersji testowych, a finalnych są osobne. W finalnej wersji Push działa dopiero jak Apple zatwierdzi program w App Store i dlatego nie mogą przetestować ich działania. Dla wersji Lite wygenerowany został błędny certyfikat, dlatego Push nie działa jak należy. (Taki powód został podany na ich forum)

Dzięki za wyjaśnienie. Jednak ja pytałem o wersję płatną. Przeczytałem, że Palringo w wersji płatnej w tej chwili to jakoś imituje Push Notifications za pośrednictwem maila. I dlatego zapytałem dlaczego niby imituje zamiast używać normalnego PN.

#79 revanmj

revanmj
  • 687 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 19 August 2009 - 08:29

W wersji płatnej działa normalnie. Ktoś chyba musiał pomylić płatną z darmową. Nie działa tylko tym, co mają nieoficjalnie aktywowane iPhony.

#80 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 19 August 2009 - 08:40

W wersji płatnej działa normalnie. Ktoś chyba musiał pomylić płatną z darmową. Nie działa tylko tym, co mają nieoficjalnie aktywowane iPhony.

Aaaaa. No to fajnie. Dzięki za sprostowanie. :)

#81 Lita

Lita
  • 651 posts

Posted 19 August 2009 - 10:04

Testowałem palringo w wersji płatnej.
Faktycznie w ustawieniach pojawia się zakładka z PN i jest tam parlingo.

Teraz, jak to działa: palringo wysyła powiadomienie na maila ze zostal wysłany komunikat na gg, jeśli macie ustawionego pusha w mailach to na ekraniku pojawi się wiadomość od palringo z treścią maila. Imituje to działanie PN. sprytne rozwiązanie :D

e w ersji płatnej nie przychodzą żadne powiadomienia na maila, jest normalny Push wiadomości Palringo. Na ekranie pojawia sie Push palringo

#82 sandwolf

sandwolf
  • 103 posts

Posted 20 August 2009 - 09:07

Cóż jeśli chodzi o mnie to mam pełną płatna wersje palringo. Natomiast mój iphone jest JB wiec może to ma jakiś związek z tym co napisałeś

#83 skarekrow89

skarekrow89
  • 239 posts

Posted 22 August 2009 - 09:28

wie ktoś dlaczego Palringo ciągle coś "robi" ? na statusbarze kreci sie to kółeczko przez co troche mi zacina podczas rozmów, musze powoli pisac zeby kazda literka sie wcisnela bo gdy pisze normalnie jakbym pisal sms'a to nie wszystkie literki wskakują, a po jakims czasie po prostu... mnie wywali do SB. :/ w poprzedniej wersji nie bylo zadnych problemów...

#84 Hipiss

Hipiss
  • 53 posts

Posted 23 August 2009 - 08:31

Mam Palringo Lite i niby wyczytałem na stronie że już działa Push Notification w tej wersji, niestety nic z tego. Może ja robię coś źle, wystarczy włączyć Push Notification w opcjach, a później wyjść do menu telefonu i powinienem być online i otrzymywać wiadomości??

#85 locsi

locsi
  • 374 posts

Posted 23 August 2009 - 09:19

Mam Palringo Lite i niby wyczytałem na stronie że już działa Push Notification w tej wersji, niestety nic z tego. Może ja robię coś źle, wystarczy włączyć Push Notification w opcjach, a później wyjść do menu telefonu i powinienem być online i otrzymywać wiadomości??

Nie wiem gdzie to wyczytales na ich stronie - znalazlem za to informacje ze 18 sierpnia 2009 wyslali do akceptacji wersje 2.2.1 ktora poprawia Push Notifications.

#86 wakoman

wakoman
  • 962 posts
  • SkądMiami, Gdynia

Posted 24 August 2009 - 04:55

Czy u was też nie dochodzą notifications, gdy się wylogujecie (status: offline)? Gdy mam załączone: "Leave as is" w menu opcji, i wtedy wyłączam Palringo, wiadomości notifications dochodzą.. we wczesniejszym przypadku nie... tak byc raczej nie powinno?

Inna sprawa: czy potrzebna jest stała łączność z EDGE/3G/WIFI? bo gdy iPhone wyłącza łączność z WIFI (lock iPhone), po ponownym połączeniu do sieci, "zaległe" wiadomości niestety nie dochodzą w moim przypadku..
SPROSTOWANIE: Gdy wejdziemy do Settings/Notifications (już przy załączonym WIFI), wyłączymy i spowrotem włączymy NOTIFICATIONS, owe "zaległe wiadomości" przychodzą!

#87 japkko

japkko
  • 157 posts
  • SkądPiastów, PL

Posted 24 August 2009 - 11:13

jesli masz jailbrake mozesz sciagnac z Cydii darmowy program - Insomnia - ktory podtrzymuje wifi jak telefon gasnie. :)

#88 lobotommy

lobotommy
  • 554 posts
  • SkądGliwice

Posted 30 August 2009 - 21:37

Telefon po JB - i push normalnie działa na gmailTalk, nie wiem jak gg i reszta. Niektórzy w tym temacie ostro pojechali po bandzie w krytykowaniu Palringo - wyluzujcie, to normalny , funkcjonalny program. Dożyłem fanboystwa względem komunikatorów ... czas umierać.

#89 Piotrex

Piotrex
  • 877 posts

Posted 30 August 2009 - 22:38

Bo push to nie wszystko. Liczy się stabilność działania serwera, w szczególności podtrzymania sesji, sprawnie działające relogowanie kiedy dajmy na to gg pada na pół godziny albo przeładowuje serwery (około 5.00 naszego czasu) i masa pozornych głupot.
Przykład: dlaczego komunikat PN w przypadku kontaktu z jabbera zawiera ID, a nie nazwę kontaktu? Bez znaczenia? Śmiem wątpić, po pierwsze nie wiadomo kto do nas pisze, po drugie co jeśli ID ma postać:
"http_www_in4_pl_najnowsze_newsy_ze_swiata_kategoria_it_rss_php@jabberss.com"
jak w przypadku bram jabber-RSS. I co, cały komunikat jest zjadany przez ID, a gdzie miejsce na treść? W tym wypadku najważnejszą.
Drugi przykład: dlaczego serwer Palringo nie odtwarza sesji z gg kiedy zostanie z niej brutalnie wyrzucony? To nie jest trudno zrobić, wystarczy na desktopie uruchomić gadu-gadu i ponieważ ten protokół nie obsługuje multilogingu zostajemy wykopani z Palringo. Z tym, że po wyłączeniu klienta na kompie nie wracamy z sesją. Trzeba w telefonie uruchomić klienta by powtórnie zalogować się do gg.
Trzeci przykład: tak wiem na niczym się nie znam ale dodać konto w najnowszym Palringo mogłem tylko raz. Jak już je dodamy to po pierwsze: nie można go edytować (!!!), po drugie: jak je usunąłem to już nie mogłem dodać w tym programie żadnego nowego konta (!). Musiałem użyć klienta na desktopa.
itd. itd.
Po prostu konurencja za podobną kasę robi sieczkę z tego programu. Tylko tyle i aż tyle. Ale rzecz jasna się nie uprzedzam i testuję każdą kolejną rewizję. Na razie jak coś naprawią tu to spieprzą gdzie indziej.

#90 lobotommy

lobotommy
  • 554 posts
  • SkądGliwice

Posted 31 August 2009 - 10:31

Dzięki Pioterex - konstruktywnie i merytorycznie. Ja z komunikatorów korzystam niewiele, zwłaszcza z gg, jedynie skype i GTalk, RRSów nie subskrybuję, więc pewnie dlatego nie mam tylu zastrzeżeń do Parlingo. Edycja i usuwanie kontaktów - fakt trzeba obchodzić to robiąc to na kompie - duża wada , ale na pewno nie jakis mount everest programistyczny więc wczesniej czy później uzupełnią. A jak z pożeraniem pamięci przez konkurencję czyli IM+ i Beejive? Mi Palringo żre 3 mega w tle - to niewielkie poświęcenie.

#91 Piotrex

Piotrex
  • 877 posts

Posted 31 August 2009 - 19:43

Aplikacji z PN nie trzyma się w tle. Podobnież właśnie po to apple to wymyślił. Jak ktoś do Ciebie napisze to dostajesz powiadomienie z informacją kto napisał i tyle treści samej wiadomości ile miejsca w popupie zostanie.

#92 lobotommy

lobotommy
  • 554 posts
  • SkądGliwice

Posted 02 September 2009 - 09:49

Ale ja często działam na pewnych serverach gdzie nie mam możliwości rozmowy z innymi użytkownikami i wtedy palringo muszę właśnie trzymać w tle dla pewnego ułatwienia komunikacyjnego :) Coś sprawdzam i analizuje poprzez jeden program a informacje ślę przez Palringo, i tak na zmianę, oj brakuje pełnego backgroundera jak na OS 2.2.1 do szybkiego przełączania pomiędzy aplikacjami, brakuje. BTW Testowałem ostatnio IM+ lite, wysyłając różne wiadomości z Palringo na IM+ i odwrotnie - i zauważyłem że Palringo pokazywał mi komunikaty o wszystkich wiadomościach, a IM wybiórczo :( , ponadto IM+ miksował czas i tak np info uzyskane pushem było zazwyczaj 3 minuty do przodu ustawione względem czasu aktualnego - co może wprowadzać niejaką konfuzję w trakcie niektórych dyskusji. A jak ma się rzecz z Beejive w tym aspekcie?

#93 Piotrex

Piotrex
  • 877 posts

Posted 02 September 2009 - 11:30

Miałem takie hocki klocki z IM+ ale używam tego programu od niedawna, ciężko o konkluzję. Co do Beejive nie mam uwag, nigdy nic nie mieszał w konwersacjach. Z Beejive mam natomiast zadziwiający problem polegający na tym, że długie wiadomości zawierające polskie znaki nie wyzwalają PN, a te same wiadomości bez polskich znaków dochodzą. Support się na mnie wypiął więc wypiąłem się na Beejive. Czekam na nową wersję. Ogólnie szkoda bo Beejive ma najlepsze, najstabilniejsze serwery.

#94 GibGibbon

GibGibbon
  • 281 posts
  • SkądLodz

Posted 03 October 2009 - 15:29

Mam pytanie czy w wersji płatnej przychodzą wiadomości Push gdy iPhone/iTouch jest w stanie uśpienia?

#95 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 03 October 2009 - 15:31

Mam pytanie czy w wersji płatnej przychodzą wiadomości Push gdy iPhone/iTouch jest w stanie uśpienia?

W bezpłatnej wersji przychodzą więc w płatnej tym bardziej powinny. :)

#96 GibGibbon

GibGibbon
  • 281 posts
  • SkądLodz

Posted 03 October 2009 - 15:57

Ok, jeszcze jedno. Jak długo Palringo wysyła wiadomości Push podczas gdy iTouch jest 'uśpiony'? Zarówno w wersji Lite jak i płatnej.

#97 Piotrex

Piotrex
  • 877 posts

Posted 03 October 2009 - 16:53

Nie wiem co to jest iTouch ale jeśli jest to to, co podejrzewam, że jest, to push będzie dochodził tylko przy włączonym ekranie lub włączonej jakielkolwiek aplikacji po zalockowaniu podtrzymującej wifi oraz po jailbreaku jeśli odpali się KeepAwake albo Insomnie. Niektórzy twierdzą, że zalockowanie na springboardzie powoduje, że co 30 minut uaktywnia się na chwilę wifi więc z taką granulacją powinny przychodzić komunikaty PN. Nie znalazłem jednak oficjalnego potwierdzenia.

#98 sebcio

sebcio
  • 9 posts

Posted 16 October 2009 - 10:56

witam czy ktos moze potwierdzic ze aktualnie dziala push notifications w palringo ? ciagle dostaje tylko powiadomienia na maila :(

#99 iklosu

iklosu
  • 172 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 November 2009 - 20:29

od jakichś 2 tygodni nie działa mi gg na palringo, może ktoś też ma taki problem i wiecie jak to naprawić? (na nimbuzzie też mi gg nie działa, mój kolega ma identyczny problem)

#100 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 11 November 2009 - 20:55

od jakichś 2 tygodni nie działa mi gg na palringo, może ktoś też ma taki problem i wiecie jak to naprawić?
(na nimbuzzie też mi gg nie działa, mój kolega ma identyczny problem)

Mi kilka dni temu przez ok. 2 dni nie działało GG w Palringo (wersja Lite). Ale od kilku dni znów działa bez problemu. Sprawdziłem przed chwilą - na EDGE zalogował się bardzo szybko i działa zupełnie normalnie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users