Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Coś dla początkującego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 voximdo

voximdo
  • 8 postów

Napisano 21 czerwca 2009 - 20:29

Witam, Ostatnio zastanawiałem się nad zakupem Maca, miałby służyć głównie do internetu i filmów . Póki co mam odłożone na ten cel 1400 zł, i tutaj mam do was pytanie czy warto kupić coś za tą cenę ? Czy lepiej dołożyć jeszcze z 1000 zł i kupić coś lepszego ? Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam,

#2 Misiekk

Misiekk
  • 284 postów

Napisano 21 czerwca 2009 - 22:20

Zawsze lepiej dolozyc i kupic cos lepszego. Po to wlasnie wymyslono "cos lepszego" :)

#3 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 02:45

Wiesz, wszystko zależy od Twoich upodobań i potrzeb. Z filmami i internetem poradzi sobie zarówno sprzęt za 1.4k PLN jak i taki za 2.4k PLN. Pytanie jakich wygód potrzebujesz i za co jesteś gotów zapłacić. Pozdrawiam.

#4 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 22 czerwca 2009 - 05:31

Za 1400zł powinieneś wyrwać na allegro jakiegoś*używanego mini CD albo C2D 1,83. Po dołożeniu 1000 wiele się*nie zmieni. Na imaka ciągle za mało, wystarczy na nowe mini.

#5 voximdo

voximdo
  • 8 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 07:27

Więc widze troche drogawo . Czyli ile bym potrzebował minimum wydać aby mieć naprawdę dobry sprzęt ?

#6 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 22 czerwca 2009 - 07:48

No ale napisz co Ci konkretnie jest potrzebne - jakiego oprogramowania będziesz używał, chcesz stacjonarny czy laptopa, jeśli stacjonarny to z monitorem czy bez? Bo wiesz dla każdego "naprawdę dobry sprzęt" to może być coś zupełnie innego.

#7 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 22 czerwca 2009 - 07:50

naprawdę dobry sprzęt to MBP 17" albo MacPro ;) tutaj wydatki są zbliżone :P ;) Musisz bardziej określić swoje potrzeby, bo internet + filmy uciągnie prawie wszystko i wydasz na powiedzmy MiniG4 poniżej 1000 złotych i ja powiem o G4 że jest to naprawdę*dobry sprzęt, podobnie powiem o jakimś*MDD z G4 w dualu, ale czy właśnie jak Jenot napisał stacjonarny czy laptop, duży czy mały. Za 2000 dostaniesz iMac'a G5 20" iSight, to naprawdę*dobry sprzęt, ładny, cichy, z dobrym ekranem na PVA a przy tym wydajny, a do zastosowań internet + filmy to aż nadto.

#8 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 czerwca 2009 - 10:57

Matlosz.pl - Mac Mini

w Twoim przypadku ten mini to jest świetny wybór!

#9 voximdo

voximdo
  • 8 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 11:28

No więc tak, monitor już mam (rozumiem że monitor nie musi być jakiś specjalny dla Maca) , myślę bardziej nad komputerem stacjonarnym, chyba że jakiś dobry notebook trafił by się w miare dobrej cenie. Tak jak pisałem chcę go używać do internetu, filmów no i okazyjnie do jakiś gier . Pozatym ważne jest żeby się zbytnio nie przegrzewał (był w stanie na spokojnie wytrzymać kilka dni bez wyłączania) PS: Tak jak sobie porównuje to naprawdę te Macki są bardzo drogie w porównaniu do podobnego sprzętu z tym że PC . Napewno dać więcej za Maca niż za podobnego PC ? Pozdrawiam,

#10 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 22 czerwca 2009 - 12:02

Zakładając, że na pewno chcesz/potrzebujesz maka - jeśli chcesz grać to wybieraj raczej na Intelu, na PPC jest ograniczona ilość gier, na Intelu nawet jeśli nie ma czegoś przeportowanego przez Cidera to uruchomisz pod Windows (BootCamp). Tak "na oko" to powinien Ci wystarczyć mini na Intelu. Miałem poprzednią wersję na C2D 1.83 z 4GB RAM i grafiką*GMA950. Do pracy spokojnie wystarczy - Ilife, iwork, Aperture; grałem w WoWa (co prawda rozdzielczość niewysoka ale było płynnie), jeśli starsza seria Ci nie wystarczy to bierz nowego z GF9400. W budżecie się zmieścisz.

#11 aleksandra.

aleksandra.
  • 12 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 17:29

^ Nawet jak jest port przez Cidera to zwykle lepiej pod Windowsem... ;)

#12 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 23 czerwca 2009 - 11:34

No to jeśli komputera potrzebujesz tylko filmów i neta to to będzie idealny sprzęt :
iBook G4 - 100% sprawny! Od 1zł !! (668957451) - Aukcje internetowe Allegro lub PowerBook G4/1.5GHz/512MB/80GB/DVD-RW/ KOMPLET (665312207) - Aukcje internetowe Allegro
chyba, że wolisz coś lepszego :)

#13 majer

majer
  • 296 postów
  • SkądChorzów

Napisano 23 czerwca 2009 - 12:06

ja bardzo przepraszam, ale kolega chyba nie potrzebuje mac'a. do jego zastosowań, niech kupi skrzynke to sobie czasem w coś zagra itd...

---- Dodano 23-06-2009 o godzinie 13:11 ----
HP dx2420 MT Celeron E1500 160GB 1GB SC DVD+/-RW LS Free DOS Warr 1-1-0 NN661EA#AKD www.eMarket.pl
dorzucisz 3GB ramu i karte grafiki to trochę pograsz, ale komp dla gracza to co najmniej 2000 zł.
natomiast szukająć w cenie 2400 zł
Actina Sierra VHP series E7400/3GB/500/DVDRW/4650

#14 estel

estel
  • 195 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 15:22

Komp dla gracza to pomyłka. Od gier są konsole. Komputery są od pracy. Bardziej rozwinięte społeczności zrozumiały to już lata temu ;)

#15 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 15:34

Komp dla gracza to pomyłka. Od gier są konsole. Komputery są od pracy. Bardziej rozwinięte społeczności zrozumiały to już lata temu ;)

Jakoś reszta świata ma inne zdanie... Wytłumacz mi ilość gier na komputery ;)

#16 estel

estel
  • 195 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 15:41

Reszta świata ma inne zdanie? Spójrz na dwa największe kraje, które praktycznie rządzą elektroniczną branżą - USA i Japonia. Gdzie ty tam widzisz inne zdanie? W malejącym rynku pecetowym? W grach, które są tylko marnymi portami z konsol bez możliwości zmiany ustawień graficznych? Co do drugiej części twojego posta to nie mam pojęcia o co ci chodzi. Jeżeli mówisz o tym, że pecetowych gierek nadal jest dużo, to ja odpowiadam że jest ich mniej niż w przeszłości + to co wyżej napisałem.

#17 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 16:01

estel - to prawda, konsole są o wiele wygodniejsze są dedykowane dla gier i są tańsze w utrzynamiu. Niestety sa 2 bardzo popularne typy gier do których obecne konsole nie mają nawet startu. FPP i RTS. Pierwszy typ z gorszym lub jeszcze gorszym skutkiem cały czas próbuje być adaptowany na konsole. Drugi już nawet nie próbuje ;) To akurat moje dwa ulubione typy gier. Dla mnie tak długo biędzie sens grać w nie na komputerze jak długo programiści nie uwzględnią obsługi myszy i klawiatury na konsolach. Pozdrawiam.

#18 estel

estel
  • 195 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 16:12

To nie temat o tym, więc powinniśmy kończyć powoli tego offa, ale no nie mogę przejść obojętnie obok heretyków ;) Z RTSami się zgadzam. SC jest tylko jeden. Tak samo jak Warhammer, ale odnośnie FPP... Modern Warfare i prawie 12mln sprzedanych egzemplarzy na konsolach? 12 mln ludzi się myli? Nawet jeżeli połowa z tego gra w multi (a sądzę, że więcej) to i tak to chyba lepiej niż "gorsza adaptacja"? ;) Akurat nie orientuję się ani w RTSach, ani w FPSach więc nie mogę z tobą podyskutować jak równy z równym. Wiem natomiast, że podejście "pad nie nadaje się do strzelanek" już dawno temu odeszło do lamusa ;) BTW: Nie wiem jak z Xem, bo mam PS3, ale do konsoli można podłączyć myszkę i klawiaturę. Tyle, że nie ma potrzeby, bo w strzelanki na padzie gra się bardzo przyjemnie. BTW2: A na PC jest Halo3? Albo Gears2? Albo Killzone2? Nie słyszałem... Wychodzi, więc na to że z 4 głównych dominatorów rozgrywki strzelankowej w multi (Halo, Gears, Killzone i CoD) na PC dostępny jest tylko jeden. No chyba, że mówimy o fabularnych FPSach, ale Bioshock jest dostępny na PC/PS3/X360 ;)

#19 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 23 czerwca 2009 - 16:36

estel: Mam konsolę i maka, gram na jednym i na drugim. ). Na konsole nie ma też (oprócz FPS, RTS, strategii turowych w rodzaju HOMM) dobrego MMORPG (w WoWa gram na maczku), są świetne zręcznościówki, wyścigi (w komplecie z PS3 dostałem Ratchet&Clank, Ridge Racer i Gran Turismo), czego się nie spodziewałem jest też Fallout 3 (moja ulubiona gra). Siekanki w stylu DeadSpace czy Killzone jakoś mnie nie pasjonują. Komputery nigdy nie znikną z rynku gier podobnie jak konsole. Takie wojny komputerowo-konsolowe toczą się chyba od czasu pierwszego Nintendo i szybko się nie skończą.

#20 estel

estel
  • 195 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 17:54

Amen.

#21 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 18:13

BTW: Nie wiem jak z Xem, bo mam PS3, ale do konsoli można podłączyć myszkę i klawiaturę.

No ok podłączyć można, ale grać już nie. Jeden tytuł widziałem na ps3 (kupiłem i grałem) - Unreal Tournament, poza tym nic.

Tyle, że nie ma potrzeby, bo w strzelanki na padzie gra się bardzo przyjemnie

No właśnie nie ;) Ja piszę o moich doświadczeniach. Grałem w Killzone, Bad Company i inne i grało mi się fatalnie, precyzji i szybkości reakcji nie ma nawet co porównywać do myszki.

Żeby wyjaśnić sytuację uproszczę zapis rozmowy.
Ty napisałeś, że absolutnie ogólnie i dla wszystkich na świecie ;) - komputer to jest do pracy, a jak chcesz grać to na konsoli.

Ja napisałem - grać na konsoli ok, ale nie we wszystko. I to moim zdaniem powinno zakończyć dyskusję, ponieważ każdy ma inne preferencje i upodobania (wiesz, różni ludzie różne potrzeby, różne zestawy panvitan ;) ) i nie ma sensu wmuszać wszystkim jednego rozwiązania.

Takie wojny komputerowo-konsolowe toczą się chyba od czasu pierwszego Nintendo i szybko się nie skończą.

Tu nie zapanowała wojna ;)
Ja się wypowiadam ze stricte mojego punktu widzenia i o moich upodobaniach, i w żadne wojny nie chce się mieszać ;)

Pozdrawiam.

#22 voximdo

voximdo
  • 8 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 22:41

Do gier głównie właśnie mam konsole (Xbox 360), jednak są niektóre gry których właśnie nie ma na konsole - np. Football Manager, dlatego chciałbym żeby poprostu okazyjnie dało się w coś pograć ;)

#23 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 24 czerwca 2009 - 11:17

np. Football Manager,

To akurat nie jest wymagajaca gra,wiec wydaje mi sie,ze bedzie grywalna nawet na podstawowo wyposazonych Mac'kach.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych