Posiadam w domu router linksysa,niedawno kupilem karte airport do mojego PM z ta mysla aby pozbyc sie kabli z mieszkania,ale zauwazylem maly problem,mianowicie sprawdzajac szybkosc lacza( poprzez stronke [url=http://www.twojeip.wp.pl]Twoje IP - Sprawdź jakie jest twoje ip i szybkość łącza - WP.PL[/url]) po kablu wychodzi ok.1.8Mb/s a odlaczajac kabel i uruchamiajac airport tylko 640kb/s(pelny zasieg,w lini prostej 5m bez przeszkod).W zwiazku z tym mam pytanie,czy gdzies na stronie konfiguracyjnej routera jest jakas opacja przydzialu szybkosci lacza po wi-fi,bo mam wrazenie,ze cos jest stucznie dlawione.

Router Linksys i przydzial szybkosc lacza wi-fi
Started by
JEDI_V-03965dee98
, 21 Jun 2009 20:23
4 replies to this topic
Posted 21 June 2009 - 20:23
Posted 21 June 2009 - 20:38
Jak u mnie to ta stron podaje kompletne bzdury bo pokazuje mi że mam zaledwie 1Mbit, do testu polecam pobrać wybrany plik z noc.gts.pl i stabilną wartość pobierania pomnożyć przez 8, albo Speedtest.net - The Global Broadband Speed Test
A poza tym to właśnie sprawdzałem u siebie na mini aby wykluczyć błąd w 10.5.7 i zmartwię cię że to nie jest problem systemu bo u mnie wszystko oki te same wyniki na WIFI jak i na kablu.
Jaki to router ? Sprawdź firmware i wgraj najnowsze.
A poza tym to właśnie sprawdzałem u siebie na mini aby wykluczyć błąd w 10.5.7 i zmartwię cię że to nie jest problem systemu bo u mnie wszystko oki te same wyniki na WIFI jak i na kablu.
Jaki to router ? Sprawdź firmware i wgraj najnowsze.
Posted 21 June 2009 - 21:25
zauwazylem maly problem,mianowicie sprawdzajac szybkosc lacza( poprzez stronke Twoje IP - Sprawdź jakie jest twoje ip i szybkość łącza - WP.PL)
ta strona pokazuje jakies bzdury.. ma 15mbit w domu a na tej stronie widze ze niby mam 3,07.. przechodze na speedtest.net i tu wszystko pokazuje ok.. transfery na kablu jaki po wifi leca po maxie jakie mam lacze..
Posted 21 June 2009 - 21:41
Strona speedtest prawde ci powie :-) ,na kablu 1.77/0.48 Mb/s a airport 1.79/0.43 Mb/s .
Jutro likwiduje okablowanie.
Posted 22 June 2009 - 21:21
Jaki model tego linksysa? Jezeli masz rozbudowane QoS, jest taka opcja
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users