Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air i programy Windows

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 PaniArbuzowa

PaniArbuzowa
  • 5 postów

Napisano 20 czerwca 2009 - 12:23

Więc tak. Zamierzam kupić sobie wyżej wspomnianego laptopa. Jednak ogólnie co do takich rzeczy jestem zielona. Nie chodzi mi o samą obsługę, ale bardziej techniczne rzeczy. Jeżeli będę chciała mieć całe oprogramowanie Apple, to mogę sobie wgrać niektóre programy Windows, jak np. Word czy Excel? Z góry dzięki za odpowiedź. :-D

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 czerwca 2009 - 12:36

co rozumiesz przez 'całe oprogramowanie apple'? programy z windowsa można odpalać albo przy pomocy (dar)wine (ale nie wszystkie i nie zawsze dobrze wszystko chodzi) albo przy pomocy maszyn wirtualnych z windowsem (większość płatna, chociaż Sun'owska jest za darmo i jest całkiem dobrea) ale do tego trzeba mieć odpowiedni zapas ramu, no i traci się na wydajności MS Office jest też w wersji pod OS X ale i tak raczej polecałbym Open Office

#3 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 20 czerwca 2009 - 12:42

Kilkanaście razy był ten temat poruszany (jak nie więcej) ;) Korzystaj z wyszukiwarki.

#4 PaniArbuzowa

PaniArbuzowa
  • 5 postów

Napisano 20 czerwca 2009 - 12:43

Nie wiem, jak inaczej nazwać 'całe oprogramowanie apple'. Chodzi mi o to, że przy zakupie laptopa dostaje się takie płytki CD do wgrania oprogramowania. I żeby wgrać to, a nie Windowsa.

---- Dodano 20-06-2009 o godzinie 13:44 ----

Kilkanaście razy był ten temat poruszany (jak nie więcej) ;) Korzystaj z wyszukiwarki.

A czy w takim razie mógłbyś dać mi link? Bo szukałam i dokładnie takiego pytania nei znalazłam. ;)

#5 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 20 czerwca 2009 - 12:54

Czyli chodzi Ci o oprogramowanie systemowe który instalowane jest z systemem? Wraz z nim dostajesz oprogramowanie iLife w którym jest kilka przydatnych pozycji jak choćby iPhoto. Co do programów na windowsa, nie wiem jakie masz na myśli. Te bardziej popularne maja swoje wrersje na Mac'i, np. MS Office, Adobe Photoshop.

#6 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 czerwca 2009 - 16:19

MS Office jest też w wersji pod OS X

ale i tak raczej polecałbym Open Office

zgadzam się z przedmówcą.

#7 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 czerwca 2009 - 16:46

PaniArbuzowa - system operacyjny? a uruchamianiu windowsowych programów pod OS X naprawdę masa tematów jest pytanie tylko czy to na pewno ci potrzebne

#8 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 20 czerwca 2009 - 18:22

Programy z Windows można też odpalić w CrossOver. Do laptopa dostajesz tylko płytkę z OS X 10.5 Leopard i iLife. Jako Office możesz ściągnąć Open Office, bądź kupić MS Office for Mac lub iWork.

#9 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 czerwca 2009 - 18:34

KuboX - crossover to (dar)wine więc o tym już zostało wspomniane

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych