Wyłączyć kosz na pendrive?
Napisano 06 października 2006 - 09:27
Napisano 06 października 2006 - 11:39

Napisano 06 października 2006 - 22:20

Napisano 07 października 2006 - 11:16
opróżnij kosz
i to ma byc "ulatwianie" zyciaa :/ trzeba za kazdym razem pamietac czy oproznilo sie kosz! paranoja :/
windows jest pod tym wzgledem lepsiejszy

Napisano 06 lutego 2008 - 18:36
Napisano 06 lutego 2008 - 18:40
i to ma byc "ulatwianie" zyciaa :/ trzeba za kazdym razem pamietac czy oproznilo sie kosz! paranoja :/
windows jest pod tym wzgledem lepsiejszy
Dwa końce. Na windzie trzeba znów pamiętać, że z pendrive i dyskietki dane nie ladują do kosza i trzeba uważać. Miałam już tak parę razy na dyskietce czy penie. Usunełam zbyt "beztrosko" zapominając, że tym razem to już bezpowrotnie i plansza... Opamiętanie przychodziło czasem zbyt późno ;(
Napisano 06 lutego 2008 - 18:54

Napisano 06 lutego 2008 - 19:28
Napisano 06 lutego 2008 - 19:42
Napisano 06 lutego 2008 - 20:02
Uruchamiamy Terminal. Jest w katalogu /Programy/Narzędzia. Wpisujemy cd ze spacją
na końcu i przeciągamy do okna Terminala ikonę pendrive. Wówczas polecenie będzie wyglądać
podobnie do:
cd /Volumes/Pendrajw
Wciskamy Enter. Następnie wpisujemy:
sudo rm -rf .Trashes
Wciśnięcie Enter (i podanie hasła administratora) spowoduje usunięcie ukrytego katalogu kosza
z pendrive'a. Sukces, jaki w tym momencie osiągnęliśmy jest jednak pozorny, bowiem system
odtworzy kosz po odłączeniu i ponownym podłączeniu dysku wymiennego. Uniemożliwimy mu
to, wpisując:
touch .Trashes
W ten sposób tworzymy plik o takiej samej nazwie, jak katalog kosza. System nie usunie tego
pliku, więc nie utworzy katalogu kosza i od tej pory pliki usuwane z pendrive'a będą znikały
na zawsze. Oczywiście usunięcie będzie poprzedzane standardowym pytaniem Findera o zgodę.
(Sprawdzone przed chwilą na iPodzie Shuffle. Jeżeli ktoś coś popsuje, to mnie przy tym nie było ;-) )
- Krzysiek i General lubią to
Napisano 07 lutego 2008 - 10:12
Napisano 08 lutego 2008 - 02:21
Na jakim dysku...otóż to, też uważam, że lepiej mieć jeszcze jakiś czas te pliki na dysku niż później żałować, a kosz można usuwać sobie raz na tydzień czy coś
To wszystko pozostaje i zajmuje pamięć na Pendrive, jeżeli nie opróżnisz kosza. Syf.
Napisano 08 lutego 2008 - 04:47
Gdy kasuję coś na pendrive USB, pliki lądują do kosza. Czy można coś zrobić, aby zawsze kasowało się dokumentnie? Ale tylko na tym pendrajwie? :-)
rozbuduje troche pytanie

czy można usunąć z kosza tylko wybrane elementy ?
np. mam w koszu 20 plików a chce usunąć tylko 2, czy jest to możliwe ??
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych