Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[iDVD] Dlaczego po nagraniu na płytę nie ma menu tylko od razu jest film?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 19 czerwca 2009 - 13:48

Hej!

Prosty projekt - najpierw film zmontowany w iMovie, potem zaimportowany do iDVD.

Mój MacBook ma napęd Combo, więc musiałem projekt wyeksportować z iDVD jako obraz płyty. Jak się*okazało obraz ten zajmuje 699 MB, więc za pomocą Narzędzia dyskowego nagrałem go na płytkę*CD.

I tu pojawia się*problem: po włożeniu płyty do napędu od razu odtwarza się film. Menu pojawia się dopiero jak kliknę przycisk "menu" w Odtwarzaczu DVD.

Dlaczego? Tak wygląda to w iDVD:

Dołączona grafika

Domyślam się, że scena menu powinna być*na tym pierwszym szarym polu, ale nie da się jej tam przeciągnąć. Nie ma problemu za to z przeciągnięciem tam filmu czy pokazu slajdów.

Czy to rzeczywiście o to chodzi? A może problem tkwi gdzie indziej?
Sprawa pilna, dzisiaj muszę to mieć ;)

Dzięki, pozdr.

#2 MarioFC

MarioFC
  • 252 postów

Napisano 19 czerwca 2009 - 19:13

Nie wiem jak jest w iDVD, ale chodzi prawdopodobnie o opcję First Play, może kliknij na menu prawym klawiszem i wybierz first play jeśli jest (robię*w DVD studio pro i myślę przez analogię) to chyba chodzi o ten niebieski znaczek z płytką DVd i taką*ukośną*strzałką na dole...

#3 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 19 czerwca 2009 - 19:25

Hmm... w ogóle dziwna sprawa, bo na pececie pojawia się menu z dvd, a problem jest tylko na Maku...

#4 baq_ole

baq_ole
  • 236 postów
  • SkądTomaszów Mazowiecki, Poland

Napisano 19 czerwca 2009 - 21:17

tym bardziej macdada utwierdziłeś mnie w tym co chciałem napisać - dvd player ma powiedzmy "pamięć do płyt" i odtwarza ci każdą płytę od momentu, w którym ją ostatnio zatrzymałeś - normalka na maku zawsze tak mam.

#5 baq_ole

baq_ole
  • 236 postów
  • SkądTomaszów Mazowiecki, Poland

Napisano 22 czerwca 2009 - 18:41

dokładnie rzecz ujmując masz w preferencjach dvd playera ustawione "rozpocznij odtwarzanie" tak : Dołączona grafika
a ustaw "od początku" i będzie git.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych