Witam
Mam do kolegów ogromną prośbę o podpowidź w jaki sposób, mogę tak jak napisałem w temacie, ujednolicić dźwięk w moich zbiorach teledysków wideo, tak aby wszystkie miały tą samą głośność. Jestem zmuszony ściągać pliki video z teledyskami od znajomych, przegrywam też ze starych koncertów z płyt DVD itd. Problemem są różnice poziomu głośności. Jestem Dj-em a od niedawna stawiam pierwsze kroki jako DVJ. Jednym słowem gram z teledysków. Proszę o pomoc!
PS. Wszystkie pliki kompresuję Handbrekiem,

KOREKCJA DŹWIĘKU W PLIKACH WIDEO - UJEDNOLICENIE POZIOMU GŁOŚNOŚCI !
Rozpoczęty przez
djtodziro
, 17 cze 2009 01:06
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 17 czerwca 2009 - 01:06
Napisano 17 czerwca 2009 - 01:22
No to masz problem, bo po kodowaniu (to też kompresja, ale w domenie czestotliwości, nie dynamiki) niewiele da się zrobić. Ale są na to dwie metody.
Metoda online (czasu rzeczywistego):
Używasz kompresora w programie stand-alone i wykorzystując wirtualny tor Soundflower (bezpłatny) lub Jack (płatny) przepuszczasz strumień audio z teledysków przez ten kompresor na zewnątrz kompa, albo do nowego pliku.
Kompresor musi być ustawiony jak zaporowy ogranicznik z wpółczynnikiem kompresji powyżej 10:1 i z progiem czułości ustawionym na RMS (nie pikach) najcichszej próbki. Kompresor musi uzupełnić brakujące wzmocnienie nastawem ręcznym Gain. Czyli właściwie od razu możesz skorzystać z Mastering Limiter.
Są jakieś darmowe wtyczki - zobacz przyklejony wątek w dziale Audio, lub doskonałe płatne, n.p. PSP Xenon (najwyższa półka). W przypadku wtyczki AU, Component lub VST lub RTAS będzie potrzebny program typu Plug-In Host
Metoda offline (czasu zależnego od szybkości obróbki i zapisu) :
Teledysk możesz rozkodowac do wideo w H.264 (przykładowo) i dźwięku PCM (n.p. kontener WAV, AIFF, SDII). Wtedy używając jakiegoś programu do montażu wideo możesz w offline skompresować dźwięk wtyczką mastering limiter i wyeksportować film jako MOV z dźwiękiem kodowanym do np AAC albo mp3.
Jest też proces Normalize, występujący w n.p. w programie Audacity. Ten proces powoduje matematyczne dodanie wartości wzmocnienia brakujące najgłośniejszej próbce materiału do cyfrowego zera. Niestety, na ogół głośność odczuwalna jest funkcją RMS (root mean square - czyli wartości sredniej "glośności" ) danego fragmentu materiału. Są procesory Normalize z możliwością ustawienia odczytu RMS zamiast Peak. Też Audacity ma coś podobnego - wtyczka Leveller. Tylko musisz zgrać wszystkie ścieżki audio do jednego pliku i to Levellerować. Albo można skorzystać z wtyczki Apple : AUMultibandCompressor, ale bez 2-3 godzin nauki obsługi radzę nie próbować.
I nie używaj CapsLocka w tytule watku, bo same duże litery oznaczają, że krzyczysz do nas.
Napisano 17 czerwca 2009 - 23:45
Ok
Co do odpowiedzi, pięknie dziękuję. Rozwiałeś wszelkie moje wątpliwości co do sposobu postępowania z w/w, mam tylko nadzieję że sobie poradzę...
Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych