Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wymiana procesora core duo na core duo 2 w mini

• Zamknięty Temat jest zamknięty
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marcin81

Marcin81
  • 97 postów

Napisano 12 czerwca 2009 - 11:49

Witam, Posiadam mini maka. Jakiś czas temu podrasowałem go wymieniając dysk z 60 GB na 160 GB 7200 obrotów oraz pamięć z 1 GB na GB. Dokupiłem również zewnętrzną nagrywarkę DVD pod firewire. Karty graficznej w mini nie da się wymienić, więc do pełni szczęścia pozostaje mi wymiana procesora jeśli to możliwe. I właśnie na temat chciałbym zasięgnąć waszej rady. Co myślicie? Posiadam 1.66 GHz Inter Core Duo (czyli 32 bitowy procesor ) Nowy Leopard Snow będzie działał jedynie na 64 bitowych procesorach intela (a mogę zrobić upgrade do tego systemu, więc kusi ;) ) Pytanie czy mogę wymienić ten procesor na jakiś core duo 2 ? Jeśli tak to to gdzie i mniej więcej za ile ? Zastanawiam się również jaki rodzaj gniazda procesora jest zastosowany w mini, czy mogę kupić procesor core duo 2 z pc'ta (notebooka) i przełożyć do mini. Spodziewam się że procesor, który mógłbym przełożyć z pc'ta byłby tańszy niż markowy applowy choć taki sam. Jednak nie orientuję się w detalach stąd moja prośba o waszą opinię. Gdzie szukać procesorów, jak najsprawniej przeprowadzić wymianę itp. ?

#2 daniel87

daniel87
  • 53 postów

Napisano 12 czerwca 2009 - 11:55

wg Apple Snow Leopard bedzie dzialal na wszystkich procesorach intela.

#3 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 12 czerwca 2009 - 12:12

Na prawdę Core Duo jest 32 bitowe?

#4 dymekkk

dymekkk
  • 582 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 czerwca 2009 - 12:36

Tak, Core Duo - 32 Bit, Core 2 Duo - 64 Bit

#5 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 12 czerwca 2009 - 12:39

Nowy Leopard Snow będzie działał jedynie na 64 bitowych procesorach intela

Będzie działał na wszystkich procesorach intela.

Spodziewam się że procesor, który mógłbym przełożyć z pc'ta byłby tańszy niż markowy applowy choć taki sam.

Nie ma markowych applowych procesorów intel. Procesory intela w mac'ach są dokładnie takie same jak we wszystkich innych pecetach (za wyjątkiem procków na bga, ale one Ciebie akurat nie interesują)

Gdzie szukać procesorów, jak najsprawniej przeprowadzić wymianę itp. ?

Procesorów szukaj w sklepach lub np na allegro. Sposób rozkręcenia/wymiamy powinien być na stronach iFixit

Dokładne informacje o procesorze (numer, opakowanie, techn. wykonania) uzyskasz z programu CPU-X
Pozdrawiam.

#6 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 czerwca 2009 - 14:24

poszukaj bloga "ogrodnika" o zmianie procka w mini:)

#7 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 czerwca 2009 - 14:34

1. O wymianie procesora w Miniaku już trochę tematów było - nawet na Polskich stronach a szczególnie dużo jest na zagranicznych stronach. 2. Snow Leopard pójdzie bez problemu na Core Duo ale na Core 2 Duo dopiero pokaże pazur ;)

#8 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 12 czerwca 2009 - 21:11

Wymiana procka to prościzna, jest dobry opis na forum (nawet kilka). Sądząc po pojemności dysku to masz takie mini jak moje - maksimum to procesor C2D T7600 taktowany 2.33GHz, jest on jednak drogi i ciężki do dostania, optymalne maksimum to C2D T7400 taktowany 2.16GHz - bywa dostępny na allegro (tak kupiłem swój). BTW nie ma czegoś takiego jak applowski procesor Intel, tutaj nawet nikt nie próbuje bawić się w naklejki typu designed for mac. BTW 2- jak mojego mini nie da się naprawić to będę pewnie miał do sprzedaży T7400 ale to dopiero za 2-3 tygodnie.

#9 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 czerwca 2009 - 21:47

Odnośnie prędkości 32bitowych procesorów i 64bitowych to są mity. Procesor nie jest szybszy (porównując to samo taktowanie), tylko może adresować większą ilość pamięci

#10 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 12 czerwca 2009 - 21:53

felippe Jesteś tego pewien?

#11 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 13 czerwca 2009 - 15:15

Odnośnie prędkości 32bitowych procesorów i 64bitowych to są mity. Procesor nie jest szybszy (porównując to samo taktowanie), tylko może adresować większą ilość pamięci

Czym konkretnie popierasz stwierdzenie, że jest to mit ?
Widzisz, na stronie apple znajduje się zgoła inna informacja:

"The 64-bit transition.
[…] It also enables computers to process twice the number of instructions per clock cycle, which can dramatically speed up numeric calculations and other tasks."

Być może ja czegoś nie rozumiem, a panowie z Apple się mylą.
Jeżeli tak jest bardzo proszę o wyjaśniene.
Pozdrawiam.

#12 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 13 czerwca 2009 - 15:23

Panowie z apple mają rację (częściowo) i felippe ma rację (też częsciowo) :) Procesor 32bitowy i 64 bitowy wykonując ten sam kod mają tą samą szybkość (przy identycznym taktowaniu i pozostałej budowie typu cache). Różnice zachodzą gdy przekompilujemy kod pod 64 bity, wówczas część operacji faktycznie będzie się wykonywała szybciej bo nie będą musiały być dzielone (operacje, ich dane etc) na 32bitowe słowa. W efekcie kod jest krótszy i wykonywany szybciej, czasem faktycznie dużo szybciej. Tym niemniej dla wielu operacji nie ma przyrostu prędkości i nie należy liczyć że komputer będzie działał 2x szybciej. Zysk będzie głównie na operacjach obliczeniowych i ich pochodnych (np. przetwarzanie grafiki).

#13 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 czerwca 2009 - 15:36

Czym konkretnie popierasz stwierdzenie, że jest to mit ?
Widzisz, na stronie apple znajduje się zgoła inna informacja:

"The 64-bit transition.
[…] It also enables computers to process twice the number of instructions per clock cycle, which can dramatically speed up numeric calculations and other tasks."

Być może ja czegoś nie rozumiem, a panowie z Apple się mylą.
Jeżeli tak jest bardzo proszę o wyjaśniene.
Pozdrawiam.

Może uprościłem nieco. Faktycznie procesory 64bitowe umożliwią wykonywanie więcej instrukcji w jednym cyklu zegara, ale nie oznacza to, że będzie to 2x tyle
Przykład: Geek Patrol | 32-bit vs 64-bit Performance Under Mac OS X

Miałem okazję testować najnowszego Maka Pro w wersji 2.93GHz i nie widać jeszcze aż tak dużego przyśpieszenia.
Zresztą póki co producenci oprgramowania nie oferują nam 64bitowych wersji programów, więc co nam z 64bitów obecnie?

#14 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 13 czerwca 2009 - 17:53

@felippe

Faktycznie procesory 64bitowe umożliwią wykonywanie więcej instrukcji w jednym cyklu zegara, ale nie oznacza to, że będzie to 2x tyle

Wcale nie musi być 2x tyle. Ja w poście odniosłem się do czystego stwierdzenia, że nie będą szybsze wcale. Tu nie chodzi o szybkość procesora jako takiego, ale o szybkość realizowania poleceń.

Co do konkretów to w Snow Leopard będzie dużo aplikacji 64-bitowych, a z czasem producenci zew. oprogramowania na osx również będą wprowadzać wersje 64-bitowe. Wszystko zmierza właśnie w stronę przejścia z 32 bitów na 64.

@wojtkow

Procesor 32bitowy i 64 bitowy wykonując ten sam kod mają tą samą szybkość

I tu wlaśnie widać błąd założenia, który prowadzi do złych wniosków.
"Procesor 32bitowy i 64 bitowy wykonując ten sam kod" ...ale jaki kod. Ano właśnie - kod 32 bitowy.
Porównanie 32proc/32instr i 64proc/32instr jest cokolwiek bezsensowne.
To tak jakby powiedzieć, że motocykl będzie miał taką samą przyczepność jak samochód, tyle że samochód jadący na dwóch kołach.
Istota stwierdzenia że 64-bitowy procesor jest szybszy opiera się właśnie na tym że pozwalamy mu pracować w 64-bitowym środowisku na 64-bitowych programach.

Pozdrawiam.

#15 adamouse

adamouse
  • 389 postów

Napisano 13 czerwca 2009 - 20:59

Pytanie praktyczne do osób, które być może robiły upgrade: czy mini po upgradzie do T7400 lub T7600 jest w stanie pociągnąć video 1080p w MKV? Obecnie mam Core Duo 1.6 z kartą graficzną intela i zastanawiam się, czy upgrade mam sens - używam mini jako odtwarzacza wideo i muzyki z itunes na stałe podłączonego pod TV i amplituner, a o ile wideo 720p działa pięknie, to 1080p niestety nie jest w stanie odtworzyć. Zastanawiam się, czy wydatek kilkuset złotych na szybszy procek zmieni to, czy raczej powinienem zacząć oszczędzać na nowego mini? Patrząc na mojego macbooka (alu 2.4 z jeszcze niedawno aktualnej serii) sądzę, że nowy mini nie miałby z tym problemu. A tak na marginesie to mam wrażenie, że apple mnie śledzi, co kupię sobie ich produkt to oni robią upgrade modeli ;)

#16 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 13 czerwca 2009 - 22:40

Nie, 1080p w wyższym bitrate jest nieosiągalne (przynajmniej u mnie na T7400( . Tu dużo daje karta graficzna i dobre kodeki które z niej korzystają (takie jak CoreAVC na windows), a stare mini zamiast karty graficznej ma emulator w postaci GMA950 a kodeki niestety są dość kiepskie.

#17 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 czerwca 2009 - 23:36

Nie ma markowych applowych procesorów intel. Procesory intela w mac'ach są dokładnie takie same jak we wszystkich innych pecetach (za wyjątkiem procków na bga, ale one Ciebie akurat nie interesują)
.

Jest, procesor dla MB Air

#18 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 14 czerwca 2009 - 12:14

Jest, procesor dla MB Air

Nie. Na początku apple chwaliło się że ten procesor powstał przy współpracy z intel właśnie dla MB Air. Z tym że to Intel wyprodukował ten procesor i nie jest on w żaden sposób sygnowany marką apple.
Co najistotniejsze, ten procesor jest już ogólnodostępny i montuje się*go również w innych komputerach (np ibm), także w żaden sposób nie jest to "markowy applowy procesor intel".
Pozdrawiam.

#19 simonek

simonek
  • 284 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 grudnia 2011 - 10:04

Mam nadzieję, że nie oberwie mi się za odświeżanie wątku sprzed 2,5 roku ale stwierdziłem, że nie ma sensu zakładać nowego tematu skoro moje pytanie dotyczy wprost tego o czym mowa była kilka postów wyżej. Zastanawiam się, czy upgrade CPU w mini z Core Duo na Core 2 Duo ma jakiś wpływ na maksymalną ilość ram jaką można załadować w miniaku? Dla przykładu mini late 2006 z procesorem Core Duo 1,66 obsłuży (za wikipedią) max 2GB ramu, mini mid 2007 z procesorem Core 2 Duo 1.83 i 2.0 obsłuży już max nieco ponad 3GB ramu. Zastanawiam się czy to jedynie kwestia procesora i wtedy po zamontowaniu Core 2 Duo można wsadzić więcej ramu czy jakieś inne jeszcze czynniki mają znaczenie w tym przypadku dla ilości ramu z jaką poradzi sobie mini?

#20 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 08 grudnia 2011 - 10:44

Zgodnie z regulaminem, nie odświeżamy wątków starszych niż pół roku. Zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych