Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple Mighty Mouse, Wired czy Wireless?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
49 odpowiedzi w tym temacie

#1 marcin0903

marcin0903
  • 410 postów
  • SkądOpole

Napisano 12 czerwca 2009 - 11:29

Jak w temacie, mam pytanie odnośnie Apple Mighty Mouse, lepiej kupić Wired czy Wireless? W Wired przeszkadza mi to, że muszę przeciągać kabel w okół całego MB, bo porty mam z lewej strony, a w Wireless przeszkadza mi cena, no i Wired jeszcze mogę mieć w całkiem dobrej cenie na miejscu, w Opolu :).

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 czerwca 2009 - 11:34

wireless ma ten plus że masz USB wolne

#3 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 12 czerwca 2009 - 11:35

najlepiej ani jedna ani druga, MM jest beznadziejna ;)

#4 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 czerwca 2009 - 11:41

najlepiej ani jedna ani druga, MM jest beznadziejna ;)

Zgadzam się. Nie polecam MM. Popatrz lepiej na produkty np. Logitecha (np. V470 jest na BT).

P.S. Jak już musisz to wireless ;)

#5 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 12 czerwca 2009 - 11:48

A ja uzywam MM Wireless i nie wyobrazam sobie pracy na innej myszce. Jestem przyzwyczajony do jednoprzyciskowych myszy apple, a MM daje mi ten komfort, ze dziala jak zwykla mysz apple, a w razie potrzeby moge kliknac drugim (jak i trzecim) przyciskiem. Do tego opluwany na forum scroll to tez bajka. Wersje USB sobie odpusc. Wersja BT to wolnosc i swoboda. Poza tym nie zajmuje Ci portu USB.

#6 Sławek

Sławek
  • 160 postów
  • Skądfrom Poland

Napisano 12 czerwca 2009 - 12:15

Ja używam wired i jestem batdzo zadowolony. Zero problemów od 3 lat. Jedynie w Windzie na Parallelsie trochę wariowała ale na bootcampie jest ok. Prawdę mówiąc trochę mi ten kabelek przeszkadza ale za to mam spokój z zasilaniem. Tu mam pytanie do użytkowników wersji BT - na jak długo wystarczają Wam baterie przy normalnej pracy np. z pakietem Adobe, surfowaniu itp.?

#7 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 12 czerwca 2009 - 12:19

Tu mam pytanie do użytkowników wersji BT - na jak długo wystarczają Wam baterie przy normalnej pracy np. z pakietem Adobe, surfowaniu itp.?

Mi baterie przy uzywaniu kompa po kilka godzin dziennie padly po 1,5 miesiaca. Jeszcze kwestia baterii. Mialem Duracele. Ponoc Energizery wytrzymuja dluzej.

#8 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 czerwca 2009 - 14:33

Jak już coś, to: Logitech v470, tej apple nie polecam. Na dodatek wersja z (b. krótkim) kabelkiem będzie niewygodna przy MB

#9 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 czerwca 2009 - 14:40

Ani jedno ani drugie - moja majty mysza z ogonem leży nierozpakowana. Polecam - kabelkowa Logitech MX518, wirelesowa Logitech MX Revolution :)

#10 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 czerwca 2009 - 15:12

wirelesowa Logitech MX Revolution :)

Używam tej myszki od 2,5 roku - jest genialna ale do notebooka ma jeden wielki minus - duży, wystający dongiel USB :/

#11 Goorsky

Goorsky
  • 200 postów
  • SkądSzczecin, Poland, Poland

Napisano 12 czerwca 2009 - 15:17

Ja odradzam myszke Apple, polecam Microsoft Bluetooth Notebook Laser Mouse 5000. Okolo 100zl kosztuje. Uzywam od roku.

Bluetooth? Notebook Mouse 5000

#12 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 12 czerwca 2009 - 15:26

A ja polecam V470,mam ja prawie od roku i nie zawiodla mnie.

#13 Goorsky

Goorsky
  • 200 postów
  • SkądSzczecin, Poland, Poland

Napisano 12 czerwca 2009 - 15:28

v470 ma istotna wade bo nie ma klawisza z boku, a microsoftowa ma. dzieki temu mozesz sobie wywolac np Expose czy co tam lubisz. w apple robi sie to poprzez scisniecie myszy.

#14 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 12 czerwca 2009 - 15:59

IMO jedynym (aczkolwiek bardzo dużym) minusem MM jest scroll... Poza tym jest świetna. Funkcjonalność, jakość i design:) BTW: Apple powinno w końcu wprowadzić następcę tej myszy bazującą na dotykowym scrollu. Były na to patenty już dawno składane. Dziwi mnie czemu nie wprowadzają tak długo następcy, skoro zdają sobie sprawę, że ta ma duży minus. Nawet nie pomyśleli o jakiejś lekkiej modyfikacji, która by poprawiła działanie scrolla.

#15 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 12 czerwca 2009 - 16:05

Co takiego złego jest w scrollu MM? Używam od 3 miesiecy i nie mam zadnych problemow... No i jezeli wybierac miedzy bezprzewodowa a przewodowa to polecam bezprzewodowa poniewaz jest laserowa a co za tym idzie dokladniejsza ;)

#16 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 12 czerwca 2009 - 16:08

Co takiego złego jest w scrollu MM?

NIektorzy rak nie myja i im sie przez to kuleczka klei ;)

#17 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 12 czerwca 2009 - 16:17

Co takiego złego jest w scrollu MM? Używam od 3 miesiecy i nie mam zadnych problemow...

No i jezeli wybierac miedzy bezprzewodowa a przewodowa to polecam bezprzewodowa poniewaz jest laserowa a co za tym idzie dokladniejsza ;)

No właśnie... Od 3 miesięcy...:)

#18 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 12 czerwca 2009 - 16:26

hahaha :) czyli co jest nie tak ? :P

#19 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 czerwca 2009 - 16:34

Jak w temacie, mam pytanie odnośnie Apple Mighty Mouse, lepiej kupić Wired czy Wireless? W Wired przeszkadza mi to, że muszę przeciągać kabel w okół całego MB, bo porty mam z lewej strony, a w Wireless przeszkadza mi cena, no i Wired jeszcze mogę mieć w całkiem dobrej cenie na miejscu, w Opolu :).

Żadna z nich.
Celuj raczej w myszki Logitech'a.

#20 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 12 czerwca 2009 - 16:38

hahaha :) czyli co jest nie tak ? :P

Że tyle to nie problem... Ja problemy zacząłem mieć po 6 miesiącach. To wszystko zależy od intensywności i sposobu użytkowania... Potem dokładne czyszczenie co dwa tygodnie, a i tak w pewnym momencie nawet to już nie pomaga... Scroll po prostu przestaje działać... i pozostaje rozłożenie myszki...:( Problem tylko w tym, że scroll nigdy nie będzie już chodził jak kiedyś. Wspomnisz jeszcze moje słowa:) Dobrze, że przynajmniej na allegro są po 80zł nówki w folli to można bez problemu co kwartał wymienić:)

#21 marcin0903

marcin0903
  • 410 postów
  • SkądOpole

Napisano 12 czerwca 2009 - 16:57

Ok, MM odpada, G5 mam do PC, ale u kumpla spodobała mi się myszka Razera, Deathadder, niby gaming, ale fajnie matowe zakończenie, porządnie wykonana, jest za 160 zł, wystarczy drivery ściągnąć pod Maca i już :).

#22 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 12 czerwca 2009 - 19:41

jam mam MMW i powiem tak po niecałym roku zaczynam mieć problemy z kulką, przeważnie działa przewijanie w dół a w górę już nie ale po przyciśnięciu mocnym kulki i poruszaniu nią problem z znika aczkolwiek pewnie niedługo problem zacznie się pogłębiać. Drugą istotną wadą jest to że myszka jest najzwyczajniej w świecie niewygodna i dłuższa praca z nią męczy strasznie dłoń. Plus widzę tylko jeden kulka zamiast kółka. Bardzo pożyteczne przy przeglądaniu www w powiększeniu oraz obszernych arkuszy kalkulacyjnych ponieważ wtedy możemy przesuwać ekran we wszystkie kierunki :) Reasumując więcej minusów i pewnie drugi raz tej myszy nie kupię bo o ile brudzącą się kulkę i konieczność przeczyszczenia jej raz na dwa trzy miesiące mogę przeżyć to jeśli chodzi o wyprofilowanie myszki to jest beznadziejnie i pracuję się nią na dłuższą metę bardzo niekomfortowo.

#23 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 czerwca 2009 - 20:09

a czy MX Revo bez dongla nie pójdzie?

#24 marcin0903

marcin0903
  • 410 postów
  • SkądOpole

Napisano 12 czerwca 2009 - 21:27

Właśnie kupiłem Razera Deathadder, Windows Edition, nie Mac, gdyż tej drugiej nie było. Zainstalowałem drivery pod Leopadra i działa ekstra, wszystkie klawisze fukcji można sobie przypisać, fajnie można rozłożyć expose. Sama myszka jest matowa z podświetleniem co daje bardzo ładny efekt :)! Generalnie polecam!

#25 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 12 czerwca 2009 - 21:28

Nie pojdzie.

---- Dodano 12-06-2009 o godzinie 22:28 ----

a czy MX Revo bez dongla nie pójdzie?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych