Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iCalamus - program do dtp

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Conrad

Conrad
  • 376 postów

Napisano 02 października 2006 - 21:43

Znalazłem w sieci informację o nowym programie do DTP. Tzn. nowym/starym, bo pewnie każdy kto używał kiedyś Atari zetknął się z tym programem. To był mój pierwszy poważny program, którego się nauczyłem (oczywiście pirat) i do niego porównywałem późniejsze inne programy.
Dostępna jest wersja pełna, która kosztuje 99 euro, jest także wersja light, która nic nie kosztuje i ma ograniczenia, ale można sprawdzić co to jest. Dopiero zassałem i zaraz się biorę za sprawdzenie wersji light.
Ciekaw jestem waszych opinii.
http://www.icalamus.net/

Projektowanie stron w starym Calamusie to była frajda :)

#2 Jeremy

Jeremy
  • 378 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 października 2006 - 21:57

Pobrałem program, po krótkich oględzinach wygląda ciekawie, ma dość intuicyjny interfejs, łatwo się przestawić z ID. Nie miałem czasu na jakieś poważne testy, ale wygląda na to, że nawet ta wersja lite może być konkurencją dla Scribusa na polu darmowych programów dtp.

#3 Conrad

Conrad
  • 376 postów

Napisano 05 października 2006 - 06:57

Mnie na początku uderzyły 2 rzeczy: - sprawdza polską pisownię - śmieszna animacja i ciekawe rozwiązanie otwierania i zamykania 'inspektorów' Poza tym brakuje mi funkcji importu i eksportu, ale pewnie będą do tego moduły jak w starym Calamusie SL. Teraz nie mam czasu, ale w najbliższym czasie poświęcę trochę chwil na testy. Ogólne wrażenie (pierwsze) pozytywne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych