Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MobileNavigator (NAVIGON) na iPhone 3G/3GS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1023 odpowiedzi w tym temacie

#801 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 549 postów
  • SkądGermany

Napisano 01 stycznia 2010 - 22:27

nie

#802 WiruSSS

WiruSSS
  • 6 postów

Napisano 02 stycznia 2010 - 01:17

..no i ogólnie po testach. Navigacja zaczęła działać, jednak ...za każdym razem po włączeniu pokazuje się informacja, że program chce uzyskać informację o moim położeniu i czy się na to godzić ...jako ze jest to usługa płatna chciałbym nie musieć tego używać, jednak navigacja działa tylko wtedy jak się na to zgodzę ..inaczej nie uzyskuję sygnału GPS ..co najmniej dziwne. druga sprawa to taka, że wprowadzanie współrzędnych działa jak dla mnie troszkę idiotycznie, bo chociaż punkt pokazuje prawidłowo ..to jeśli np owy punkt jest poza drogą (np dom 100m od drogi) ..to navigon prowadzi mnie czasem te 100 metrow ale drogą gdzieś dalej od docelowego punktu ..uważam, że powinna być opcja abym mógł włączyć żeby navigon prowadził mnie dokładnie do owych współrzędnych, nawet jakby miały one być na środku jeziora.

#803 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 02 stycznia 2010 - 09:25

WiruSSS ty kpisz czy o drogę pytasz? GPS jest płatny? Człowieku zanim napiszesz coś na forum to 100 się zastanów bo czytają to ludzie, którzy maja ochotę czegoś się tu dowiedzieć a nie czytać piramdalne bzdury. Program pyta tylko o to czy może ustalić położenie bo ktoś moze tego sobie nie życzyć. BŁAGAM bez takich BZDUR!!!

#804 Karmazynowy

Karmazynowy
  • 362 postów

Napisano 02 stycznia 2010 - 09:39

..no i ogólnie po testach.

Navigacja zaczęła działać, jednak ...za każdym razem po włączeniu pokazuje się informacja, że program chce uzyskać informację o moim położeniu i czy się na to godzić ...jako ze jest to usługa płatna chciałbym nie musieć tego używać, jednak navigacja działa tylko wtedy jak się na to zgodzę ..inaczej nie uzyskuję sygnału GPS ..co najmniej dziwne.

Oj Wirusik... widzę, że Polacy zaczynają doganiać Amerykanów... i napisy na kubkach z kawą "uwaga gorące" zaczynają mieć sens...

Jak sobie wyobrażasz pokazanie Twojej pozycji na iphonie, jeśli nie wyrażasz zgody na to? To nie jest zgoda na opłatę, a jedynie na podanie informacji o położeniu...

#805 WiruSSS

WiruSSS
  • 6 postów

Napisano 03 stycznia 2010 - 21:07

...nie chodzi mi o ustalanie pozycji za pomocą GPS ..tylko o wspomaganie się nadajnikami GSM czy WIFI ...wydawało mi się że to jest płatne. Jeśli się mylę to wystarczy po prostu napisać i mnie poprawić ..a nie naskakiwać na mnie jakbym Wam matki skarpetkami pozabijał.

[edit]
między innymi tutaj
[url]http://www.myapple.pl/iphone-pomoc/75963-gps-w-iphonie-3g-zasieg-2.html[/url]
ktoś zapytał:

"...inaczej czy pobieranie danych o mojej pozycji z nadajników GSM to wymiana np. danych pakietowych za którą muszę płacić czy jest to informacja bezpłatna tak jak np. informacja o nazwie operatora...?"

dostal odpowiedź:

"Tak, za sprawdzenie lokacji przez nadajniki GSM trzeba płacić. Jest to zwykłe pakietowe pobieranie danych."

...co więcej ja właśnie na moich rachunkach w jakiś sposób widzę połączenia z internetem za które muszę zapłacić chociaż z internetu korzystam tylko i wyłącznie za pomocą WIFI.

Sądziłem, że owe opłaty są właśnie przez to wspomaganie się nadajnikami GSM, sądziłem także że jeśli aplikacja (nie istotne która) pyta się mnie czy zgadzam się na ustalenie mojej pozycji, to pyta się dlatego, ze będzie chciała do tego wykorzystać nadajniki GSM i będę musiał za to zapłacić (przecież nie zawsze jestem w zasięgu GPS, choćby w domu). I ostatnia rzecz, sądziłem, że nie wyrażając zgody na ustalenie mojej pozycji ..nie wyrażam zgody na użycie do tego celu nadajników GSM (wydawało mi się to logiczne, bo wcześniej navigon nie zawsze się o to pytał przez co uważałem, ze pyta tylko wtedy gdy nie ma w swoim zasięgu nadajników GPS)

#806 Odyseja

Odyseja
  • 20 postów

Napisano 03 stycznia 2010 - 21:51

A co z zapowiadanym MoblieNavigator Lite? Może to pytanie już było (temat jest strasznie długi), ale nie mogę go znaleźć w AppStore

#807 sn00p

sn00p
  • 83 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 stycznia 2010 - 14:23

Sądziłem, że owe opłaty są właśnie przez to wspomaganie się nadajnikami GSM, sądziłem także że jeśli aplikacja (nie istotne która) pyta się mnie czy zgadzam się na ustalenie mojej pozycji, to pyta się dlatego, ze będzie chciała do tego wykorzystać nadajniki GSM i będę musiał za to zapłacić (przecież nie zawsze jestem w zasięgu GPS, choćby w domu). I ostatnia rzecz, sądziłem, że nie wyrażając zgody na ustalenie mojej pozycji ..nie wyrażam zgody na użycie do tego celu nadajników GSM (wydawało mi się to logiczne, bo wcześniej navigon nie zawsze się o to pytał przez co uważałem, ze pyta tylko wtedy gdy nie ma w swoim zasięgu nadajników GPS)

I dobrze i niedobrze ...
Opłaty są za aGPS, GPS jest za darmo.
Pytanie o lokalizację dotyczy usługi lokalizacji, czyli GPS. Nie wyrażając na nie zgody nie wyrażasz zgody na używanie GPS'a. Nijak ma się to do opłat za aGPS.
Najprostszy test - wyłącz gprs u operatora i włącz jakieś mapy.

AFAIR aplikacje pytają po 3 razy o usługi lokalizacji, jeśli się zgadzasz, później już nie pytają.

Wszystko to byś wiedział wykazując choćby minimum fatygi czytając to forum.
Pzdr.

#808 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 stycznia 2010 - 04:10

praktyka: nawigacje na iphona jak sygic/navigon czasami lubia miec problem ze zlapaniem fixa gdy odetnie sie je od agpsu... rozwiazanie bardzo proste: odpalamy edge w sbsettings potem nawigacje ...i wylaczamy transmisje danych @WiruSSS iphone to urzadzenie do wyciskania kasy z ludzi takich jak ty;] wiedz jak masz ipka z ery to ratuje cie jb... albo nokia 3310 uswiadom sobie ze odpalajac jakies glupie warcaby-ipa twoj jablko-fon sobie zacznie sciagac reklamy/inny badziew w niej zawarty twoim kosztem... pozdrawiam

#809 sn00p

sn00p
  • 83 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 stycznia 2010 - 22:48

praktyka:

nawigacje na iphona jak sygic/navigon czasami lubia miec problem ze zlapaniem fixa
gdy odetnie sie je od agpsu...

Wszelką transmisję danych mam włączoną u operatora, żadnego WAP'u, GPRS'u itd.
Wsiadam do auta, odpalam Navigona i fix'a łapie w kilka/kilkanaście sekund.

#810 Puncik

Puncik
  • 18 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 11 stycznia 2010 - 00:58

Dodam od siebie coś, oczywiście nie czytałem całego tematu ale widzę "problem" Wirusa. Wcześniej nękał mnie ten problem z netem, gdyż mam od niedawna IP w simplusie i oczywiście masa niepotrzebnych aplikacji szybko się uzbierała, w pewnym momencie zauważyłem że zaczął "zjadać" mi MB z pakietu( w domu cały czas wi-fi a poza domem to sporadycznie używam neta ale wiem kiedy), zrobiłem reset i problem "znikających" MB nadal trwał.
Gdzieś na forum wyczytałem prosty sposób, otóż w ustawieniach "OGÓLNE> SIEĆ>DANE PRZEZ SIEĆ KOMÓRKOWĄ>APN wpisuje co bądź wystarczy 1 literę i mam problem z netem z głowy,(tzn całkowicie mi go "odcina") i w każdej chwili gdy nie mam dostępu do WI-FI a net mi potrzebny kasuje literę i net znów działa.
Dzisiaj pobieram navigona a jutro(tzn jeszcze dzisiaj :lol: ) sprawdzę jak to będzie działać bez dostępu do internetu w GSM... pozdro

---- Dodano 11-01-2010 o godzinie 20:45 ----
Tak jak napisałem, GPS działa normalnie z wyłączonym gprs. Niepotrzebny jest mu żaden gprs do nawigacji(żaden start itp, itd. POZDRO

#811 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 13 stycznia 2010 - 14:04

Witam, jaka wersja map znajduje sie w wersji 1.4 ? Jak to wyglada z upgradem ? Igo daje upgrade do konca 2010 a Navigon ?

#812 jumiok

jumiok
  • 78 postów
  • SkądGród Kraka

Napisano 17 stycznia 2010 - 17:26

blues55 dobre pytanie na jak długo jest licencja?! na stronie producenta nic nie jest napisane i jak narazie to mnie powstrzymuje przed zakupem Navigona.

#813 wittka

wittka
  • 38 postów
  • SkądPiastow / Warszawa

Napisano 17 stycznia 2010 - 19:50

Na stronie producenta wszystko jest opisane, trzeba tylko znaleźć.
NAVIGON. And the world is yours

#814 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 17 stycznia 2010 - 20:26

Dzieki. Szkoda ze Navigon sam nie wie w jaki sposob bedzie update map. Inaczej, jak zrobic aby był płatny biorac pod uwage iz sprzedaje to AS i pewnie sa z tego jakies wymogi co do update'u.

#815 wdylag

wdylag
  • 182 postów

Napisano 10 lutego 2010 - 11:15

Nowa aktualizacja NAVIGON?

pisza od wczoraj na roznych portalach ze pojwaila sie aktualizacja
GSMonline.pl - NAVIGON MobileNavigator z obsługą Facebook i Twitter

pytanie tylko gdzie, bo moj AppStore nic takiego nie stwierdza. A jak to u Was wyglada?

#816 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 10 lutego 2010 - 12:03

Trzeba poczekać ;) Mnie interesuje nowa opcja.. niestety płatna.. Panorama View ;)

#817 wdylag

wdylag
  • 182 postów

Napisano 10 lutego 2010 - 12:04

mnie wlasnie tez ona interesuje.... ciekawe tylko czy to w Polsce bedzie dzialalo?

#818 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 10 lutego 2010 - 12:17

Trzeba poczekać*i się*okaże :D Mam nadzieję≤ że będzie :D

#819 depe

depe
  • 484 postów

Napisano 19 lutego 2010 - 17:24

Na Twitterze piszą, że Navigon 1.5 będzie na wiosnę.

1.5 preview:
YouTube - MobileNavigator iPhone Exclusive Preview of Version 1.5.0 at Macworld 2010

#820 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 20 lutego 2010 - 11:02

Czekam cierpliwie :)

#821 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 28 lutego 2010 - 15:13

Na stronie producenta wszystko jest opisane, trzeba tylko znaleźć.
NAVIGON. And the world is yours

Tiaaa. Zwłaszcza że większość odpowiedzi wygląda tak:
Answer:
"At the moment, the software has the newest NAVTEQ maps available. Questions concerning map updates will be answered at a later time."

#822 olo6353

olo6353
  • 23 postów

Napisano 05 marca 2010 - 10:50

Mam pytanie. Możliwe że już było, ale ogrom tekstu uniemożliwia znalezienie ew. odpowiedzi. Czy można w Navigonie zapisać/zachować wcześniej wyznaczoną trasę? oraz W jaki sposób ustawić pkt "przelotowe" (kilka), ale tak że wpisuje adres docelowy, a potem pkt przelotowe? Próbowałem to zrobić, ale za każdym razem znika mi adres końcowy. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

#823 needmoney

needmoney
  • 11 postów

Napisano 06 marca 2010 - 23:39

Udało mi się przetestować Navigona i muszę przyznać że to naprawdę super nawigacja. Fix'a łapie w parę sekund, lecz co do wsparcia Polski to tak średnio. Np. Ulice w mojej miejscowości nie odpowiadają nazwom w nawigacji. Pozdrawiam

#824 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 07 marca 2010 - 11:22

Udało mi się przetestować Navigona i muszę przyznać że to naprawdę super nawigacja. Fix'a łapie w parę sekund, lecz co do wsparcia Polski to tak średnio. Np. Ulice w mojej miejscowości nie odpowiadają nazwom w nawigacji.
Pozdrawiam

Mam porównanie z nawigacją PNA Navigon 2110max i mapami q1 2010, a Navigonem na iPhone'a w wersji 1.4. Mapy z iP wydają się stareńkie- ja stawiam że to jakieś q2, no może q3 2009.

#825 neverhood

neverhood
  • 23 postów

Napisano 07 marca 2010 - 17:15

jak wgrać trasę z wcześniejszej wersji lub np. z viamichelin.pl witam, dwa pytania jak wyeksportowac trase ze starszej wersji i wgrac ja do 1.4 oraz jak wgrac trase wygenerowana np z viamichelin.pl (ps. w ktorym katalogu znajduja sie trasy w nawigonie)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych