Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MobileNavigator (NAVIGON) na iPhone 3G/3GS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1023 odpowiedzi w tym temacie

#551 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 sierpnia 2009 - 14:05

nie ma telefonu tego typu, który się nie nagrzewa. moje poprzednie 2 smartfony na Windows Mobile też się nagrzewały.

#552 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 sierpnia 2009 - 14:07

Navigon + ładowanie + szyba = ciepełko Proste

no tak..tylko ze skoro dziala z takimi temp i jest na gwarancji to czym sie przejmowac?;D

taka smieszna mysl mi sie nawinela...powiedzmy ze wysylamy iphona ktory umarl z przegrzania
w uchwycie pod szyba do regeneris...a on wraca nam z notka: zalany utrata gwarancji;DDDDD

#553 Gregory

Gregory

• 2 733 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 03 sierpnia 2009 - 14:08

Nie o to mi chodzi, nie chcę wszystkich map ściągać tylko pojedyńcze takie jak Rumunia, Polska i Czechy i pare innych. Nie potrzeba mi całej europy

Tutaj: MobileNavigator Eastern Europe.

#554 req

req
  • 163 postów
  • SkądOln

Napisano 03 sierpnia 2009 - 14:21

no tak..tylko ze skoro dziala z takimi temp i jest na gwarancji to czym sie przejmowac?;D

taki smieszna mysl mi sie nawinela...powiedzmy ze wysylamy iphona ktory umarl z przegrzania
w uchwycie pod szyba do regeneris...a on wraca nam z notka: zalany utrata gwarancji;DDDDD

Albo napiszą, że deszcz napadał przez szybę ;) Podsumowując mamy gwarancję, o grzanie nie ma co się martwić, chociaż wg mnie Navigon tak mocno nie nagrzewa telefonu.. nie raz mam czerwoną dłoń albo okolice ucha od dłuższych rozmów. To samo miałem z nokiami przeróżnymi z tymi ich metalowymi obudowami.

#555 krzyssz

krzyssz
  • 16 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 sierpnia 2009 - 18:13

Przejrzawszy forum uznałem, że jest to najwłaściwsze miejsce dla mojego pytania. Otóż, chciałbym zapytać skąd można pobrać nawigację Navigon w wersji LITE? W iTunes Store US nigdzie jej nie ma. Podobnie jak iTunes Store Polska. Czy ktoś mógłby napisać skąd pobrać wspomniane przeze mnie? Byłbym szczerze zobowiązany. Pozdrawiam

#556 esteper@mac.com

esteper@mac.com
  • 366 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 03 sierpnia 2009 - 18:17

Przejrzawszy...

Nie ma NAVIGONa w wersji LITE

#557 krzyssz

krzyssz
  • 16 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 sierpnia 2009 - 18:19

Nie ma NAVIGONa w wersji LITE

[url=http://www.telepolis.pl/news.php?id=15592]Navigon na iPhone'a także w wersji regionalnej - TELEPOLIS.PL[/url] tutaj wyczytałem cos innego. Podobnie na innych portalach informacyjnych poświęconych telekomunikacji. Więc jak to ostatecznie jest? nawet na forum MyApple widziałem wpis osoby, która instalowała nawigację w wersji LITE.

#558 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 03 sierpnia 2009 - 18:28

W polskim sklepie dostępne są wyłącznie:
- MobileNavigator Eastern Europe (49.99€)
- MobileNavigator Europe (79.99€)
- MobileNavigator North America (54.99€)
wersji Lite brak.
PS. Wystarczy sprawdzić ofertę Navigona w AS -> iTunes Store - NAVIGON AG

#559 msh

msh
  • 195 postów
  • SkądOstrów Wlkp/Dublin

Napisano 03 sierpnia 2009 - 18:29

Wersja Australijska jest LITE :)

#560 krzyssz

krzyssz
  • 16 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 sierpnia 2009 - 18:31

Rozumiem więc, że informacje o darmowej wersji można włożyć między bajki. Wpisując w google Navigon Lite wyświetlone strony, w tym także obcojęzyczne wspominają o wersji LITE. Nawet news na MyAppe wspominał, że będą dostępne 2 wersje tej nawigacji. No cóż, dziękuję za informacje.

Pozdrawiam

---- Dodano 03-08-2009 o godzinie 19:32 ----

Wersja Australijska jest LITE :)

:) Wiem, przed chwilą sprawdzałem :D. Wolałbym jednak mapę Europy. Może kiedyś wrzucą

#561 bbolss

bbolss
  • 461 postów

Napisano 03 sierpnia 2009 - 22:00

powiedzcie mi czy mapy w wersji 1.0.0 i 1.1.0 sa takie same? zeby nie musieć ściągać całości tylko jakąs okrojonąwersje i przerzucić mapy które są mi potrzebne rarem?

#562 Garo

Garo
  • 12 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 sierpnia 2009 - 22:56

Mapy sa takie same. Zmiana obejmuje samą aplikację Navigon.

#563 anjszulc

anjszulc
  • 160 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 04 sierpnia 2009 - 15:36

szybkie pytanie :) czy navigon potrzebuje do znalezienia satelitow internetu? Jade za granice i wylaczam dane, bedzie dzialac navigacja?

#564 dosent

dosent
  • 97 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 15:47

Szybka odpowiedz - nie potrzebuje, bedzie dzialac. Testowalem dopiero co w Grecji. BTW - nie wiem czym to bylo spowodowane, ale bardzo dlugo lapalo satelity, zwlaszcza za pierwszym odpaleniem pod obcym niebem :-( pzdr d.

#565 anjszulc

anjszulc
  • 160 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 04 sierpnia 2009 - 16:11

Z tego jak zauwazylem iphone musi byc w uchwycie albo guzikiem home do dolu albo z prawej strony. Jak byl z lewej, nie lapal lub sie gubil.

Dosent: Dzieki za odp :)

jeendrek.com

---- Dodano 04-08-2009 o godzinie 17:13 ----
Co do obcego nieba to moze (dokladnie nie pamietam) cold start i hot start.
Jak moj garniak rowerowy dlugo nie wlaczam lub zmieniam okolice tez dlugo lapie, to chyba jest wlasnie cold start.

:)

#566 pgolik

pgolik
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 sierpnia 2009 - 20:19

Cold start - kiedy nie ma efemeryd, które pozwolą mu przewidzieć, jak mniej więcej znaleźć satelity. To samo jest po odpowiednio długim (rzędu tygodni) nieużywaniu.
BTW - czy ktoś sprawdził czy włączenie lub wyłączenie danych wpływa na szybkość cold start? Jak pojechałem z iP do Anglii (roaming danych wyłączyłem), to bardzo długo szukał pierwszego fixa, ale jak po tygodniu wróciłem do Polski (dane i 3G włączone oczywiście), to odnalazł się bardzo szybko. Może jednak transmisja danych ma wpływ na AGPS?
Inna, zbliżona sprawa - mam wrażenie, że cold start idzie szybciej w aplikacjach Maps i np MotonX GPS, niż w Navigonie. Lepiej więc w "trudnej" sytuacji (np. w nowym kraju) złapać fixa w którymś z tych programów, a potem dopiero włączyć Navigona. Tak jakby te inne aplikacje pomagały sobie na początku danymi z nadajników komórkowych, żeby szybciej złapać, a Navigon polegał wyłącznie na sygnale GPS.
Oczywiście to mógł być przypadek - nie robiłem dostatecznie wielu kontrolowanych pomiarów. Dlatego ciekaw jestem waszych doświadczeń.

#567 Dziadek

Dziadek
  • 185 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 14:44

Oczywiście ,że transfer danych ma wpływ na szybkość łapania fixa. Assisted GPS odczytuje dane z nadajników GSM operatora wspomagając lokalizację.

#568 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2009 - 11:21

Czy ktoś z was też tak ma że po podłączeniu do ładowarki z jednoczesną pracą w tle ipoda gaśnie wam podświetlenie ekranu?

#569 massacrrrre

massacrrrre
  • 240 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 sierpnia 2009 - 12:26

ja odkrylem niedawno w niemczech, ze jajk mialem wylaczony roaming danych to w ogole telefon mi nie lapal fixa, wlaczylem roaming danych, pojawilo sie E i telefon momentalnie sobie z tym poradzil, ale danych oczywiscie nie pobral.

#570 pgolik

pgolik
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2009 - 12:44

Czy ktoś z was też tak ma że po podłączeniu do ładowarki z jednoczesną pracą w tle ipoda gaśnie wam podświetlenie ekranu?

Znany problem. Ja przed dłuższą trasą wyłączam auto-lock.

#571 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2009 - 13:49

Nie mam takiego efektu

#572 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2009 - 13:50

Znany problem. Ja przed dłuższą trasą wyłączam auto-lock.

Aaaaa spoko. Dzięki!

#573 viacom

viacom
  • 19 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 17:14

mam problem mam navigona 1.0.1 i chce go zsynchronizowac dodaje go do itunes i daje synchronizuj i gdy juz skonczy sychronizowac nie ma navigona w iphonie

#574 t0taln00b

t0taln00b
  • 114 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2009 - 17:41

Wywala jakiś błąd w stylu, że zabrakło miejsca? iPhone potrzebuje podwójnie więcej miejsca i tak: jeśli chcesz zainstalować Navigona, który waży 1,7 GB musisz mieć miejsce na telefonie 2x1,7 GB (3,4 GB) + najlepiej ze 200-300 MB wolnego.

#575 viacom

viacom
  • 19 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 17:45

Wywala jakiś błąd w stylu, że zabrakło miejsca?

iPhone potrzebuje podwójnie więcej miejsca i tak:
jeśli chcesz zainstalować Navigona, który waży 1,7 GB musisz mieć miejsce na telefonie 2x1,7 GB (3,4 GB) + najlepiej ze 200-300 MB wolnego.

Mam wogóle jb 3.0.1 i tam pisza zeby zainstalowac app costam w cydii a to pisze ze jest do wersji 3.0 to bedzie chodzilo na 3.0.1?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Bing (1)