Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MobileNavigator (NAVIGON) na iPhone 3G/3GS

• Please log in to reply
1023 replies to this topic

#526 req

req
  • 163 posts
  • SkądOln

Posted 31 July 2009 - 09:16

W końcu nabyłem tą nawigację po dłuższych rozmyślaniach i nie żałuję. Nie spodziewałem się, że iPhone będzie miał niewiarygodnie mocny odbiornik GPS, a sądząc po wypowiedziach innych chyba spodziewano się, że iPhone jest sam w sobie ogromnym odbiornikiem, który w 0.1s powinien załapać fixa i prowadzić idealnie co do centymetra. Fix'a łapało kilka minut, nie przeszkadzało mi to, sama nawigacja uruchamia się b. szybko na 3g i działa niewiarygodnie płynnie. Jest to chyba kwestia tego, że uruchamiam "Game Mode" w aplikacji SwapMode. Wyłącza ona wszystkie bajery, które poinstalowaliśmy i pozostawia przy "życiu" wszystkie najważniejsze procesy. Ostrzeganie przed fotoradarami działa bardzo dobrze, nie spodziewałem się takiej dokładności. Nie miałem okazji testować tej nawigacji na dłuższej trasie, lecz sądzę, że gdy będę jeździł więcej niż kilka godzin, będę musiał zaopatrzyć się w ładowarkę samochodową. Panna ma fajny głosik, jej "proszę" działa jak balsam na me uszy, a grafika w Navi jak Visine na moje oczęta. Wiem, że polacy to naród słynący z ciągłego narzekania, ale zupełnie nie rozumiem skąd narzekanie na Navigon'a. Kupcie sobie normalną stacjonarną nawigację samochodową, przecież nie będziecie jej nosić przy sobie na spacerze po pobliskim parku. Jeśli chodzi o nawigację do telefonów, Navigon sprawdza się doskonale i ja, jako jej użytkownik jestem w pełni zadowolony.

#527 mnikus

mnikus
  • 87 posts

Posted 31 July 2009 - 10:40

mozna USUNAC wszystkie mapy poza polska? Aby nie tracic "miejsca"?

#528 kamilski

kamilski
  • 12 posts
  • SkądBemowo, Warszawa, Poland, Poland

Posted 31 July 2009 - 12:06

Można, trzeba rozpakować ipa i tam są foldery z mapami. Jak już to zrobisz od nowa musisz załadowac app do itunes.

#529 plnukeR

plnukeR
  • 191 posts

Posted 31 July 2009 - 15:09

Można,

trzeba rozpakować ipa i tam są foldery z mapami. Jak już to zrobisz od nowa musisz załadowac app do itunes.

...Albo poszukac przez WINSCP albo T-PoT w juz zainstalowanej aplikacji plików z mapami i je wywalic lub skopiowac sobie w razie czego gdyby byly potrzebne

#530 nemesisss

nemesisss
  • 377 posts
  • SkądWrocław

Posted 31 July 2009 - 15:39

A czy odchudzony navigon działa lub uruchamia się szybciej ?

#531 mirmaxel

mirmaxel
  • 66 posts
  • SkądMazury

Posted 31 July 2009 - 18:22

Wydaje się ,że tak.Na pewno wersja 1.1 szybciej łapie fixa.U mni trwa to teraz 10-15 sek

#532 mnikus

mnikus
  • 87 posts

Posted 31 July 2009 - 22:00

mysle nad zakupem tego appsa lecz sciagac tak duzo moim laczem to bedize masakra:) nikt nie ma 1.1.0 IPA z Tylko Polska Mapka ? :/ nie bic:p

#533 DudusCSE

DudusCSE
  • 2899 posts
  • Skądz Polski

Posted 31 July 2009 - 23:54

Będziemy bić..... Mogę ci dac tylko informacje, bo zaglądałem w pliki że sama navi ma okolo 139MB a polska mapa jakies 60MB.. Nie proś mnie nawet na PW i tak nie wyśle... tylko piszze, ile co zajmuje.... pzdr

#534 Marass_

Marass_
  • 94 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 August 2009 - 07:50

Mam takie pytanie z racji ze wyjeżdzam teraz na weekend na żagle poszukuje nawigacji która miała by mapy morza bałtyckiego. Czy istnieje taka nawigacja? pozdrawiam

#535 rafikk_1983r

rafikk_1983r
  • 204 posts
  • SkądPoland

Posted 01 August 2009 - 10:41

Mam takie pytanie z racji ze wyjeżdzam teraz na weekend na żagle poszukuje nawigacji która miała by mapy morza bałtyckiego. Czy istnieje taka nawigacja?

pozdrawiam

...niestety na ipku poki co nie znajdziesz takiej navi, jesli posiadasz, masz dostep do pda to polecam ci "C-EMap" (wiecej info u wujka google;) )

Dołączona grafika

Pozdrawiam

#536 roslonp

roslonp
  • 295 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 August 2009 - 11:54

iTunes Store

#537 req

req
  • 163 posts
  • SkądOln

Posted 02 August 2009 - 06:41

A ja wam opowiem rzecz zacną i ciekawą. Jeździłem wczoraj rowerem coś ponad 6 godzin, w nieznane mi okolice, ciasne polne drogi i takie sprawy mniej więcej. Otóż byłem pod dużym wrażeniem działania navigona. Nie ustawiałem sobie trasy, no bo po co ;-) Sprawdzałem raczej moje położenie, kilkanaście razy. W tym czasie łapało mi fix'a momentalnie, nawet kiedy sieć ledwo trzymała - na zmianę jedna kreska / brak sieci. Byłem na prawdę zadowolony, Navigon przynajmniej w mojej okolicy ma dokładne pokrycie małych dróg leśnych i polnych, dzięki czemu nie było opcji, żeby się zgubić. W sumie Navigacja działała może 40 min, cały czas włączona była muzyka na słuchawkach, ze 100% baterii zrobiło się 82%, czyli z tym też wszystko w porządku.

#538 Garo

Garo
  • 12 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 August 2009 - 09:37

Oto jak nowa wersja Navigona (1.1) pokazuje zjazdy z Polskich autostrad.
iPhone prowadził mnie do Warszawy bez najmniejszych problemów - drugi zrzut pokazuje fotoradar.
Nawigacja godna polecenia.

[url=http://www.vpx.pl/foto,obraz_469.html]Dołączona grafika[/url]

[url=http://www.vpx.pl/foto,obraz_4772.html]Dołączona grafika[/url]

#539 besterr

besterr
  • 3 posts

Posted 02 August 2009 - 10:10

nie moge wgrac nawi do ipohona 3g jakis program jest potrzebny

#540 cooper69

cooper69
  • 1035 posts
  • SkądGdańsk

Posted 02 August 2009 - 11:22

TAK itunes i kilkadziesiąt euro na karcie kredytowej

#541 plnukeR

plnukeR
  • 191 posts

Posted 02 August 2009 - 12:41

Oto jak nowa wersja Navigona (1.1) pokazuje zjazdy z Polskich autostrad.
iPhone prowadził mnie do Warszawy bez najmniejszych problemów - drugi zrzut pokazuje fotoradar.
Nawigacja godna polecenia.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Fajnie wygląda ten fotopstryk:D

---- Dodano 02-08-2009 o godzinie 13:42 ----

nie moge wgrac nawi do ipohona 3g jakis program jest potrzebny

iTunes ;]

#542 ghty

ghty
  • 136 posts
  • SkądBournemouth

Posted 02 August 2009 - 13:04

Do besterr: Żeby wgrać nawigację do iPhona jest albo potrzebny iTunes w najnowszej wersji zainstalowany na Twoim komputerze, albo możesz pobrać np Navigona bezpośrednio na telefon przez App Store (jeśli masz dobre połączenie WiFi). To taka moja grzeczna odpowiedz na Twoje stwierdzenie (bo zdanie pytające posiada znak zapytania na końcu). A Ty napisz mi teraz ile masz lat? I czy wiesz co to są zasady interpunkcji, oraz czy kiedykolwiek widziałeś opcję "Szukaj" na forum, albo czy wiesz co to są google ;P

#543 dada

dada
  • 57 posts

Posted 02 August 2009 - 21:19

Witam, czy w trakcie nawigacji da się jednocześnie dzwonić?

#544 Miecho

Miecho
  • 22 posts

Posted 02 August 2009 - 22:06

Witam, skąd mogę pograć pojedyńcze mapy bym nie musiał ściągać tych GB danych?

#545 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 549 posts
  • SkądGermany

Posted 02 August 2009 - 23:59

Miecho- mapy sa juz sciagniete- nie potrzebujesz polaczenia z netem. Ja testowalem dzisiaj i hmmm.... kilka razy zgubil mi gps, mylil pozycje itd Reinstaluje oprogramowanie iPhona i bede testowal dalej- kurde- we wtorek musze jechac do Paryza wiec oczekuje ze Navigon mnie nie zawiedzie...

#546 Miecho

Miecho
  • 22 posts

Posted 03 August 2009 - 08:58

Nie o to mi chodzi, nie chcę wszystkich map ściągać tylko pojedyńcze takie jak Rumunia, Polska i Czechy i pare innych. Nie potrzeba mi całej europy

#547 req

req
  • 163 posts
  • SkądOln

Posted 03 August 2009 - 09:15

O losie... a może przeczytałbyś tak cały wątek i trochę poorientował się w zasadach działania AppStore? W tym sklepie są sprzedawane CAŁE aplikacje i to od dewelopera zależy co i jak umieści w swojej paczce, która jest instalowana na Twoim telefonie. NIE MA możliwości ściągania pojedynczych map, a te niecałe 2gb to chyba nie tak dużo przy prędkości obecnych łącz. Pojedyncze mapy możesz usuwać dopiero PO ZAKUPIE i PO INSTALACJI oprogramowania na swoim telefonie. Mam coraz większe wrażenie, że u ludzi zanika umiejętność czytania ze ZROZUMIENIEM i analizowania sytuacji na podstawie prostych faktów, wystarczyło przecież przejrzeć część wątku by domyśleć sie, o co chodzi.

#548 Slider

Slider
  • 76 posts

Posted 03 August 2009 - 13:20

U mnie pobralo z iTunes w kilkanascie minut i nie bylo problemow... Jak na razie Navigon sprawuje sie calkiem niezle... Tylko troche sie telefon nagrzewa podczas uzywania nawigacji- Czy to normalne zjawisko?
A moze to wina ladowarki samochodowej (mam taka Motor Power - In-Car Category - the home of iPod, computer and electronic accessories ) ? Co o tym myslicie?

#549 shivan

shivan
  • 1141 posts
  • SkądKraków

Posted 03 August 2009 - 13:27

Tylko troche sie telefon nagrzewa podczas uzywania nawigacji- Czy to normalne zjawisko?

no jak trzymasz iphona w uchwycie pod szyba to chyba normalne prawda?;]

#550 req

req
  • 163 posts
  • SkądOln

Posted 03 August 2009 - 14:03

iPhone potrafi nagrzewać się przy najprostszych czynnościach, tj granie, długa rozmowa przez telefon (powyżej godziny). Navigon + ładowanie + szyba = ciepełko ;) Proste

2 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Bing (1)