MobileNavigator (NAVIGON) na iPhone 3G/3GS
Posted 26 June 2009 - 22:31
Posted 26 June 2009 - 22:49
Posted 26 June 2009 - 23:44
Posted 27 June 2009 - 09:53
A teraz dziegiec... Duze rozczarowanie w temacie menu. Albo nie umiem znalezc, albo nie ma bardzo wg mnie przydatnych funkcji:
- po wyznaczeniu punktu docelowego zero informacji o odleglosci, czasie dojazdu,
- brak mozliwosci wyznaczenia trasy alternatywnej,
- brak informacji o stanie odbiornika GPS - ilosc satelit, sila sygnalu - cokolwiek pokazujacego, ze on pracuje. Na poczatku mocno tego szukalem, bo nie wiedzialem co jest przyczyna poprzedniego problemu (braku podsumowania zaplanowanej trasy) - aplikacja wlacza mape, pokazuje ladna strzalke i tyle...
- brak ustawien wlaczania/wylaczania wyswietlacza - przy pracy na baterii i wielogodzinnej trasie bardzo przydatna funkcja.
Ponadto:
- BARDZO uboga lista kategorii POI i bardzo wybiorcze umieszczanie punktow w poszczegolnych kategoriach. Stojac na Ursynowie pod Megasamem (najstarszy chyba sklep spozywczy w tej czesci Wa-wy) najblizszy sklep w POI to niedaleki EuroRTV a ze spozywczych jakies Globi (powstale kilka lat temu). Obok wspomnianego Euro znajduje sie od wielu lat oddzial banku BZ WBK z bankomatem, ale w POI najblizszy jest prawie 3 km dalej, przy Walbrzyskiej (chyba). O parkingach nie wspominam... A brak mozliwosci dogrywania wlasnych POI poglebia ten problem.
- Wskazywane przez system ograniczenia predkosci sa albo zadziwiajaco precyzyjnie umieszczone (niemal w chwili miniecia znaku ograniczenia zmienia sie ikonka na wyswietlaczu) albo totalnie ignoruja np obszar zabudowany pozwalajac dalej jechac np 90 km na godz. Czyli - nie da sie na nich polegac...
- No i na koniec, nie wiem, czy to byl przypadek, ale po wjezdzie z Marsa na Trase Siekierkowska Navigon co innego mowil(a) a co innego pokazywal(a). Moze to kwestia dyskusyjna, czy na most sie jedzie prosto czy skreca (znaki na jezdni pokazuja skret), ale pani uprzejmie prosila jechac kolejne kilometry prosto a obrazki pokazywaly lekki luk w lewo. Wydaje mi sie, ze komus nie znajacego tego wezla, byloby trudno sie zorientowac jak jechac... ALe to jest specyficzne miejsce, ja np ciagle sie gubie jadac do Minska ktory pas jest wlasciwy :-)
- jest informacja o odległości i czasie dojazdu, wystarczy kliknąć na górną belkę podczas nawigacji tam gdzie jest prędkość pokazana
Posted 27 June 2009 - 10:08
Posted 27 June 2009 - 10:15
Posted 27 June 2009 - 10:26
Posted 27 June 2009 - 10:28
Posted 27 June 2009 - 10:31
Tylko zapisz sobie zarówno wersję jak i build firmwaru który teraz masz... (FWChanger Ci to wyświetli) zaraz Ci powiem jaki build ma firmware 3.0...
7A341
ale u mnie to nie pomogło soft 2.2.1
wywala do SB
sygic działa rewelacyjnie
Posted 27 June 2009 - 10:33

---- Dodano 27-06-2009 o godzinie 09:35 ----
a mnie zastanawia to że w opisie aplikacji w appstore jest informacja że można dodawać własne punkty POI
user-defines POI to sa raczej Favorites

Posted 27 June 2009 - 12:38
Przydalaby się instrukcja obsługi choćby po angielsku. Miałem problem jak zrobić punkt przelotowy, ale okazuje się*że jest taka możliwość.
Instrukcja obslugi? Co prawda tez musialem popytac o dodawanie punktu przelotowego ale to menu jest tak okrojone ze nie trudno dojsc do wszystkiego samemu...
Posted 27 June 2009 - 13:36
Posted 27 June 2009 - 19:27
- jest informacja o odległości i czasie dojazdu, wystarczy kliknąć na górną belkę podczas nawigacji tam gdzie jest prędkość pokazana
Jasne, ale dopiero - jak sam napisales - podczas nawigacji. Czyli musisz miec zasieg satelit, zeby sie dowiedziec ktoredy aplikacja planuje trase.
Wiec nie masz mozliwosci sprawdzenia tego np w domu, przed podroza, zastanawiajac sie, ktora trasa jechac ;-)
pzdr
d.
Posted 27 June 2009 - 19:32
Posted 27 June 2009 - 23:55

Posted 28 June 2009 - 01:29
dosent a która nawigacja działa w domu?
mio, tomtom, sony ericsson z tomtomem.....nie działały przynajmniej u mnie
On miał na myśli, że nie można przesledzic(obliczyć) trasy po wczesniejszym zlapaniu fixa i rzeczywiście tak jest. Mnie to nie jest potrzebne ale trochę dziwne jest ze nie ma takiej opcji, w Sygic istnieje taka możliwość, zreszta tam mamy wiecej opcji ale zaś mnie osobiście nie podoba się grafika map oraz sposób nawigowania dlatego narazie wybrałem Navigona;)
Posted 28 June 2009 - 06:29
Posted 28 June 2009 - 08:25
dosent a która nawigacja działa w domu?
mio, tomtom, sony ericsson z tomtomem.....nie działały przynajmniej u mnie
Odpowiedz juz znasz :-) Dokladnie o to mi chodzilo. Bardzo czesto w ten sposob korzystam z nawigacji.
Dorzuce jeszce jedna rzecz, ktora wg mnie powinna sie znalezc w Navigonie - mozliwosc definiowania, ktore POI sa pokazywane na mapie. Pewnie mozna sie przyzwyczaic do mnogosci znaczkow wokol trasy, ale wolalbym miec wplyw na to co mapa wyswietla...
pzdr
d.
Posted 28 June 2009 - 20:36
sproboj sobie pojechac droga mazurska na przyklad, gdzue przy skrajni drogi masz drzewo przy drzewie az korony drzew nachodza nad droge ze tworzy ci sie tulen. kazda nawigacja w takich miejscach traci zasieg.
od ~5 Lat korzystam z AM w międzyczasie zmianiałem sprzęt najpierw był to Dell X30high z odbiornikiem BT G-Space - ten sporadycznie potrafił zgubić sygnał, jednak on leżał po złapaniu fixa w schowku.
Od kiedy zbrzydło mi parowanie pocketa z odbiornikiem i używam PNA biedronkowa Akira, a potem Manciak 420 nie widziałem na świeżym powietrzu komunikatu o braku sygnału.
----------------------------
No więc jestem po kilkuset kilometrowej trasie. W holderze pod szybą iPhone, a nieco niżej przytwierdzona metodą mcgywera manta easy rider 420. Pan na stacji "Bliska" który nabijał mojego opla gazem patrzył się na mnie jak na kosmitę. Powiedziałem mu, że lubię mieć pewność, że dojadę na miejsce.
iPhone regularnie tracił zasięg, Manciak miał w pompie zachmurzenie.
iPhone (a konkretnie Navigon) bardzo optymistycznie wyznaczał czas dojazdu o ~1:30 godziny w porównaniu z AM. Różnica ta zmniejszała się im bliżej celu byłem.
Musze przyznać, że na iP wygodniej sie wpisuje punkt docelowy i cokolwiek robi na ekranie. Ekrany w PDA/PNA bez drapaczki są niewygodne. iP mimo że ma mniejszy ekran od Manty - bardziej mi odpowiadał.
P.S. Właśnie wyszła nowa AM

Posted 29 June 2009 - 08:18
Posted 29 June 2009 - 10:38

Posted 29 June 2009 - 13:20
Posted 29 June 2009 - 13:44

Posted 29 June 2009 - 16:42
Wyjatkowo niewygodnie operuje mi sie rowniez iP podczas jazdy. "Przyciski" w Navigonie sa malutkie i rzadko udawalo mi sie w nie trafic podczas jazdy. Oczywiscie to kwestia indyzwidualnych przyzwyczajen
dokladnie jest to niewygodne a powiedzialbym nawet ze niebezpieczne...
kolejny powod dlaczego sygic jest lepszy...on daje jakas mozliwosc obslugi nawigacja bez zjezdzania na pobocze ...
spokojnie moge trafic paluchem w ipka podwieszonego pod szyba...a przy navigonie? mialbym go sciagac z uchwytu ???
druga sprawa wyznaczanie trasy w sygicu tez jest bez porownania lepsze;]
ja juz "testy" navigona skonczylem....tzn odinstalowalem aplikacje zal miejsca na ipku na nia
czekam na auto mape/tt
a tak btw: to powinien byc jakis trial albo wersja lit tej aplikacji..bo kosztuje nie malo a nie jest warta zadnych pieniedzy...
lepiej te $$ wydac na sygica jak wroci do appstoru a jak nie to poczekac na wiekszy wybor tego typu aplikacji...
bo sytuacje jaka mamy teraz wydaje mi sie ze juz w appstorze przerabialem...kupilem app ktory byl conajmniej wersja beta
za sporo $$$ a potem zareklamowac tego nie ma jak!....(chyba ze ktos liczyc na odp od apple...ja licze 2 miesiac juz;]] )
aha tak na koniec ...przejde do meritum
dlaczego ktorys raz juz pisze ze navigon w obecnej wersji jest do kitu???...bo przeraza mnie ilosc osob zachwalajacych ta aplikacje
takie ostrzezenie dla kogokolwiek kto ma zamiar to kupic (zeby nie nacial sie jak ja)
w cydi macie ida ( to sygic ...skradziony czy jak nie wiem grunt ze jest i dziala tak samo jak ten z appstore)
jest wersja pl z mapa polski (mapa malo wazy...jest gorsza od tej z navigona trzeba sobie powiedziec szczerze...)
...ida ma 7/8dni darmowego triala na test;] proponuje sobie pojezdzic na niej...ciekawe czy potem bedziecie sie chcieli przesiac na navigon;]
pozdrawiam
Posted 29 June 2009 - 18:39
...ida ma 7/8dni darmowego triala na test;] proponuje sobie pojezdzic na niej...ciekawe czy potem bedziecie sie chcieli przesiac na navigon;]
pozdrawiam
jezdzilem na IDA i milo polskiego interface'u wole NAVIGON - ale to moje zdanie

kazda nawigacja ma walety i zady

3 user(s) are reading this topic
0 members, 3 guests, 0 anonymous users