Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MobileNavigator (NAVIGON) na iPhone 3G/3GS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1023 odpowiedzi w tym temacie

#226 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 25 czerwca 2009 - 15:58

:rolleyes:

Prawda, ze navigon ma strasznie brzydki kompletnie bez zycia layout, ktory nie przystoi do iphone ?.

#227 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 czerwca 2009 - 15:59

w warszawie prawie kazdy skrzyzowanie jest.

no niestety we Wrocławiu tak sobie i jedna z głównych ulic (ta obok Mostu Grunwaldzkiego) nazywa się E67 - porażka.

@ berko - z tym wolnym łapaniem sygnału to nieprawda - jak jest ładna pogoda - ot choćby dzisiaj miałem sygnał po 5-10 sekundach

oczywiście jak jest gorsza pogoda to jest wolniej - ale w 30 sekundach powinien się zmieścić

#228 Wencek

Wencek
  • 117 postów
  • SkądOchota, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 25 czerwca 2009 - 16:09

Ja uzywam od niecalego roku Automapy 4.x teraz 5.x na Manta 060.
Jesli chodzi o czulosc ekrany dotykowego manty 060 oraz dzialajacego w tle windows mobile 5 w stosunku do iphone to kapota, bez rysika ciezko cos zrobic. Ale jesli chodzi o oprogramowanie to ten navigon na iphone jest slabiutki. Drogi na automapie wygladaja znacznie ciekawiej, sa pokazane zalesienia, rzeczki, kolorystyka ogolnie jest najlepsza ze wszystkich mi znanych nawigacji takij jak Tom tom, navigon, mapamap, igo. Brak budynkow 3D to akurat mi w ogole nie przeszkadza bo uwazam, ze to kompletnie zbedny bajer, skupili by sie na polepszeniu animacji a nie dodawaniu marketingowej paci.
Navigon na iphone bardzo wolno lapie sygnal GPS, animacja mapy jest jeszcze gorsza niz w automapie! i tutaj tego nie rozumiem, bo iphone powinien byc zdaje sie szybsy od jakiegos tam palmtopa na windows mobile a tutaj mamy ciagle ~1fps. Nie ma mozliwosci wgrywania dodatkowych POI z suszarkami, radarami itd. Co jest fajne w navigonie to przejrzyste pokazywanie zjazdow z autostrad, ale to jest dobre dla niemcow a nie polakow. Poza tym nie ma polskich komunikatow glosowych.
Ja generalnie sie bardzo zawiodlem, juz znacznie bardziej podoba mi sie zwykle maps w iphonie, szkoda tylko ze tam nie ma turn by turn.
Mam nadzieje, ze wyjdzie automapa na iphone.

1. Zalesienia rzeczki są. Nawet malutkie stawiki i oczka wodne. Mapa pokazuje obszary zielone i zabudowane.
2. Czy na automapie ciekawiej to kwestia gustu.
3. Wolno łapie sygnał?... musisz mieć dziwnego iPhone'a albo w metalowym pokrowcu.
4. 1 FPS?!... co Ty mówisz... To mnie rozwaliło... odpal sobie GARMIN'a Symbian. Tam jest 1 fps. Płynność Navigon mnie powaliła na łopatki. Sygic jest mniej płynny od niego na iP.

Ja mam oba programy, sygic i navigon, i funkcjonalność raczej ku Sygicowi, a wygląd zdecydowanie Navigon - tylko ma tragiczne menu i interfejs :/ czuję się jakbym miał jakąś wersję beta. Sygic jest w tej kwestii 100 razy lepszy.

Pozdrawiam.

---- Dodano 25-06-2009 o godzinie 17:11 ----

Prawda, ze navigon ma strasznie brzydki kompletnie bez zycia layout, ktory nie przystoi do iphone ?.

Tu się zgadzam. Ale tylko menu i interfejs. Mapa - zdecydowanie nie.

#229 lentus

lentus
  • 18 postów

Napisano 25 czerwca 2009 - 21:39

w dupie mam wyglad jak mam byc szczery :) nawigacja ma spelniac swoja funcje, a nie byc ladna - wystarczy ze jest czytalna, a jest.

#230 Wencek

Wencek
  • 117 postów
  • SkądOchota, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 25 czerwca 2009 - 23:39

ale to nie chodzi tylko o ładne ale też o funkcjonalność. Sygic jest 10 razy łatwiejszy w obsłudze.

#231 chayenne

chayenne
  • 393 postów
  • SkądWilanów, Warszawa, Poland

Napisano 26 czerwca 2009 - 08:52

ale to nie chodzi tylko o ładne ale też o funkcjonalność. Sygic jest 10 razy łatwiejszy w obsłudze.

co z tego ze jest latwiejszy jak ma ubozsze mapy.

#232 mong034

mong034
  • 13 postów
  • SkądRybnik/Częstochowa

Napisano 26 czerwca 2009 - 08:56

pytanie o navigon Witam. Mam takie pytanko w sprawach iphona jestem laikiem przynajmniej jesli chodzi o nawigacje. Jestem szczesliwym posiadaczem Touch'a. A teraz przyjde do pytania: czy jak zainstaluje na iPhonie 3G na sofcie 3.0 ta navigacje od navigon, to będę jeszcze potrzebowac jakas antene zewnętrzną? czy wystarczy ta wbudowana w iPhonie 3G? Generalizujac potrzebuje samej aplikacji czy jeszcze jakiegos dodatkowego urzadzenia do iphona?

#233 chayenne

chayenne
  • 393 postów

Napisano 26 czerwca 2009 - 09:04

nie, wystarczy wbudowana.

#234 ulrik

ulrik
  • 28 postów

Napisano 26 czerwca 2009 - 09:45

Jedna rzecz ktora w Navigonie mnie zdziwila, chyba ze nie potrafie do niej dojsc...chyba nie mozna wrzucac punktow przelotowych...

#235 chayenne

chayenne
  • 393 postów

Napisano 26 czerwca 2009 - 09:53

mozna - jak wyznaczysz trase klikasz opcje - i tam jest "Add interim destination " - wpisujesz adres i prowadzi cie przez punkt docelowy

#236 ulrik

ulrik
  • 28 postów

Napisano 26 czerwca 2009 - 10:24

aha rozumiem, no to git

#237 pgolik

pgolik
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 czerwca 2009 - 11:43

Chociaż fajnie byłoby móc dorzucać punkt pośredni przez pokazanie go na mapie, bez wpisywania adresu.

#238 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 26 czerwca 2009 - 12:10

w dupie mam wyglad jak mam byc szczery :) nawigacja ma spelniac swoja funcje, a nie byc ladna - wystarczy ze jest czytalna, a jest.

No jasne ze mozna miec to w dupie, ale dobry produkt nie tylko dobrze dziala ale wyglada.

#239 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 czerwca 2009 - 12:35

da sie w navigonie wyznaczac trase do punktu na mapie?> nie moge znalesc tej opcji oki juz wiem...trzeba wejsc przez przegladanie mapy prawda? bardzo niewygodne zaraz sprawdze czy mozna poprzez mape zedytowac poi ulubione bo tez nie da sie dodac dokladnie tam gdzie sie chce przez kreator-.- btw co do szczegolowosci...z trasy ktora testowalem sygic pokazuje boczne uliczki na osiedlu piastow nowa huta krakow...navigon nie moje odczucie jak do tej pory jest inne niz wasze jezeli chodzi o szczegolowosc mapy... patrzac na zadupia po ktorych jezdze sygic pokazuje wiecej niz navigon... to takie wstepne wrazenie musze troche jeszcze pojezdzic...dzisiaj bedzie okazja

#240 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 czerwca 2009 - 15:19

Zainstalowane, 3h mi się*ściągał :) Moje osiedle powstało w czerwcu 2008, ulica jest, numeracja jest. Jutro jadę w trasę i sprawdzę jak mu idzie :)

#241 nielololek

nielololek
  • 706 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 czerwca 2009 - 16:50

Działa płynnie, czysty lecz ubogi interfejs. Mapa szczegółowa, chociaż jak jechałem po mieście to nie było 1 drogi, która jest tam już przez ok. 10 lat. Ale za to jest droga, którą niedawno wybudowali, około 4 miesięcy temu, więc nie wiem czemu nowsza droga jest na mapie a starszej nie ma :P . Brakuje mi tylko polskiego języka i możliwości wrzucania własnych POI z radarami .

#242 chayenne

chayenne
  • 393 postów

Napisano 26 czerwca 2009 - 17:08

nielolek - niektore drogi sa na mapie jako chodniki i na widoku 3d widac je tylko jak sie stoi :)

#243 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 czerwca 2009 - 17:10

ok dzisiaj zrobilem test w boju... moje wrazenia sa takie...navigon w wersji jaka mamy teraz absolutnie nie nadaje sie do jazdy ok mapy ladnie wygladaja (po co mi to ja chce poprostu trafic na miejsce) i wyznacza pozycje lepiej niz ida/sygic ale to tyle sadze ze wiekszosc pochlebnych komentarzy na temat tej navi byla wystawiana przez ludzi ktorzy to odpalili idac sobie piechta lub zajmuja miejsce pasazera w samochodzie pozdrawiam

#244 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 26 czerwca 2009 - 17:13

nie ma to jak normalna nawigacja jakoś wszystkie nawigacje na iphona do mnie jakoś nie trafiają wolę mojego garmina 265W wrzucam do niego poi i czego chcieć więcej

#245 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 czerwca 2009 - 17:19

Dobra a jak wywalić*zbędne mapy z pliku ipa na macu ? iPhone bez JB

#246 lentus

lentus
  • 18 postów

Napisano 26 czerwca 2009 - 17:23

ok dzisiaj zrobilem test w boju...

moje wrazenia sa takie...navigon w wersji jaka mamy teraz absolutnie nie nadaje sie do jazdy
ok mapy ladnie wygladaja (po co mi to ja chce poprostu trafic na miejsce) i wyznacza
pozycje lepiej niz ida/sygic ale to tyle

sadze ze wiekszosc pochlebnych komentarzy na temat tej navi byla wystawiana przez ludzi
ktorzy to odpalili idac sobie piechta lub zajmuja miejsce pasazera w samochodzie

pozdrawiam

to zle sadzisz.

#247 chayenne

chayenne
  • 393 postów

Napisano 26 czerwca 2009 - 17:57

ok dzisiaj zrobilem test w boju...

moje wrazenia sa takie...navigon w wersji jaka mamy teraz absolutnie nie nadaje sie do jazdy
ok mapy ladnie wygladaja (po co mi to ja chce poprostu trafic na miejsce) i wyznacza
pozycje lepiej niz ida/sygic ale to tyle

sadze ze wiekszosc pochlebnych komentarzy na temat tej navi byla wystawiana przez ludzi
ktorzy to odpalili idac sobie piechta lub zajmuja miejsce pasazera w samochodzie

pozdrawiam

czemu nie nadaje sie do jazdy?
bo angielskiego nie znasz i nie wiesz gdize masz jechac? opisz swoj problem.

ja juz od tygodnia jezdze z ta nawigacja i jest dla mnie tak samo dobra jak AutoMapa.

#248 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 czerwca 2009 - 18:10

angielski znam...co nie zmienia faktu ze lepsze bylyby komunikaty w jezyku polskim szczegolnie ze lubie sluchac radia w trakcie jazdy...i w miescie nie bede zerkal caly czas na iphone-.- czemu sie nie nadaje? ze wzgledu na caly interface...sygic/ida poprostu miazdzy navigona prostota i SZYBKOSCIA obslugi... cale szczescie ze jest juz jakis wybor i nie jestem skazany na ten program... i jeszcze jedno...dzis navigon prowadzac mnie do nowej huty krakow (ustawienia trasa krotka) zamiast prac odrazu na most wandy (do ktorego mialem blisko ) wyznaczyl trase przez biezanow-> rybitwy?? dziekuje bardzo odpalilem ida i trasa byla juz ok

#249 murek

murek
  • 61 postów

Napisano 26 czerwca 2009 - 21:17

taaaa... Miałem NIEprzyjemność widzieć Navigona w akcji - trasa z warszawskiego Tarchomina do Centrum (pewnie ok. 20 km). Na tej trasie nawigacja TRZY razy kierowała na drogi/skręty, których nie ma, lub są zakazane :( Trochę za dużo błędów, jak na nawigację, która reklamuje się, że ma najlepszą mapę :( chyba że w innych produktach Navigona mapa jest inna??? PS. czy ktoś odkrył, jak korzystając z nawigacji zainicjować połączenie nie wyłączając programu???

#250 dosent

dosent
  • 97 postów

Napisano 26 czerwca 2009 - 22:03

Dorzuce swoja opinie. Zassany dzisiaj, uzywany ok godziny na trasie Nasielsk -> W-wa Ursynow, rownolegle z TomTomem na Nokii E65. iPhone pod przednia szyba, zewnetrzny odbiornik GPS (najtanszy jaki byl dostepny) schowany w bagazniku (bo tam mam stale zasilane gniazdo zapalniczki i sie nie martwie o jego ladowanie). Niebo mocno zachmurzone. Szybkosc namierzenia satelit - iPhone szybszy, ok 10, moze 20 sek. TT - ze 30 sek. ale wliczajac w to nawiazanie polaczenia BT z odbiornikiem i oczekiwanie na prawidlowy sygnal GPS (przypominam - odbiornik w bagazniku). Dokladnosc pomiaru - porownywalna, plus/minus 5 metrow. Stojac na swiatlach nawigacje potrafily pokazac, ze sa za skrzyzowaniem. Dokladnosc map - TT gorzej. Navigon pokazywal nawet lesne sciezki. Ale ma troche bledow. Zle nazwy ulic (ktos juz o tym pisal), brak numeracji budynkow na osiedlu z lat 70-tych... Stabilnosc sygnalu... iPhone - porazka. Bardzo slabo. Jadac z Nieporetu do W-wawy ul. Zolnierska (90% drogi przez las) Navigon przynajmniej kilka razy sygnalizowal utrate sygnalu, z czego najmniej raz na kilka minut. Odbiornik w bagazniku - zero problemow. iPhone - wystarczylo zdjac go z deski a natychmiast tracil sygnal... Duze rozczarowanie... Ponadto przynajmniej raz sie zdarzylo, ze Navigon nie wiedzial gdzie jest ("zjechal" z drogi) i po chwili wlaczyl czerwony pasek. Nie wiem co bylo przyczyna a co skutkiem... To co mi sie naprawde podoba w Navigonie to prezentacja mapy i trasy. Czytelna i ladna. Ale moze to tylko kwestia porownywania do malutkiego wyswietlacza Nokii. A teraz dziegiec... Duze rozczarowanie w temacie menu. Albo nie umiem znalezc, albo nie ma bardzo wg mnie przydatnych funkcji: - po wyznaczeniu punktu docelowego zero informacji o odleglosci, czasie dojazdu, - brak mozliwosci wyznaczenia trasy alternatywnej, - brak informacji o stanie odbiornika GPS - ilosc satelit, sila sygnalu - cokolwiek pokazujacego, ze on pracuje. Na poczatku mocno tego szukalem, bo nie wiedzialem co jest przyczyna poprzedniego problemu (braku podsumowania zaplanowanej trasy) - aplikacja wlacza mape, pokazuje ladna strzalke i tyle... - brak ustawien wlaczania/wylaczania wyswietlacza - przy pracy na baterii i wielogodzinnej trasie bardzo przydatna funkcja. Ponadto: - BARDZO uboga lista kategorii POI i bardzo wybiorcze umieszczanie punktow w poszczegolnych kategoriach. Stojac na Ursynowie pod Megasamem (najstarszy chyba sklep spozywczy w tej czesci Wa-wy) najblizszy sklep w POI to niedaleki EuroRTV a ze spozywczych jakies Globi (powstale kilka lat temu). Obok wspomnianego Euro znajduje sie od wielu lat oddzial banku BZ WBK z bankomatem, ale w POI najblizszy jest prawie 3 km dalej, przy Walbrzyskiej (chyba). O parkingach nie wspominam... A brak mozliwosci dogrywania wlasnych POI poglebia ten problem. - Wskazywane przez system ograniczenia predkosci sa albo zadziwiajaco precyzyjnie umieszczone (niemal w chwili miniecia znaku ograniczenia zmienia sie ikonka na wyswietlaczu) albo totalnie ignoruja np obszar zabudowany pozwalajac dalej jechac np 90 km na godz. Czyli - nie da sie na nich polegac... - No i na koniec, nie wiem, czy to byl przypadek, ale po wjezdzie z Marsa na Trase Siekierkowska Navigon co innego mowil(a) a co innego pokazywal(a). Moze to kwestia dyskusyjna, czy na most sie jedzie prosto czy skreca (znaki na jezdni pokazuja skret), ale pani uprzejmie prosila jechac kolejne kilometry prosto a obrazki pokazywaly lekki luk w lewo. Wydaje mi sie, ze komus nie znajacego tego wezla, byloby trudno sie zorientowac jak jechac... ALe to jest specyficzne miejsce, ja np ciagle sie gubie jadac do Minska ktory pas jest wlasciwy :-) I jeszcze slowo o instalacji. Mialem troche klopotow, bo... zabraklo mi miejsca na iP. To znaczy - taki wysnulem wniosek. Przy instalacji (Navigon sciagniety do iTunes) w pewnym momencie pasek postepu stawal i sobie stal. I cos sie kopalo z synchronizacja, bo dopiero restart iP i iT umozliwial kolejna probe synchronizacji. Pomoglo dopiero wywalenie kilku filmow i chyba za 5 razem sie udalo - instalacja sie dokonala. Szkoda, ze nie bylo zadnej informacji o problemie z pamiecia, byloby latwiej. ALe to juz chyba zarzut wobec iP a nie Navigona. To na szybko tyle. Postanowilem, ze napisze co juz wiem, bo sporo osob szuka ciagle informacji o funkcjonalnosci tej aplikacji. W weekend bede jeszcze testowal, mam troche jezdzenia i po Wa-wie i po Polsce. Postaram sie potem dopisac co mi tam jeszcze wyjdzie. pzdr d.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych