Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mój iMac stoi krzywo.

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 mech

mech
  • 96 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 June 2009 - 08:08

Już po tym jak dotarła do mnie paczka z nowym iMac'iem zauważyłem że mój komputer stoi krzywo. Niestety nie miałem jeszcze czasu by zajrzeć do serwisu. Chciałbym zatem zapytać czy orientuje się ktoś z Was czy po rozkręceniu komputera można wyregulować stopkę tak aby komputer stał prosto? Zastanawiam się czy jest to tylko kwestia rozkręcenia komputera, odkręcenie śrubki, wypoziomowania i zakręcenia czy może spowodowane jest to jakimś błędem fabrycznym ... Na chwilę obecną nie mam czasu by zawieźć komputer do serwisu, a jeśli wystarczy tylko poziomowanie to nie będę się spieszyć, jeśli natomiast wskazuje to na coś poważniejszego wówczas wizytę w serwisie wolałbym zaplanować priorytetowo. Zwlekam już z tym kilka miesięcy i zastanawiam się czy powinienem się tym stresować czy też nie. dzieki

#2 wieslawo

wieslawo
  • 3700 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 10 June 2009 - 09:52

złóż kilka razy kartkę papieru i podstaw pod stopkę*;) a tak na poważnie jesteś pewnien że może biurko nie jest krzywe ? weź poziomice i sprawdź na różnych podłożach kładać poziomice na górę ekreanu.

#3 mech

mech
  • 96 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 June 2009 - 10:04

To na pewno nie jest wina biurka. Krzywiznę sprawdziłem poprzez wymierzenie odległości od lewego i jak i prawego brzegu obudowy komputera względem blatu.

#4 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 10 June 2009 - 10:24

Popieram pomysł kolegi wieslawo, ale dopowiem, że kartkę musisz zaginać w pół 8 lub 9 razy;)

#5 wieslawo

wieslawo
  • 3700 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 10 June 2009 - 10:29

tak tak zdecydowanie 8 razy to miniumum ;)

#6 fadro

fadro
  • 698 posts
  • Skądzimuje w poznaniu

Posted 10 June 2009 - 10:31

obejrzyj to dokladnie. co jest krzywe? wlasciwie jedyna opcja bylaby krzywa w jakis sposob stopka, ale jesli na gorze, to nie moglbys go pochylic, bo tam miejsca jest na tyle malo, ze skrzywiona nie zmiescilaby sie w szczelinie.

#7 mech

mech
  • 96 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 June 2009 - 12:39

obejrzyj to dokladnie. co jest krzywe? wlasciwie jedyna opcja bylaby krzywa w jakis sposob stopka, ale jesli na gorze, to nie moglbys go pochylic, bo tam miejsca jest na tyle malo, ze skrzywiona nie zmiescilaby sie w szczelinie.

miejsce jest ...

poniżej zamieściłem fotkę na której opisałem różnice w odległościach pomiędzy brzegami komputera względem blatu oraz różnice pomiędzy odległością stopki względem górnej powierzchni szpary ....

iMac - krzywizna

blat - brzeg imaca

lewa strona - 4,5 cm
prawa strona - 4,9 cm

stopka - górny brzeg szpary
za lewą stroną - 1mm
za prawą stroną - 2mm

#8 jackeill

jackeill
  • 640 posts
  • SkądWroclaw

Posted 10 June 2009 - 12:51

co to za jednostka MN?

#9 fadro

fadro
  • 698 posts
  • Skądzimuje w poznaniu

Posted 10 June 2009 - 13:13

to sa mininiunki

to jest 20 czy 24 cale?

jesli 24 to
http://www.google.co...PlePPArvLmZ_w9g

i po sprawie.

jesli 20 to kiszka, bo musisz sie przebic przez cale bebechy o ile pamietam zeby ustawic stopke. tam sa takie smiesznie srubki, ktore powinny cos wyregulowac, ale szczerze powiedziawszy to nie wiem czy tedy droga

gwarancja jest jeszcze?

#10 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 posts
  • SkądJelenia Góra

Posted 10 June 2009 - 13:26

ten manual do 24" to jest do bialaska zdaje sie, a nie od alu

#11 mech

mech
  • 96 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 June 2009 - 13:38

jesli 20 to kiszka, bo musisz sie przebic przez cale bebechy o ile pamietam zeby ustawic stopke. tam sa takie smiesznie srubki, ktore powinny cos wyregulowac, ale szczerze powiedziawszy to nie wiem czy tedy droga

gwarancja jest jeszcze?

gwarancje do końca marca 2010 ...

to jest 20'

#12 fadro

fadro
  • 698 posts
  • Skądzimuje w poznaniu

Posted 10 June 2009 - 13:40

masz racje ale kit do montazu i sposob zostal patrz tez

X-SOLUTIONS pour MAC et XP

nawet nie wiedzialem ze na sudeckiej maczki sprzedajecie. nie bylem w jelonce juz lata ale wasz sklep pamietam
pozdrawiam

dla mnie to oni powinni ci to na gwarancji zrobic, bo nie widze opcji zrobilo sie samo. to sa albo poluzowane srobki, albo zle wpasowany lapacz podstawki do zawiasu.
jesli masz gwarancje to do serisu bo w 20" nic nie wyregulujesz bez utraty gwarancji i paru godzin nerwow

#13 mech

mech
  • 96 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 June 2009 - 14:09

wymierzyłem właśnie odległość od brzegu obudowy do środkowego, wyznaczonego punktu na stopce. Po jednej stronie wyszło mi 7,9 cm zaś po drugiej 7 cm.
Stopka zatem jest totalnie krzywo zamontowana.

Posted Image

Zajrzawszy do szpary zauważyłem że układ śrub jest proporcjonalny do krzywo wystającej stopki (z lewej są bliżej "wyjścia" niż z prawej).

Zastanawiam się czy można to wyregulować czy wskazuje to na jakąś wadę szkieletu.

#14 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 posts
  • SkądJelenia Góra

Posted 10 June 2009 - 14:21

masz racje ale kit do montazu i sposob zostal patrz tez

X-SOLUTIONS pour MAC et XP

nawet nie wiedzialem ze na sudeckiej maczki sprzedajecie. nie bylem w jelonce juz lata ale wasz sklep pamietam
pozdrawiam

Dziekuje, rowniez pozdrawiam :)

#15 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 10 June 2009 - 14:37

Jeżeli iMac jest krzywy to według mnie kwalifikuje się to do naprawy gwarancyjnej. Na poczatku myślałem, ze może biurko masz krzywe:), ale jeżeli odległość samego komputera od stopki jest różna, to jest to wada konstrukcyjna.

#16 fadro

fadro
  • 698 posts
  • Skądzimuje w poznaniu

Posted 10 June 2009 - 14:41

nie ruszaj tego srubokretem bo porysujesz i bedzie po gwarancji. oddaj do naprawt gwarancyjnej i tyle wlasnie rozmawialem z kumplem i mial u siebie podobny przypadek, panowie w uk zrobili mu to w ciagu dwoch dni

#17 mech

mech
  • 96 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 June 2009 - 14:43

dzięki! nie mam zamiaru grzebać. Napisałem do serwisu zobaczę co oni napiszą ...

#18 mech

mech
  • 96 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 June 2009 - 09:44

jak na razie otrzymałem odpowiedz od serwisu w której napisano mi że jest to raczej kwestią estetyczna a takie usterki są wykluczone w warunkach gwarancji Apple. Mogą przyjąć komputer, żeby go zdiagnozować.Raczej nie jest to kwesti regulacji, choć tego też nie mogą wykluczyć.

gwarancja mówi jednak:

[...] Spółka Apple, zdefiniowana w poniższej tabeli, udziela ROCZNEJ gwarancji na niniejszy, oznaczony marką Apple sprzęt komputerowy, obejmującej wady materiałowe i produkcyjne, pod warunkiem korzystania ze sprzętu w normalnych warunkach. [...]

źródło: http://images.apple....cpuwarranty.pdf

ciekaw jestem czy da się to szybko "załatwić" czy też kolejny raz Apple da mi do zrozumienia że ma to gdzieś. To już mój trzeci Macintosh. Poprzedni reklamowałem przez ponad 5 m-c. Strasznie żałuję że jakość Apple tak spada. Rozumiem że nic nie jest idealne i że pewne rzeczy po wyjściu z produkcji mogą zawierać jakieś wady, pytanie tylko co dalej? bo jak na razie mam wrażenie że najczęstsza odpowiedz Apple to: twój komputera, twoja usterka, twój problem - spadaj - zapraszamy do kolejnych zakupów.

#19 mech

mech
  • 96 posts
  • SkądPoznań

Posted 30 April 2010 - 13:04

Dawno nie odzywałem się w tym temacie. Chciałem tylko wspomnieć że już jakiś czas temu próbowałem walczyć z tym krzywym iMaciem i Apple uznało że odpowiada on standardom. Dla mnie to jakaś bzdura. Bez problemu w internecie można znaleźć opisy ludzie którzy spotykając się z takim problemem Apple szybko i skutecznie zareagowało. Komputer zostawał wymieniany. Np"

Tudeski
Water level measuerment of table = absolutely flat
Water level measurement of iMac foot (placed on top of foot surface) = absolutely flat
Water level measurement of underside of iMac screen housing = crooked
Water level measurement of top side of iMac screen housing = crooked
Water level of left/right sides of iMac screen housing = crooked

The actual measurements were made from:

Table surface to underside of iMac screen housing (left and right). Right side is 3mm higher.
Table surface to top side of iMac screen housing (left and right). Right side is 3mm higher.

I shifted the iMac from the left side to the middle to the right side of the table. The table is flat (inch-thick solid oak BTW)

Tilting the iMac gently from left to right results in the solid aluminim foot gently lifting off the table surface (which would be expected).

The iMac was purchased from the Apple Online Education Store here in Germany, where I live.

And...I think I have one of those BUZZING iMacs to boot.

UPDATE: Apple Care is taking care of it and sending me a new one. Now I know how it feels to be really apprehensive about the replacement unit being better than the original.

Canadian Bacon
Where are you making these measurements? Are you sure the table surface is perfectly flat?

Water level measuerment of table = absolutely flat
Water level measurement of iMac foot (placed on top of foot surface) = absolutely flat
Water level measurement of underside of iMac screen housing = crooked
Water level measurement of top side of iMac screen housing = crooked
Water level of left/right sides of iMac screen housing = crooked

The actual measurements were made from:

Table surface to underside of iMac screen housing (left and right). Right side is 3mm higher.
Table surface to top side of iMac screen housing (left and right). Right side is 3mm higher.

I shifted the iMac from the left side to the middle to the right side of the table. The table is flat (inch-thick solid oak BTW)

Tilting the iMac gently from left to right results in the solid aluminim foot gently lifting off the table surface (which would be expected).

The iMac was purchased from the Apple Online Education Store here in Germany, where I live.

And...I think I have one of those BUZZING iMacs to boot.

UPDATE: Apple Care is taking care of it and sending me a new one. Now I know how it feels to be really apprehensive about the replacement unit being better than the original.

wlasnie rozmawialem z kumplem i mial u siebie podobny przypadek, panowie w uk zrobili mu to w ciagu dwoch dni

źródło:
My 2009 20" iMac is crooked! [Archive] - Mac Forums

Po jakimś czasie zrezygnowałem. Nie mogłem pozwolić sobie na ciągłe jeżdżenie do serwisu. Niestety ta krzywizna ciągle mnie wkurza. Nie mogę zrozumieć czemu w Polsce Apple nie traktuje nas jak Niemców czy Anglików ...

#20 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 30 April 2010 - 15:59

Nie mogę zrozumieć czemu w Polsce Apple nie traktuje nas jak Niemców czy Anglików ...

No właśnie... tym bardziej, że Apple zwłaszcza w Polsce nie jest zbytnio popularne :???:

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users