Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Safari 4 na PC (nie-beta)

• Please log in to reply
65 replies to this topic

#26 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 June 2009 - 09:05

defaults write com.apple.Safari TargetedClicksCreateTabs -bool true
dla OS X'owców
Windowcy muszą szukać gdzieś .plist safari i to sobie ręcznie wpisać

#27 jakubat

jakubat
  • 200 posts

Posted 10 June 2009 - 09:19

dla OS X'owców
Windowcy muszą szukać gdzieś .plist safari i to sobie ręcznie wpisać

Wydaje mi się, że nie działa - przynajmniej u mnie :)

Tutaj jest rozwiązanie problemu otwierania linków w nowych oknach:

Sprawdziłem i u mnie działa

#28 resetpl

resetpl
  • 76 posts
  • SkądKatowice

Posted 10 June 2009 - 12:39

jakubat dziala Ci na wersji PC? bo mi wpisywanie w pasek adresu daje tylko informacje, ze wpisalem blednie strone. a co z polskim slownikiem? to normalne ze go nie ma?

#29 Machiavelli910

Machiavelli910
  • 215 posts

Posted 10 June 2009 - 12:47

A ja mam taki mały problem z wersją PC, bo nie wyświetla mi żadnych obrazków, dość często korzystam z Windowsa i zazwyczaj używam Firefoxa, ale wiecie, to trochę nie daje spokoju.

#30 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 June 2009 - 13:05

jakubat - napisałeś to samo i raz mówisz, że działa a raz że nie działa? jesteś w stanie to logicznie wytłumaczyć? resetpl - nie wpisujesz tego w pasek adresu, tylko w terminalu. i nie pod windowsem tylko pod OS X. pod windowsem sam musisz zlokalizować plik .plist Safari i dopisać tam odpowiednie linijki

#31 Mefi

Mefi
  • 9 posts

Posted 10 June 2009 - 14:09

Windows 7 C:\Users\UserName\AppData\Roaming\Apple Computer\Preferences\com.apple.Safari.plist a jak tam wpisać to nie pamiętam bo dawno tam nie zaglądałem

#32 resetpl

resetpl
  • 76 posts
  • SkądKatowice

Posted 10 June 2009 - 14:45

dzieki, plik zlokalizowany, lecz niestety w edycji pliku sie tego nie da zrobic, jest jakis inny sposob? dziekuje za rady :)

#33 Mefi

Mefi
  • 9 posts

Posted 10 June 2009 - 15:12

to powinno pomóc

Binary – XML .plist converter

[url=http://iappcat.com/plist/bin2xml]Binary — XML .plist converter - iAppCat[/url]

#34 resetpl

resetpl
  • 76 posts
  • SkądKatowice

Posted 10 June 2009 - 15:21

hm, pomoglo, plik otworzony, ale niestety nie ma tam jak tego wpisac, przynajmniej mi sie nie wydaje zeby mozna bylo

#35 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 June 2009 - 15:43

można trzeba tylko wiedzieć 'jak' musisz zgodnie z xml'ową strukturą pliku stworzyć odpowiedni key z odpowiednim value po budowie pliku powinieneś się zorientować co i jak

#36 resetpl

resetpl
  • 76 posts
  • SkądKatowice

Posted 10 June 2009 - 15:45

hm poprobuje, dzieki za rady, szkoda, ze nie dali tej opcji normalnie w preferencjach tylko trzeba sie tak bawic

#37 N_E_M

N_E_M
  • 1481 posts
  • SkądOne of Banksy's manors

Posted 10 June 2009 - 15:47

na mac wystarczy wpisać komendę w terminalu, dla windowsa musieli zrobić utrudnienie:D też się z tym męcze, bo zauważylem, ze nie wystarczy zaznaczenie opcji w preferencjach

#38 resetpl

resetpl
  • 76 posts
  • SkądKatowice

Posted 10 June 2009 - 15:51

tylko, dziwi mnie to, ze podczas przerabiania plist na xml i wrzuceniu go potem przy edytowaniu np do notatnika to nigdzie nie ma podobnej struktury w tym calym kodzie i nie wiem gdzie wpakowac to

no ale sie pobawie, moze cos z tego wyjdzie

#39 N_E_M

N_E_M
  • 1481 posts

Posted 10 June 2009 - 15:56

ja się na XML w ogóle nie znam, więc tymbardziej to trudne... ale może metodą prób i błędów + info przez google:)

#40 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 June 2009 - 16:06

w OS Xowym terminalu 'defaults write' powoduje dodanie do pliku preferencji zdefiniowanego później ("com.apple.Safari") pola o nazwie 'TargetedClicksCreateTabs' typu boolean (-bool) o wartości 'true' nie macie wpakowywać tam całej tej linijki xml jest prosty, ale naprawdę może jak nie wiecie co do końca robicie, to sobie podarujcie a mi nie chce się patrzeć w zawartość tego pliku i mówić dokładnie jak to ma wyglądać ale naprawdę na podstawie innych wartości w tym pliku powinniście się zorientować co i jak

#41 Mefi

Mefi
  • 9 posts

Posted 10 June 2009 - 16:33

resetpl jak nie ma nigdzie wpisu to go dodaj patrz na początek masz tam coś np.. opcja.bla majtki z drutu czy jakoś tak i masz ty np wpis skopiować i tylko zmienić "opcja.bla majtki z drutu" a żeby wyłaczyć to zmień " true " na " false " jeśli się nie mylę to musisz to wkleić jako opcja.bla..... TargetedClicksCreateTabs dodam ze też nie znam xml'a ;p --- a ja mam takie pytanie jak zrobić safari pl na systemie nie pl jakie pliki ( edytować lub podmienić ) -- Windows :( Mac'ek może kiedyś ;p -- zapomniał bym może ktoś wie jak zmienić google.com na google.pl jest taka możliwość zmiany? czy raczej nie :(

#42 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 June 2009 - 16:42

Mefi - pod OS X czy pod Win chcesz język zmieniać? jak windows to pewnie podmiana pl.projekt w plikach safari z English.projekt czy jakimś innym językiem to 'coś' to chyba 'key' tak btw

#43 jakubat

jakubat
  • 200 posts

Posted 10 June 2009 - 17:07

Mój błąd. Na początku myślałem ze wklejona komenda jest do zmiany sposobu wyświetlania kart (wypowiadałem się na ten temat wcześniej :)). Jednak później dopiero zauważyłem, że dotyczy otwierania kart w tle w jednym oknie przeglądarki. Przepraszam za zamieszanie. Podsumowując: otwieranie kart w tle na Mac OS X działa.

#44 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 June 2009 - 17:47

U mnie zakładki są na górze, a nic nie kombinowałem :)

---- Dodano 10-06-2009 o godzinie 18:48 ----
Ah, już doczytałem o którą "górę" Wam chodzi ;) To jednak mam na dole :)

#45 redziol

redziol
  • 192 posts

Posted 10 June 2009 - 17:51

Davvido jak masz finalną to na pewno nie są. Są pod paskiem adresu tak? To oznacza, że są na dole :) Na górze to jest opcja w tytule okienka (cos jak w Google Chrome).

#46 rafalmacbook

rafalmacbook
  • 204 posts
  • SkądRadom/Warszawa

Posted 11 June 2009 - 09:42

też przyzwyczaiłem sie juz do zakładek na górze. lipa

#47 resetpl

resetpl
  • 76 posts
  • SkądKatowice

Posted 11 June 2009 - 10:29

nie ma co narzekac z tymi zakladkami, moze w uaktualnieniu bedzie opcja wyboru, a co do otwierania w nowej karcie lub nowym oknie, zaraz zabiore sie za pisanie i wrzuce ten kawalek kodu jak powinien wygladac ;)

ok tak powinien wygladac kawalek xmla z wlaczona funkcja otwierania nowych stron w kartach a nie oknach

ShowMenuBar

TargetedClicksCreateTabs

WebKitDeveloperExtras

nie wiem czy musi byc w kolejnosci alfabetycznej, ale jak dalem tu te 3 funkcje wlasnie w ten sposob, piszcie czy Wam dziala :)

#48 tjaden

tjaden
  • 8 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 June 2009 - 12:06

Witam! Mam problem z Safari 4, ponieważ nie zapisuje mi historii. Odwiedzane strony sa zapisane tylko w obecnej sesji, a po restarcie przeglądarki historia jest całkowicie pusta. Czas przetrzymywania wpisów mam domyślnie ustawiony na miesiąc. Próbowalem zmieniać czas przetrzymywania wpisów, czyścić ustawienia, zerowac Safari z menu i reinstalować, ale problem wciaż się powtarza. Proszę o pomoc i zgóry dziękuję.

#49 N_E_M

N_E_M
  • 1481 posts

Posted 11 June 2009 - 16:30

nie ma co narzekac z tymi zakladkami, moze w uaktualnieniu bedzie opcja wyboru, a co do otwierania w nowej karcie lub nowym oknie, zaraz zabiore sie za pisanie i wrzuce ten kawalek kodu jak powinien wygladac ;)

ok tak powinien wygladac kawalek xmla z wlaczona funkcja otwierania nowych stron w kartach a nie oknach

nie wiem czy musi byc w kolejnosci alfabetycznej, ale jak dalem tu te 3 funkcje wlasnie w ten sposob, piszcie czy Wam dziala :)

u mnie nie, chyba, że źle to wpisuje:D

#50 resetpl

resetpl
  • 76 posts
  • SkądKatowice

Posted 11 June 2009 - 16:50

hm, przerobiles plist na xml wyedytowales, wpisales to co ja napisalem, potem zapisales, przerobiles znowu na plist i wgrales do tamtego katalogu? widocznie na pc sie nie da ;) nie wiem bo jeszcze nie probowalem, a napisalem tylko kod.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users