Witam. Jestem świeżym użytkownikiem MacBooka 2,4gHz 2gb ram mac os x 10.5.7. Na forum również jestem nowy, dlatego wszytkich serdecznie witam.
Mam pytanie. Czy istnieje na maca coś takiego jak jakiś skaner, który samoczynnie przeniesie za mnie do kosza zbędne foldery/pliki. Zauważyłem że w bibliotekach zostaje mnóstwo wpisów odnośnie starych programów które instalowałem, a z których już nie korzystam. Podczas pierwszych dni konfiguracji maca, sciagalem wiele aplikacji aby zobaczyc z ktorymi chce obcowac w przyszlosci a z ktorymi nie. Co rusz to, znajduję w bibliotekach jakieś foldery programów których już nie używam...
Bardzo proszę o pomoc, i prędką odpowiedź profrsjonalistow i zaawansowanych użytkowników maca.

MAC OS X - Skaner dysku, skaner błędów
Rozpoczęty przez
grzybecki
, 08 cze 2009 03:41
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 08 czerwca 2009 - 03:41
Napisano 08 czerwca 2009 - 05:34
ściągnij sobie AppCleaner
w zakładce Programy, jest lista wszystkich zainstalowanych programów.
Niektóre programy odinstalowuje się jak w windowsie - mają swój program deinstalujący np. Adobe, Office
Jak chcesz coś odinstalować przeciągnij ikonkę na otwarte okno AppCleaner - program sam znajdzie powiązane pliki preferencji i je usunie.
Napisano 08 czerwca 2009 - 07:29
Serdecznie ci dziękuję Danielu.
Niestety, rozpędziłem się i jedną z aplikacji która wymagała właśnie konkretniejszego odinstalowania niż przeciągnięcie na kosz, usunąłem właśnie w prymitywny sposób. Dopiero później przeczytałem że miała deinstalatora.
Gdzie teraz szukać plików i jak usunąć pozoztsłości po niej?
Napisano 08 czerwca 2009 - 08:39
zainstaluj na nowo i normalnie odinstaluj jak producent przykazał.
Napisano 08 czerwca 2009 - 09:55
polecam też płatny w prawdzie, program hazel - który sam wywala z bibliotek niepotrzebne pliki w momencie wywalenia z kosza programu
Napisano 08 czerwca 2009 - 10:56
Lub płatny - całe 5 usd - Appdelete, który doskonale radzi sobie z usuwaniem aplikacji razem z ich przyległościami.
Napisano 08 czerwca 2009 - 12:27
Jak już polecamy: CleanApp - ma opcję logowania działania instalowanego programu, dzięki czemu nie umknie mu żaden plik "towarzyszący".
Napisano 08 czerwca 2009 - 12:34
darmowy AppCleaner również ma opcję automatycznego usuwania powiązanych plików, gdy program usuwany jest do kosza.
Wejdź w Preferencje- zakładka Smartdelete kliknij Włącz smartdelete
I oczywiście jest po polsku!
Napisano 08 czerwca 2009 - 16:42
Ogólnie działa to tak:
Programy, które nie posiadają instalatora zapisują swoje pliki w jednej z 3 lokalizacji (lub w dowolnej kombinacji tych lokalizacji)
~/Biblioteki/
~/Biblioteki/Application Support/
~/Biblioteki/Preferences
Programy posiadające instalator zapisują swoje pliki w jednej z 3 lokalizacji (lub w dowolnej ich kombinacji)
/Biblioteki/
/Biblioteki/Application Support/
/Biblioteki/Preferences
Plug-Iny bez instalatora znajdują się w:
~/Biblioteki/Internet Plugins - pluginy internetowe dla Safari
~/Biblioteki/Input Methods - pluginy dla findera
~/Biblioteki/Contextual Menu Items - pluginy dla findera dodające funkcje do menu kontekstowego
Analogicznie pluginy z instalatorami instalują się w:
/Biblioteki/Internet Plugins
/Biblioteki/Input Methods
/Biblioteki/Contextual Menu Items
Oczywiście pluginy do konkretnych programów instalują się wewnątrz katalogu danej aplikacji w katalogu ~/Biblioteki lub /Biblioteki (na przykład pluginy QuickLook, wizualizacje iTunes czy codecki QuickTime
Panele preferencji bez instalatora znajdują się w:
~/Biblioteki/PreferencePanes
Te co posiadają instalatora przechowywane są w:
/Biblioteki/PreferencePanes
Jeśli aplikacja zawierała pakiet instalacyjny system przechowuje kontrolne ustawienia jej przywilejów (w formie takich jakby pakietów PKG) w katalogu:
/Biblioteki/Receipts/
I to właściwie chyba wszystko.
Znam tylko 2 programy (osobiście), które posiadają dużo bardziej skomplikowane instalatory, ktore robią duużo dziwnych rzeczy. Pierwszym jest Pakiet Adobe creative Suit a drugim Jest Microsoft Office. Reszta programów z jakich korzystam, a które posiadały swoje instalatory zostawiały pliki tam gdzie wylistowałem, tak więc jeśli zapomni Ci się i wyrzucisz jakiś program do kosza i spuścisz wodę to się nie bój. Nic się nie stało. Po pierwsze te pliki co za sobą zostawiają to tylko i wyłącznie ich ustawienia i preferencje. Czasem cache. Z regóły nie zajmuje to zbyt wiele miejsca i można usunąć w każdej chwili więc nie ma co się przejmować.
PS: Jeśli o czymś zapomniałem lub coś pomyliłem to mnie poprawcie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych