Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MAC OS X - Skaner dysku, skaner błędów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 grzybecki

grzybecki
  • 32 postów

Napisano 08 czerwca 2009 - 03:41

Witam. Jestem świeżym użytkownikiem MacBooka 2,4gHz 2gb ram mac os x 10.5.7. Na forum również jestem nowy, dlatego wszytkich serdecznie witam. Mam pytanie. Czy istnieje na maca coś takiego jak jakiś skaner, który samoczynnie przeniesie za mnie do kosza zbędne foldery/pliki. Zauważyłem że w bibliotekach zostaje mnóstwo wpisów odnośnie starych programów które instalowałem, a z których już nie korzystam. Podczas pierwszych dni konfiguracji maca, sciagalem wiele aplikacji aby zobaczyc z ktorymi chce obcowac w przyszlosci a z ktorymi nie. Co rusz to, znajduję w bibliotekach jakieś foldery programów których już nie używam... Bardzo proszę o pomoc, i prędką odpowiedź profrsjonalistow i zaawansowanych użytkowników maca.

#2 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 08 czerwca 2009 - 05:34

ściągnij sobie AppCleaner w zakładce Programy, jest lista wszystkich zainstalowanych programów. Niektóre programy odinstalowuje się jak w windowsie - mają swój program deinstalujący np. Adobe, Office Jak chcesz coś odinstalować przeciągnij ikonkę na otwarte okno AppCleaner - program sam znajdzie powiązane pliki preferencji i je usunie.

#3 grzybecki

grzybecki
  • 32 postów

Napisano 08 czerwca 2009 - 07:29

Serdecznie ci dziękuję Danielu. Niestety, rozpędziłem się i jedną z aplikacji która wymagała właśnie konkretniejszego odinstalowania niż przeciągnięcie na kosz, usunąłem właśnie w prymitywny sposób. Dopiero później przeczytałem że miała deinstalatora. Gdzie teraz szukać plików i jak usunąć pozoztsłości po niej?

#4 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 08 czerwca 2009 - 08:39

zainstaluj na nowo i normalnie odinstaluj jak producent przykazał.

#5 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 czerwca 2009 - 09:55

polecam też płatny w prawdzie, program hazel - który sam wywala z bibliotek niepotrzebne pliki w momencie wywalenia z kosza programu

#6 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 08 czerwca 2009 - 10:56

Lub płatny - całe 5 usd - Appdelete, który doskonale radzi sobie z usuwaniem aplikacji razem z ich przyległościami.

#7 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 08 czerwca 2009 - 12:27

Jak już polecamy: CleanApp - ma opcję logowania działania instalowanego programu, dzięki czemu nie umknie mu żaden plik "towarzyszący".

#8 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 08 czerwca 2009 - 12:34

darmowy AppCleaner również ma opcję automatycznego usuwania powiązanych plików, gdy program usuwany jest do kosza. Wejdź w Preferencje- zakładka Smartdelete kliknij Włącz smartdelete I oczywiście jest po polsku!

#9 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 08 czerwca 2009 - 16:42

Ogólnie działa to tak: Programy, które nie posiadają instalatora zapisują swoje pliki w jednej z 3 lokalizacji (lub w dowolnej kombinacji tych lokalizacji) ~/Biblioteki/ ~/Biblioteki/Application Support/ ~/Biblioteki/Preferences Programy posiadające instalator zapisują swoje pliki w jednej z 3 lokalizacji (lub w dowolnej ich kombinacji) /Biblioteki/ /Biblioteki/Application Support/ /Biblioteki/Preferences Plug-Iny bez instalatora znajdują się w: ~/Biblioteki/Internet Plugins - pluginy internetowe dla Safari ~/Biblioteki/Input Methods - pluginy dla findera ~/Biblioteki/Contextual Menu Items - pluginy dla findera dodające funkcje do menu kontekstowego Analogicznie pluginy z instalatorami instalują się w: /Biblioteki/Internet Plugins /Biblioteki/Input Methods /Biblioteki/Contextual Menu Items Oczywiście pluginy do konkretnych programów instalują się wewnątrz katalogu danej aplikacji w katalogu ~/Biblioteki lub /Biblioteki (na przykład pluginy QuickLook, wizualizacje iTunes czy codecki QuickTime Panele preferencji bez instalatora znajdują się w: ~/Biblioteki/PreferencePanes Te co posiadają instalatora przechowywane są w: /Biblioteki/PreferencePanes Jeśli aplikacja zawierała pakiet instalacyjny system przechowuje kontrolne ustawienia jej przywilejów (w formie takich jakby pakietów PKG) w katalogu: /Biblioteki/Receipts/ I to właściwie chyba wszystko. Znam tylko 2 programy (osobiście), które posiadają dużo bardziej skomplikowane instalatory, ktore robią duużo dziwnych rzeczy. Pierwszym jest Pakiet Adobe creative Suit a drugim Jest Microsoft Office. Reszta programów z jakich korzystam, a które posiadały swoje instalatory zostawiały pliki tam gdzie wylistowałem, tak więc jeśli zapomni Ci się i wyrzucisz jakiś program do kosza i spuścisz wodę to się nie bój. Nic się nie stało. Po pierwsze te pliki co za sobą zostawiają to tylko i wyłącznie ich ustawienia i preferencje. Czasem cache. Z regóły nie zajmuje to zbyt wiele miejsca i można usunąć w każdej chwili więc nie ma co się przejmować. PS: Jeśli o czymś zapomniałem lub coś pomyliłem to mnie poprawcie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych