Witam.
Otóż taka rzecz - znajomy chciał sprawdzić co mu nawala sieć czy router, otóż wziąłem ze swojego domu swój router Netgear WPN824 v2. Podłączyłem u niego chciałem wejść do ustawień, przez wpisanie 192.168.1.1 czyli standard. Nie chciało otworzyć. Ale potem nagle wyskoczył komunikat który pamiętam tylko urywkami, coś:" bla bla bla, version update, cos tam check, and your ip adress change to 10.0.0.1 czy jakoś tak". Na tym nasze "podłączanie" postanowiłem przerwać. Nic nigdzie nie grzebałem, po prostu same wtyczki i tyle.
Wróciłem do domu włączam router z powrotem, kabelek od stacjonarnego PC z winda, zasilanie. Włączam swojego MacBooka - u mnie wszystko działa (w sensie ze net działa - przez wi-fi). I tu matka do mnie mówi ze u niej niby jakiś błąd i że netu niema (jej laptop na windzie też bierze net przez wi-fi). Wiec chce wejść z podłączonego do ustawień routera (standardowo wpisując 192.168.1.1) i tez nic. No to próbuję z komputera matki jakoś to rozwiązać bo sieć to on widzi, tylko ze netu nie ma... Naprawiłem problem banalnie - przyciskiem "napraw błąd" w polączeniu sieciowym.
Ale po tym wszystkim adres IP zmienił się z 192.168itd na 10.0.0.(i w zależności od kompa). I teraz w preferencje routera mogę wejść wpisując 10.0.0.1 zamiast 192.168.1.1. Dlaczego tak się zmieniło i czy to jakoś nie wpływa na cokolwiek? Mam internet w UPC. Czy da się to jakoś przywrócić jak było? Czy to nie ma sensu?
PS. Jak sprawdzić jaki IP ma mój Mac? szukałem w preferencjach - udostępnianie ale jakoś nie znalazłem.
PPS. Przepraszam za tą nie zwięzłość w poście, ale chyba na szybko ująłem to jak mogłem.

Dziwne zmiany IP-adresu po testowaniu routera w innej sieci
Rozpoczęty przez
dark4blade
, 04 cze 2009 20:03
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04 czerwca 2009 - 20:03
Napisano 05 czerwca 2009 - 00:47
Netgear do najlepszych producentów nie należy, więc wszelkie anomalie mnie wcale nie dziwią
Zupełnie nie wiem co było przyczyną takiego zachowania, podejrzewam natomiast że wiem co router zmienił.
Zmienił klasę adresów prywatnych z C na A, Ty jako zwykły użytkownik nie odczujesz żadnej różnicy, w każdym razie można to zmienić (ustawić ponownie przydział z puli 192.168.1.x) w ustawieniach routera. Niestety nie mam pod ręką żadnego sprzętu netgear więc nie powiem Ci gdzie dokładnie należy wejść.
Aby sprawdzić adres IP jaki przypisany jest do Twojego MacBook'a wybierz:
Preferencje systemowe -> Sieć -> AirPort
i tam na głównej stronie widnieje informacja o SSID sieci do której jesteś podłączony oraz z jakiego adresu IP w tym celu korzystasz.
Możesz również w terminalu wpisać :
ifconfig en1
wtedy dostaniesz bardziej szczegółowe informacje na temat karty bezprzewodowej, a m.in. aktualny adres IP, adres mac, maskę itp.
Pozdrawiam.

Napisano 05 czerwca 2009 - 12:17
Dzięki za odpowiedz. Więc to nic strasznego
.
A co do tego żeby ustawić sobie tak jak było to chyba to znalazłem. Jest to w ustawieniach routera w rozdziale "LAN IP Setup", tak?
Jest tam takie cus
IP Address 10.0.0.1
IP Subnet Mask 255.255.255.0
RIP Direction None
RIP Version Disable
Potem mam zaznaczoną opcje "Use Router as DHCP Server"
Starting IP Address 10.0.0.2
Ending IP Address 10.0.0.254
Rozumiem zeby przywrocic komputerą IP jakie było musze w te Starting IP Adress wpisać 192.168.1.2, a w ending - 192.168.1.254?

Napisano 05 czerwca 2009 - 12:48
o ile pamiętam to do wejścia do ustawień routera to jest192.168.0.1
Napisano 05 czerwca 2009 - 13:00
Lan IP setup - tu definiujesz jakie maja byc zakresy IP przydzielane komputerom przez router
IP adres=adres routera
Using DHCP - czyli ze router ma przydzielac komputerom adresy dynamicznie zaczynajac od 10.0.0.2 a konczac na 10.0.0.254.
Grzebanie tutaj raczej niewskazane, nie ma po co.
Prawdopodobnie w PC masz wpisany adres "recznie" z zakresu 192.168.x.x a teraz powinien byc 10.0.0.x.
Na razie nie ruszaj nic w routerze, tylko podejdz do pc, i uruchom wiersz polecen start->uruchom->wpisz w okienku "cmd" a nastepnie w czarnym oknie wiersza polecen "ipconfig" i tam bedziesz mial obecny adres ip PC-ta.
w razie czego zmienia sie: panel sterowania->polaczenia sieciowe->wlasciwosci polaczenia wifi, protokol internetowy tcp/ip->wlasciwosci, njlepiej dac na uzyskaj IP automatycznie i serwery dns tez automatycznie, jesli po tym nie przydzieli wlasciwego adresu to "uzyj nastepujacych adresow" i wpisz np. 10.0.0.5, maske podsieci sam nada, brama domyslna adres routera czyli 10.0.0.1 dns-y mozna np. 208.67.222.222 i 208.67.220.220
Oczywiscie mozna tez od drugiego konca, czyli zmieniajac w routerze spowrotem, ale to i tak nie bardzo ma sens jesli nie masz pewnosci jakie one wczensniej byly i bez sprawdzenia co jest na pc, czy reczne adresy czy z automatu. A moze PC ma IP autokonfiguracji czyli nie moze pobrac adresu z routera?
Napisano 05 czerwca 2009 - 13:10
Możesz zresetować router do ustawień fabrycznych (z tyłu obudowy przycisk reset), przywróci to poprzedni ("fabryczny") adres IP routera, nazwę, hasło dostępu etc., ale będzie wymagało ponownej konfiguracji urządzenia.
Napisano 05 czerwca 2009 - 15:59
Dzieki wszystkim za rady. Pewnie zostawie jak jest, skoro roznicy i tak dla mnie nie ma
.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych