Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ilość znaków w SMS z polskimi znakami i bez

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 karczi

karczi
  • 72 postów

Napisano 04 czerwca 2009 - 14:11

nie wiem czy dobry dzial ale... majac stara komorke, tzn ta przed iphone nie uzywalem polskich znakow, nie przekraczalem abonamentu swojgo... majac iphone, dziwilem sie ze konczy mi sie paczka darmowych minut przeliczalnych na smsy w polowie miesiaca nawet (sic!) pogrzebalem, pogrzebalem i znalazlem rozne teksty z ktorych dowiedzialem sie ze nie uzywajac polskich znakow, dlugosc jednego smsa wynosi 170 znakow, a uzywajac polskich krzaczkow tylko 70 :/ niestety - nie bede pytal czy to prawda, bo tak jest i sam sprawdzilem... wymyslilem jakis tekst krotki i napisalem go z polskimi znakami - bitesms naliczyl mi nowego smsa juz po dwukrotnym wprowadzeniu owego zdania... gdy wprowazilem ten sam tekst bez polskich znaczkow, drugi sms naliczyl mi sie dopiero po wpisaniu tego zdania 4.5 razy moje pytanie brzmi, jak wylaczyc autokorekte zmieniacaca slowa bez polskich znakow na te z polskimi? zalaczenie klawiatury 'english' nie wchodzi w gre bo wtedy czesto zmienia mi slowa polskie bez polskich liter, na jakies nic nei znaczace gowna pzdr

#2 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 04 czerwca 2009 - 14:22

Dokładniej 160 i 70. Możliwości wyłączenia tego nie ma. Albo autokorekta w polskimi znakami, albo bez autokorekty.

#3 karczi

karczi
  • 72 postów

Napisano 04 czerwca 2009 - 15:02

a gdzie wylaczyc autokorekte w bitesms?

#4 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 04 czerwca 2009 - 15:14

Settings > autocorrect jeżeli mówimy o BiteSMS 3.2.

#5 pawel319

pawel319
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 czerwca 2009 - 15:32

moje pytanie brzmi, jak wylaczyc autokorekte zmieniacaca slowa bez polskich znakow na te z polskimi? zalaczenie klawiatury 'english' nie wchodzi w gre bo wtedy czesto zmienia mi slowa polskie bez polskich liter, na jakies nic nei znaczace gowna
pzdr

ja zainstalowałem z Cydii modyfikację słownika na taką bez polskich ogonków i autokorekta poprawiając słowa zmienia je na bez polskich znaków. Wg mnie to w tej sytuacji chyba najlepsze wyjście.

#6 kopiec.net

kopiec.net
  • 18 postów

Napisano 04 czerwca 2009 - 15:54

Pamiętasz jak ta modyfikacja sie nazywała ?

#7 Bo$s

Bo$s
  • 410 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 04 czerwca 2009 - 16:10

Modyfikacja ta nie działa za bardzo z nowym oprogramowaniem (nowszym niż 2.0 zdaje się). Sprawdzałem to i pomimo faktu, że wstawia słowo bez polskich znaków diakrytycznych to sms i tak jest skracany do 70 znaków.

#8 le1t00

le1t00
  • 540 postów
  • SkądPiła

Napisano 04 czerwca 2009 - 16:50

Bardzo ale to bardzo bardzo bardzo chcialbym aby w 3.0 była taka opcja. Gdyby ten soft tworzyli ludzie z ludzkim podejściem do userów :(

#9 Bo$s

Bo$s
  • 410 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 04 czerwca 2009 - 17:21

Pomijam fakt, że nie jest to do końca zgodne z prawem UE. Jakiś rok temu, może troszkę więcej Nokia wypuszczała aktualizacje do większości swoich starszych telefonów na Symbianie, w których funkcja wyboru alfabetu GSM nie działała poprawnie. Z tym, że teraz gdy działa ona poprawnie to całość działa tak jak działać powinna czyli ą jest zamieniane przed wysłaniem na a itd.

#10 michalkic

michalkic
  • 117 postów
  • SkądRadom

Napisano 05 czerwca 2009 - 18:06

A czy jest taka opcja żeby zamiast wysyłać powiedzmy 2 sms'ów wysłać 1 mms ? Bo w moim KU800 tak się da, a że w Play cena mms=sms jest to lepsze wyjście :)

#11 karczi

karczi
  • 72 postów

Napisano 06 czerwca 2009 - 00:10

a ja bym chcial zeby moj bitesms uzywal autokorekty ale bez polskich znakow :o troche to irytujace od kiedy zaczalem krzaczkow uzywac ze piszac wiadomosc ktoa miescilaby sie w 1 smssie wysyla mi jako 3-4 ;/

#12 Bo$s

Bo$s
  • 410 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 06 czerwca 2009 - 08:45

michalkic, nie widziałem takiej opcji, a poza tym MMS i iPhone... ;) Może kiedyś w którejś aplikacji będzie taka możliwość ;) karczi, programiści biteSMS mają takie coś w planach, ale na kiedy to nie wiadomo.

#13 karczi

karczi
  • 72 postów

Napisano 06 czerwca 2009 - 10:01

aha to nie wiedzialem nawet :) wiem ze kolejne bitemsms ma obslugowac mmsy co mnie cieszy :) choc OS 3.0 tez ma to posiadac, sie ozbaczy co bedzei lepsze - czy standardowa aplikacja na 3.0 czy bitesms :P

#14 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 czerwca 2009 - 11:37

A nie lepiej przejść do play fresh? Ja za ostatnie doładowanie dostałem 3000 smsów do wszystkich sieci. Przestałem się martwić o ilość ile wysyłam. I tak nie zużywam wszystkich a czytający ma lepszy komfort czytania ;-)

#15 Redlukas

Redlukas
  • 9 postów
  • SkądKędzierzyn-Koźle

Napisano 24 czerwca 2009 - 22:57

Witam wszystkich gorąco. Pozwolę sobie napisać mój pierwszy post ;) Wcześniej tylko śledziłem forum przez dłuższy czas. Faktycznie wysyłanie smsów z polskimi znakami, które później są przekazywane właśnie z polskim kodowaniem jest co najmniej niedorzeczne i dla wielu użytkowników za drogie. Co innego gdyby była możliwość ustawienia tej funkcji, tak, żeby polskie znaki były wszędzie wyświetlane, ale przy wysyłaniu smsów zamieniane spowrotem na kodowanie bez polskich znaków. Przecież każdy z nas chciałby napisać mail'a, zrobić notatkę, albo dodać kogokolwiek do kontaktów zachowując polskie krzaczki, a nonsensem jest włączanie/wyłączanie co chwile autokorekty, albo klawiatury innej niż polska (co jest w zasadzie bezsensem). Nie wiem jakie jest tutaj rozwiązanie, ale ja pomogłem sobie bardzo połowicznie... Standardowo mam wyłączoną autokorektę, przez co muszę uważać, żeby dokładnie wciskać każdą literę jaką muszę nacisnąć (czego wcześniej nie zawsze musiałem robić), ale za to jestem pewien, ze każdy pojedynczy sms jest liczony jako 160 znaków. W sytuacjach jeżeli chcę do jakieś bliskiej osoby napisać dłuższego smsa i ta osoba jest w Orange (mam pakiet 600 smsów) często włączam funkcje autokorekty, bo w zasadzie nie interesuje mnie czy jak wysyłam wiadomość to jest policzona jako 5 smsów, czy 15. Dla użytkowników, którzy mają smsa w cenie mmsa polecam zrobić to w taki sposób (oczywiście mając FW 3.0). Włączamy w opcjach "wiadomości" funkcję "Pokaż pole tematu", od teraz jeżeli wpiszemy cokolwiek w pole "temat" chociażby "Cześć", wszystko co będziemy pisać będzie traktowane jako mms i nie ma już znaczenia czy będą polskie znaki czy nie, więc możemy włączyć autokorektę. Ja dalej będę szukał metody na używanie autokorekty, ale bez polskich znaków. Jeżeli ktokolwiek ma jakieś informacje i je tutaj napisze będę wdzięczny i pewnie inni również. Pozdrawiam.

#16 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 września 2010 - 15:59

czy ma ktos jakis sposob na to np. przy uzyciu biteSMS?

#17 majkool

majkool
  • 4 385 postów
  • SkądPolice

Napisano 22 września 2010 - 16:03

Kolejne nie doczytanie z Twojej strony, najnowszy biteSMS ma opcję "wyłączenia Autokorekty" oraz "Znaki diaktryczne - czyli podmiana znaków". Pozdrawiam

#18 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 września 2010 - 17:04

Kolejne nie doczytanie z Twojej strony, najnowszy biteSMS ma opcję
"wyłączenia Autokorekty" oraz "Znaki diaktryczne - czyli podmiana znaków".

Pozdrawiam

i przez rok czasu nie zrobili tego? co za zenada... biteSMS tylko po JailBreku jest czy mozna miec bez JB? nie moge znalezc w iTunes

#19 majkool

majkool
  • 4 385 postów
  • SkądPolice

Napisano 22 września 2010 - 18:09

Automatyczną korektę możesz wyłączyć w standardowym oprogramowaniu od Apple, co do tego drugiego to nie, nie zrobili bo poco?

Człowieku weź się do roboty i użyj opcji "Zaawansowanego szukania" a nie ciągle pytasz i jęczysz w każdym temacie.

http://myapple.pl/cy...ch-funkcji.html

#20 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 września 2010 - 18:58

z szukaniem o JB zmarnowalem kilka dni lacznie z przegladaniem tutoriali. mam juz dosc szukania odpowiedzi ktorych nie ma. owszem sa tematy jak np. o TVOut w Cydii ale nic konkretnego (mowa o polskich forach). Tak wiec nie jecze, nie jojcze tylko sie pytam jak czlowiek. tyle.

#21 majkool

majkool
  • 4 385 postów
  • SkądPolice

Napisano 22 września 2010 - 19:07

Bierz przykład ze mnie ja szukałem i czytałem zaś bardzo rzadko pytałem.

#22 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 22 września 2010 - 20:04

z szukaniem o JB zmarnowalem kilka dni lacznie z przegladaniem tutoriali. mam juz dosc szukania odpowiedzi ktorych nie ma.

Są cztery opcje:
- jesteś jedyny na świecie i jedyny miałeś ten (nie wiem czego tam szukałeś) problem
- nie umiesz szukać
- nie umiesz czytać ze zrozumieniem
- Twój problem jest tak trudny, że serio nie ma na ten temat żadnych odpowiedzi...
(w 99% opcje 2 i 3 są tymi pasującymi)

Bierz przykład ze mnie ja szukałem i czytałem zaś bardzo rzadko pytałem.

Zupełnie jak ja... a jak już zapytam "konkretnie", to nikt nie potrafi mi odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych