Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kwestia zdjęć na Macu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 G_U_M_A

G_U_M_A
  • 333 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 22:57

Witam Was! Mam do Was serdeczną prośbę. Mam dość spore problemy w kwestii zdjęć na Macu. Z racji tego, że byłem wieloletnim użytkownikiem Windowsa, toteż mam przyzwyczajenia z tego systemu. Byłem przyzwyczajony, że moje zdjęcia były w folderze "ZDJĘCIA" z konkretnymi podfolderami. Gdy kliknałem na 1 to wówczas przechodziłem na następne itd. Na Macu pojawiły się 3 kategorie problemu: 1-sza kategoria. Tuż po zgraniu zdjęć, kwestia podglądu. Po kliknięciu na pierwszy plik w folderze otwiera się on w "Podgląd"...jednak otwiera się on jako jedyny plik. Znalazłem radę na to na forum. Kombinacja klawiszy cmd+a zaznacza wszystkie pliki w folderze i uruchomienie podglądu wówczas odpala się z wszystkimi plikami. Jest jednak jedno "ale". Nie jestem jedynym użytkownikiem komputera (zwłaszcza jeżeli chodzi o zdjęcia). Dochodzą do tego rodzice, którzy mają już swoje lata, a tłoczenie im do głowy formułek "musisz wejść tu i tu kliknąć cmd+a i wtedy jak naciśniesz to się stanie to i to", jest można powiedzieć bezcelowym. W tym przypadku bardzo brak mi opcji, że po kliknięciu na pierwszy plik w folderze nie można przeglądać kolejnych plików. W jaki sposób Wy sobie z tym radzicie? Może istnieje jakiś plug-in do podglądu, by ten mógł od razu przeskakiwać na kolejne zdjęcia? (potrzebuję coś co będzie łatwe w obsłudze, gdyż mnie zbytnio nie przeszkadza kombinacja cmd+A, natomiast rodzicom przeszkadza i to bardzo). 2-ga kategoria. iPhoto. Program, który dość mi się podoba, jednak mam wrażenie, że nie do końca współgramy ze sobą. Postanowiłem, że standardowo zrobiony folder o nazwie "Obrazki" będzie miejscem, gdzie znajdą się foldery z poszczególnymi zdjęciami. Mechanizm jaki ja stosuje jest następujący: Zgrywam zdjęcia z aparatu do beta folderu na pulpicie, wybieram zdjęcia, które chcę mięć, folder odpowiednio nazywam i przekopiowuję go do folderu "Obrazki", odpalam iPhoto i wrzucam do nowych zdarzeń. I tu rodzi się moja wątpliwość. Czy to aby jest dobre? Jest coś takiego w iPhoto jak Albumy...nie mam pojęcia, gdzie de facto powinny znajdować się zdjęcia według zamysłu osoby tworzącej ten program - czy w Zdarzeniach czy w Albumach i co za tym idzie, jaka jest między nimi różnica? Kolejna sprawa związana z iPhoto. Po dodaniu folderu do reszty "Zdarzeń" czasem okazuje się, że jeszcze część zdjęć jest do usunięcia. Najlepiej dla mnie by było, gdyby po usunięciu go z iPhoto usuwało go także z folderu (tak raczej się nie dzieje na chwilę obecną, a myślę że można to jakoś ustawić - tylko nie wiem jak). Również intryguje mnie kwestia edycji zdjęć w iPhoto. Gdy pozmieniam ustawienia w danym zdjęciu, które jest w iPhoto, to wyświetla ono się tak jak zostało zmienione. Natomiast oryginalne zdjęcie jest dalej w niezmienionej formie. Więc mimo bardzo użytecznej edycji zdjęć jaka jest w iPhoto, to z niej nie korzystam :( jak to ogarnąć? Gdzie ten edytowany plik jest (może w iPhoto Library) i jak ustawić by automatycznie iPhoto nanosił korekty na oryginał? 3-cia kategoria. Rozmiar zdjęć. Po zgraniu zdjęć z aparatu, zajmują one ok 2.4mb. Tak więc parę zdjęć szybko rozbucha folder do sporych rozmiarów. Ja nie przywiązuję aż tak wielkiej wagi do zdjęć, nie zajmuję się fotografią profesjonalnie, a zdjęcia jakie robie to zwykle takie przysłowiowe "u cioci na imieninach"...więc rozmiary rzędu 2.4mb są najnormalniej zbyt duże na moje potrzeby. Gdy korzystałem z Windowsa robiłem taką siermiężną robotę i otwierałem zdjęcia w Paintcie i zapisywałem plik ponownie. Wówczas jego objętość zmieniała się na mniejszą. Natomiast strata jakości nie była dla mojego oka "nie-profesjonalisty" widoczna (jeżeli wywołuje zdjęcia to są to na ogół standardowe formaty, a nie jakieś duże - więc strata jakości, która z pewnością nastąpiła po moim działaniu, nie była tutaj istotną kwestią). W jaki sposób mógłbym podobną operację "odchudzania" zdjęć wykonywać na macu? Przeglądając forum natknąłem się na kwestię związaną z Automatorem, który również może pomóc w tej kwestii (tak by całość od razu wyzamieniało na mniejszy rozmiar, a nie jeden po drugim). Jednak nie wiem za bardzo jak to ugryźć. Wiem, że trochę się rozpisałem, ale chciałem dokładnie przedstawić problemy jakie mnie trapią. Będę bardzo wdzięczny za każde Wasze rady i sugestie związane z moimi zapytaniami. Pozdrawiam

#2 utf

utf
  • 105 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 23:32

1 - oglądaj zdjęcia w IPHOTO :) jeżeli już musisz w katalogach to wejdź do katalogu i przełącz się na widok cover flow. Jednak powinnieneś zdjęcia oglądąć w iphoto. 2 - zgrywaj odrazu do iphoto nie trzymaj w katalogach ten program jest własnie po to by nie martwić się o KATALOGI i PLIKI. 3 - tu ci nie pomogę bo iphoto trzyma i oryginalne zdjecie i zmodyfikowane musiałbyś je recznie jakoś kasować :)

#3 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 23:37

1-sza, jeżeli masz Leoparda, to możesz użyć QuickLook. Zaznaczasz pierwsze zdjęcie, klikasz spację, lub taki oko w ikonie findera. Zdjęcie pojawia się i możesz strzałkami zmieniać na kolejne zdjęcie, z tym, że idziesz w prawo, dół, lewo, dół, prawo itd :) Lub CoverFlow

2-ga, ciężko Ci tu pomóc/dogodzić... Ja przynajmniej nie wiem za bardzo, ale nie lepiej zgrywać zdjęcia z aparatu bezpośrednio do iPhoto? :rolleyes: Różnica między albumami a zdarzeniami moim zdaniem taka, że w zdarzeniach, jak sama nazwa wskazuje trzymasz w danym zdarzeniu fotki z danego miejsca/wydarzenia w którym je zrobiłeś, natomiast albumy możesz tworzyć ze zdjęć z kliku zdarzeń, wybierając ulubione itd :)

3-cia, nic prostszego :) Jeżeli masz Leoparda, wchodzisz w folder z obrazkami, klikasz cmd+a, i otwierasz podgląd. Po prawej stronie programu "podgląd" jest lista zdjęć. Klikasz na pierwsze i znowu cmd+a. Następnie Menu narzędzia -> Dostosuj wymiary. Najlepiej wybierz sobie w procentach i zmniejsz np. do 50-75% jak tam chcesz. Potem plik -> zapisz wszystko ;)

---- Dodano 02-06-2009 o godzinie 00:38 ----
widzę, że utf mnie uprzedził gdy pisałem :)

---- Dodano 02-06-2009 o godzinie 00:41 ----
co do 3-ciej jeszcze, to jak się zdecydujesz na trzymanie zdjęć w iPhoto i ich import do iPhoto, to zdjęcia zaimportowane do zdarzeń znajdują się w: /Users/twojurzytkownik/Pictures
znajdź tam plik iPhoto Library i kliknij na nim prawym przyciskiem myszy. Wybierz pokaż zawartość pakietu i znajdź folder Originals. Tam wszystko jest z tego co pamiętam :)

#4 G_U_M_A

G_U_M_A
  • 333 postów

Napisano 02 czerwca 2009 - 02:10

Dziękuję Wam serdecznie za pomoc. Świetnie się zmienia wagę zdjęcia w Leo - łatwo, szybko i przyjemnie. Również zmieniłem sobie w iPhoto by wszystko było w iPhoto library - po pierwszych testach wygląda na to, że dzięki temu program zyskał na funkcjonalności. Zastanawia mnie jednak jedna sprawa. Załóżmy, że zmodyfikuje sobie zdjęcie (np. z kolorowego zrobie b&w), po edycji zdjęcia dochodzę do wniosku, że b&w wygląda lepiej niż oryginał. To czy w iPhoto można ustawić/kliknąć tak, żeby oryginał zastąpić zdjęciem zmodyfikowanym? Bo po modyfikacji mamy 2 pliki zalegające na dysku (plik oryginalny i plik zmodyfikowany)

#5 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 02 czerwca 2009 - 08:07

Wydaje mi się, że nie - na tym polega zaleta iPhoto, że edytujesz niedestrukcyjnie, zresztą podobnie jest w Aperture.

Możesz jedynie, przynajmniej ja nie znam innej opcji, wyeksportować nową wersję na dysk, usunąć oryginał z biblioteki, zaimportować nową wersję

---- Dodano 02-06-2009 o godzinie 09:19 ----

2-ga, ciężko Ci tu pomóc/dogodzić... Ja przynajmniej nie wiem za bardzo, ale nie lepiej zgrywać zdjęcia z aparatu bezpośrednio do iPhoto? :rolleyes: Różnica między albumami a zdarzeniami moim zdaniem taka, że w zdarzeniach, jak sama nazwa wskazuje trzymasz w danym zdarzeniu fotki z danego miejsca/wydarzenia w którym je zrobiłeś, natomiast albumy możesz tworzyć ze zdjęć z kliku zdarzeń, wybierając ulubione itd :)

)

Rozwijając temat: Jak importujesz nowe zdjęcia to iPhoto albo tworzy nowe zdarzenie, albo dodaje je do innego już istniejącego. Można powiedzieć, że zdarzenie "przechowuje" plik. Album jest natomiast tworzony ze zdjęć już zaimportowanych do zdarzeń i tak naprawdę zawiera TYLKO odnośniki do plików w zdarzeniach.

Możesz mieć 10 albumów zawierających to samo zdjęcie, ale nie oznacza to, że będziesz miał 10 kopii plików - będziesz miał jeden plik w jakimś zdarzeniu i 10 odnośników do niego.

Album może zawierać odnośniki do plików z jednego lub wielu zdarzeń, albumy udostępniane na MobileMe zawiera odnośniki do tych zdjęć, które opublikowałeś w necie.

Jeszcze inaczej: album jest jak playlista w iTunes czy Winamp (sic!) - playlista "Na imprezę" zawiera jedynie odnośniki do utworów, które uznasz za fajne do słuchania na imprezie, playlista "Do Auta" może zawierać odnośniki do tych samych plików i jeszcze innych, ale oryginał na dysku będzie tylko jeden bez względu na ilość playlist

#6 G_U_M_A

G_U_M_A
  • 333 postów

Napisano 02 czerwca 2009 - 12:09

Gitarzysta, dziękuje za zobrazowanie tematu albumów i zdarzeń - już wszystko jasne

---- Dodano 02-06-2009 o godzinie 11:32 ----
A jeszcze jedno pytanie. Wczoraj trochę eksperymentowałem z iPhoto library (robiłem backup, usuwałem ją itd. - tak by zobaczyć jak się ona zachowuje). Gdy brakło iPhoto Library, a ja dodałem zdjęcia to system utworzył folder, gdzie automatycznie stworzył nową bibliotekę iPhoto (jeżeli dobrze pamiętam był to folder Pictures - mimo, że system mam w języku polskim). Postanowiłem zmienić jego nazwę na Zdjęcia. Dziś rano uruchamiając komputer, zauważyłem że standardowa ikonka folderu ze zdjęciami zmieniona zmieniona została na ikonkę zwykłego folderu. Nie jest to jakaś wielka niedogodność, ale jak mógłbym wrócić by folder ze zdjęciami miał ikonkę standardową, a nie zwykłego folderu?

#7 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 02 czerwca 2009 - 12:43

3. przestaw sobie w aparacie megapiksele na nizsza rozdzialke

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych