Kwestia zdjęć na Macu
Posted 01 June 2009 - 22:57

Posted 01 June 2009 - 23:32

Posted 01 June 2009 - 23:37

2-ga, ciężko Ci tu pomóc/dogodzić... Ja przynajmniej nie wiem za bardzo, ale nie lepiej zgrywać zdjęcia z aparatu bezpośrednio do iPhoto?

3-cia, nic prostszego

---- Dodano 02-06-2009 o godzinie 00:38 ----
widzę, że utf mnie uprzedził gdy pisałem

---- Dodano 02-06-2009 o godzinie 00:41 ----
co do 3-ciej jeszcze, to jak się zdecydujesz na trzymanie zdjęć w iPhoto i ich import do iPhoto, to zdjęcia zaimportowane do zdarzeń znajdują się w: /Users/twojurzytkownik/Pictures
znajdź tam plik iPhoto Library i kliknij na nim prawym przyciskiem myszy. Wybierz pokaż zawartość pakietu i znajdź folder Originals. Tam wszystko jest z tego co pamiętam

Posted 02 June 2009 - 02:10
Posted 02 June 2009 - 08:07
Możesz jedynie, przynajmniej ja nie znam innej opcji, wyeksportować nową wersję na dysk, usunąć oryginał z biblioteki, zaimportować nową wersję
---- Dodano 02-06-2009 o godzinie 09:19 ----
2-ga, ciężko Ci tu pomóc/dogodzić... Ja przynajmniej nie wiem za bardzo, ale nie lepiej zgrywać zdjęcia z aparatu bezpośrednio do iPhoto?
Różnica między albumami a zdarzeniami moim zdaniem taka, że w zdarzeniach, jak sama nazwa wskazuje trzymasz w danym zdarzeniu fotki z danego miejsca/wydarzenia w którym je zrobiłeś, natomiast albumy możesz tworzyć ze zdjęć z kliku zdarzeń, wybierając ulubione itd
)
Rozwijając temat: Jak importujesz nowe zdjęcia to iPhoto albo tworzy nowe zdarzenie, albo dodaje je do innego już istniejącego. Można powiedzieć, że zdarzenie "przechowuje" plik. Album jest natomiast tworzony ze zdjęć już zaimportowanych do zdarzeń i tak naprawdę zawiera TYLKO odnośniki do plików w zdarzeniach.
Możesz mieć 10 albumów zawierających to samo zdjęcie, ale nie oznacza to, że będziesz miał 10 kopii plików - będziesz miał jeden plik w jakimś zdarzeniu i 10 odnośników do niego.
Album może zawierać odnośniki do plików z jednego lub wielu zdarzeń, albumy udostępniane na MobileMe zawiera odnośniki do tych zdjęć, które opublikowałeś w necie.
Jeszcze inaczej: album jest jak playlista w iTunes czy Winamp (sic!) - playlista "Na imprezę" zawiera jedynie odnośniki do utworów, które uznasz za fajne do słuchania na imprezie, playlista "Do Auta" może zawierać odnośniki do tych samych plików i jeszcze innych, ale oryginał na dysku będzie tylko jeden bez względu na ilość playlist
Posted 02 June 2009 - 12:09
---- Dodano 02-06-2009 o godzinie 11:32 ----
A jeszcze jedno pytanie. Wczoraj trochę eksperymentowałem z iPhoto library (robiłem backup, usuwałem ją itd. - tak by zobaczyć jak się ona zachowuje). Gdy brakło iPhoto Library, a ja dodałem zdjęcia to system utworzył folder, gdzie automatycznie stworzył nową bibliotekę iPhoto (jeżeli dobrze pamiętam był to folder Pictures - mimo, że system mam w języku polskim). Postanowiłem zmienić jego nazwę na Zdjęcia. Dziś rano uruchamiając komputer, zauważyłem że standardowa ikonka folderu ze zdjęciami zmieniona zmieniona została na ikonkę zwykłego folderu. Nie jest to jakaś wielka niedogodność, ale jak mógłbym wrócić by folder ze zdjęciami miał ikonkę standardową, a nie zwykłego folderu?
Posted 02 June 2009 - 12:43
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users