Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pliki .ram - nic nie działa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 t529669754

t529669754
  • 18 postów

Napisano 31 maja 2009 - 18:54

Już nie wyrabiam - mam 3 pliki .ram na Maku - dwa, które mają zawartość "same w sobie" i ważą po sto kilkadziesiąt megabajtów (z filmami) i jeden co waży 4 kilobajty i odnosi się do jakiegoś miejsca w sieci. Chcę to skonwertować. NIC NIE DZIAŁA. NIC! Real Player ani w Clip info, ani w Clip source nie wyświetla żadnej ścieżki skąd to pochodzi (w tym przypadku mówię o tym trzecim pliku) ŻADEN konwerter nie działa, ani ffmpegX, ani dopiero co ściągnięty iRecordMusic - error, not suported, no audio, no video - tylko takie komunikaty. Czy ktoś potrafi mi pomóc KONKRETNIE bo od rad typu: "weź sobie poszukaj jakiegoś tam i spróbuj coś tam" to już puchnę. Konkretnie - co ja mam do [...] zrobić, że sobie zamienić te pliki stosownie do ich typu na jakieś .mov i na zwykłą mp3???

#2 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 31 maja 2009 - 19:19

Kliknij na jeden z nich i rozpakuj zawartość. To działa tak samo jak pliki .DMG

#3 t529669754

t529669754
  • 18 postów

Napisano 31 maja 2009 - 21:04

Ale... zaraz - na co mam kliknąć - na plik .ram?? Spróbowałem, ale pod prawoklikiem nie mam nic typu "rozpakuj" "wypakuj". Jak mam rozumieć, że pliki .ram działają tak jak .dmg? Przecież .dmg to pliki instalacyjne, a .ram to plik albo z zawartością multimedialną, albo jedynie z linkiem do miejsca w necie gdzie skryte jest źródło pliku strumieniowego. Czyli - tak generalnie - dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź, ale nic niestety z niej nie zrozumiałem :(

#4 nrs

nrs
  • 363 postów
  • SkądWarszawa/Białogard

Napisano 31 maja 2009 - 21:30

Ale... zaraz - na co mam kliknąć - na plik .ram??
Spróbowałem, ale pod prawoklikiem nie mam nic typu "rozpakuj" "wypakuj".
Jak mam rozumieć, że pliki .ram działają tak jak .dmg? Przecież .dmg to pliki instalacyjne, a .ram to plik albo z zawartością multimedialną, albo jedynie z linkiem do miejsca w necie gdzie skryte jest źródło pliku strumieniowego.

Czyli - tak generalnie - dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź, ale nic niestety z niej nie zrozumiałem :(

Nie prawoklikiem. .ram to nie jakiś .ZIP. czy .RAR. Plik .DMG nie jest zawsze plikiem instalacyjnym. Jeśli chcesz mogę spakować Ci zdjęcia do .DMG lub dowolny plik. Ale do rzeczy. Kliknij dwukrotnie lewym przyciskiem myszy na plik .rar i otworzy ci się zawartość tego pliku. Nie wiem jak mam Ci prościej wytłumaczyć.

#5 DanielF

DanielF
  • 5 765 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 31 maja 2009 - 21:41

to nie jest plik rar tylko ram lub rm - RealMedia, VLC player powinien to otworzyć -otwórz plik w TextEdicie (spróbuj na kopii pliku, aby nie uszkodzić oryginału) wklej w niego link VLC ma chyba możliwość zapisywania strumieni do pliku. Lub spróbuj bezpośrednio otworzyć go w VLC

Z płatnych zobacz ten: (nie testowałem)
Video Converter for Mac: Mac video converter, convert AVI, MPEG on Mac OS X
jest pewnie demo do ściągnięcia

Na forum PC znalazłem
"Można otworzyć plik .ram w notatniku wkleić znajdujący się tam link do np.: FlashGet'a i zapisać na komputer. Wtedy już można odtwarzać go w np.: RealAlternative. Jeżeli chcemy jeszcze zmienić format pliku to zazwyczaj rm2avi jeżeli to jest plik filmowy i rm2mp3 w przypadku muzyki (zazwyczaj są to tylko płatne programy, nie spotkałem się z darmowymi) "

#6 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 01 czerwca 2009 - 10:51

.RA/.RM/.RAM/RMBV to formaty RealPlayera.

#7 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 11:38

Skoro to pliki programu RealPlayer i sam Realplayer nie potrafi tego odczytać, to znaczy, że pliki mają jakiść błąd. Nie ma tak, żeby plik danego programu nie był czytelny ot tak, po prostu.

#8 t529669754

t529669754
  • 18 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 22:59

Once again :) Real Player odtwarza te pliki. I te z zawartością i te, które kierują do sieci. (Swoją drogą byłem dotąd przekonany, że pliki .ram to wyłącznie pliki-linki, które umożliwiają pobieranie strumienia z netu, a tu jednak się okazuje, że filmowe pliki .ram mają zawartość po prostu w sobie - to gdzie tu ta strumieniowość?) Ale, powtarzam - Real Media to ODTWARZA. Tylko za cholerę nie mogę tego skonwertować do mp3 (to plik dźwiękowy) i do jakiegoś mov (tych plików z filmami) Przyszło mi już nawet do głowy, żeby po prostu to puścić i włączyć w tym czasie jakiegoś recordera, ściągnąłem więc Audiocity, no ale jedyną opcję na źródło dźwięku to on miał "line-in" a tu by się przydało "What You Hear"

#9 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 01 czerwca 2009 - 23:23

Na Maku .ram jest chyba niekonwertowalny. Oczywiscie ze ramy to cale pliki, nie tylko linki-duzo filmow w necie chodzi w rmvb, a to format realplayera. Jak masz dwa kompy np laptopa to odpalasz na jednym a na drugim nagrywasz po kabelku jackowym zwyklym ;) :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych