Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Tajemnicze zniknięcia!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 iMuck

iMuck
  • 510 postów
  • Skądstolyca

Napisano 27 lipca 2005 - 09:53

Niedawno zrobiłem switch i borykam sie z paroma problemami. Na szczęscie jest ich coraz mniej, a praca w makowskim srodowisku jest coraz przyjemniejsza. Jednak jakis czas temu z dysku anihilowalo mi sie pare giga ważnych danych. Posądzałem dysk (patrz wątek: bad sektory pomocy!), ale okazało się, że dysk jest niewinny. Pozostaje więc jakas mroczna tajemnica systemu, który pożera własną zawartość :mrgreen: Wątek w którym opisywałem, co się tak własciwie stało, też zniknął! (teraz juz wiem, że przy okazji zmiany serwera), więc streszczę cała sprawę: 1)kilkadziesiąt wspomnianyplikówch trzymałem w folderze, w którym teraz znajduje się juz tylko jeden plik. Reszty nie ma. 2)nawet ten jeden pozostały plik jest nieosiągalny z poziomu paska w oknie w którym znajdują się aliasy Desktop, Aplikacje, Dokumenty etc, a w którym zamieścilem również alias do wspomnianego folderu. System częstuje mnie informacją, ze alias nie może zostac otwarty, ponieważ przedmiot (folder) do ktorego sie odnosi nie może zostac znaleziony. Długo się zastanawialem jaka sila nieczysta mogla zadziałać, że sprowadziła na mnie takie nieszczęście :wink: i w końcu doszedlem do wniosku, że mniej więcej w tym czasie zmieniłem sposób logowania do systemu (wprowadzilem opcje logowania z hasłem, bo przy automatycznym logowaniu nie uruchamial mi się iScroll). Nie dam jednak sobie głowy uciąć, że zrobiłem to tuź przed zniknięciem plików. Macie jakieś pomysły, żeby dowiedzieć się co się z nimi stało? Dziś z kolei anihilował mi się program! W docku pozostała tylko nazwa i znak zapytania, jednak skrót z doku nie prowadzi do żadnej aplikacji. Po prostu zniknęła! Cos mi tu nie gra :roll: Mam Panthera 10.3.9. Aha, byłbym zapomniał - czy da się coś zrobic z "permissions"? Wczoraj zrzucałem mp3 z płyty na dysk i nie moglem skopiować prawie połowy z nich, ponieważ system domagał sie potwierdzenia permissions. jednak nawet po wpisaniu hasła etc. niektóre pliki nie chcialy się skopiować! Jest to bardzo denerwujące. Jaką opcje logowania/kont włączyć, źeby najmniej się narobic przy permissions? czy mozna wybrać logowanie z hasłem i nie wpisać hasła (źeby bylo szybciej)? Wiem, że jest sporo programów do tzw. naprawy permisssions (czyli do ustawienia ich na read&write jak przypuszczam), ale jak zmienic permissions odnoszące się do folderów i plików znajdujących się na płycie cd/dvd?

#2 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 27 lipca 2005 - 09:59

Co do zniknięć proponuję zadzwonić do Muldera i Scully (numer 0-700-xfiles), aaalbo na moje oko spróbować reinstalki jak nic nie pomoże, wtady się przynnajmniej przekonasz czy to wina systemu. (racenzję iBooka napiszę jak mi w pracy troszkę dym opadnie) :mrgreen:

#3 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 lipca 2005 - 10:15

A czy próbowałeś odszukać zniknięte pliki systemowym Find? Może po prostu zmieniłeś nazwę teczki?

#4 janek

janek
  • 236 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 lipca 2005 - 10:29

albo sama się zmieniła :mrgreen: co też się zdarza. Sprawdź findem, jeśli nie ma, to znaczy że chyba ktoś Ci grzebał w komputerze. A co do premmisions - kopiowałeś mp3 przez iTunes czy po prostu wrzucałeś je na dysk? Rozumiem, że to jakieś mp3 z Twojej prywatnej płytki a nie jakieś firmowe wydanie?

#5 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 27 lipca 2005 - 11:50

imho cos namieszales. trudno powiedziec co. moze zamiast zmienic tryb logowania zalozyles 2 usera o tej samej nazwie? bawiles sie jakims softem ktory mogl zmienic ustawienia systemu np. cocktail, tinkertool system itp? sprobuj zalozyc nowego uzytkownika przenies swoje pliki, napraw prawa dostepu za pomoca disk utility i wykasuj starego uzytkownika. reinstalacji sprobuj jak problem sie bedzie powtarzal

#6 Kwiatki

Kwiatki
  • 1 096 postów
  • SkądPoznan

Napisano 27 lipca 2005 - 12:27

Re: Tajemnicze zniknięcia!

................ciach..............

jezeli wprowadziles hasla i zalozyles konta co najmnmiej dwoch uzytkownikow to prawdopodobnie zmienily sie miesjca przechowywania plikow

jesli jest jeden uzyszkodnik bez hasla - wtedy wszystko masz w katalogu o nazwie "nazwa komputera" jaka wpisales na poczatku pry instalacji systemu

jesli potworzyles nowe nazwy uzyszkodnikow wtedy pojawily sie (oprocz tej co bylo) - nazwy katalogow z nazwami nowych uzyszkodnikow.dlatego nie masz dostepu do wszystkich a tylko do tych na jakie nazwe i haslo sie logowales.
do przenoszenia danych pomiedzy uzyszkodnikami sluzy katalog SHARED

poszukaj tych wszystkich katalogow a powinienes znalezc te pliki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych