Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pomocy - bootowalna płyta .dmg - jak wypalić w windzie?

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 swiezymakowiec

swiezymakowiec
  • 12 posts

Posted 31 May 2009 - 18:31

Witam - jak w nicku jestem swiezym posiadaczem Maca (stary G4, 400 MHz, AGP Graph.). Kupilem go zeby przyjzec sie glownie systemowi i jego mozliwosciom przed ewentualna inwestycja w nowego Maca. Wiekszosc aplikacji dziala dopiero od OS X 10.4 Tiger. Posiadam obrazy Tigera na PCie zapisane w .dmg. Tu pojawia sie problem. Mac nie ma nagrywarki a wypalenie obrazu na PCie (Nero, UltraIso, PowerIso) powoduje ze plyta sie nie bootuje. Blagam o pomoc fachowcow - POMÓŻCIE!!!

#2 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 31 May 2009 - 18:32

Nagrywaj na najniższym tempie. Przyznam szczerze, że kiedyś wypalałem Maka na windzie i działał tylko na płycie RW nagrywanej w najniższym tempie (x2 bodajże). Z tym że wypalaj dysk z obrazu, a nie nagrywaj pliku dmg na płytę ;)

#3 swiezymakowiec

swiezymakowiec
  • 12 posts

Posted 31 May 2009 - 18:42

Dzieki za szybka odpowiedz. Nagrywam z najnizsza mozliwa czyli x 4 - nic nie daje. Ale pytanie zasadnicze: czy przy odpalaniu kompa z wcisnietym "c" i plyta wypalona z obrazu .dmg w napedzie Mac "zaczai" ze ma sie bootowac z tego wlasnie obrazu na plycie i czy otworzy .dmg?

#4 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 31 May 2009 - 18:59

sprobuj przytrzymac klawisz option (alt) i zobaczyc jakie masz opcje bootowania. Wtedy bedziesz wiedzial czy w ogole widzi plyte jako bootowalna.

#5 mantis30

mantis30
  • 1386 posts

Posted 31 May 2009 - 19:03

Użyj tego: ISOlator for Mac - Copy CDs, DVDs and convert DMGs to ISOs. MacUpdate a potem już powinno pójść bez problemu :)

#6 swiezymakowiec

swiezymakowiec
  • 12 posts

Posted 31 May 2009 - 19:57

Więc tak: Start z altem (plyta z obrazem dmg w napedzie) powoduje... wlasciwue nic nie powoduje. Czarny ekran i tyle nic nie startuje... Narzedzie, ktore zaproponowal Mantis30 dziala. Tzn. zainstalowalem na Macu, przeciagnalem tam obraz dmg i otworzyla sie teczka z tym co w srodku. Tylko co dalej???

#7 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 31 May 2009 - 20:09

DMG zdaje się najlepiej wypalić poprzez Disc Utility w OSX,a skąd jesteś dokładniej?

#8 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 31 May 2009 - 20:13

1. Na PC nic nie zrobisz - to obraz płyty dmg sam w sobie musi być zapisany jako bootowalny. Jeżeli tak nie jest - spokojnie możesz sobie go darować (skasować).
2. Macowy system plików to HFS+ i w takim formacie musisz*nagrać płytkę aby odpalić*ją potem na jakimkolwiek sprzęcie Apple.
3. DMG dla PeCeta to też plik-dziwoląg. Z tego wynika że próbujesz pojednać*ogień z wodą.

Wypal ten plik obrazu na innym Macu. Instalacja Tigera = płyta z systemem napędzie + wciśnięty klawisz "C". Jak nie ruszy - obraz płyty nie jest bootowalny.

#9 mantis30

mantis30
  • 1386 posts

Posted 31 May 2009 - 20:43

Narzedzie, ktore zaproponowal Mantis30 dziala. Tzn. zainstalowalem na Macu, przeciagnalem tam obraz dmg i otworzyla sie teczka z tym co w srodku. Tylko co dalej???

Hmm, ciekawe zachowanie... Ja właśnie dla testu zaciągnąłem ISOlatora, odpaliłem i w okienko aplikacji wrzuciłem dowolny plik .dmg po czym pokazało mi się okno dialogowe "Choose File Name" pytające o lokalizację gdzie zapisać przekonwertowany na .iso obraz pliku źródłowego...
Aplikacja działa na pewno, głiwy nie dam sobie tylko uciąć czy radzi sobie bezproblemowo z płytami bootowalnymi.

#10 naresh

naresh
  • 2079 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 June 2009 - 21:56

Dzieki za szybka odpowiedz. Nagrywam z najnizsza mozliwa czyli x 4 - nic nie daje.
Ale pytanie zasadnicze: czy przy odpalaniu kompa z wcisnietym "c" i plyta wypalona z obrazu .dmg w napedzie Mac "zaczai" ze ma sie bootowac z tego wlasnie obrazu na plycie i czy otworzy .dmg?

Z tego co widze to kolega nagral plik dmg na plyte jako zwykly plik, a nie nagral obrazu z pliku dmg

#11 kwantad

kwantad
  • 100 posts

Posted 12 August 2009 - 11:49

Jeśli temat (prośba) jest jeszcze aktualny to proszę dać znać na mój e-mail. Pomogę skutecznie w pokonaniu problemów.

#12 pszczurkow

pszczurkow
  • 7 posts
  • SkądKielce

Posted 08 November 2009 - 18:07

Mam podobny problem.. Mam ibook`a G3 model M6497 z pustym dyskiem. W sieci znalazłem Tiger`a na płyty CD. Są 4 pliki dmg natomiast nie wiem jak to wypalić na płyty żeby się dało odpalić instalator na ibook`u. Pomoże ktoś? Mój mail: pszczurkow@gazeta.pl

#13 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 10 November 2009 - 00:04

Clone X (from TED)

#14 pszczurkow

pszczurkow
  • 7 posts
  • SkądKielce

Posted 10 November 2009 - 12:28

[url=http://www.tri-edre.com/english/clonex.html]Clone X (from TED)[/url]

Wszystko fajnie pięknie ale mam tylko tego ibook`a który nie ma systemu!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users