Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Podświetlana klawiatura Mac+Win

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 typowy1

typowy1
  • 148 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 30 maja 2009 - 23:57

Witam! Mam zamiar w przyszłości (jak się uda to za rok lub wcześniej) kupić sobie Mac mini - nowy, z 9400M. Ale tymczasem mam laptopa z HP, który ma już za sobą 3 urodziny więc już nie jest tak sprawny jak nowy. Mianowicie wysiada mu klawiatura. Nie chcę inwestować w nową, ponieważ i tak ergonomią nie grzeszy, a jest dość droga. Poza tym chciałbym jeszcze, aby była ona podświetlana, bo sam widziałem jak to pomaga w pracy wieczorem. Laptopa używam stacjonarnie, na biurku. Rozważałem już Razer Lycosa, ale jest ona zbyt palcująca się i podświetlenie jest widoczne nie z każdego kąta. Później mój wzrok padł na Microsoft Sidewinder x6, która jest IMO świetna, jeśli nie najlepsza z dostępnych, lecz czy ktoś wie, czy są do niej sterowniki MAC? Niestety przy pomocy Googli nie potrafiłem się tego dowiedzieć, a strona M$ to jakiś labirynt. Byłbym więc bardzo wdzięczny za podawanie klawiatur działających zarówno pod Windowsem jak i Macintoshem, które były by podświetlane (co prawda klawiatura M$ może działać plug 'n play, ale traci się tyle funkcji ze sterowników). Aha, wolę typ laptopowy - niski skok, wąski enter. Jeszcze raz dziękuję, i pozdrawiam macuserów!

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 maja 2009 - 09:15

klawiatura, nie licząc klawiszy funkcyjnych, zawsze działa pod Mac jak każda klawiatura. Klawy, które mają sterowniki pod mac to Logitech.

#3 typowy1

typowy1
  • 148 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 31 maja 2009 - 09:37

No tak, ale trochę szkoda kupić klawiaturę za 200zł i nie móc np. regulować dźwięku albo używać tych makr (no chociaż ja i tak nie używam :P ). Za to znowu za Logitech illuminated to 300zł to co najmniej przesada...

#4 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 31 maja 2009 - 09:52

No tak, ale trochę szkoda kupić klawiaturę za 200zł i nie móc np. regulować dźwięku albo używać tych makr (no chociaż ja i tak nie używam :P ). Za to znowu za Logitech illuminated to 300zł to co najmniej przesada...

Przy 200zl to wystarczajaca radocha sa podswietlane klawisze, poza tym klawiatura MS jest b. dobrej jakosci.

#5 metanski

metanski
  • 42 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 31 maja 2009 - 10:42

Przesada nie przesada, ja mam illuminated key logitecha i klawiatura sama w sobie jest mistrzowskim produktem, nie żałuje ani złotówki, jedyne co mnie wkurza to mały shift z lewej strony, nie wiem czemu wsadzili obok zdublowany klawisz |\ kosztem shifta:/ aha no i w klawiszach f1-f12 są podświetlane tylko ikonki funkcyjne:/, ale mniejsza o to, skok klawiszy, materiały i wykonanie, 3 stopniowe podświetlenie itp wszystko to sprawia że ta klawiaturka jest warta swojej ceny. Przy czym, muszę przyznać że obecnie stukam na niej przy pc, nie wiem jak zachowuje się z makiem, muszę kiedyś podpiąć ją pod swojego mbp i sprawdzić. Wiem jedno, planuje jesienią kupić imaca i na bank zestawowa klawiatura apple pójdzie do pudła :) będę się za wszelką cene starał przystosować tego logitecha do maka, nie wiem, mapowaniem klawiszy czy coś w tym stylu, zobaczymy.. Wielka szkoda że producent nie wpadł na pomysł zrobienia klawiatury uniwersalnej w bardzo prosty sposób, mianowicie wystarczyło by dorzucenie pudełeczka z luźnymi klawiszami makowskimi do samodzielnego montażu/demontażu, wystarczyło by 20 klawiszy, odpowiednio zaprojektowany sterownik i życie było by o wiele prostsze :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych