Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Time Capsule - sila sygnalu wifi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 30 maja 2009 - 02:43

Mam pytanko - mysle o zakupie TC i zastanawiam sie jak silny sygnal wifi podaje to urzadzenie. Z routera linksysa umieszczonego w moim mieszkaniu w jednym koncu nie dochodzi sygnal do pokoju w drugim koncu mieszkania. Jak Wam sie sprawuje TC w tym temacie. No i jezeli sygnal jest slabawy to czy sa wzmacniacze dla sygnalow wifi zapodwanaych przez TC? Cos takiego kupilem wlasnie dla linksysa i dziala (w drugim koncu mieszkania jest sygnal po uzyciu tego wzmacniacze; stawia sie go po srodku dystansu, wlacza do gniazdka i jest git).

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 maja 2009 - 08:39

przeczytaj, że moc nadajnika to 20dB ( Matlosz.pl - Mac, iPod, Akcesoria )
odnieś to do linksysa i będzie już pewien zarys.
Ja mieszkam w poniemieckiej kamienicy (mieszkania wysokie na 3m) i działa mi w zakresie piętra w górę i piętra w dól, o mieszkaniu nawet nie mówię...

#3 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 30 maja 2009 - 09:59

Znalazlem specs mojego routera w tym linku: Linksys.com - Produkty/Sieć bezprzewodowa/Podstawy pracy w sieci/Routery szerokopasmowe/Wireless-G (802.11g)/WRT54GC

W pozycji Arkusz Danych (PDF), po lewej stronie. Powiem szczerze, ze nie wiem ktora dana odniesc do tych dB...? :(

#4 duuzy

duuzy
  • 51 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 maja 2009 - 11:02

Używałem tego Linksysa jeszcze jak mieszkałem w kamienicy (typowa krakowska kamienica pokoje po 30m2 wysokie na 3.6m i sciany dobre 30- 40cm grubości) miałem zasięg w całym 3 pokojowym mieszkaniu + u sąsiada piętro wyżej, więc nie wiem skąd u Ciebie problem w zasięgu.... Teraz używam Time Capsule w mieszkaniu 2 pokojowym w nowym budownictwie na sygnale zredukownym do 20% mocy zasięg mam wszedzie, czasem nawet na parkingu przed blokiem... kwestia ustawienia routera w mieszkaniu. Jak wcśniesz go do rogu pokoju i dodatkowo schowasz za np metalowym koszem, to i zasieg bedzie marny.

#5 gacek78

gacek78
  • 1 postów

Napisano 30 maja 2009 - 16:11

A czy ktoś może mi pomóc na temat TC?Skonfigurowałem ją nie tworząc nowej sieci.lampka świeci mi na zielono,a kiedy chce wejsc do Time machine nie wykrywa mi TC?

#6 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 30 maja 2009 - 23:17

Używałem tego Linksysa jeszcze jak mieszkałem w kamienicy (typowa krakowska kamienica pokoje po 30m2 wysokie na 3.6m i sciany dobre 30- 40cm grubości) miałem zasięg w całym 3 pokojowym mieszkaniu + u sąsiada piętro wyżej, więc nie wiem skąd u Ciebie problem w zasięgu....
Teraz używam Time Capsule w mieszkaniu 2 pokojowym w nowym budownictwie na sygnale zredukownym do 20% mocy zasięg mam wszedzie, czasem nawet na parkingu przed blokiem... kwestia ustawienia routera w mieszkaniu. Jak wcśniesz go do rogu pokoju i dodatkowo schowasz za np metalowym koszem, to i zasieg bedzie marny.

Dzieki za info. Moze chodzi w takim razie o to ze stoi on za LCD TV oraz jest tam nadajnik telefonu skype i jakies kolumny. Moze po prostu zakloca sygnal i nie dochodzi do drugiego konca mieszkania... Ciekawe jak TC by sie zachowal gdyby tam stal. Musze tam po prostu miec router, bo w tym miejscu jest tez kabel do Aster do TV.

#7 amp

amp
  • 134 postów

Napisano 30 maja 2009 - 23:41

stoi on za LCD TV oraz jest tam nadajnik telefonu skype i jakies kolumny.

na pewno wręcz. I nie sądzę by TC działał sensownie w takim miejscu. Generalnie nic z zwykłego domowego sprzętu WiFi nie będzie działać dobrze w tak zakłucającym i osłoniętym otoczeniu. A kabel zawsze można przedłużyć (no chyba, że to światłowód;]).

sprawdź jeszcze ustawienia kanałów w Twoim routerze - kanał może się pokrywać z kanałem innej sieci w okolicy, co zakłuca sieć, jeśli tak zmień na inny.

#8 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 31 maja 2009 - 01:31

Dzieki za rade. No to chyba sie pobawie w przedluzacze... :)

#9 maciekp

maciekp
  • 131 postów

Napisano 31 maja 2009 - 06:11

Moc TM jest na tyle silna, ze niedawno odkrylem ze moj sygnal dociera na parking pod domem gdzie parkuje kilkadziesiat samochodow. Na szczescie w ustawieniach jest opcja zmniejszenia mocy - co uczynilem. 50% nadal spokojnie pokrywa 3 pokojowe mieszkanko.

#10 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 02 czerwca 2009 - 23:15

Wlasnie rozpakowalem swoj nowy Time Capsule 1T i zaczynam archwizacje. :) Pytanko - jezeli go podlaczylem przez Ethernet to backup na pewno idzie po kablu? Pytam, bo wolalbym szczerze powiedziawszy zeby sie ten backup zrobil szybciej niz wolniej. A co do samej koncepcji TC, to wyczytalem z instrukcji, ze mozna za istniejacym dzis routerem podlaczyc TC via Ethernet i wlaczyc do do sieci od wewnatrz w ten sposob. Na to sie zdecydowalem w sumie, bo nie chcialo mi sie od poczatku w Aster konfigurowac nowego routera TC. Jak wyczytalem z materialow rozumiem, ze przy takim polaczeniu TC "wzmocni" istniejaca juz u mnie siec wifi z linksysa ktory zasysa siec wlasnie z Aster.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych