Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Sluchawki na BLUETOOTH? WiFi??

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 28 May 2009 - 22:59

Do Macbooka, jak w tytule. Czy cos takiego bedzie dzialac? Na allegro sluchawki bluetooth stoja powyzej 100zl wiec nie chce wydac kasy na cos co znow bedzie nie dzialac, pozatym przydadza sie do iPhonea z nowym 3.0 softem:D Co wybrac? Jak znalezc takie z ktorymi nie bedzie problemu - moze ktos juz takie ma? Macbookowe glosniki zewn sa slabe:( A takie sluchawki bylyby idealnym roziwazaniem.

#2 digest

digest
  • 126 posts

Posted 18 August 2009 - 20:35

Nokia Europe - Nokia Bluetooth Stereo Headset BH-604 - Overview - sprawdzone. Działają zarówno jako słuchawki jak i zestaw słuchawkowy.

#3 bubel69

bubel69
  • 15 posts
  • SkądGdańsk

Posted 18 August 2009 - 20:42

Te są drogie, ja polecam Nokia BH-503, sprawdzałem z iPhone, działają bezproblemowo, czysty dźwięk bez szumów. Do Maca raczej też powinny działać.

#4 Teq

Teq
  • 667 posts

Posted 19 August 2009 - 23:52

Z tym czystym dzwiekiem bez szumow to dobre... Vendisse, jesli nie musisz absolutnie koniecznie miec sluchawek bluetooth, to zdecydowanie lepszym wyborem beda zwykle bezprzewodowe radiowe np jakies Sony mdr rf800. A2DP to protokol przesylu danych ktory wymaga rekompresji, co oznacza w praktyce ze nie tylko sluchasz skompresowanej mp3, ale jeszcze dodatkowo aby muzyka trafila do sluchawek musi zostac po drodze ponownie skompresowana, straty sa straszliwe. Zeby nie udawac swietoszka nienawidzacego bluetooth, uzywam Motorole S9 z moim telefonem, nie zamienilbym ich na zadne inne kablowe sluchawki ze wzgledu na wygode, ale sytuacja jest dramatycznie inna kiedy komputer jest stacjonarny, nawet jesli to laptop. Modele ktore sam przetestowalem i moge polecic to Sony MDR RF800 AKG K930 Philips 8440

#5 zouzou

zouzou
  • 68 posts

Posted 20 August 2009 - 12:02

Witam mam Jabra BT620s i jestem z nich zadowolony , Muzyka , Skype itd... sa tansze i nie sa zle , byly problemy z 10.5.6 , pozniej ok .

#6 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 20 August 2009 - 17:43

Teq - dzieki za info. Co za debil zrobil z tego BT standard nie wiem do dzis, co kieruje takimi ludzmi? Wciskaja na sile kit. Skoro jest tak jak mowisz to nie ma sensu kupowac takich sluchawek. Melomanka nie jestem ale jakosc muzyki ma dla mnie niemale znaczenie. A do iPhona tylko sluchawki bezprzewodowe i wychodzi ze innych niz BT nie da sie uzywac bo przeciez nie podlacze (am I right?). Przykre, co prawda iPoda uzywam rzadko ale jednak. Platanina kabli wokol szyi mnie dobija. Dziwi mnie niezwykle ze ciagle jeszcze produkuje sie to cale okablowanie w dobie WiFi itp.

#7 Teq

Teq
  • 667 posts

Posted 20 August 2009 - 18:21

Tak jak napisalem do iPhona bluetooth jest genialny. Jako technologia bt jest jednym ze standardow IEEE tak jak WiFi, konkretnie 802.15 i jest okreslany jako Wireless Personal Area Network i to ci powinno wszystko wyjasnic. Pomysl genialny, zaimplementowac chip w dowolnym/kazdym urzadzeniu umozliwiajac mu komunikacje z otaczajacymi go urzadzeniami bez uzycia stacji bazowych i zuzywajacy niezwykle malo pradu. Patrzac na to jest to dobry pomysl i bardzo udany produkt, ale niestety mala przepustowosc (wersja 1 do 1Mbita, wersja 2 do 3Mbitow) oznacza kompresje. Bluetooth 2.0 EDR powinien sobie radzic z przesylem danych audio bez wiekszych problemow, problem jednak w tym, ze po pierwsze zuzywa wiecej pradu, po drugie kodeki zaimplementowane w A2DP nie robia dobrego wrazenia. Generalnie o bt mozna myslec jako uzupelnieniu innych typow sieci, bo potrafi rzeczy ktorych inne nie sa w stanie zaoferowac. Jesli mozesz sobie na to pozwolic, kup i takie i takie, w drodze brak kabli jest zbawieniem, do tego obsluga rozmow telefonicznych w iphonie, miodzio :) Jesli jednak ta muzyka w domu ma brzmiec jak muzyka, to BT odpada. school is in recess ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users