Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Rysunek odręczny - Illustrator - Sito

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 db

db
  • 771 postów

Napisano 28 maja 2009 - 13:39

Witam

Projektuje od pewnego czasu nadruki na odzież, grafiki nanoszone są sitodrukiem na materiał a ja zajmuje się ich zaprojektowaniem - w skrócie rysuje całość cienkopisem, skanuje, lekko poprawiam w photoshopie i tracuje w Illustratorze -w wyniku czego mam czysty wektor ,który bez problemu można nanieść na np. koszulke.

Prostota całego procesu jest dużym plusem ale przy bardziej skomplikowanych projektach wiele detali ginie podczas tracowania. Często efekty nie są zadowalające a mi serce się kraja kiedy starannie wykonana grafika po owektorowaniu wygląda na niedoróbkę :(

Czy ktoś mógłby mi w przystępny sposób wytłumaczyć czy istnieje jakaś inna metoda dostosowania czarno-białego rysunku pod sitodruk tak aby zachować jak najwięcej detali i uniknąć tracowania ?
- chciałbym mieć możliwość zachowywania odcieni szarości - kombinuje z rastrami ale potrzebuje fachowej porady, sam mam nikłą wiedzę z zakresu DTP a umiejętność poprawnego przygotowania pod druk oszczedziła by mi i drukarni sporo czasu a co najważniejsze - podnosła jakość samych nadruków.

a więc w skrócie:

JAK PRZYGOTOWAĆ CZARNO-BIAŁĄ ILUSTRACJE POD SITO UNIKAJĄC KONWERSJI NA WEKTOR ?

Przykładowa ilustracja:
Dołączona grafika
(całość sprawia wrażenie jednobarwnej ale zapewniam ,że jest tam troche szarości ,które chciałbym zachować)

#2 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 maja 2009 - 13:48

a musisz to w ogóle wektoryzwoać? z mojego doświadczenia z sitem wynika, że możesz to zwyczajnie przygotować jak pod offset (separacje) tylko masz znacznie mniejszą liniaturę rastra (z tego co pamiętam 60lpi, ale niech mnie poprawi ktoś kto bardziej siedzi w temacie bo ja już dawno nic pod sito nie robiłem)

#3 BigMac

BigMac
  • 535 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 28 maja 2009 - 15:06

Bitmapa 600dpi. Dobierz jakiś "fajny" raster w PS i zrób to w 1kolorze. Taniej prościej ładniej

#4 db

db
  • 771 postów

Napisano 28 maja 2009 - 17:52

Ok czyli skanuje rysunek powiedzmy w 300dpi. - otwieram w PS, robie lekki retusz - rastruje do 600dpi i mam całość jako piękna bitmapa 1kolorowa, hmm dokładnie o to mi chodzi. Tylko teraz pytanie czy wystarczy to zapisać i w tej postaci wysłać do drukarni czy mam coś z tym jeszcze zrobić ? Jak zapisać plik aby ułatwić dalszą pracę z nim w drukarni ?

#5 BigMac

BigMac
  • 535 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 29 maja 2009 - 07:56

Skanujesz 600dpi ! A tak w ogóle jak robisz to "ręcznie" to czemu nie od razu tabletem !? Jak masz już bitmapę to zerknij na szczegóły rysunku czy są zachowane przejścia takie jak chciałeś i czy raster nie "zabija" tonów. Pamiętaj, że siatka na sito też ma swoje ograniczenia i zbyt dokładny raster nigdy nie będzie odwzorowany.

#6 db

db
  • 771 postów

Napisano 29 maja 2009 - 18:24

Ok dzięki za info. Pokombinuje troche z tą metodą. Widze ,że masz doświadczenie w tym temacie, mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić w jakiej postaci tak obrobioną grafikę mam dostarczyć do drukarni? To sprawa kluczowa bo wszystko co nie jest wektorem jest traktowane jako wzrost kosztów - a tego chcialbym uniknąć ... Jak to zapisać, opisać, wyjaśnić czego oczekuje ... ? aha, tablet mam ale nie mam nad nim takiej kontroli jak nad cienkopisem, nie przekonałem się do tego jeszcze ;)

#7 BigMac

BigMac
  • 535 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 01 czerwca 2009 - 07:28

Najlepiej tiff, pdf ostatecznie PS. Niestety to wszystko są rastrowane pliki. Jeśli chodzi o wektor to pewnie da sie strasować, ale niestetu nie wiem jaki jest Twój "próg wytrzymałości" co do wektorów. Wiadomo, że nie jest to metoda idelnie odwzorowująca. W przypadku sita, gdzie plik jest zrastrowany najistotniejsza jest jakość i precyzja rastra. Musi to być "złoty środek" między jakością(odwzorowaniem oryginału) a techniczną możliwością druku. Nie ma co demonizować, na pewno osoba, która przyjmie plik sprawdzi raster i określi czy można z niego wykonać dobrą siatkę.

#8 pear.pl

pear.pl
  • 121 postów
  • SkądUstroń

Napisano 01 czerwca 2009 - 07:41

Najprościej było by ci przekonać się*do tabletu. Takie pytanie jaki masz tablet?

#9 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 23 czerwca 2009 - 18:03

c w skrócie:

JAK PRZYGOTOWAĆ CZARNO-BIAŁĄ ILUSTRACJE POD SITO UNIKAJĄC KONWERSJI NA WEKTOR ?

Przykładowa ilustracja:
Dołączona grafika
(całość sprawia wrażenie jednobarwnej ale zapewniam ,że jest tam troche szarości ,które chciałbym zachować)[/QUOTE]

Na sito powinno sie dawac w vektorze, zalezy jeszcze na jakie sito ;)
na koszulce zebys oddal w idelanym wektorze i tak wszystko Ci nie wyjdzie bo to po pierwsze sito a po drugie koszulka :)
Koszulka sama w sobie ma tzw niska liniature a co dopiero sito...
to i to Cie hamuje.
Ale wydaje mi sie ze spokojnie przy dobrych ustawieniach w illustratorze ladnie to mozna zrastrowac wazne aby bitmapa byla 1 kolorowa wtedy ladnie to powinno sie zrobic.
Sa moze jeszcze jakies inne programy z lepszym algorytmem do trasowania niz illustrator aczkolwiek ja lepszego nie potrzebowalem.
Tablet wlasciwie malo Ci da w sensie vektorow co z tego ze narysujesz vektor jak on nie bedzie tak juz cieniowany jak stosujesz to pisakiem.
Zeskanuj dobrze obrazek zrob mocny kontrast i powinen ladnie Ci to strasowac.
Pamietaj ze to koszulka a nie album i cien jest widoczny z daleka jego idealne odwzorowanie nie jest az tak istotne.
Proponuje jeszcze cieniowac w inny sposob tak aby pozniej ladniej wektor z tego wychodzil, w wypadku sitodruku cienkie linie pozniej sie w praniu momentalnie wykruszaja :)
A swoja droga ladna grafika jesli masz jeszcze jakies to pochwal sie mi moze byc na PW :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych