Projektuje od pewnego czasu nadruki na odzież, grafiki nanoszone są sitodrukiem na materiał a ja zajmuje się ich zaprojektowaniem - w skrócie rysuje całość cienkopisem, skanuje, lekko poprawiam w photoshopie i tracuje w Illustratorze -w wyniku czego mam czysty wektor ,który bez problemu można nanieść na np. koszulke.
Prostota całego procesu jest dużym plusem ale przy bardziej skomplikowanych projektach wiele detali ginie podczas tracowania. Często efekty nie są zadowalające a mi serce się kraja kiedy starannie wykonana grafika po owektorowaniu wygląda na niedoróbkę

Czy ktoś mógłby mi w przystępny sposób wytłumaczyć czy istnieje jakaś inna metoda dostosowania czarno-białego rysunku pod sitodruk tak aby zachować jak najwięcej detali i uniknąć tracowania ?
- chciałbym mieć możliwość zachowywania odcieni szarości - kombinuje z rastrami ale potrzebuje fachowej porady, sam mam nikłą wiedzę z zakresu DTP a umiejętność poprawnego przygotowania pod druk oszczedziła by mi i drukarni sporo czasu a co najważniejsze - podnosła jakość samych nadruków.
a więc w skrócie:
JAK PRZYGOTOWAĆ CZARNO-BIAŁĄ ILUSTRACJE POD SITO UNIKAJĄC KONWERSJI NA WEKTOR ?
Przykładowa ilustracja:

(całość sprawia wrażenie jednobarwnej ale zapewniam ,że jest tam troche szarości ,które chciałbym zachować)