Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ile prądu zjadają komputery Apple

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 24 maja 2009 - 20:07

Witam,

Na blogu Makowiec bardzo ciekawe zestawienie ile prądu pobierają komputery Apple: Ile kosztuje “nakarmienie” elektroniki? | M@kowiec

Z mojej strony mogę dodać za Best Cheap Laptop Computers that use the least power | save electricity że MacBook Pro pobiera maksymalnie 85W, co oznacza że przy pracy 24h dziennie zużywa 0.085 kW * 24h = 2.04 kWh co przy cenie 0.24 PLN / kWh daje 0.49 PLN dziennie i 14.7 PLN miesięcznie...

Myślę, nikt nie pracuje 24h/7 z obciążeniem 100% CPU i tę kwotę spokojnie można podzielić przez trzy.

Pozdrawiam

#2 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 24 maja 2009 - 20:29

Więc jakie wnioski, bo nie czaję?

#3 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 24 maja 2009 - 20:33

Jeśli obciążasz MBP na 100% przez 24h dziennie to przy cenie 0.24PLN za kWh będzie Cię to kosztowało 14.7 PLN miesięcznie. Jeśli komputer stoi nie robi za dużo (np. coś ściąga z internetu) to około 5PLN. Dla innych modeli - wejdź na stronę Makowiec i oblicz kwotę wg. podanego wzoru.

#4 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 24 maja 2009 - 20:40

Ale jaka jest Twoja opinia jako właściciela? Warto czy nie warto? Na ile ton węgla dziennie przekłada się*użycie Twego MBP, na ile ton dwutlenku siarki do atmosfery itp... konkrety i wnioski...?

#5 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 24 maja 2009 - 20:49

konkrety i wnioski...?

owca666 - konkretnie 14.7 PLN miesięcznie musisz zapłacić za używanie MBP przy maksymalnym obciążeniu, i to jest właśnie opinia właściciela, a wnioski niech każdy wyciąga sam.

#6 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 24 maja 2009 - 20:56

No i...? (Wiem, że zdania nie powinno zaczynać się od "No..." ale jednak...) Może się czepiam, ale to nie jest opinia tego właściciela, jeno cytat z www i pytam: co ma na celu??

#7 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 24 maja 2009 - 20:59

Na stronie można wyczytać ile wat pobiera sprzęt. Mój wpis ma na celu pokazanie, jak przeliczyć te mało mówiące waty na realne złotówki które wypływają z naszych kieszeni. A z mojej strony pytanie do owcy666: co dały twoje trzy wpisy (poza zwiększeniem licznika postów)?

#8 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 24 maja 2009 - 21:19

Z mojej strony odpowiedź: chrzani mnie serdecznie ilość postów przy moim nicku ;) Chciałem się*tylko dowiedzieć, co praktycznie mogę*(i nie tylko ja) wynieść z Twojego postu, bo nie było to dla mnie do końca jasne, zwłaszcza, że dane publikowane przez Ciebie nie wynikają z Twoich własnych, sprawdzonych organoleptycznie wniosków. Edit: Pomijając już całkowicie fakt, że podobnych tematów było już kilka....

#9 Machiavelli910

Machiavelli910
  • 215 postów

Napisano 24 maja 2009 - 21:21

@ owca666 Nie gadaj, że nie interesuje ciebie to, że twój komputer przy maks. obciązeniu miesięcznie "zjada" 15 złotych. Albo rodzice/żona płacą za ciebie rachunki, albo silisz się na obojętność. Dla mnie to jest intersujący temat, bo wreszcie wiem, ile mnie kosztują moje komputery.

#10 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 24 maja 2009 - 21:26

Machiavelli: wiesz co to "koszty"? Nie napiszę*już więcej w tym temacie, bo znowu będzie że nabijam posty ;) Ja mam MP z zasilaczem 1000W i parę innych, a rachunki od kilkunastu lat płacę*za siebie sam. Mógłbym Ci napisać dosadniej, ale się powstrzymam... Nie sądź innych swoją miarą (że rodzice za kogoś*płacą) bo się*możesz ostro pomylić ;)

#11 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 24 maja 2009 - 21:32

iMac: Power consumption and thermal output (BTU) information

#12 Machiavelli910

Machiavelli910
  • 215 postów

Napisano 24 maja 2009 - 21:43

Rzeczywiście, to był z mojej strony cios poniżej pasa. Również sam płacę za siebie rachunki, przyznaję, że przez długi czas rodzice płacili za moją komórkę, bo forma mojej umowy o pracę nie pozwalała na podpisanie umowy z operatorem. Nie chcę też sprowadzać rozmowy do dyskusji o finansowej niezależności interlocutora. Masz niesamowicie prądożerny komputer, więc tym bardziej powinny ciebie interesować opłaty za prąd. Zdaję sobie sprawę, że po prostu niektórych stać na płacenie rachunków "od ręki", zwłaszcza, kiedy jest to związane z zawodem, ale nadal uważam, że silisz się na obiektywność i obojętność wobec tego tematu. Dla mnie - konsumenta którego interesuje jaka jest różnica w poborze prądu przez pralkę z klasy A i A+, to jest poważna kwestia. Zwłaszcza, że mam w domu parę Maków (i pralek, i lodówek, i suszarek).

#13 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 24 maja 2009 - 21:58

A uważaj sobie co Ci się żywnie podoba, póki co wolno ;)
Tylko moje pytanie do Autora było: co konkretnie, poza uszczerbkiem na stanie portfela, niesie wszystkim userom Makówek, jego wielce odkrywcza "opinia właściciela" (zwłaszcza, że to nie jego własna i jest dokładnie o tym co topic: http://www.myapple.p...zy-usypiac.html)?
Poza tym: jak można "silić się na obiektywność"??? Albo się jest obiektywnym, albo nie. Poza tym te 1000W to "max peak" a nie ciągłe :)
EOT z mojej strony.

#14 Machiavelli910

Machiavelli910
  • 215 postów

Napisano 24 maja 2009 - 22:28

Poza tym: jak można "silić się na obiektywność"??? Albo się jest obiektywnym, albo nie.

Nikt nie wmówi nam, że białe jest białe, a czarne jest czarne.

#15 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 maja 2009 - 10:04

Też nie bardzo widzę sens podawania tej informacji - i tak wiemy, że apple jest dość oszczędne - iMac pobiera mi tyle prądu co monitor od PC...

#16 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 27 maja 2009 - 13:50

jhartman, nie wziąłeś pod uwagę kosztów przesyłowych i stałych za energię elektryczną, więc te obliczenia nie są tak do końca poprawne.

#17 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 27 maja 2009 - 15:31

jhartman, nie wziąłeś pod uwagę kosztów przesyłowych i stałych za energię elektryczną, więc te obliczenia nie są tak do końca poprawne.

Te koszty dzielą się na wszystkie sprzęty jakie masz w domu (i są różne zależnie od sytuacji i dostawcy), więc każdy musi je ustalić we własnym zakresie.
Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych