Witam
Mam zamiar wykorzystać iPhona 3G jako modem internetowy do Macbooka lub laptopa w celu przesyłania zdjęć przez sieć wi-fi z miejskich hot-spotów na komputer stacjonarny bądź z serwer. I pytanie, jakimi kosztami będę obciążony, bo słyszałem, że użytkownikom iPhonów korzystającym z internetu przychodzą nieludzko duże rachunki. I jeżeli hot-spot teoretycznie jest darmowy, to czy na pewno tak będzie? Chodzi mi o sieć Orange, jak to jest? I ewentualnie abonament do góra 55 zł. Bardzo bym był wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam, Piotrek

iPhone i transmisja zdjęć przez Wi-Fi...(Orange)
Rozpoczęty przez
galantfoto
, 23 maj 2009 15:59
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 maja 2009 - 15:59
Napisano 23 maja 2009 - 18:09
Hotspoty są darmowe, tlyko co ma do tego modem? jedno z drugim nie ma nic wspolnego.
Napisano 23 maja 2009 - 20:06
Modem wtedy gdy nie miałbym dostępu do sieci wi-fi, więc dlatego się pytam jak to jest gdy się podłącza iphona do laptopa i przesyła dane w taki sposób, płatnie. Nie jestem zoorientowany w tych wszystkich pakietach i cenach, ale jak napisałem wcześniej czytałem na tym forum o bardzo dużych rachunkach i chciałbym się dowiedzieć jak to wszystko ze sobą współgra...
Napisano 24 maja 2009 - 14:52
1. Na dzień dzisiejszy iPhone nie posiada funkcji modemu, ani punktu dostępu WIFI (nie udostępnia internetu dalej) (Ponoć ma się to zmienić wraz z prezentacją oprogramowania 3.0)
2. Korzystanie z internetu przez WIFI jest darmowe, jeśli hotspot jest darmowy (najczęściej są darmowe poza hotspotami operatorów komórkowych, na które trzeba mieć karty zdrapki - tak czy siak nic nie dodaje się do rachunku)
3. Wysokie rachunki wynikają z częstego korzystania z transmisji przez 3G/EDGE
Napisano 24 maja 2009 - 15:04
A jak bezpiecznie uniknąć łączenia się przez 3G/EDGE :?:
Napisano 24 maja 2009 - 15:09
Ja tam zainstalowalem sobie iphonemodem, dziala jako forward ruchu po seocksach, nawet daje rady jesli chodzi o ruch przez przegladarke. Soft jest dostepny po jailbreak ikosztuje chyba z 10$
Z twoich postow wnioskuje ze twoj komputer nie ma wifi? Bo jesli ma to kompem mozesz laczyc sie z wifi bezposrednio.
jesli nie ma to ani iphonemodem ani hotspoty nic ci nie pomoga, chyba ze rozkminisz udostepnianie neta po kablu usb
Spytaj orange o paczk iinternetu w komorce, moze maja cos na ksztalt blueconnect w telefonie - typu 50PLN za 500mega transferu po 3g/edge/gprs

Napisano 24 maja 2009 - 16:46
A jak bezpiecznie uniknąć łączenia się przez 3G/EDGE :?:
Jeśli jesteś podłączony do sieci wifi telefon nie będzie łączył się przez 3g/edge
Napisano 24 maja 2009 - 17:15
Skoro kolega galantfoto pisze na forum o typowo o maćkach to zapewne przymierza się do zakupu maćka a takowy ma wbudowany airport
A zamiast łączenia się przez komórkę to proponuję internet w play. Sam używam i jestem zadowolony

Napisano 24 maja 2009 - 19:16
internet w play ma zasieg tlyko tam gdzie jest zasieg 3g. ja z kolei go odradzam kazdemu kto ma zamiar korzystac gdzies gdzie 3g playa nie siega. ja omal nie wzialem playa, w ostatniej chwili sie zorientowalem ze oni nie maja praktycznie zasiegu nad morzem

Napisano 26 maja 2009 - 11:18
temat jest trochę mylący co do samej treści...
1) zainwestuj w iBluetooth ( iPhone, Cydia ) - jest on warty swojej ceny nawet bardziej niż SwirlyMMS.
z niektórymi telefonami i wysyłaniem zdjęć czasem sprawia problemy ale z komputerami i przede wszystkim - OSXem NIGDY
2) Tathering (chyba taka nazwa) - iPhone robi jako modem (udostępnianie sieci)
3) urokiem ajFona jest automatyczne sprawdzanie aktualizacji przez edge/3g
jeśli zupełnie chcesz uniknąć dodatkowych kosztów internetu (kwestia operatora, Play ma 5gr za 10kb, więc rozbój w biały dzień) - wchodzisz w Ustawienia / ogólne / sieć / dane przez sieć komórkową
- usuń ostatnią literkę z APN
chcesz skorzystać - robisz dokładnie to samo dopisując tą literkę. (np. interne ; internet )
zajmuje to 10sekund
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych