Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

windows 7 RC na iMaku - spostrzeżenia i uwagi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 maja 2009 - 07:54

Witam wszystkich Wczoraj się w końcu wziąłem i zainstalowałem windę 7 RC na maczku (MB325PL/A). Procedura instalacji przebiegła sprawnie i szybko. Winda chodzi stabilnie i szybko, co cieszy. Z programami również nie ma problemów. Zainstalowałem sobie keytweakera i podmieniłem kilka klawiszy na aluminiowej klawiaturze (zamieniłem alt i cmd prawy oraz pod F12 dałem PrintScr i fajnie) niestety nie znalazłem jeszcze regulacji jasności ekranu... oczywiście expose nie działa :) za to command + Tab fajnie umożliwia wybór własciwego okienka poprzez wyświetlanie ich na ukos (coś w stylu przeglądania dokumentów w Leosiu) Na początku miałem jedynie problem z odtwarzaniem muzyki - było strasznie cicho. Na szczęście zainstalowanie sterowników dźwiękowych Realteka (Gregory podał linka) pomogło i system gra przez "głośniki" a nie przez "słuchawki". Drugi problem (jeszcze nie rozwiązany) to sterowniki iSight. Windows ich nie posiada. BootCamp ich nie zainstalował (a przynajmniej nie wszystkie). To znaczy podczas rozmowy przez Skype mam przesył wideo i widzę rozmówcę i siebie, z tym że mój widok skacze poklatkowo (wydaje mi się, że jest wolniej niż pod OSX). Po zajrzeniu do panelu sterowania, okazało sie, że jest znak wykrzyknika przy urządzeniu a po wejściu do obsługi sterowników widzę trzy urządzenia (w tym dwa iSight) i jedno jest OK. a przy drugim brak sterowników. Czy spotkali się Państwo z czymś takim i macie jakieś propozycje (może update BootCampa, tylko w jaki sposóB) A tak w ogóle to wszyscy zdrowi.

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 maja 2009 - 09:11

usuń wszystkie urządzenia iSight i poczekaj na ponowną instalację, bo iSight powinno dizałać bez sterów.

#3 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 maja 2009 - 09:32

dzięki, dzisiaj spróbuję i dam znać co i jak.

---- Dodano 22-05-2009 o godzinie 19:12 ----
OK już sobie poradziłem :)

Co prawda innym sposobem, ale zawsze...

Po prostu udało mi się (w końcu) poprawnie zainstalować sterowniki bootcampa, które są na płycie instalacyjnej Leosia. Musiałem oczywiście skorzystać z patcha zrobionego przez kolegę limo, bo bez nich wywalał się błąd 2229. Problem sterownikowy iSight zniknął, poza tym (w końcu) mogłem zmniejszyć jasność świecenia iMaczka - już mi oczy wypalało.
Po prawdzie sterowniki dźwiękowe coś niedopracowane, bo mi trochę trzeszczało z głośników ale zainstalowałem jeszcze raz oficjalne realteka i jest goooood...

Pozdrawiam z Win7

#4 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 23 maja 2009 - 08:59

Sprobuj paczki z tego linka - dodatkowo bedziesz miec odczyt partycji HFS+ z OSX pod Windows, no i oczywiscie dotychczasowe sterowniki pozostana bez zmian: http://www.myapple.p...cja-7100-a.html

Jakiej wersji RC uzywasz (32-bit, czy 64-bit) ?

#5 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 23 maja 2009 - 09:50

Jak sobie poradziłeś z dźwiękiem? u mnie wszystko działa oprócz dźwięku i nie wiem jak zmusić Windowsa by wydał z siebie głos.

#6 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 maja 2009 - 11:01

@limo używam wersji 32bit
@b.milewski - ściągnalem sterowniki Realteka HD Audio Codecs - nie wiem czy masz również taką kartę u siebie na Macbooku. Jeśli tak, to ściągnij sobie stery z tej strony
Realtek

a jeszcze jedno - wczoraj się wnerwiłem, bo parallels, który w międzyczasie zainstalowałem (i z radością odinstalowałem) zostawił na Win7 swoj tryb oszczędnościowy, który nie usypia ekranu i dysku. No i po uśpieniu Windy o 3.00 włączyła się automatyczna aktualizacja i komp się nie uśpił i chodził do 9.00 :(
Od razu wlazłem do ustawień oszczędnościowych i przestawiłem tryb usypiania.
Poza tym zauważyłem, że jak hibernuję windę to jak system budzi się z hibernacji, ekran ma maksymalną jasność, mimo, że przed hibernowaniem był ustawiony na min. Czyli pozostaje usypianie...i wyłączenie automatycznych aktualizacji i pogrzebanie w ustawieniach oszczędnościowych.

#7 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 23 maja 2009 - 11:58

Szczerze polecam alternatywne zrodla, bo ftp Realteka jest dramatycznie wolny, np:
Vista.pl - Programy, sterowniki, aktualizacje

#8 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 maja 2009 - 12:13

czy dramatycznie wolny? ja chyba miałem więcej szczęścia 200KB/sek szło, ale jeśli jest takie źródło szybsze to dobrze widzieć :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych