Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Omnia HD - co myślicie ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 20 maja 2009 - 15:50

Ostatnio podczas surfowania po internecie, znalazłem być może fajny telefon - Omnia HD
YouTube - Samsung Omnia HD - Hands-On @ MWC 2009

Interface i ogólnie funkcje ma dosyć ciekawe. Ma ktoś to urządzonko ?
Aktualnie mam iPhone'a 2G ( ponad rok ) i już niedługo czeka go wymiana. Nie wiem czy poczekać do premiery nowego iPhone'a czy kupić sobie coś w stylu tego samsunga. W iPhonie najbardziej podobają mi się aplikację, których jest mnóstwo. Tylko czy inne telefony oferują nam to samo, tego nie wiem...

#2 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 postów
  • SkądKatowice

Napisano 20 maja 2009 - 17:52

Wszystko zależy od tego czego się spodziewasz po takim urządzeniu. Ja co prawda mam Omnie (nie HD) po roku używania iPhone, ale przeskok "ideowy" jest podobny. Jeśli iPhone Ci wystarczył to nie ma sensu się przestawiać. Jeśli jednak potrzebujesz palmtopa z prawdziwego zdarzenia, a nie zabawki, to czy to będzie Windows Mobile, czy Symbian - iPhone (pod tym względem) jest daleko w tyle. Ale: pamiętaj - wszystko zależy od Twoich potrzeb.

#3 adasio90

adasio90
  • 38 postów

Napisano 20 maja 2009 - 18:21

Lepiej czekac choc nie wiadomo ile bedziesz miec kasy:P

#4 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 maja 2009 - 10:17

Ostatnio podczas surfowania po internecie, znalazłem być może fajny telefon - Omnia HD
YouTube - Samsung Omnia HD - Hands-On @ MWC 2009

Interface i ogólnie funkcje ma dosyć ciekawe. Ma ktoś to urządzonko ?
Aktualnie mam iPhone'a 2G ( ponad rok ) i już niedługo czeka go wymiana. Nie wiem czy poczekać do premiery nowego iPhone'a czy kupić sobie coś w stylu tego samsunga. W iPhonie najbardziej podobają mi się aplikację, których jest mnóstwo. Tylko czy inne telefony oferują nam to samo, tego nie wiem...

Omnia nie jest fajna i to zdecydowanie. Telefon jest nielogiczny, ociężały i powolny. Obejrzyj ten filmik na YT i przyjrzyj się płynności działania softu.

#5 robalcfg

robalcfg
  • 495 postów

Napisano 21 maja 2009 - 10:29

Omnia nie jest fajna i to zdecydowanie. Telefon jest nielogiczny, ociężały i powolny. Obejrzyj ten filmik na YT i przyjrzyj się płynności działania softu.

Zgadzam się w pełni z tą wypowiedzią. Trzeba przy okazji dodać, że Omnia HD nie jest na platformie Windows Mobile tak jak jej poprzedniczka, a na nowym dotykowym Symbianie.

#6 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 postów
  • SkądKatowice

Napisano 21 maja 2009 - 14:15

Wybaczcie, ale mówicie bzdury. Telefon ten jest bardzo logiczny i dziala szybciej niż iPhone - mówię to zupełnie obiektywnie. Palmtop nie ma być "fajny", ale użyteczny, a WM praktycznie niczego nie brakuje. Cieszę się, że zachowałem obiektywizm mimo używania iZabawki. Argument "Omnia nie jest fajna" jest dziecinny.

#7 robalcfg

robalcfg
  • 495 postów

Napisano 21 maja 2009 - 14:38

Wybaczcie, ale mówicie bzdury.
Telefon ten jest bardzo logiczny i dziala szybciej niż iPhone - mówię to zupełnie obiektywnie.
Palmtop nie ma być "fajny", ale użyteczny, a WM praktycznie niczego nie brakuje.
Cieszę się, że zachowałem obiektywizm mimo używania iZabawki.
Argument "Omnia nie jest fajna" jest dziecinny.

A ja jako były użytkownik telefonów z WM, śmiało mogę powiedzieć, że Samsung Omnia to jeden z gorszych telefonów na tą platformę - reklama i operatorzy zrobili swoje. Jeżeli miałbym już polecać telefon na WM to byłby to jeden z modeli HTC lub ewentualnie ostatni Asus P565 ze względu na prędkość. Ze wszystkich telefonów na WM, ten Asus jest jedynym modelem którego prędkość działania można porównywać do iPhone'a. Moja siostra ma tą badziewną Omnie, co z tego że jest "wszystko-mająca" jak nie idzie tego używać w przyjemny sposób, bo się przycina, bo nie reaguje momentami na nacisk.
Aha i tutaj uwaga: należy pamiętać, że zarówno Omnia, Asus, jak i HTC mają ekrany reagujące na nacisk, a nie jak iPhone czy ostatnie telefony na dotykowym Symbianie, na dotyk. Czym to skutkuje? A no tym, że w takiej Omni i reszcie czasami trzeba się namęczyć zanim coś uda się wcisnąć i najczęściej kończy się na tym, że musimy wyciągnąć rysik i darować sobie obsługę palcem. Dlatego też jeżeli chodzi o użyteczność Omni to bym się kłócił.
Jeżeli miałbym polecać alternatywę dla iPhone'a to polecałbym Nokię 5800 lub coś na Androidzie. Dla mnie jak na razie numerem 1 jest iPhone, ze względu na niesamowitą wygodę użytkowania.
Twierdzisz, że argumenty są dziecinne, po czym piszesz: "Telefon ten jest bardzo logiczny i dziala szybciej niż iPhone - mówię to zupełnie obiektywnie", czyli to samo co poprzednicy tylko na rzecz Omni. Teraz Twoim tokiem rozumowania musiałbym się pokusić o stwierdzenie: "Twoje argumenty są dziecinne".

Sory za offtop'a, ale nie wytrzymałem;] Ostatnio zauważyłem, że na iPhone'a narzekają ludzie ze sprzętem po JB. Jak można oceniać działanie telefonu mając jego jedynie przerobioną, nie support'owaną przez producenta wersję?!

A teraz @pidipius: tutaj pytanie jest o Omnię HD, która nie jest na WM, a na Symbianie. Omnię HD testowałem wczoraj i przedwczoraj w Galerii Mokotów i nadal soft się ślimaczy i przycina.

#8 Grzela

Grzela
  • 950 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 maja 2009 - 14:51

Miałem okazję bawić się trochę Samsungiem Ultra Touch. Z tego co widzę soft oraz ekran dotykowy ten sam. Ultra Touch nie przypadł mi do gustu. Jak napisali koledzy wyżej powolny.:) Wnioskuję że z Omnią będzie tak samo , albo chociaż podobie.

#9 robalcfg

robalcfg
  • 495 postów

Napisano 21 maja 2009 - 14:55

Tutaj w miare świeża recenzja: YouTube - Samsung OMNIA HD Review
Polecam obejrzeć jak menu się "ładnie" przycina i gościu musi kilka razy to samo klikać, żeby załapało.

#10 Grzela

Grzela
  • 950 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 maja 2009 - 14:59

Ciekawe czy nowa Omnia jest tak wytrzymała jak Ultra Touch. Wczoraj mój znajomy przejechał samochodem swojego Samsunga UT. Telefon może trochę poharatany, ale wciąż działa.

#11 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 21 maja 2009 - 15:02

jedno co zwróciło moją uwagę na tym filmiku to jak napisał Robalcfg - koleś momentami mordował się z wyświetlaczem żeby ten zareagował na "dotyk" (to raczej wyświetlacz dociskowy,a nie dotykowy jak w iPku),ale sam OLEDowy wyświetlacz wyglądał dość ładnie,żywe kolory i wogóle kąt widzenia,jeśli Apple zastsuje OLEDy w iPku nowej generacji jak to koledzy tu piszą to zapowiada się dość ciekawie:)

#12 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 postów
  • SkądKatowice

Napisano 21 maja 2009 - 19:55

@robalcfg: Czytanie ze zrozumieniem - wiesz w ogóle co to znaczy? Wiesz co to jest kontekst wypowiedzi? Windows Mobile to platforma o innym przeznaczeniu niż iPhone. Oba byty mają swoją niszę i tyle. Mój telefon jakoś się nie przycina, więc podtrzymuję swoją wypowiedź. Applowcy to jednak bardzo dziwna nacja. Używałeś Omni na codzień czy budujesz swoje zdanie z palca? Używając WM trzeba iść na kompromis - w zamian dostaje się wspaniałe narzędzie.

#13 Igor_g

Igor_g
  • 298 postów

Napisano 21 maja 2009 - 20:11

Niech kolega juz przestanie offtopowac ;], broniac swojej nacjii zwanej windows ;)

#14 Dawidek123

Dawidek123
  • 36 postów

Napisano 21 maja 2009 - 20:32

Jeżeli już przejść, to na pewno nie na szajsunga... IMO, jeżeli chcesz coś z WM, to bierz HTC TOUCH HD. Szybkość działania zadowalająca. Według mnie WM jest lepszy od Symbiana (tak, miałem styczność z tym i tym).

#15 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 postów
  • SkądKatowice

Napisano 22 maja 2009 - 10:29

Zgadza się, ale porządny HTC Touch HD jest dużo droższy...

#16 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 maja 2009 - 13:57

Wybaczcie, ale mówicie bzdury.
Telefon ten jest bardzo logiczny i dziala szybciej niż iPhone - mówię to zupełnie obiektywnie.
Palmtop nie ma być "fajny", ale użyteczny, a WM praktycznie niczego nie brakuje.
Cieszę się, że zachowałem obiektywizm mimo używania iZabawki.
Argument "Omnia nie jest fajna" jest dziecinny.

Dziecinny? Może i tak. Czy iPhone wykrzywia moje zdanie o innych telefonach? Nie! Przez ostatnie 10 lat przez moje ręce przeszło sporo telefonów. Od najprostszych modeli po bardzo rozbudowane palmtopy. Omnia na prawdę wypada blado. Poprzedni model jes tragiczny. Soft działa bardzo wolno. Niektóre funkcje poukrywane są nielogicznie i nieraz wykonując najprostszą czynność trzeba się namęczyć. Dzisiaj specjalnie podszedłem obejrzeć Omnię HD. Wygląda całkiem nieźle ale znów oprogramowanie jest strasznie ślamazarne. Wyświetlacz ma dość długi czas reakcji, nie zawsze reaguje. iPhone nadal jest niedościgniony w tej kategorii.

Reasumując tak Omnia jak i Omnia HD są zdecydowanie nie warte zakupu:roll:

#17 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 22 maja 2009 - 15:34

Hmmm jak widzę Samsung nie cieszy się dobrą opinią ( tak naprawdę ja też mam średnią opinie ) Poza tym ta omnia kosztuje ok. 3000 zł, także dzięki bardzo... :lol: Na tą chwilę zostaję przy iPhonie. Zobaczymy co czas pokaże, co wyjdzie ciekawego na rynek :)

#18 robalcfg

robalcfg
  • 495 postów

Napisano 22 maja 2009 - 15:57

@robalcfg: Czytanie ze zrozumieniem - wiesz w ogóle co to znaczy? Wiesz co to jest kontekst wypowiedzi?
Windows Mobile to platforma o innym przeznaczeniu niż iPhone. Oba byty mają swoją niszę i tyle.
Mój telefon jakoś się nie przycina, więc podtrzymuję swoją wypowiedź.
Applowcy to jednak bardzo dziwna nacja. Używałeś Omni na codzień czy budujesz swoje zdanie z palca?
Używając WM trzeba iść na kompromis - w zamian dostaje się wspaniałe narzędzie.

Jak chcesz nawiązywać do poprzednich wypowiedzi, a nie wypowiadać się na główny temat to polecam korzystać z opcji cytowania. Bardzo przydatna rzecz:]
Używałem Omni na tyle długo, aby wyrobić sobie zdanie na temat jakości tego telefonu. Omnia HD i Omnia to dwie zupełnie różne platformy. Stąd nie bardzo rozumiem po co tutaj nawiązania do Omni. W WM 6.1 stawia się na biznesowy charakter telefonu, a motywem przewodnim w najnowszy Symbianie z Omnii HD jest multimedialność. Choć nazwy wskazują na podobieństwa, to jednak nowa wersja Omni to całkowicie inny telefon. Wg Ciebie Twoja Omnia działa płynnie, no i świetnie, gratuluję. Co nie zmienia faktu, że są tutaj ludzie, którzy mają zupełnie inne odczucia z użytkowania tego telefonu i najlepiej byłoby je uszanować.
Zauważ, że nie oczerniam Omni, czy Omni HD tylko na rzecz iPhone'a, a staram się pokazać, że istnieją dużo ciekawsze alternatywy dla osób, które iPhone'a nie chcą.
Parafrazując Twoją wypowiedź: Samsungowcy to jednak bardzo dziwna nacja.

#19 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 postów
  • SkądKatowice

Napisano 25 maja 2009 - 10:07

Nie pouczaj mnie Warszawiaku :)

#20 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 25 maja 2009 - 15:26

Uprzejmie proszę o trzymanie się tematu bez osobistych i emocjonalnych wycieczek.
Forum jest miejscem WYMIANY poglądów, a nie ich forsowania. Uprasza się również o WYRAŹNE I CZYTELNE wskazanie treści do jakich się odnosimy aby wszyscy mogli zrozumieć o czym mówimy. Dziękuję.
Ostrzegam iż flejmy nie będą tolerowane i zaowocują ostrzeżeniami.

#21 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 postów
  • SkądKatowice

Napisano 25 maja 2009 - 16:31

Odniosłem się do robalcfg, którego pouczania mnie zirytowały. Teraz mam nadzieję, że to jasne. Dziękuję.

#22 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 25 maja 2009 - 19:34

Jestem zmuszony napisać wprost:

Jak chcesz nawiązywać do poprzednich wypowiedzi, a nie wypowiadać się na główny temat to polecam korzystać z opcji cytowania. Bardzo przydatna rzecz:]

Zwrot "polecam korzystać" nie ma charakteru nakazowego, a emotikon na końcu sugeruje iż nie należy tej wypowiedzi brać całkiem serio.

Nie pouczaj mnie Warszawiaku :)

Tutaj również można by się doszukiwać jakiejś insynuacji lub antagonizmów regionalnych, a jednak emotikon wskazuje jedynie na nietrafiony żart.

Jeśli ktoś nie panuje nad emocjami to sugeruję odpocząć od komputera ponieważ tutaj nie usprawiedliwiamy niestosownych wypowiedzi wywołanych jakimikolwiek emocjami, a ponieważ sam nie lubię pouczania (choć w tym wypadku to mój obowiązek) zakończymy na tym dyskusję o dyskusji.
Wobec powyższego dalsze posty nie na temat będą usuwane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych