Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Porownanie zawartosci 2 folderow?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 mcfrey

mcfrey
  • 424 postów
  • SkądGizycko

Napisano 19 maja 2009 - 13:43

No wlasnie jak szybko porownac zawartosc 2 folderow? Jakis widget?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 19 maja 2009 - 17:25

ls katalog1 > plik1 ls katalog2 > plik2 diff plik1 plik2 A nie 'widget'.

#3 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 19 maja 2009 - 17:33

Fajna informacja, jednak przyznam, że sam też nie znam komend UNIX'a i nie wykombinowałbym tego. Dobrze byłoby stworzyć wątek ze zbiorem komend do wpisu w Terminal i co one robią. Oczywiście zawsze można się poszwędać po stronach LINUX'a i wyłuskać komendy, ale w końcu OS X ma być dla użytkownika a nie informatyka.

#4 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 19 maja 2009 - 18:15

Nie trzeba wrzucać zawartości katalogu do pliku, wystarczy diff:

mac:workspaces jhartman$ diff -r TP-INAP1.04-FCI/asn1/ Sinap-FCI/asn1/
Only in Sinap-FCI/asn1/: xxx
Jeśli potrzebujesz czegoś z GUI spróbuj DiffMerge albo kdiff3.

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 19 maja 2009 - 20:58

Re: Witos. Ja nie wiem, ja to podświadomie robię w terminalu, a nie klikam myszką na pulpicie. Btw. 'Uniksa' i 'Linuksa' to właściwe formy ;-)

#6 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 19 maja 2009 - 22:30

podświadomie ? w takim razie nie każdy dysponuje podświadomością taką jak Ty, większość ludzi na ziemi nie ma takiej zdolności.
Co do form, tak mnie nauczono i tego się trzymam. A chociażby tutaj znajdziesz podpowiedź:
Wikipedia:Zalecenia edycyjne - Wikipedia, wolna encyklopedia

#7 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 20 maja 2009 - 00:33

diff plik1 plik2

Tyle, że to mu nie pokaże rozmiaru ani dat ani nic więcej poza tym co gdzie jest

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 20 maja 2009 - 13:34

Tyle, że to mu nie pokaże rozmiaru ani dat ani nic więcej poza tym co gdzie jest

Nie wyspecyfikował tej potrzeby w pytaniu ;-)

---- Dodano 20/05/2009 o godzinie 14:42 ----

Co do form, tak mnie nauczono i tego się trzymam. A chociażby tutaj znajdziesz podpowiedź:
Wikipedia:Zalecenia edycyjne - Wikipedia, wolna encyklopedia

To źle Cię nauczono, niestety.

Nie wiem, co ma Twój link do Wikipedii to tematu. Dla mnie to 'zasady, co do których umówiła się pewna grupa ludzi', a nie oficjalne podejście. Ale ale, niech będzie - dwa rozdziały niżej w sekcji 'Zasady odmiany nazw obcych w języku polskim – sprawa „nieszczęsnego” apostrofu' masz jasno napisane, kiedy się stawia apostrof. Po tym 'x' się go nie stawia ;-)

Swoją drogą, całkiem niedawno temu Rada Języka przyjęła jako poprawną, niestety, formę właśnie 'Linuxa' obok tej 'poprzednio istniejącej', czyli zamiany 'x' na 'ks ('Linuksa'). Nie mam prawa zatem się tego 'x' czepić, chociaż osobiście uważam, że to niefajne, tak jak pisanie 'tą' zamiast 'tę' - to wrzucanie na siłę do kanonu określeń potocznych, niedługo forma 'poszłem' stanie się poprawna :( Albo to wszechobecne 'niema' i 'niewiem'. A wtedy się chyba zastrzelę ;-)

Proponuję koniec OT, do dalszej ewentualnej dyskusji zapraszam via PM. Jestem grammar nazi, mam hopla na punkcie poprawności językowej, chętnie pogawędzę ;-)

pz.

#9 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 20 maja 2009 - 15:05

wyspecyfikował

??? znaczy sprecyzował?

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 20 maja 2009 - 15:28

specyfikować - Słownik SJP.pl
W formie dokonanej.

#11 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 20 maja 2009 - 17:36

@ftpd, nie chce mi z Tobą na PV wchodzić. Wielka Rada jakaśtam ustaliła coś niedawno, to teraz poczeka kilkadziesiąt lat, aż umrą Ci, którzy używają poprawnej formy. Przez wiele lat było tak jak piszę i tego się trzymają wszyscy, których znam. Jesteś pierwszy, który honoruje jakieś X zmiany, w dodatku świerze, o których wiedzą nieliczni. A nauczono mnie dobrze, to byli dobrzy nauczyciele. Widać bycie nazi nie robi nikomu dobrze, nie zależnie od tematu bycia nazi. Już samo słowo ustawia relację, więc proszę Cię o powściągliwość i więcej pokory.

#12 Gooseberry

Gooseberry
  • 12 postów

Napisano 20 maja 2009 - 21:49

[url=http://www.sjp.pl/co/specyfikowa%E6]specyfikować - Słownik SJP.pl[/url]
W formie dokonanej.

No dobra to skoro to jakiś zjazd purystów językowych to:

To nie w formie dokonanej ale w trybie dokonanym.

#13 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 21 maja 2009 - 14:41

specyfikować - Słownik SJP.pl
W formie dokonanej.

A) dospecyfikować to forma dokonana. B) nie ma tego w tej Twojej tabelce i być nie powinno C) gdzie jescze widziałeś to słowo, ja widzę jeden przykład w porównaniu do 20, a oba słowa to i tak "zbrodnia stylistyczna".

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 21 maja 2009 - 21:41

@ftpd, nie chce mi z Tobą na PV wchodzić. Wielka Rada jakaśtam ustaliła coś niedawno, to teraz poczeka kilkadziesiąt lat, aż umrą Ci, którzy używają poprawnej formy. Przez wiele lat było tak jak piszę i tego się trzymają wszyscy, których znam. Jesteś pierwszy, który honoruje jakieś X zmiany, w dodatku świerze, o których wiedzą nieliczni. A nauczono mnie dobrze, to byli dobrzy nauczyciele.

"świeże", od tego zacznijmy.

Po drugie, naucz się czytać ze zrozumieniem. Napisałem, że to Twoja forma jest właśnie ta 'nowa', kiedy w dopełniaczu 'x' nie jest zamieniany na 'ks'. Chociaż i tak błąd był przede wszystkim w apostrofie.

Widać bycie nazi nie robi nikomu dobrze, nie zależnie od tematu bycia nazi. Już samo słowo ustawia relację,

No offence, ale to jest takie trochę "czepiło się gówno okrętu i woła 'płyniemy'!". Niezbyt rozumiałeś/chciałeś zrozumieć określenie, to przyczepiłeś się pierwszego z brzegu słowa, które Ci się - całkiem zasadnie, zresztą - pejoratywnie kojarzy. Słabe.

więc proszę Cię o powściągliwość i więcej pokory.

Pokory wobec Ciebie? Wybacz, nie mam pojęcia, kim jesteś, nie jesteś dla mnie autorytetem i - znów prośba o brak jakiegoś wielkiego obrażania się, to nic osobistego - nie mam przez to zamiaru traktować Cię jakoś szczególnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych