witam
chcialem miec wlasne radio internetowe
czy jest taka mozliwosc, zeby "wypuszczac" takie radio z mac'a bez instalowania windows'a? wiem, ze na pc'owym winamp'ie jest taka opcja, wiem, ze istnieje macamp (ale nie dziala jak nalezy), czy sa inne mozliwosci?
kto cos wie?

nadawanie wlasnego radia
Rozpoczęty przez
ziarek
, 19 maj 2009 13:35
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 maja 2009 - 13:35
Napisano 19 maja 2009 - 14:11
Potrzebujesz darmowego Darwin Streaming Server. Będziesz mógł robić multicast playlist audio/video. W połączeniu z DynDNS.com stworzysz IP transmitujące audycje radiowe lub telewizyjne do internetu. Do transmisji na żywo potrzebujesz darmowego Quicktime Broadcaster.
Napisano 19 maja 2009 - 16:49
dzieki
sprobuje jeszcze dzis :-)
pozdrawiam
---- Dodano 19-05-2009 o godzinie 18:00 ----
jak mawial jeden dziadek, u ktorego podnajmowalem pokoj za czasow studenckich: nie chwal dnia przed zachodem slonca i kobiety za zycia...
ochoczo przystapilem do sciagania i szybko sie okazalo, ze moj mac nie wydoli, potrzebny jest mac os x 10.5 a ja mam niestety 10.4.11
musze kupic leoparda?
sprobuje jeszcze dzis :-)
pozdrawiam
---- Dodano 19-05-2009 o godzinie 18:00 ----
jak mawial jeden dziadek, u ktorego podnajmowalem pokoj za czasow studenckich: nie chwal dnia przed zachodem slonca i kobiety za zycia...
ochoczo przystapilem do sciagania i szybko sie okazalo, ze moj mac nie wydoli, potrzebny jest mac os x 10.5 a ja mam niestety 10.4.11
musze kupic leoparda?
Napisano 19 maja 2009 - 19:20
super
dzieki
zainstalowalem darwin streamer
zarejestrowalem sie na dyndns.com
mam juz quicktime broadcaster,
w network wybralem zakladke multicast
wygenerowalem ip (dostepna zakladka w oknie quick'a)
i to wszystko?
moge nadawac?
widze opcje "broadcast"
kamerka sie odpalila i wedlug quicka nadaje, tylko jak np nadawac muze?
salbo mi idzie...
Napisano 20 maja 2009 - 03:22
Luz.
Masz do opanowania sporą ilość parametrów i zależności miedzy nimi. Potrzebujesz cierpliwości i czasu na eksperymenty.
W ogromnym uproszczeniu:
1. Jeżeli chcesz nadawać strumienie audio lub/i wideo w czasie rzeczywistym - używasz QTB do przechwytu Audio, n.p. z mikrofonu MacBooka, wejścia Audio In, kamerki web. W Network ustawiasz preset : Custom - Automatic Unicast (Announce) , potem nazwę kompa w sieci ( IP ), nazwę strumienia/pliku sdp, użytkownika i hasło. Zanim naciśniesz guzik Broadcast, upewnij się , że działa DSS
Jeszcze tylko zapisujesz w teczce Media Directory DSS plik sdp i mov z parametrami i zajawką Hint
2. Jeżeli tylko chcesz odpalić playlisty empetrójek - odpalasz Safari, wpisujesz http:/ip twego kompa:1220.
Logujesz sie do panelu administratora DSS i w opcji General ustawiasz scieżkę dostepu do teczki z mp3.
Uwaga : DSS będzie wymagał kontenerów mov plików mp3 z Hint. Normalnych mp3 nie udało mi się nadać z DSS. Wszystkie mp3 muszą miec ten sam bitrate i kodek.( Ja próbowałem tego skryptu: Doug's AppleScripts for iTunes ♫ Search Results ale próby kończyły sie Errorami)
Potem w opcji Playlists tworzysz New Media playlist, i w Edit nazywasz ją, także tworzysz mountpoint (potrzebny do URLa dla klientów) - najlepiej nazwij tak samo jak playlistę.. Przeciągasz zawartość teczki media na okno Items in This Playlist tworząc kolejność. Zapisujesz zmiany.
Teraz w opcji Playlist naciskasz guzik Play.
Twoi klienci wpisują URL wg wzoru http://nazwa Twego radia na DynDNS.com:8000/nazwa pllaylisty lub broadcastu.sdp
---- Dodano 20-05-2009 o godzinie 03:49 ----
Znalazłem jeszcze Download NetJuke for Mac - PHP solution for distributing MP3 music files. MacUpdate Mac Servers Software Downloads Ale link chyba jest martwy.
Masz do opanowania sporą ilość parametrów i zależności miedzy nimi. Potrzebujesz cierpliwości i czasu na eksperymenty.
W ogromnym uproszczeniu:
1. Jeżeli chcesz nadawać strumienie audio lub/i wideo w czasie rzeczywistym - używasz QTB do przechwytu Audio, n.p. z mikrofonu MacBooka, wejścia Audio In, kamerki web. W Network ustawiasz preset : Custom - Automatic Unicast (Announce) , potem nazwę kompa w sieci ( IP ), nazwę strumienia/pliku sdp, użytkownika i hasło. Zanim naciśniesz guzik Broadcast, upewnij się , że działa DSS
Jeszcze tylko zapisujesz w teczce Media Directory DSS plik sdp i mov z parametrami i zajawką Hint
2. Jeżeli tylko chcesz odpalić playlisty empetrójek - odpalasz Safari, wpisujesz http:/ip twego kompa:1220.
Logujesz sie do panelu administratora DSS i w opcji General ustawiasz scieżkę dostepu do teczki z mp3.
Uwaga : DSS będzie wymagał kontenerów mov plików mp3 z Hint. Normalnych mp3 nie udało mi się nadać z DSS. Wszystkie mp3 muszą miec ten sam bitrate i kodek.( Ja próbowałem tego skryptu: Doug's AppleScripts for iTunes ♫ Search Results ale próby kończyły sie Errorami)
Potem w opcji Playlists tworzysz New Media playlist, i w Edit nazywasz ją, także tworzysz mountpoint (potrzebny do URLa dla klientów) - najlepiej nazwij tak samo jak playlistę.. Przeciągasz zawartość teczki media na okno Items in This Playlist tworząc kolejność. Zapisujesz zmiany.
Teraz w opcji Playlist naciskasz guzik Play.
Twoi klienci wpisują URL wg wzoru http://nazwa Twego radia na DynDNS.com:8000/nazwa pllaylisty lub broadcastu.sdp
---- Dodano 20-05-2009 o godzinie 03:49 ----
Znalazłem jeszcze Download NetJuke for Mac - PHP solution for distributing MP3 music files. MacUpdate Mac Servers Software Downloads Ale link chyba jest martwy.
Napisano 20 maja 2009 - 12:14
uau
to masakra
dzieki!
bede probowal
w razie (nie)powodzen sie odezwe :-)
Napisano 30 listopada 2009 - 11:48
Pytanie ode mnie.
W jaki sposób nadawać z Maka i PC na przemian. Chodzi o to, że kolega ma PC i audycje będziemy prowadzić na zmianę, więc przydałoby się aby muzyka która leci była emitowana z jakiegoś*serwera, tak by nie było przerw podczas gdy będziemy się zmieniać. Prowadzący wpinali by się osobno do kanału. Czy to możliwe i dobre rozwiązanie?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych