Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

nadawanie wlasnego radia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 ziarek

ziarek
  • 13 postów

Napisano 19 maja 2009 - 13:35

witam chcialem miec wlasne radio internetowe czy jest taka mozliwosc, zeby "wypuszczac" takie radio z mac'a bez instalowania windows'a? wiem, ze na pc'owym winamp'ie jest taka opcja, wiem, ze istnieje macamp (ale nie dziala jak nalezy), czy sa inne mozliwosci? kto cos wie?

#2 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 19 maja 2009 - 14:11

Potrzebujesz darmowego Darwin Streaming Server. Będziesz mógł robić multicast playlist audio/video. W połączeniu z DynDNS.com stworzysz IP transmitujące audycje radiowe lub telewizyjne do internetu. Do transmisji na żywo potrzebujesz darmowego Quicktime Broadcaster.

#3 ziarek

ziarek
  • 13 postów

Napisano 19 maja 2009 - 16:49

dzieki
sprobuje jeszcze dzis :-)
pozdrawiam

---- Dodano 19-05-2009 o godzinie 18:00 ----
jak mawial jeden dziadek, u ktorego podnajmowalem pokoj za czasow studenckich: nie chwal dnia przed zachodem slonca i kobiety za zycia...
ochoczo przystapilem do sciagania i szybko sie okazalo, ze moj mac nie wydoli, potrzebny jest mac os x 10.5 a ja mam niestety 10.4.11
musze kupic leoparda?

#4 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 19 maja 2009 - 17:36

Wczesniejsze wersje DSS są tu : Darwin Streaming Server

#5 ziarek

ziarek
  • 13 postów

Napisano 19 maja 2009 - 19:20

super dzieki zainstalowalem darwin streamer zarejestrowalem sie na dyndns.com mam juz quicktime broadcaster, w network wybralem zakladke multicast wygenerowalem ip (dostepna zakladka w oknie quick'a) i to wszystko? moge nadawac? widze opcje "broadcast" kamerka sie odpalila i wedlug quicka nadaje, tylko jak np nadawac muze? salbo mi idzie...

#6 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 20 maja 2009 - 03:22

Luz.
Masz do opanowania sporą ilość parametrów i zależności miedzy nimi. Potrzebujesz cierpliwości i czasu na eksperymenty.

W ogromnym uproszczeniu:

1. Jeżeli chcesz nadawać strumienie audio lub/i wideo w czasie rzeczywistym - używasz QTB do przechwytu Audio, n.p. z mikrofonu MacBooka, wejścia Audio In, kamerki web. W Network ustawiasz preset : Custom - Automatic Unicast (Announce) , potem nazwę kompa w sieci ( IP ), nazwę strumienia/pliku sdp, użytkownika i hasło. Zanim naciśniesz guzik Broadcast, upewnij się , że działa DSS
Jeszcze tylko zapisujesz w teczce Media Directory DSS plik sdp i mov z parametrami i zajawką Hint

2. Jeżeli tylko chcesz odpalić playlisty empetrójek - odpalasz Safari, wpisujesz http:/ip twego kompa:1220.
Logujesz sie do panelu administratora DSS i w opcji General ustawiasz scieżkę dostepu do teczki z mp3.

Uwaga : DSS będzie wymagał kontenerów mov plików mp3 z Hint. Normalnych mp3 nie udało mi się nadać z DSS. Wszystkie mp3 muszą miec ten sam bitrate i kodek.( Ja próbowałem tego skryptu: Doug's AppleScripts for iTunes ♫ Search Results ale próby kończyły sie Errorami)

Potem w opcji Playlists tworzysz New Media playlist, i w Edit nazywasz ją, także tworzysz mountpoint (potrzebny do URLa dla klientów) - najlepiej nazwij tak samo jak playlistę.. Przeciągasz zawartość teczki media na okno Items in This Playlist tworząc kolejność. Zapisujesz zmiany.
Teraz w opcji Playlist naciskasz guzik Play.

Twoi klienci wpisują URL wg wzoru http://nazwa Twego radia na DynDNS.com:8000/nazwa pllaylisty lub broadcastu.sdp

---- Dodano 20-05-2009 o godzinie 03:49 ----
Znalazłem jeszcze Download NetJuke for Mac - PHP solution for distributing MP3 music files. MacUpdate Mac Servers Software Downloads Ale link chyba jest martwy.

#7 ziarek

ziarek
  • 13 postów

Napisano 20 maja 2009 - 12:14

uau to masakra dzieki! bede probowal w razie (nie)powodzen sie odezwe :-)

#8 iro88

iro88
  • 133 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 30 listopada 2009 - 11:48

Pytanie ode mnie. W jaki sposób nadawać z Maka i PC na przemian. Chodzi o to, że kolega ma PC i audycje będziemy prowadzić na zmianę, więc przydałoby się aby muzyka która leci była emitowana z jakiegoś*serwera, tak by nie było przerw podczas gdy będziemy się zmieniać. Prowadzący wpinali by się osobno do kanału. Czy to możliwe i dobre rozwiązanie?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych