Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook dla studenta architektury

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 mikolaj_333

mikolaj_333
  • 2 posts

Posted 18 May 2009 - 11:02

Witam! Jestem studentem architektury, w sierpniu wyjeżdżam na semestr do Singapuru i muszę kupić notebooka. Dużo dobrego słyszałem o Mac'ach, więc zwracam się z pytaniem do doświadczonych użytkowników, co by mi polecili, w jakiejś rozsądnej cenie. Z uwzględnieniem, że korzystam z programów: AutoCAD, ArchiCAD, 3d MAX no i grafika - Corel, Photoshop. Znalazłem taką konfigurację: MACBOOK PRO 17" "GLOSSY" 2.5GHZ INTEL CORE 2 DUO/2GB/250GB/SD/AP/BT za 6000zł - warto, do takiego przeznaczenia? pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

#2 jackeill

jackeill
  • 640 posts
  • SkądWroclaw

Posted 18 May 2009 - 11:33

do tych programow to lepiej jednak windows... no i jak zajmujesz sie grafika, to nie polecam glossy.

#3 shrekKR

shrekKR
  • 576 posts
  • SkądKrólewskie Stołeczne Miasto KRK

Posted 18 May 2009 - 11:36

Witam!
Jestem studentem architektury, w sierpniu wyjeżdżam na semestr do Singapuru i muszę kupić notebooka. Dużo dobrego słyszałem o Mac'ach, więc zwracam się z pytaniem do doświadczonych użytkowników, co by mi polecili, w jakiejś rozsądnej cenie. Z uwzględnieniem, że korzystam z programów: AutoCAD, ArchiCAD, 3d MAX no i grafika - Corel, Photoshop. Znalazłem taką konfigurację: MACBOOK PRO 17" "GLOSSY" 2.5GHZ INTEL CORE 2 DUO/2GB/250GB/SD/AP/BT za 6000zł - warto, do takiego przeznaczenia?
pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Do takiego przeznaczenia to może macbook wystarczy a windę i tak możesz zainstalować... Jak myślicie ?

#4 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 18 May 2009 - 11:44

Do programów CAD-owych potrzebna jest duża przestrzeń robocza i tutaj wybór 17-tki jest bardzo dobrym wyborem. Od biedy może być glossy matryca, ale lepiej poszukać modelu z matową matrycą. Do większości programów będzie potrzebny windows, ale tu nie widzę żadnego problemu żeby go zainstalować w boot campie.

#5 domeen

domeen
  • 270 posts
  • Skądja to znam?

Posted 18 May 2009 - 12:02

Do programów CAD-owych potrzebna jest duża przestrzeń robocza i tutaj wybór 17-tki jest bardzo dobrym wyborem. Od biedy może być glossy matryca, ale lepiej poszukać modelu z matową matrycą. Do większości programów będzie potrzebny windows, ale tu nie widzę żadnego problemu żeby go zainstalować w boot campie.

A nie widzisz problemu w wydawaniu 6k zł na Maka po to, żeby zainstalować na nim Windowsa i pracować na nim 90% czasu?

Moja rada taka:

Jeśli to Twój pierwszy Mac zastanów się, czy będziesz w stanie przerzucić się na Mac'owe odpowiedniki AutoCada i innych bez uszczerbku na pracy, którą wykonujesz?
Jeśli tak - kupuj Maca - ale z matrycą matową.

Jeśli jednak będziesz pracować większość czasu na Windowsie bo nie przeskoczysz bariery programowej - lepiej kup Notebooka PC z Windowsem - za cenę MBP kupisz dobrze wyposażony PC i jeszcze na nieduży tablet zostanie.

#6 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 May 2009 - 13:04

ArchiCAD i PS są w wersjach na Mac. Wystarczy,*że przez parallels zainstalujesz windę i będziesz korzystał z autocada przez parallels. Myślę, że ten komputer Ci posłuży

#7 czosnek112

czosnek112
  • 62 posts

Posted 18 May 2009 - 14:21

Moim skromnym zdaniem , to działanie programów CADowych na wirtualizowanym środowisku to niezbyt dobry pomysł , symulacje wykonywane na takim sofcie to na prawdę zasobożerne procesy.

#8 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 18 May 2009 - 20:49

Wydaje mi sie,ze MB da rade :) Spokojnie PS na nim lata...

#9 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 18 May 2009 - 21:08

Ta firma od AutoCADa ostatnio robiła ankietę, ile osób byłoby zainteresowanych AutoCADem na maca, więc za niedługo on też może będzie na maca, a jak na razie można go spokojnie odpalać na maszynie wirtualnej, zwłaszcza że wykorzystywane w macach procesory intela wspierają wirtualizację ... ja bym tylko wziął sobie więcej RAMu, bo jak chcesz modelować duże siatki to się przyda :-)

#10 mikolaj_333

mikolaj_333
  • 2 posts

Posted 22 May 2009 - 07:22

Dziękuję za pomocne odpowiedzi. Chyba jednak zadecydują finanse i oprogramowanie (z tego, co się zorientowałem, nie ma corela na Maca, a ja mam cały pakiet EDU kupiony i nie będę teraz za 1000zł kupował pakietu Adobe). Natomiast to, co skłania mnie do Maca to między innymi ogólnoświatowa gwarancja. Wyjeżdżam na pół roku na drugi koniec świata i notebook, którego zabiorę, będzie mi raczej niezbędny. Dlatego chciałem zapytać, czy orientujecie się Forumowicze, jak w praktyce działa ta gwarancja na Maci i czy wiecie coś na temat gwarancji innych producentów (HP, MSI) na ich sprzęt, czy też działa ona na całym świecie?

#11 fadro

fadro
  • 698 posts
  • Skądzimuje w poznaniu

Posted 22 May 2009 - 07:45

sony dziala. tylko sprzet sony kosztuja dla lepszych jakosciowo modeli tyle co apple. zastanow sie jeszcze raz nad maczkiem. jesli autocad potrzebny ci jest tylko na studia to czy nie lepiej pozniej pracowac w archicadzie ktory jest natywnie na maczka do tego tanszy i dla architekta znacznie chyba lepszy. poza tym na drugim koncu swiata moze sie okazac ze autocad niekoniecznie jest standardem dla architektow jak to sie w polsce ostalo

#12 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 22 May 2009 - 08:32

Jak zależy Ci na gwaranacji, a jedyną przeszkodą jest Corel, to zawsze możesz skorzystać z wirtualizacji. Dużą część programów windowsowych można uruchomić za pomocą CrossOver czy Wine, można także wewnątrz OSX-a uruchomić wręcz całego Windowsa.

#13 rawr

rawr
  • 130 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 May 2009 - 09:08

po zainstalowaniu 3ds max i auto cad przez bootcamp często pojawia się problem gubienia licencji, a o ile praca w zwirtualizowanym środowisku w wielu przypadkach w auto cad daje radę, to z 3ds przy renderowaniu nie jest tak różowo. chyba że będziesz miał licencjonowanie sieciowe - wtedy problem na pewno się nie pojawi.

#14 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 23 May 2009 - 16:25

gwarancja apple faktycznie działa, wiem bo korzystałem

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users