Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

- - - - -

[ Tutorial ] xGPS - Nawigacja GPS offline

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Kalokagathii_*

Gość_Kalokagathii_*

Napisano 17 maja 2009 - 13:34

Witam. Już nie jedna osoba się pytała czy jest jakiś dobry GPS dla iPhona. Zawsze po dowiedzeniu się pierwszej wiadomości zadawała masę następnych... Ja też to przeżyłem i postanowiłem to wszystko co było mi potrzebne zamieszczę tutaj w małym tutorialu. A najlepszym GPS dla iPhone wydaje się być xGPS.

Tutorial jest podzielony na kilka części:

I - Zainstalowanie i obsługa xGPS
II - Tworzenie własnych map offline
III - Tworzenie własnych tras offline
IV - Często zadawane pytania
V - Gotowe mapy

Wiec co będzie potrzebne?
- iPhone z Jailbreak ..::Jeśli nie masz czytaj to::..
- Zainstalowana Cydia w iPhonie ..::Jeśli nie masz czytaj to::..

I - Zainstalowanie xGPS i obsługa - Instrukcja:
  • Uruchamiamy Cydię
  • Wyszukujemy program o nazwie " xGPS " do pobrania ze źródła: ModMyi.com (http://apt/modmyi.com/), i instalujemy
  • Wychodzimy z Cydii
  • Uruchamiamy xGPS

Po krótkim załadowaniu programu ukazuje się nam piękny interfejs programu
Dołączona grafika

Na tym poziomie możemy przybliżać i oddalać podgląd za pomocą + i - umieszczonych w górnym lewym rogu, oraz obracać mapę za pomocą 2 palców. Mapę przesuwamy za pomocą jednego palca.
Na początek poprawnie skonfigurujmy naszego GPS, więc wchodzimy w ustawienia za pomocą klucza na czerwonym tle. Pojawiają się kolejne opcje:

Dołączona grafika

W ustawieniach głównych:
- Włączamy opcję Wyłączenia wygaszacza.
- Prędkość jak kto lubi
- Język: Polski
Teraz przechodzimy do ustawień GPS i tam tylko zmieniamy Rodzaj GPS: iPhone 3G GPS
Kolejne ustawienia jakie będziemy zmieniać to ustawienia Trasy:
- Nawigacja głosowa: Jak umiesz po angielsku powiedzieć "za pięćset metrów w lewo, następnie zawróć" to możesz sobie włączyć
- Wyłącz pikanie: Jest to dźwięk komunikatu, czyli zaraz iPhone do nas przemówi gdzie to mamy skręcać. Dźwięk dla mnie denerwujący dlatego radzę go wyłączyć
- Zapisz w zakładkach: Proponuję włączyć ponieważ zapisuje wszystkie wyszukane dotychczasowo cele podróży, więc nie będzie problemu z ich odnalezieniem
- Adres domowy: Chyba wiadomo o co chodzi, lecz napomnę jak wygląda typowy schemat: Warszawa, Łukowska 36
Interfejs użytkowania wedle swojego upodobania ; )

I tym o to sposobem mamy już działającego GPS. Jeżeli chcemy tylko poprzeglądać mapki to wyłączamy w ustawieniach głównych "Namierzanie GPS", bo jak zaczniemy przesuwać mapkę to po chwili skoryguje ją nam do tego miejsca gdzie się znajdujemy.
Można używać go pionowo oraz horyzontalnie :D

IITworzenie własnych map offline

By stworzyć mapkę która będzie pracować offline mamy 2 możliwości:
  • Pobrać bezpośrednio z internetu na iPhona
  • Użyć programu "xGPS Manager" na komputerze do pobrania map i później zgrać na iPhona

Pierwszy sposób:
  • Podłączamy się w iPhonie jakimś sposobem do internetu (najlepiej przez Wi-Fi)
  • Wchodzimy w Ustawienia i wyłączamy "Pracuj offline" jeśli był włączony
  • Wchodzimy w Mapy->Ściągnij mapy
  • Skalujemy mapę tak by dany obszar który chcemy pobrać był wyświetlany w całości na wyświetlaczu
  • Dwoma palcami wyznaczamy prostokąt który obejmie ten obszar
    Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
  • Klikamy na Ściągnij->Tak i nadajemy nazwę mapie oraz wybieramy maksymalne przybliżenie jakie ma być pobrane.
Tak to teoretycznie powinno wyglądać. W praktyce MI wychodzi to inaczej, bo ściąga tylko to przybliżenie na którym byłem. Czekam na innych komentarze w tej sprawie :D

Drugi sposób:
Będziemy potrzebować:
  • Komputera z routerem
  • Zainstalowane oprogramowanie Java ..::Instalator::..
  • Zainstalowany xGPS Menager ..::Instalator::..

Uruchamiamy program xGPS Menager a następnie klikamy "Manage maps" po czym ukazuję się:
Dołączona grafika
W niebieskim obszarze mamy pokazane jakie mapy już pobraliśmy wcześniej, a pod numerkami 1,2,3 kolejno opcje pobierania nowej mapy, synchronizowania mapy z iPhonem, przeglądanie już pobranych map.

Zajmiemy się teraz ściąganiem, ale o reszcie wspomnę trochę później.

• Klikamy na 1. Za pomocą suwaka w zielonej ramce możemy przybliżyć/oddalić widok, a w pomarańczowej mamy do wyboru jakie to mają być mapy: zwykłe mapy Google Maps czy też terenowe GMaps Terrain.
  • Dołączona grafika
  • Zaznaczenie robimy PPM lub najpierw klikamy na "Add a region" i możemy to robić LPM. Zaznaczenie stawia kropkę od której będzie się ciągnąć linia prosta do następnej kropki którą postawimy, tym o to sposobem oznaczamy kropkami wokół terenu który chcemy pobrać. Jak już chcemy zakończyć klikamy podwójnie, i wtedy prowadzi nam linie prostą do pierwszego punku od tego miejsca w którym był kursor myszy.Po tym zabiegu zaznaczony teren podświetli się na czerwono.
  • Klikamy na "Download the maps"
  • Wpisujemy nazwę mapy oraz zaznaczamy jakie powiększenia mają być pobrane (17 - najmniejsze widać kontynent ; 0 - najbliższe widać ulice).
    Ciekawostka: Jeśli mamy podgląd na poziomie np. tak jak ja 5, i zaznaczymy do pobrania poziomy 10+ to pobierze nam tylko ten podgląd na których jest choć kawałek tego co my zaznaczyliśmy. Po pobraniu mapy będzie można to sprawdzić jak wygląda pod przyciskiem nr3 "Show offline map"
    Dołączona grafika
  • Czekamy chwilę
    Dołączona grafika
  • Klikamy na Tak
  • Wyczekujemy ściągnięcia mapy i klikamy OK
  • Klikamy na 2 przycisk "Send to Device"
  • W iPhonie włączamy Wi-Fi i łączymy się z naszą siecią
  • Uruchamiamy program xGPS
  • Wchodzimy w Ustawienia->Transfer bezprzewodowy
    Jeżeli wszystko ładnie chodzi to powinniśmy otrzymać na iPhonie 1. a na komputerze 2.
    1.Dołączona grafika2.http://img206.imageshack.us/img206/7905/24125872.png
  • Na komputerze klikamy na "Send" i potwierdzamy
  • Czekamy... i klikamy OK
  • Już mapa jest na iPhonie

Preferuje 2 sposób ściągania map. Zawsze mamy je na komputerze i można bezproblemowo wybrać co się chce pobrać.

IIITworzenie własnych tras offline

Trasy niestety da się stworzyć tylko na iPhonie przy dostępie do internetu, lecz ilość wymienianych danych jest mała i według mnie można poświęcić te kilka kB na wyznaczenie trasy, która potem będzie już w iPhonie dopóki nie usuniemy.
Najlepiej zawsze jest zaplanować trasę gdy mamy dostęp do sieci WiFi. Nawiasem powiem że jeśli już jesteśmy w trasie i nie chcemy płacić za internet to każdy McDonalds ma Hotspota do którego można bezproblemowo się podłączyć ;D

Przejdźmy do rzeczy, tworzenie trasy:

• Dotykamy czerwonej lupki w xGPS->Trasy
  • W pierwszym polu uzupełniamy skąd zaczynamy trasę, a w drugim kończymy. Niebieska książka po prawej stronie pozwala nam na wybranie adresu z książki adresowej lub obecnej pozycji. Jest ona pobierana jest na podstawie GPS.
    http://img30.imagesh...46/imagerer.jpg

Trasy zostaną automatycznie zapisane i będzie można je przywrócić za pomocą "Zarządzanie trasami" dostępnego pod czerwoną lupką.

IVCzęsto zadawane pytania

Na razie brak : )

VGotowe mapy
Linki do map proszę podsyłać do mnie na PM dokładnie opisując czego to mapa i jakie ma przybliżenia zawarte.

Może najpierw jak wgrać te gotowe mapy, a mamy na to 2 sposoby (mi znane):
1. Na komputerze wchodzimy do Moje Dokumenty->xGPS Manager i wklejamy tutaj plik xGPS_map.db
OSTRZEGAM że to usunie wcześniejsze nasze mapy pobrane na komputer.
2. Wchodzimy przez winSCP do iPhona do folderu /private/var/mobile/Library i wklejamy tutaj plik xGPS_map.db
OSTRZEGAM że to usunie wcześniejsze nasze mapy pobrane na iPhona.

Jeśli chcemy połączyć mapy pobrane z internetu z tymi co mamy na iPhonie i komputerze to robimy tak:
  • Wysyłamy mapy na iPhona zgodnie z tutorialem powyżej (od akapitu II punkt 9)
  • Wchodzimy do Moje Dokumenty->xGPS Manager i wklejamy tutaj plik xGPS_map.db i potwierdzamy zamiane pliku
  • w xGPS Manager Maps Manager klikamy na "Retrieve device maps", wybieramy naszego iPhona
  • Czekamy aż pobierze i połączy :)

a teraz mapy:

Mapa Polski z przybliżeniami od 17 do 2

Download - ifile.it paczka 1
Download - ifile.it paczka 2
Download - ifile.it paczka 3
Download - ifile.it paczka 4
Download - ifile.it paczka 5
Download - ifile.it paczka 6
Download - ifile.it paczka 7
Download - ifile.it paczka 8

Takie małe przypomnienie na koniec: Włączcie tryb "Pracuj offline" w ustawieniach xGPS na iPhonie by wam jakimś przypadkiem nie pobierał map z internetu, gdy już wyruszamy w trasę :)

Wszelkie pytania proszę zadawać poniżej, poprawki na PM.

#2 PMateo

PMateo
  • 9 postów

Napisano 17 maja 2009 - 13:45

Super wszystko zebrane do kupy nareszcie! Moje pytanie czy jest jakiś sposób na dodanie jakiegoś punktu na trasie pomiędzy początkiem a końcem? np. jadę z Warszawy do Gdańska tylko chcę zahaczyć o Zakopane

#3 Gość_Kalokagathii_*

Gość_Kalokagathii_*

Napisano 17 maja 2009 - 13:49

Niestety - Nie. Alternatywnym tego rozwiązaniem może być wyznaczenie trasy z Warszawy do Zakopanego, a następnie z Zakopanego do Gdańska. Obydwie trasy zostaną zapamiętane ( oczywiście jeśli włączyłeś w Ustawienia->Trasy Zapisz w zakładkach) i będziesz mógł zmienić jak dotrzesz do tego Zakopanego.

#4 shrekKR

shrekKR
  • 576 postów
  • SkądKrólewskie Stołeczne Miasto KRK

Napisano 17 maja 2009 - 14:45

Mam pytanie odnośnie powyższego tutorialu :) jam mam mapy europy w formacie .fbl to pogę je jakoś przegrać do XGPS ? pozdrawiam serdecznie i dzięki za info

#5 damianns

damianns
  • 6 postów

Napisano 17 maja 2009 - 21:50

Part 6 nie działa, proszę o reupload, bo pozostałe śmigają

#6 Gość_Kalokagathii_*

Gość_Kalokagathii_*

Napisano 17 maja 2009 - 23:05

jam mam mapy europy w formacie .fbl to pogę je jakoś przegrać do XGPS ?

Nie znalazłem żadnego takiego programu, ani o żadnym nie słyszałem.

Part 6 nie działa, proszę o reupload, bo pozostałe śmigają

Paczka mi działa, i da się pobrać więc nie wiem w czym problem. Spróbuj jeszcze raz ;)

#7 damianns

damianns
  • 6 postów

Napisano 18 maja 2009 - 06:26

Nie znalazłem żadnego takiego programu, ani o żadnym nie słyszałem.

Paczka mi działa, i da się pobrać więc nie wiem w czym problem. Spróbuj jeszcze raz ;)

poszło

#8 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 maja 2009 - 11:19

Czy ktoś ma problemy ze ściąganiem map w xGPS managerze ? Nie udało mi się ani razu, mniej więcej przy 95 proc wywala błąd..

#9 mikhael

mikhael
  • 6 postów

Napisano 18 maja 2009 - 17:11

nie chce mi się połączyć komp z IP, ściągnąłem mapę, próbuję włączać transfer bezprzewodowy oraz send to device w xGPS manager i nic ma ktoś jakiś pomysł?

#10 Jedrras

Jedrras
  • 18 postów

Napisano 18 maja 2009 - 18:45

Powiedzcie Wy mi cze wam normalnie mapy ściąga z tych linków od Kalokagathii Bo ja już się z tym borykam z tydzień czasu.. zauważyłem że rano transfery są na max a od południa 5-20kb/s max... A niestety nie mam możliwości ściągnięcia map rano bo chodzę do pracy :)

#11 Mariollo

Mariollo
  • 40 postów
  • SkądPyrlandia

Napisano 18 maja 2009 - 19:25

Czy w tym programie są polecenia głosowe?

#12 Gość_Kalokagathii_*

Gość_Kalokagathii_*

Napisano 18 maja 2009 - 20:26

Czy w tym programie są polecenia głosowe?

Jest nawigacja głosowa, po angielsku.

#13 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 19 maja 2009 - 17:38

Wyjąsnijcie mi proszę nastepujące kwestie bo szału dostanę. Ściagnąłem na Maca xgps menager, wykorzystałem go i ściągnąłem mapę Warszawy, pierwszą w rozmiarze 0.17( tak zaproponował mi menager) drugą w rozmiarze 1.zgrałem do iphona i... 1.wgranie drugiej nie wykasowało mi pierwszej ( co jest akurat zaletą) choć piszecie,że tak się dzieje. 2.Odpalam xgps w trybie ofline( wifi wyłączone) i tu problem bo mam widoczne pół europy!W oddaleniu kiedy przybliżam nic nie ma! A w zakładkach mapy ściągnięte mam 114 MB 3. Jak "uaktywnić "te mapy by móc choć przeglądać ściągnięty obszar?

#14 =ArAs=

=ArAs=
  • 26 postów
  • SkądLublin

Napisano 19 maja 2009 - 19:34

Wielkie dziękuje dla Kalokagathii za mapę Polski bo po tylu zmaganiach i nerwach przestałem już ją ściągać samodzielnie (cały czas jakieś błędy), również podziękowanie za Tutorial, który jest bardzo przejrzysty nawet dla nowicjusza dodam od siebie, że dobrym sposobem na kopiowanie tej mapy jest total commander i T-PoT. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam

#15 Gość_Kalokagathii_*

Gość_Kalokagathii_*

Napisano 19 maja 2009 - 22:59

nie chce mi się połączyć komp z IP, ściągnąłem mapę, próbuję włączać transfer bezprzewodowy oraz send to device w xGPS manager i nic ma ktoś jakiś pomysł?

Na iPhonie wyłącz "tryb offline" i przejdź do "Transfer bezprzewodowy".
Jeśli dalej nic, sprawdź czy do dobrej sieci się iPhonem się podłączyłeś, obydwa urządzenia muszą być w jednej sieci.
Ostatnim rozwiązaniem jest własnoręcznie wpisanie IP iPhona do xGPS Manager. Klikasz w "Send to device" a następnie "Connect to an undiscovered device" i wklep adres IP jaki wyświetla się na iPhonie w trybie "Transfer bezprzewodowy".

Jeśli to nie pomoże, to ja pomysłów na teraz nie mam ; P

1.wgranie drugiej nie wykasowało mi pierwszej ( co jest akurat zaletą) choć piszecie,że tak się dzieje.

Obydwie mapy zgrywałeś za pomocą xGPS Manager na komputerze ? Bo zgrywanie mapy z komputera kasuje mapy na iPhonie. Czyli to co zostało pobrane na iPhonie i tylko tam, zostało usunięte. Na przykładzie:
na iPhonie zgrałeś sobie mapę Warszawy, potem na komputerze pobrałeś mapę Zakopanego i Gdańska. Gdy wysyłałeś mapy z komputera (Zakopane i Gdańsk) one nadpisały mapę w iPhonie, i w urządzeniu będziesz już tylko miał mapy Zakopanego i Gdańska. Warszawy się pozbyłeś.
Jeżeli chcesz zachować wszystkie mapy postąp zgodnie z akapitem V punkt 3 "w xGPS Manager Maps Manager klikamy na "Retrieve device maps", wybieramy naszego iPhona". Wtedy mapy zostaną skompletowane i połączone w jedną całość, ale trzeba jeszcze raz je wysłać na iPhona :)

2.Odpalam xgps w trybie ofline( wifi wyłączone) i tu problem bo mam widoczne pół europy!W oddaleniu kiedy przybliżam nic nie ma! A w zakładkach mapy ściągnięte mam 114 MB

Widzisz pół Europy ponieważ wybrałeś przybliżenie na tym poziomie - 17. Pobrało Ci ten kawałek Europy na którym była widoczna choćby w postaci kropki Warszawa.
Jeżeli do ściągniecia wybrałeś tylko 1 i 17, to nie będziesz miał innych przybliżeń po drodze, dlatego wydaje się żę nie ma mapy. Wyszukaj jakąś ulice w Warszawie przybliż prawie maksymalnie (maxymalny to 0, dlatego musisz o jeden mniej) i zobaczysz że masz tą mapę.

3. Jak "uaktywnić "te mapy by móc choć przeglądać ściągnięty obszar?

Pobrane mapy, które będą dostępne w trybie offline możesz przeglądać bezpośrednio na iPhonie w trybie offline po ich zgraniu lub
odpal xGPS Manager-> Manage Maps -> Show offline map. Tutaj również masz tą możliwość.
Pobrane mapy są widoczne również podczas pobierania kolejnych map. Jest to pole podświetlone na żółto.

zauważyłem że rano transfery są na max a od południa 5-20kb/s max...

No właśnie tak zacząłem sprawdzać jak ten transfer chodzi, ale to naprawdę różnie bywa. Dziś o 10 miałem też 5kb/s a teraz mam 250 kb/s około.
Postaram się wrzucić na czasie na RS, trochę jeszcze zmodyfikowaną i troszkę lżejszą (1,91 GB) mapę Polski od 17 do 2. Tylko szkoda że tam są kary.. : /

#16 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 20 maja 2009 - 00:49

Do Kalokagathii- dzięki wielkie, zaraz zrobie wszystko od początku, jeszcze jedno pytanko, chcąc miec kompletna Warszawę, muszę ją ściągnąć w zoomie 1?dobrze rozumiem?

#17 Gość_Kalokagathii_*

Gość_Kalokagathii_*

Napisano 20 maja 2009 - 07:27

chcąc mieć kompletną Warszawę, muszę ją ściągnąć w zoomie 1?dobrze rozumiem?

Wiesz co, to zależy jak bardzo dokładną mapę potrzebujesz. Według mnie, zadowalające efekty daje już mapa na 2 przybliżeniu jako GPS samochodowy. Widać ulice z nazwami, drogi jednokierunkowe i moje aktualne położenie z dokładnością do 2 metrów około. Sprawdź czy koniecznie potrzebujesz aż takiej dokładności bo pamiętaj, każdy kolejny większy poziom przybliżenia zajmuje 2 razy więcej miejsca niż poprzedni. Więc odradzam ściągania wielkich połaci łąk na których widnieje tylko zielony kolor.
Ale co do Twego przypadku, to większe miasta dobrze jest ściągnąć na większym przybliżeniu ; P Ale w końcu odpowiadając na Twoje pytanie...

By ściągnąć mapę Warszawy najważniejsze jest by ją zaznaczyć odpowiednio wielkim polem by ją całą objęło. Potem byś mógł ją znaleźć bez problemów radze zaznaczyć każdy poziom przybliżenia od 11 do tego który chcesz. Według Twego przykładu powinno to wyglądać tak:
Dołączona grafika
Zapewne nie wiecie czemu akurat od 11, a to tylko dlatego że na tym przybliżeniu widać całą Polskę i wtedy z większą łatwością możemy określić gdzie się znajduje to co pobieraliśmy. Przybliżenia od 17 do 5 wiele nie zajmują, bo obszar całej Polski z tymi przybliżeniami ma tylko 41 MB dokładnie. Więc można aż tak nie sępić przy wszystkich wyższych zoomach.

#18 Jedrras

Jedrras
  • 18 postów

Napisano 20 maja 2009 - 16:43

A bardzo chętnie poczekamy na mape o mniejszym rozmiarze ^^ dziś był test GPS-a w terenie :) QL :D tylko jak na razie działam bez karty SIM bo nakładka nie doszła jeszcze, to nie mogłem sprawdzić wyznaczania trasy podczas zjechania z drogi ale oceniam pozytywnie całą aplikacje ^^

#19 Miszczu

Miszczu
  • 101 postów

Napisano 20 maja 2009 - 22:22

Zrobilem wszystko tak jak jest opisane w poscie jednak program wciaz niewyznacza mojego polozenia. stale pokazuje miejsce w ktorym ostatni raz podlaczylem sie do wifi. Ktos ma jakis pomysl co jest nietak ?

#20 Gość_Kalokagathii_*

Gość_Kalokagathii_*

Napisano 20 maja 2009 - 23:15

Sprawdź czy aby na pewno dobry Rodzaj GPS wybrałeś, ma być "iPhone 3G GPS". Inną możliwością jest to że jesteś w budynku, musisz wyjść na zewnątrz.

#21 Miszczu

Miszczu
  • 101 postów

Napisano 21 maja 2009 - 08:38

tak mam wybrany "iPhone 3G GPS". Mialem ten program wczesniej i ztego co pamietam to w gornm prawym rogu miala byc taka ikonka od GPS z taką antena a mi sie to nie pojawia. Wczesniej mi działało ale wysypał mi sie soft

#22 Gość_Kalokagathii_*

Gość_Kalokagathii_*

Napisano 21 maja 2009 - 13:14

No to może spróbuj wgrać świeży soft. Jeśli dalej będziesz miał taki problem, to ja bym się na Twoim miejscu już martwił że masz kopniętego GPS : p

#23 Miszczu

Miszczu
  • 101 postów

Napisano 21 maja 2009 - 13:54

wez mnie nawet nie strasz XP wczesniej mi GPS dzialal bez problemu teraz mu cos odkorbilo a aktualnie nie mam stalego neta (juz pol roku xP) wiec niebede teraz sie bawil w cokolwiek bo niemam mozliwosci pobrania aplikacji na Iphona.

#24 Jedrras

Jedrras
  • 18 postów

Napisano 21 maja 2009 - 18:47

Miszczu miałem tak samo, pokazywało mi cały czas pozycje tą samą, ale zacząłem się bawić, tzn poprzestawiałem GPS w xGPS z iPhone 3G GPS na te inne wysypał sie raz Program ale włączyłem go, dałem Fake GPS , później iPhone GPS i działa teraz jak szalone :D

#25 Miszczu

Miszczu
  • 101 postów

Napisano 21 maja 2009 - 20:49

Za pierwszym razem jak sie dorwalem do tego programu to tez sie bawilem i działał. Pokombinuje troche na dobranoc. Jesli ktos by mial jednak jakis pomysl co jest grane to był bym wdzieczny jak by sie nim podzielił :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych