MacBook - Idealny komputer dla młodzieży?
Napisano 26 września 2006 - 18:16

Napisano 26 września 2006 - 18:57
Którzy chcą się wyróżniać spośród czerni i monotonii przenośnych PieCów.
No i w zasadzie tylko tyle o macach, bo reszta jest o laptopach :-)
Napisano 26 września 2006 - 19:08
Napisano 26 września 2006 - 19:20
Napisano 26 września 2006 - 19:45
Nie napisałem o MacBook'u, że jest idealnym jedynym komputerem, ale idealnym dla młodzieży. Że jedynym, to opinia o MacBook' Pro, który jest aktualnie moim jedynym, i spisuje się znakomicie.
PS
A ja się stanardowo nie zgodzę
Gdyby nie Ty, kto podtrzymywałby dyskusje na tym forum?

Spodziewałem się, że to właśnie Ty pierwszy podważysz moje argumenty i opinie, o których napisałem 4 posty wyżej. Szacunek dla Ciebie.
Napisano 26 września 2006 - 19:50
Uargumentuj pierwszą opinię.
Nie napisałem o MacBook'u, że jest idealnym jedynym komputerem, ale idealnym dla młodzieży. Że jedynym, to opinia o MacBook' Pro, który jest aktualnie moim jedynym, i spisuje się znakomicie.
Moim zdaniem nie jest, jak już pisałem - jest za mało wygodny jako jedyny komputer (a znaczna część młodzieży o ile w ogóle ma komputer - w dodatku przenośny, to i tak jeden) i za mało mobilny jako przenośny notatnik (nie pobije na tym polu 10-12" ważących połowę mniej).
Gdyby nie Ty, kto podtrzymywałby dyskusje na tym forum?
byłoby o 1/3 mniejsze
Spodziewałem się, że to właśnie Ty pierwszy podważysz moje argumenty i opinie, o których napisałem 4 posty wyżej. Szacunek dla Ciebie.
Nom, jestem społecznie potrzebnym pasożytem. Taka symbioza.
Napisano 26 września 2006 - 20:04
Moim zdaniem nie jest, jak już pisałem - jest za mało wygodny jako jedyny komputer (a znaczna część młodzieży o ile w ogóle ma komputer - w dodatku przenośny, to i tak jeden) i za mało mobilny jako przenośny notatnik (nie pobije na tym polu 10-12" ważących połowę mniej).
Owszem, moim zdaniem też MacBook ma za małą matrycę, by być jedynym komputerem, no i młodzież czasem lubi pograć w nowości, które na MB nie pójdą. Ale będę drążył- co, jeśli to ma być nie tylko notatnik, ale też zdjęcia, internet "w terenie" metropolii, kawiarniach, HotSpotach?- 10-12 cali to za mało. Dla mnie nawet mój 15.4" jest mobilny- może nie bardzo, ale w sportowy plecak Nike'a ze specjalną kieszenią na lapka się mieści, i tych 2.5 kg specjalnie koło paru książek (zeszytów nie wożę) nie czuję.
Nom, jestem społecznie potrzebnym pasożytem. Taka symbioza.
Społecznie potrzebny, symbioza- ok. Pasożyt- przesaadaaa

Napisano 26 września 2006 - 20:22
Owszem, moim zdaniem też MacBook ma za małą matrycę, by być jedynym komputerem, no i młodzież czasem lubi pograć w nowości, które na MB nie pójdą. Ale będę drążył- co, jeśli to ma być nie tylko notatnik, ale też zdjęcia, internet "w terenie" metropolii, kawiarniach, HotSpotach?- 10-12 cali to za mało. Dla mnie nawet mój 15.4" jest mobilny- może nie bardzo, ale w sportowy plecak Nike'a ze specjalną kieszenią na lapka się mieści, i tych 2.5 kg specjalnie koło paru książek (zeszytów nie wożę) nie czuję.
No to skoro 15,4" może być mobilny a 2,5kg nie straszy to czemu zamiast MacBooka nie kupić pecetowego lapsa z taką matrycą, podobnymi lub lepszymi specsami (grafika) i niewiele wyższej wadze?
Btw: kiedyś iBooki i PB też były 12" i nikt nie płakał, że za mało.
Napisano 26 września 2006 - 20:28
No to skoro 15,4" może być mobilny a 2,5kg nie straszy to czemu zamiast MacBooka nie kupić pecetowego lapsa z taką matrycą, podobnymi lub lepszymi specsami (grafika) i niewiele wyższej wadze?
Bo nie ma iPhoto, FronRow i paru innych rzeczy- ogólnie, Mac OS X. I nie bedzie miał takiego wyglądu (wiem, wiem, że notebook nie jest do wygladania. Ale mimo wszystko).
[
Btw: kiedyś iBooki i PB też były 12" i nikt nie płakał, że za mało.
Ale były też 14, 15, 17 notebook'i Apple- każdy kupował to, co mu odpowiadało. Narzekać by mogli, gdyby były TYLKO 12" 8-)
Napisano 26 września 2006 - 20:50
Bo nie ma iPhoto, FronRow i paru innych rzeczy- ogólnie, Mac OS X. I nie bedzie miał takiego wyglądu (wiem, wiem, że notebook nie jest do wygladania. Ale mimo wszystko).
Czego oczy niewidziały tego sercu nie żal czy jakoś tak. Czyli kupujemy sprzęt w mniejszym stopniu spełniające nasze wymagania, za wyższą cenę i z nowym systemem, o którym wiemy dokładnie nic lub znamy obiegową opinie (sprzęt dla grafików i tyle). To nie są moje wymysły tylko opinie znajomych akurat.
FrontRow w porównaniu z Win MCE wypada dość blado.
Ale były też 14, 15, 17 notebook'i Apple- każdy kupował to, co mu odpowiadało. Narzekać by mogli, gdyby były TYLKO 12" 8-)
Chodzi o to, że jednak dało się używać (a rozdzielczość była jeszcze mniejsza niż w szerokich 12" pecetowych), więc argument o niezdatności jednak nie za dużo do powiedzenia.
Napisano 26 września 2006 - 20:57
Napisano 26 września 2006 - 21:14
Pewnie, że dało się używać. Kupowali je ludzie, którzy takie matryce preferowali. Komu za mało, były większe.
I zaryzykuję stwierdzenie, że nawet do "zdjęcia, internet "w terenie" metropolii, kawiarniach, HotSpotach" też używali, a nawet przedewszystkim.
BTW ile kosztuje ów Win MCE?
Często jest dołączane do co bardziej multimedialnych komputerów. OEM kosztuje jakieś 350-380 zł, funkcjonalność pozatym jak u normalnego XP (Home czy Pro - zdania są podzielone).
Napisano 26 września 2006 - 21:20

Napisano 26 września 2006 - 21:37
A ja powtórzę, że jak im wystarczało- bardzo dobrze, dla nich były stworzone. Wolny wybór, większa mobilność- trochę mniejsza funkcjonalność. Tą dyskusję, acz przyjemną, trzeba kiedys skończyć
Pierw drążysz twierdząc, że za mało, a teraz jednak komuś wystarcza :-)
A tak btw. pilot do Windows MCE jest dodawany do laptopów? A ile kosztuje pilot na BT, które nie zawsze jest w laptopie? Szczegóły, ale cóż.
Różnie, zdaża się nawet, że można go fajnie np w slocie pcmcia schować.
Napisano 26 września 2006 - 21:38
Napisano 26 września 2006 - 21:49

Napisano 26 września 2006 - 22:02
A o takich cwanych pilotach nie słyszałem
fajny bajer.
W wyższych Asusa w slotach pcmcia schowane są blutufowe słuchaki do skype na przykład. Takie różne bajerki w pecetach też się zdażają.
Napisano 26 września 2006 - 22:21

Napisano 27 września 2006 - 18:23
Lack ... bardzo chciałby mieć maca
O ile dobrze pamiętam to Lack ma desktopa od Apple. I zdaje się, że z PowerPC G5 w środku.
Napisano 27 września 2006 - 18:31
Nie.
Bo młodzież ma gdzieś licencje i prawa autorskie. Kupuje mocnego kompa, instaluje na nim WinXP Pro i zbiera od kolegów segregatory z grami - po to kupił porządną nagrywarkę, żeby później samemu mieć własną kolekcję... Lepiej wydać 5 stów więcej na mocniejsz grafę... ;-)
Chce ktoś OSX? Co za problem dobrać laptopa o odpowiednich parametrach, by technicznie spełniał wymagania tego systemu?
Wiem co mówię, bo "tak robią wszyscy"...

Napisano 27 września 2006 - 18:35
Napisano 27 września 2006 - 20:54

Napisano 27 września 2006 - 21:04
Kto Ci będzie patrzył na stylistykę, jeśli zaopatrzy się w pieca za 2k o połowę szybszego od MB i jeszcze na nim odpali OSX (ten system to dopiero szpan
).
dla mlodzieży to nie bo młodziez potrzebuje gier. a MB ma za slaba grafike :/ dzis sciagnalem sobie demo Q4 i klapa! tnie sie na 640x480

mobilonosc: 7/10
wyglad: 9/10 (jak dla kogo)
wydajnosc systemu: 8/10
i to nie prawda ze MB nie nadaje się zamiast desktopa. ja w domu mam 2 lapy i niczego mi nie brakuje. co do gier, to fakt, MB sie nie nadaje (tych lepszych, Q4, UT itp), dlatego planuje kupic jakas konsole jakies PSP lub cos podobnego...
Napisano 27 września 2006 - 21:19
Kto Ci będzie patrzył na stylistykę, jeśli zaopatrzy się w pieca za 2k o połowę szybszego od MB i jeszcze na nim odpali OSX (ten system to dopiero szpan
).
Znajdź mi pieca za 2k tej wielkości co MacBook to ci różnicę w cenie oddam ;-)
Napisano 27 września 2006 - 21:21

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych