[Sprzęt] Mac Mini Intel i wyjście optyczne
Napisano 26 września 2006 - 20:09
Mini Mac posiada wyjście analogowe połączone z wyjściem w jednym porcie minijack. Można do niego zarówno podłączyć standardowy kabel analogowy stereo jak i kabel optyczny MiniPlug (taki jak ten: [url]http://www.satserwis.pl/pokaz.php?nazwa=oferta/22/2297.jpg[/url]) bądź za pomocą przejściówki kabel TOSLINK. Istnieją też bezpośrednie kable MiniPlug - TOSLINK. Połączenie optyczne umożliwia korzystanie z dźwięku 5.1
Uważam tą informacje za wartą przedstawienia na forum. Na pewno wielu osobą, które dopiero przymierzają się do zakupu Maca Mini zaoszczędzi to wielu godzin poszukiwań.
Napisano 26 września 2006 - 20:41

Napisano 26 września 2006 - 20:42

Napisano 26 września 2006 - 20:54
Jak mam zinterpretować te słowa? Jako stwierdzenie obiektywnego faktu, czy próbe obrażenia mnie? Przynajmniej dla mnie opcja druga wydaje się prawdopodobna.Chociaż jak widać, nie dla wszystkich to było oczywiste.
W innych sprzętach z których korzystałem np. PC, kino domowe, dekoder cyfrowy, czy odtwarzacz DVD jak było złącze optyczne to ono po prostu było fizycznie i zaznaczone w instrukcji. Stąd nie byłem przyzwyczajony do hybrydy. Myśle, że na prawdę nie dla wszystkich użytkowników będzie to oczywiste i dlatego zdecydowałem się na zamieszczanie tej informacji. Może jak bym kupował kolejnego Mac' a to bym wiedział.
Napisano 26 września 2006 - 21:05
Nie jestem również pewny, iż na stronach Apple, a tym bardziej w podręczniku nie jest napisane gdzie znajduje się łącze cyfrowe. Dlaczego? Wejście na stronę Apple Polska -> Mac mini -> Dane techniczne i znajdujesz:
# Połączone optyczne wejście cyfrowego audio/linia wejściowa audio (minijack)
# Połączone optyczne wyjście cyfrowego audio/wyjście słuchawek (minijack)
Napisano 26 września 2006 - 21:11
W innych sprzętach z których korzystałem np. PC, kino domowe, dekoder cyfrowy, czy odtwarzacz DVD jak było złącze optyczne to ono po prostu było fizycznie i zaznaczone w instrukcji. Stąd nie byłem przyzwyczajony do hybrydy. Myśle, że na prawdę nie dla wszystkich użytkowników będzie to oczywiste i dlatego zdecydowałem się na zamieszczanie tej informacji. Może jak bym kupował kolejnego Mac' a to bym wiedział.
To ja powiem, że u mnie w PC to też można sobie wybrać co robi dane gniazdko.
Napisano 27 września 2006 - 19:12
W instrukcji nie znalazłem, a co do stron ponownie opinia tego samego specjalisty z Help Desku:Nie jestem również pewny, iż na stronach Apple, a tym bardziej w podręczniku nie jest napisane gdzie znajduje się łącze cyfrowe. Dlaczego? Wejście na stronę Apple Polska -> Mac mini -> Dane techniczne i znajdujesz:
# Połączone optyczne wejście cyfrowego audio/linia wejściowa audio (minijack)
# Połączone optyczne wyjście cyfrowego audio/wyjście słuchawek (minijack)
Dotychczas nasze strony internetowe powielały treścią zawartość stron angielskich, na których także nie znajduje się ta informacja. Jesteśmy teraz w trakcie tworzenia polskiej "Bazy Wiedzy", która poza tłumaczeniami z Knowledge Base angielskiego będzie także zawierać artykuły przeznaczone wyłącznie na rynek polski (np. instalacja Neostrady) oraz odpowiedzi na często pojawiające się w HelpDesku pytania. Informacja o wyjściach cyfrowych obecnych w każdym modelu Macintosh także się tam znajdzie.
Jak tylko mi odpisali to co przekazałem, to napisałem, że dobrze by było dodać to do jakiegoś FAQa i dostałem taką odpowiedź. Wychodzi na to, że tej informacji tam nie było, a jeżeli lutecki ją znalazł (sprawdziłem przed chwilą i faktycznie jest) to jego sukces.
Napisano 27 września 2006 - 19:45
[I]Dotychczas nasze strony internetowe powielały treścią zawartość stron angielskich, na których także nie znajduje się ta informacja.
To było i jest tak na polskich jak i na angielskich stronach Apple. Zerknij sobie w historię Google/Back Machine... EOT
Napisano 30 czerwca 2008 - 13:43
Napisano 30 czerwca 2008 - 13:59
KABEL OPT. TOSLINK/JACK 3,5MM 2M (390585289) - Aukcje internetowe Allegro
Kabelek optyczny bez problemu współpracuje z moim Mini i aplitunerem kina domowego

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych