Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Sprzęt] Mac Mini Intel i wyjście optyczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 26 września 2006 - 20:09

Zgodnie z zapewnieniami na stronie internetowej Apple ten sprzęt ma cyfrowe wyjście optyczne. Ja znalazłem tam tylko wyjście słuchawkowe, a wyjście optyczne umożliwia nam uzyskanie wysokiej jakości dźwięku 5.1. W instrukcji obsługi i na różnych stronach było podobnie. Zaniepokojony tym faktem wysłałem zapytanie do SADu i oto informacja jaką uzyskałem od specjalisty z Help Desku:
Mini Mac posiada wyjście analogowe połączone z wyjściem w jednym porcie minijack. Można do niego zarówno podłączyć standardowy kabel analogowy stereo jak i kabel optyczny MiniPlug (taki jak ten: [url]http://www.satserwis.pl/pokaz.php?nazwa=oferta/22/2297.jpg[/url]) bądź za pomocą przejściówki kabel TOSLINK. Istnieją też bezpośrednie kable MiniPlug - TOSLINK. Połączenie optyczne umożliwia korzystanie z dźwięku 5.1
Uważam tą informacje za wartą przedstawienia na forum. Na pewno wielu osobą, które dopiero przymierzają się do zakupu Maca Mini zaoszczędzi to wielu godzin poszukiwań.

#2 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 26 września 2006 - 20:41

Ale to chyba było oczywiste, że to jest taka hybryda, dwa złącza w jednym :) Chociaż jak widać, nie dla wszystkich to było oczywiste.

#3 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 września 2006 - 20:42

Głośniki 5.1 z wejściem optycznym można połączyć kablem XpressCable firmy Griffin ;) To samo tyczy się iMaców G5/Intel i PowerMaciem G5 :)

#4 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 26 września 2006 - 20:54

Chociaż jak widać, nie dla wszystkich to było oczywiste.

Jak mam zinterpretować te słowa? Jako stwierdzenie obiektywnego faktu, czy próbe obrażenia mnie? Przynajmniej dla mnie opcja druga wydaje się prawdopodobna.
W innych sprzętach z których korzystałem np. PC, kino domowe, dekoder cyfrowy, czy odtwarzacz DVD jak było złącze optyczne to ono po prostu było fizycznie i zaznaczone w instrukcji. Stąd nie byłem przyzwyczajony do hybrydy. Myśle, że na prawdę nie dla wszystkich użytkowników będzie to oczywiste i dlatego zdecydowałem się na zamieszczanie tej informacji. Może jak bym kupował kolejnego Mac' a to bym wiedział.

#5 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 26 września 2006 - 21:05

Zalecam zinterpretować te słowa jako stwierdzenie obiektywnego faktu. Rozumiem, że jesteś nowym użytkownikiem, masz prawo więc nie wiedzieć, że ja nie obrażam innych osób.

Nie jestem również pewny, iż na stronach Apple, a tym bardziej w podręczniku nie jest napisane gdzie znajduje się łącze cyfrowe. Dlaczego? Wejście na stronę Apple Polska -> Mac mini -> Dane techniczne i znajdujesz:
# Połączone optyczne wejście cyfrowego audio/linia wejściowa audio (minijack)
# Połączone optyczne wyjście cyfrowego audio/wyjście słuchawek (minijack)

#6 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 26 września 2006 - 21:11

W innych sprzętach z których korzystałem np. PC, kino domowe, dekoder cyfrowy, czy odtwarzacz DVD jak było złącze optyczne to ono po prostu było fizycznie i zaznaczone w instrukcji. Stąd nie byłem przyzwyczajony do hybrydy. Myśle, że na prawdę nie dla wszystkich użytkowników będzie to oczywiste i dlatego zdecydowałem się na zamieszczanie tej informacji. Może jak bym kupował kolejnego Mac' a to bym wiedział.

To ja powiem, że u mnie w PC to też można sobie wybrać co robi dane gniazdko.

#7 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 27 września 2006 - 19:12

Nie jestem również pewny, iż na stronach Apple, a tym bardziej w podręczniku nie jest napisane gdzie znajduje się łącze cyfrowe. Dlaczego? Wejście na stronę Apple Polska -> Mac mini -> Dane techniczne i znajdujesz:
# Połączone optyczne wejście cyfrowego audio/linia wejściowa audio (minijack)
# Połączone optyczne wyjście cyfrowego audio/wyjście słuchawek (minijack)

W instrukcji nie znalazłem, a co do stron ponownie opinia tego samego specjalisty z Help Desku:
Dotychczas nasze strony internetowe powielały treścią zawartość stron angielskich, na których także nie znajduje się ta informacja. Jesteśmy teraz w trakcie tworzenia polskiej "Bazy Wiedzy", która poza tłumaczeniami z Knowledge Base angielskiego będzie także zawierać artykuły przeznaczone wyłącznie na rynek polski (np. instalacja Neostrady) oraz odpowiedzi na często pojawiające się w HelpDesku pytania. Informacja o wyjściach cyfrowych obecnych w każdym modelu Macintosh także się tam znajdzie.
Jak tylko mi odpisali to co przekazałem, to napisałem, że dobrze by było dodać to do jakiegoś FAQa i dostałem taką odpowiedź. Wychodzi na to, że tej informacji tam nie było, a jeżeli lutecki ją znalazł (sprawdziłem przed chwilą i faktycznie jest) to jego sukces.

#8 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 27 września 2006 - 19:45

[I]Dotychczas nasze strony internetowe powielały treścią zawartość stron angielskich, na których także nie znajduje się ta informacja.

To było i jest tak na polskich jak i na angielskich stronach Apple. Zerknij sobie w historię Google/Back Machine... EOT

#9 maximus600

maximus600
  • 61 postów

Napisano 30 czerwca 2008 - 13:43

A gdzie mozna taki kabel do Maca Mini zakupic?

#10 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 czerwca 2008 - 13:59

Na Allegro:
KABEL OPT. TOSLINK/JACK 3,5MM 2M (390585289) - Aukcje internetowe Allegro
Kabelek optyczny bez problemu współpracuje z moim Mini i aplitunerem kina domowego :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych