Cześć.
Od paru dni obserwuję niepokojące zjawisko przy startowaniu komputera. Generalnie nie startuje. Jest biały ekran i wisi. Znalazłem na niego dziwny sposób - podłączam makową myszkę i trzymam wciśnięty klawisz (lewy), wysuwa się kieszeń i pokazuje się jabłko i startuje system. Przywileje w narzędziach dyskowych naprawione. Co mogę jeszcze zrobić? Aha, gdy restartuję - nie ma problemu. Problem pojawia się po troszkę dłuższym nieużywaniu. Czy tam nie ma przypadkiem jakieś bateryjki podtrzymującej jak na płytach PC z BIOSem?...

Mac Pro i biały ekran
Started by
MarioFC
, 16 May 2009 13:52
7 replies to this topic
Posted 16 May 2009 - 13:52
Posted 16 May 2009 - 15:15
Czy to się stało po aktualizacji systemu do 10.5.7 ?
Posted 17 May 2009 - 02:38
Tak, mam zaktualizowany system do 10.5.7 ale kurcze chyba raz już ten objaw miałem przed aktualizacją systemu. Nie jestem pewny.. Co radzisz?
---- Dodano 17-05-2009 o godzinie 03:44 ----
Miałem też inny problem, błąd "-36" przy kopiowaniu plików. Postąpiłem zgodnie z instrukcjami na stronie Mac OS X 10.4: Error -36 alert displays when connecting to a Windows server i pomogło. NIe jestem pewny, czy te zmiany które wprowadziłem, nie wpłynęły negatywnie właśnie na startowanie komputera. Dzisiaj nie będę go używał cały dzień i wieczorem sprawdzę, czy problem białego ekranu znów się pojawi. Z PC pamiętam, że gdy siadała bateria podtrzymująca ?EPROM? jakąś pamięć na płycie głównej to bywał problem z wystartowaniem komputera i podejrzewam, że tu może być podobnie.
---- Dodano 17-05-2009 o godzinie 03:44 ----
Miałem też inny problem, błąd "-36" przy kopiowaniu plików. Postąpiłem zgodnie z instrukcjami na stronie Mac OS X 10.4: Error -36 alert displays when connecting to a Windows server i pomogło. NIe jestem pewny, czy te zmiany które wprowadziłem, nie wpłynęły negatywnie właśnie na startowanie komputera. Dzisiaj nie będę go używał cały dzień i wieczorem sprawdzę, czy problem białego ekranu znów się pojawi. Z PC pamiętam, że gdy siadała bateria podtrzymująca ?EPROM? jakąś pamięć na płycie głównej to bywał problem z wystartowaniem komputera i podejrzewam, że tu może być podobnie.
Posted 17 May 2009 - 10:15
zrób reset SMC, tzn odłącz wszystko od komputera i wciśnij przycisk power trzymaj go tak przez jakieś 20 sekund. Po czym podłącz wszystko i gwarantuje że problem nie wystąpi, miałem to samo na moim mini i zawsze robie tą samą procedurę w wypadku pojawiania się tego problemu a niestety pojawia się on średnio co kilka miesięcy.
Posted 18 May 2009 - 08:48
O to ciekawe. Zastosuję. A powiedz proszę czy dyski twarde też powinienem wyjąć?
P.S. dzisiaj po 24h nieużywania wystartował bez problemu. Tylko miał zasilanie na wtyku 220V, wcześniej był wyłączony całkowicie.
Posted 18 May 2009 - 08:51
tzn chodziło mi o odłączenie wszystkiego zewnętrznego jak kable zasilania USB monitory itd ...
Posted 18 May 2009 - 20:35
O kurcze monitor też? Wiesz, komputer jakby ozdrowiał zobaczymy na jak długo. Twoja metoda jest bardzo prosta i jeśli mi się problem powtórzy to zastosuję bezzwłocznie. Dzięki!
Posted 18 May 2009 - 21:09
u mnie się zawsze sprawdza

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users