Polskie znaki w Kubuntu na VirtualBox
Napisano 13 maja 2009 - 20:37
Napisano 14 maja 2009 - 20:29

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Spowoduje to uruchomienie się rekonfiguracji serwera Xorg. Między innymi będziesz mógł wybrać mapę klawiatury na pl

Pozdrawiam
Napisano 14 maja 2009 - 20:47
Napisano 14 maja 2009 - 21:08

Może czegoś się dopatrzę...

---- Dodano 14-05-2009 o godzinie 22:16 ----
Model klawiatury ustawiony jest na MacBook/MacBokk Pro (Itl)
Spróbuj może zmienić na PL jeszcze

Napisano 15 maja 2009 - 06:33
Spróbuj może zmienić na PL jeszcze
Nie wiem co masz na myśli pisząc o zmianie na PL. Ustawienie układu oraz modelu klawiatury jest jak pisałem wcześniej. Sprawdzam plik xorg.conf według podanej przez Ciebie ściężki i jego zawartość jest taka:
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Option "UseFBDev" "true"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection
Mam jeszcze zainstalowanego Kubuntu 9.04 na innym komputerze (jako podstawowy system a nie jako VM) i tam mam polskie znaki pod prawym ALT (Siemens Amilo Pro). Sprawdziłem jakie są ustawienia klawiatury w ustawieniach systemowych i ...układ klawiatury jest w ogóle wyłączony. A polskie znaki z prawym ALT śmigają bez problemu. Sprawdzam zatem jaka tam jest zawartość pliku xorg.conf i jest ...taka sama jak powyżej. Tak jakby ustawienie klawiatury w ogóle nie wpływało na zawartość tego pliku.
Sprawdziłem zatem jeszcze jedną rzecz. Mam Parallels 4.0 więc zainstalowałem Kubuntu 9.04 tam. W Parallels na Maca polskie znaki również uzyskuje się przez Left Ctrl+Left Alt+znak. W każdym quest system działa tak samo. Poza Kubuntu - tam też nie działa podobnie jak w VirtualBox.
Nie rozumiem zatem:
- dlaczego zmiana ustawień klawiatury w Kubuntu na VirtualBox nie wpływa na zawartość pliku xorg.conf (treść identyczna jak na moim Siemens Amilo Pro)
- dlaczego jeżeli Kubuntu jest jako system host (mój Amilo Pro) nie trzeba dokonywać żadnych ustawień systemowych w sekcji Kraj/region aby mieć polskie znaki pod prawym ALT (oczywiście wybierałem ustawienia tylko przy instalacji systemu z płytki). Tak jakby te ustawienia nie miały znaczenia.
- dlaczego zawartość pliku xorg.conf w ścieżce /etc/x11 przy różnych ustawieniach klawiatur obu w/w komputerów ma taką samą treść.
- no i pytanie jak w temacie postu, czyli jak uzyskać polskie znaki w Kubuntu pracującym jako VM na komputerze MacBook nie posiadającego prawego ALT.
---- Dodano 15-05-2009 o godzinie 07:44 ----
Poniżej link do zrzutu ekranu z moimi ustawieniami klawiatury:
Picasa Web Albums - Adam - Polskie znaki...
Napisano 16 maja 2009 - 06:39
Spróbuj wpisać do konsoli/terminala polecenie:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Zostaniesz przprowadzony/a przez konfigurację właśnie serwera Xorg. Uważaj przy każdym kliknięciu entera, a już zwłaszcza przy wyborze mapy klawiatury. Domyślnie powinno pojawić się pl, ale lepiej uważać.
Napisano 16 maja 2009 - 09:01
Napisano 16 maja 2009 - 12:38

Napisano 19 maja 2009 - 05:23
Nie próbowałem, ale chyba spróbuję, bo łatwiej będzie mi Tobie pomóc. Spróbuj jeszcze zmienić model klawiatury z MacBook/Pro itd na jakiś PCtowy PL lub coś w tym stylu. Do wieczora postaram się zainstalować Kubuntu 9.04 u siebie na virtualboxie i zobaczę co i jak
Możliwe, że w KDE jest inaczej i klawiatura nie jest zapisana w Xorg'u, ale gdzieś indziej, albo po prostu w nowej wersji coś zmienili. Poprzednio w Ubuntu GNOME wszystko śmigało i było wpisane w Xorg.conf, ale tak jak mówię. Do wieczora zainstaluję i obadam
Znalazłeś chwilę aby to sprawdzić? Nie mam już pomysłów co dalej.
Napisano 21 maja 2009 - 14:38

Napisano 21 maja 2009 - 14:41
Witaj. Przepraszam, że tak długo. Już kubuntu 9.10 zainstalowany, niestety narazie nie mogę do tego usiąść, gdyż mam dużo innej roboty. W weekend na 100%
OK dzięki. Będę czekał.
Napisano 22 maja 2009 - 19:50

Napisano 24 maja 2009 - 10:20
...Z tego co wiem, laptopy Apple mają alt tylko po lewej, prawda? Jeżeli tak - napisz, może coś się wymyśli wtedy
No właśnie. Mój MacBook ma tylko lewy ALT
Napisano 26 maja 2009 - 22:30

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych