Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Polskie znaki w Kubuntu na VirtualBox

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 MacALA

MacALA
  • 30 postów

Napisano 13 maja 2009 - 20:37

Na MacBook z Leopard mam zainstalowanego Virtualbox versja 2.2.2 i tam zainstalowana wirtualna maszyna z Kubuntu 9.04. W Kubuntu jest ustawiony polski język jako domyślny. Jak używam Parallels to polskie znaki wywołuje się przez Ctrl+Alt+znak. A jak wywołać polskie znak w Vitualbox?

#2 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 14 maja 2009 - 20:29

Upewnij się, że masz zainstalowane Guest Additions. To dość ważne. Potem sprawdź ustawienia klawiatury w Kubuntu, bo sam język to nie wszystko ;) Jeżeli nadal nie działa, wrzucić do terminala:

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

Spowoduje to uruchomienie się rekonfiguracji serwera Xorg. Między innymi będziesz mógł wybrać mapę klawiatury na pl ;)

Pozdrawiam

#3 MacALA

MacALA
  • 30 postów

Napisano 14 maja 2009 - 20:47

Guest Additions zainstalowane. Klawiatura jest ustawiona układ klawiatury PL. Model klawiatury ustawiony jest na MacBook/MacBokk Pro (Itl). Mam MacBooka bez prawego ALT. Dodam, że jak na VirtualBox uruchamiam Windows to polskie znaki uzyskuję przez kombinację Left Ctrl+Left Alt+Znak. No i dalej nie wiem jaką kombinacją klawiszy mam uzyskać polskie znaki w Kubuntu.

#4 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 14 maja 2009 - 21:08

możesz pokazać mi zawartość pliku /etc/X11/xorg.conf? ;)
Może czegoś się dopatrzę... :rolleyes:

---- Dodano 14-05-2009 o godzinie 22:16 ----

Model klawiatury ustawiony jest na MacBook/MacBokk Pro (Itl)

Spróbuj może zmienić na PL jeszcze ;)

#5 MacALA

MacALA
  • 30 postów

Napisano 15 maja 2009 - 06:33

Spróbuj może zmienić na PL jeszcze ;)

Nie wiem co masz na myśli pisząc o zmianie na PL. Ustawienie układu oraz modelu klawiatury jest jak pisałem wcześniej. Sprawdzam plik xorg.conf według podanej przez Ciebie ściężki i jego zawartość jest taka:

Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Option "UseFBDev" "true"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection

Mam jeszcze zainstalowanego Kubuntu 9.04 na innym komputerze (jako podstawowy system a nie jako VM) i tam mam polskie znaki pod prawym ALT (Siemens Amilo Pro). Sprawdziłem jakie są ustawienia klawiatury w ustawieniach systemowych i ...układ klawiatury jest w ogóle wyłączony. A polskie znaki z prawym ALT śmigają bez problemu. Sprawdzam zatem jaka tam jest zawartość pliku xorg.conf i jest ...taka sama jak powyżej. Tak jakby ustawienie klawiatury w ogóle nie wpływało na zawartość tego pliku.

Sprawdziłem zatem jeszcze jedną rzecz. Mam Parallels 4.0 więc zainstalowałem Kubuntu 9.04 tam. W Parallels na Maca polskie znaki również uzyskuje się przez Left Ctrl+Left Alt+znak. W każdym quest system działa tak samo. Poza Kubuntu - tam też nie działa podobnie jak w VirtualBox.

Nie rozumiem zatem:
- dlaczego zmiana ustawień klawiatury w Kubuntu na VirtualBox nie wpływa na zawartość pliku xorg.conf (treść identyczna jak na moim Siemens Amilo Pro)
- dlaczego jeżeli Kubuntu jest jako system host (mój Amilo Pro) nie trzeba dokonywać żadnych ustawień systemowych w sekcji Kraj/region aby mieć polskie znaki pod prawym ALT (oczywiście wybierałem ustawienia tylko przy instalacji systemu z płytki). Tak jakby te ustawienia nie miały znaczenia.
- dlaczego zawartość pliku xorg.conf w ścieżce /etc/x11 przy różnych ustawieniach klawiatur obu w/w komputerów ma taką samą treść.
- no i pytanie jak w temacie postu, czyli jak uzyskać polskie znaki w Kubuntu pracującym jako VM na komputerze MacBook nie posiadającego prawego ALT.

---- Dodano 15-05-2009 o godzinie 07:44 ----
Poniżej link do zrzutu ekranu z moimi ustawieniami klawiatury:

Picasa Web Albums - Adam - Polskie znaki...

#6 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 16 maja 2009 - 06:39

Z tego co widzę, Xorg w ogóle nie przypisał sobie odpowiedniej mapy klawiatury. Możliwe, że to jest winą problemu, a stało się tak przez Guest Additions najprawdopodobniej.

Spróbuj wpisać do konsoli/terminala polecenie:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

Zostaniesz przprowadzony/a przez konfigurację właśnie serwera Xorg. Uważaj przy każdym kliknięciu entera, a już zwłaszcza przy wyborze mapy klawiatury. Domyślnie powinno pojawić się pl, ale lepiej uważać.

#7 MacALA

MacALA
  • 30 postów

Napisano 16 maja 2009 - 09:01

Też zauważyłem, że w pliku xorg.conf nie dokonują się żadne zmiany. Wypełniam wszystkie pola o jakie prosi konfigurator (w 1 przypadku nic nie wpisuję, bo istnieje taka możliwość). Konfigurowanie kończy się komunikatem : xserver-xorg postinst warning: overwriting possibly-customised configuration. Dla pewności powtórzyłem konfigurację logują się od razu w tryb terminala. Ten sam efekt. Plik bez zmian. Mam pytanie - chyba też*masz Maca. Czy fizycznie próbowałeś zainstalować Kubutu 9.04 w VirtualBox w środowisku Leopard?

#8 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 16 maja 2009 - 12:38

Nie próbowałem, ale chyba spróbuję, bo łatwiej będzie mi Tobie pomóc. Spróbuj jeszcze zmienić model klawiatury z MacBook/Pro itd na jakiś PCtowy PL lub coś w tym stylu. Do wieczora postaram się zainstalować Kubuntu 9.04 u siebie na virtualboxie i zobaczę co i jak ;) Możliwe, że w KDE jest inaczej i klawiatura nie jest zapisana w Xorg'u, ale gdzieś indziej, albo po prostu w nowej wersji coś zmienili. Poprzednio w Ubuntu GNOME wszystko śmigało i było wpisane w Xorg.conf, ale tak jak mówię. Do wieczora zainstaluję i obadam ;)

#9 MacALA

MacALA
  • 30 postów

Napisano 19 maja 2009 - 05:23

Nie próbowałem, ale chyba spróbuję, bo łatwiej będzie mi Tobie pomóc. Spróbuj jeszcze zmienić model klawiatury z MacBook/Pro itd na jakiś PCtowy PL lub coś w tym stylu. Do wieczora postaram się zainstalować Kubuntu 9.04 u siebie na virtualboxie i zobaczę co i jak ;)

Możliwe, że w KDE jest inaczej i klawiatura nie jest zapisana w Xorg'u, ale gdzieś indziej, albo po prostu w nowej wersji coś zmienili. Poprzednio w Ubuntu GNOME wszystko śmigało i było wpisane w Xorg.conf, ale tak jak mówię. Do wieczora zainstaluję i obadam ;)

Znalazłeś chwilę aby to sprawdzić? Nie mam już pomysłów co dalej.

#10 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 21 maja 2009 - 14:38

Witaj. Przepraszam, że tak długo. Już kubuntu 9.10 zainstalowany, niestety narazie nie mogę do tego usiąść, gdyż mam dużo innej roboty. W weekend na 100% ;)

#11 MacALA

MacALA
  • 30 postów

Napisano 21 maja 2009 - 14:41

Witaj. Przepraszam, że tak długo. Już kubuntu 9.10 zainstalowany, niestety narazie nie mogę do tego usiąść, gdyż mam dużo innej roboty. W weekend na 100% ;)

OK dzięki. Będę czekał.

#12 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 22 maja 2009 - 19:50

No ok. Więc sprawdziłem, jednak u mnie wszystko od razu po instalacji działa elegancko. Problem polega na tym, że ja mam komputer stacjonarny i klawiaturkę PC, nie Apple. Więc postanowiłem pożyczyć klawiaturę od brata (Apple Alu keyboard). No i również elegancko, jednak tylko z prawym altem. Z tego co wiem, laptopy Apple mają alt tylko po lewej, prawda? Jeżeli tak - napisz, może coś się wymyśli wtedy :)

#13 MacALA

MacALA
  • 30 postów

Napisano 24 maja 2009 - 10:20

...Z tego co wiem, laptopy Apple mają alt tylko po lewej, prawda? Jeżeli tak - napisz, może coś się wymyśli wtedy :)

No właśnie. Mój MacBook ma tylko lewy ALT

#14 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 26 maja 2009 - 22:30

Kurczę, no i będzie problem :/ Googlowałem, (googlubuntu.com, google.pl/linux), ale nic nie znalazłem :( Raczej jestem przyzwyczajony do starego systemu plików linucha (Ubuntu 7.10 itd), gdzie klawiatura była zapisana w Xorgu i wszystko było jasne i proste do zmiany. Może niech się wypowie ktoś, kto wie, gdzie te nowe wersje trzymają te właściwości do klawiatury :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych