Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kupilem sobie problem ... iMac 24" Early 2009

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 screemer

screemer
  • 8 postów

Napisano 13 maja 2009 - 13:41

Witam wszystkich. W sobote po wielu bojach zakupilem w koncu upragnionego iMaca 24" (Intel - Early 2009 z pamieciami DDR3). Pracowal prawidlowo do .... przedwczoraj. (Czyli cale 2 dni !!!). Objawy sa nastepujace: Komputer chodzil normalnie ... nagle pojawil sie bialy ekran i rozne smieci. Po probie restartu - czarny ekran i 3 dzwieki z glosnikow i tak w kolko. Proba uruchomienia i nic... ciagle to samo. Po 24 godzinach ... wlaczylem i odpalil sie normalnie - zrobilem test pamieci przy pomocy plyty application + "D" na klawiaturze i ... nic nie wykrylo. Na razie chodzi normalnie. Dzwonilem do serwisu Apple i powiedziano mi ze to moze byc pamiec. Tylko jak ja im udowodnie ze cos jest nie tak, jezeli komputer aktualnie pracuje prawidlowo. Pomocy. Pozdrawiam AJ

#2 gecco

gecco
  • 139 postów

Napisano 13 maja 2009 - 13:55

ja mialem podobny problem z mbp, okazalo sie ze gniazdo pamieci bylo uszkodzone... wiec pewnie maja racje ze to jakis problem okolo pamieciowy :P komputer tez raz dziala ok potem zwiecha, rozne piski, krzaczki itd

#3 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 maja 2009 - 14:06

sprawdź czy pamięć dobrze siedzi w slocie

#4 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 13 maja 2009 - 14:08

każdy komputer czy to z BIOSem,czy EFI sygnalizuje błędy pamięci RAM poprzez czarny ekran i sygnały dźwiękowe,Maci dodatkowo poprzez migającą diode uśpienia

#5 radeksoftdj

radeksoftdj
  • 563 postów
  • SkądKrzeczowice

Napisano 13 maja 2009 - 21:47

To na pewno pamięć RAM, wyciąg i wsadź ponownie (tylko bardzo dokładnie). Jeśli nie pomoże to albo kości albo sloty są uszkodzone.

#6 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 14 maja 2009 - 22:59

Oddaj go do sklepu i weź nowy egzemplarz. Do 5 dni masz prawo oddać wszystko jeśli jest taka potrzeba.

#7 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 14 maja 2009 - 23:09

wiesz z tym prawem w polsce to jest tak że nie masz prawa do niczego bo co im zrobisz, do sądu podasz ? niestety 90% z nas na to nie stać a sprawę i tak przegrasz.

#8 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 14 maja 2009 - 23:11

Coś mi się wydaje, że nie miałeś przyjemności z sądem jeszcze. Od zasłyszanych opowiadań to można się powiesić . A prawda jest taka, że prawo to prawo, tylko nikt z tego nie korzysta bo się boi, albo tak jak Ty nie wierzy w wygraną. Poza tym są niektórzy, którzy będą stawać okoniem, ale większość jest uczciwa.

#9 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 14 maja 2009 - 23:23

Ostatnio rozmawiałem z rzecznikiem praw konsumenta w sprawie mojej noki która ciągle sprawia problemy, usłyszałem że producenci wycofali się z wymiany urządzeń na nowe po danej ilości napraw itd ... , a prawo jest po stronie producenta a nie klienta i jedyne co mogę to sprzedać telefon, na infolinii ery uzyskałem tą samą informacje. Skoro prawo jest prawem do dlaczego ten sam przypadek jeden przegra a drugi opłaci najlepszego adwokata i z tego wyjdzie ? Przecież prawo jest prawem.

#10 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 14 maja 2009 - 23:26

Ja pisałem o zupełnie czymś innym, a mianowicie o oddaniu sprzętu do 5 dni, bez większych problemów. Poza tym przegrana w pierwszej instancji nie oznacza niczego. Sąd najwyższy jest wyrocznią. Tam zasiadają najtęższe głowy prawnicze. Pierwsza instancja to płotki, które nawet często "święceń" nie mają. Nie ma się co bać wyroku asesora, ktory nawet nie jest sędzią, to lipa. Nie bójcie się sądu gdy taka zachodzi potrzeba. Jeśli jesteście uczciwi w danej sytuacji to Wasze wyjdzie na wierzch.

#11 screemer

screemer
  • 8 postów

Napisano 14 maja 2009 - 23:33

Oj totalny offtopic... Panowie !!! - chodziło mi o uszkodzenie a nie o zabawę z prawnikami. Nie mieszkam w Polsce, więc takie informacje mi nie pomogą. Jutro prawdopodobnie zawiozę maca do serwisu w Dublinie (bardzo mi to nie po drodze ale ... chciałem oszczędzić na Apple Care i teraz muszę sam jeździć) i niech się bawią z nim. Troszkę szkoda, bo przesiadłem się z PC'ta po latach znowu na platformę Apple (dawno temu miałem Power'a z 601e System 7, a potem chwilowo iMaca G3 z 8.0). Troszkę czuję się jak dziecko, któremu w pierwszym dniu po urodzinach w wymarzonym resoraku odpadły koła.

#12 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 14 maja 2009 - 23:35

No cóż, nikt nie wiedział gdzie mieszkasz. Skoro w innej rzeczywistości to tym prościej będziesz miał. A off topic czasem się przydaje ku nauce.

#13 screemer

screemer
  • 8 postów

Napisano 15 maja 2009 - 23:45

Ok sprawa wygląda tak:

Byłem dziś w autoryzowanym serwisie Apple. Gdy serwisant dowiedział się, że sprzęt jest kupiony 6 dni temu kazał udać mi się do sklepu w którym imaca kupiłem i wymienić na nowego (naprawa zajmuje 2 tygodnie, bo muszą wszystko uzgodnić z applem !!!) - podobno mam na to 14 dni (żeby znaleźć tzw. wady ukryte). Dziś nagrałem filmik telefonem z tym co się dzieje, bo sytuacja się powtórzyła (i jak zwykle po jakimś zasie znów działa)

[url=http://www.youtube.com/watch?v=JbpIMBRkFOc]YouTube - My iMac Died 2 days after buy !!![/url]

Niestety w sklepie ... nie mieli ju nic na stanie :( więc wróciłem do domu z niczym. Podobno w środę ma być dostawa to mi odłożą. Zobaczymy co będzie bo bardzo nie chętnie się za to zabierają.

#14 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 15 maja 2009 - 23:50

O, i to jest podejście do klienta. Dobrze by udokumentować to jakoś i zapytać w razie czego w iSpocie albo Cortlandzie dlaczego oni tak nie mogą.

#15 screemer

screemer
  • 8 postów

Napisano 21 maja 2009 - 00:58

No i mam juz nowego iMaczka :) Pytanie za 5 punktów ... czemu w Bootcampie na XP-SP3 nie dziala kamerka iSight internal USB ? (PID: 8502) (Dzial w sumie sie zgadza - nie chce zaczynac nowego topica)

#16 radeksoftdj

radeksoftdj
  • 563 postów
  • SkądKrzeczowice

Napisano 21 maja 2009 - 07:23

No i mam juz nowego iMaczka :)

Pytanie za 5 punktów ... czemu w Bootcampie na XP-SP3 nie dziala kamerka iSight internal USB ? (PID: 8502)
(Dzial w sumie sie zgadza - nie chce zaczynac nowego topica)

na reszcie jakiś użytkownik nowego imaca...nie odpowiem ci na twoje pytanie bo nie mam jeszcze nowego...może w ciągu 2 tygodniu będzie...możesz napisać w jakiej konfiguracji kupiłeś...czy cicho chodzi...czy równomiernie jest podświetlana matrycą...?

#17 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 21 maja 2009 - 10:03

A w OS X kamera działa ?

#18 screemer

screemer
  • 8 postów

Napisano 23 maja 2009 - 13:23

iSight się sam naprawił - już chodzi pod bootcampem - pod OSX chodził zawsze. W odpowiedzi na posta radka: Konfiguracja praktycznie podstawowa dla tego modelu: Intel Core 2 Duo 2.66 Ghz, 4 GB RAM - DDR3 - 1066Mhz, 640GB HDD, GeForce 9400M (wersja z Ati jest niestety cholernie droga) Ekran 24" 1920x1200 odp1: Mowisz, że w iMacu jest wentylator ? Nie zauwazylem :) (A tak serio to pod bootcampem go nieznacznie słychać - jednakże HDD jest mimo wszystko głośniejszy.) Po OSX jest cisza jak "imackiem" zasiał - a przez to ze nie ma diody pokazującej czy jest uśpiony, to łapię się na tym, że nie wiem, czy komputer aktualnie jest uśpiony, czy to tylko wygaszacz ekranu. odp2: Podświetlenie jest równomierne - a kontrast aż "szczypie w oczy". Jak mam ciemno w pokoju, to muszę jasność ustawiać na niższy poziom, bo nie da się na maksymalnym wysiedzieć. Obraz jest żywy, kolory cudowne (w porównaniu z monitorami do PC widzę ogromną przepaść). Na początku było ciężko się też przyzwyczaić do jego wielkości - wodzenie wzrokiem po pulpicie w poszukiwaniu ikon. Co najlepsze mimo iż ekran jest odblaskowy to nie przeszkadza to w niczym. wady, które mi się podobają: 1) Mighty mouse - w porownaniu do używanego przeze mnie Logitecha NX Revolution, jest jak kawałek deski. W trybie dwóch przycisków na 10 prób zrobienia kliknięcia prawym wychodzi może 4 (wiem wiem - prawdziwi macowcy używają cmd+click). Ciężko też wyczuć przyciski od ściskania myszy - te od Expose. W dodatku są dwa i oba działają tak samo - nie można podpiąć np pod lewy innej opcji. 2) Z nieznanych przyczyn pod Bootcampem nie widoczna jest cała pamięć RAM. Gdzieś ginie przeszło 1 GB !!! Dotyczy XP-SP3. (widać 2,72 GB z 4 GB) 3) Ponieważ jestem programistą Java ten element jest dla mnie bardzo ważny. Z nieznanych mi przyczyn Apple w Leopardzie wspiera ciągle JDK w wersji 1.5.x - tzw JavaSE 5, gdy już od przeszło roku standardem jest wersja 6. Zmuszony jestem korzystać z nieoficjalnego portu JDK z BSD, ale port ten chodzi pod X11 i np. nie wspiera Coccoa framework. Najciekawszą sprawą jest to, że dla Tigera istniała już w 2007r beta Javy 6 od Apple. 4) Ponieważ kupiłem maca w normalnym sklepie (a nie w Apple Official Retailer) to nie mogłem sobie wybrać klawiatury. Mam wersje bez klawiszy numerycznych ... początkowo narzekałem, po dwóch tygodniach jednakże uważam, że jest świetna. Kumpel z pracy, który używa poprzedniej wersji klawiatury tej z dużymi klawiszami dosyć mocno skrytykował wygodę pracy. 5) Czy jest możliwość użycia portu podczerwieni z innym pilotem niż Apple remote. Nie mam oryginalnego pilocika, bo gdy kupowałem iMaca to akurat nie mieli na stanie. 6) W iPhoto 09 nie działa plugin od Google do publikacji na Picasaweb !!! 7) Komputer z aluminium i szkła jest KU..... CIĘŻKI w porównaniu do poprzednich modeli. Pakowanie go i wyciąganie w serwisie (a trochę z nim pojeździłem przecież) sprawiło, że kręgosłup mi prawie wysiadał. Ogólnie mogę powiedzieć, że jestem na prawdę zadowolony. Szkoda tylko, że pierwszy egzemplarz miał skopaną pamięć RAM.

#19 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 23 maja 2009 - 13:36

Mighty mouse faktycznie nie grzeszy funkcjonalnością z klikaniem prawym i lewym palcem. Ja to wyłączylem i mam tylko jeden przycisk. Kształt i pasowanie do ręki to inna kwestia. Mnie akurat odpowiada. Ogólnie, nie jest to zbyt dobry produkt, ale ma jedną niewątpliwą zaletę: krótki kabelek, który nie wala się zwojami po stole.

Pamięć w windzie jest ograniczona, może dlatego widzisz tylko 2,7Gb.

Nie znam się na JAVA, ale wydaje mi się, że jest JAVA 6 na OS X już od dłuższego czasu. Sprawdź tutaj:
Java - Downloads

Pilot do iMac'a należy do zestawu. To czy mają na stanie czy nie nie ma znaczenia.

Ciężki jest iMac, to prawda, ale w takim razie ciesz się, że nie kupiłeś Mac'a Pro ;)

#20 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 23 maja 2009 - 13:49

Pilot do iMac'a należy do zestawu. To czy mają na stanie czy nie nie ma znaczenia.

Pewnie "się zapodział" - a potem zawsze można wystawić na Allegro z kilkukrotnym przebiciem.

#21 Caldur

Caldur
  • 61 postów

Napisano 23 maja 2009 - 14:19

2) Z nieznanych przyczyn pod Bootcampem nie widoczna jest cała pamięć RAM. Gdzieś ginie przeszło 1 GB !!! Dotyczy XP-SP3. (widać 2,72 GB z 4 GB)

Powinieneś widzieć jakieś 3,2-3,5 GB - nawet na pecetach to wygląda różnie w zależności od płyty głównej i rodzaju pamięci. Pełne 4GB i więcej obsługują windy 64 Bitowe.

Obraz jest żywy, kolory cudowne (w porównaniu z monitorami do PC widzę ogromną przepaść).

Strasznie subiektywna ocena, chyba że miałeś koszmarne monitory co PC. Testy mówią co innego, ale programiście pewnie wystarczy :-)

#22 screemer

screemer
  • 8 postów

Napisano 23 maja 2009 - 16:15

hmmm ... niestety o pilocie to nie prawda bo Apple twierdzi, że: "As of March 2009, the iMac and Mac Mini also no longer ship with an Apple Remote in the package. Apple Remote is optional now." Nie miałem koszmarnego monitora do PC - miałem 19" iiyama Prolite w wersji produkowanej w Japonii (niestety tłuką je teraz w Chinach) i w porównaniu do niego iMac świeci dużo przyjemniej. Nie porównuję do wynalazków typu LG, bo przy nich iMac wygląda jak Sony Bravia przy Rubinie 714. Co do Javy - rzeczywiście ostatni update dodał mi JDK 1.6 - nie zauważyłem :)

#23 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 23 maja 2009 - 16:40

Pilot osobno, hę ... widać coraz uboższe te zestawy. Trudno. Na szczęście taki pilot to chyba ok. 50 zł. Co do LG, to czytałem niedawno, że Apple podpisało umowę z nimi na produkcję ekranów ... Ale oprócz takich sobie mają w końcu również b. dobre matryce, więc pozostaje poczekać na efekt.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych