Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iBook Dual USB a szybkość

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 dfarad

dfarad
  • 98 posts

Posted 12 May 2009 - 20:28

Witajcie, mam zamiar załatwić sobie iBooka z 20 gb hdd, 500 mhz na pokładzie i wymienić kość siedzącą w środku ( 64 mb) na 256 mb. Czy wtedy, kiedy będę miał już w sumie 384 mb (128+256), to czy będę mógł w openoffice cokolwiek zrobić? Nie chodzi mi o pisanie, bo wiem że to będę mógł robić(tak sądzę), tylko czy np. bd mógł zrobić jakąś prezentację? Czy przy takim ramie bd mógł spokojnie używać adium, itunesa i przeglądarki internetowej? Czekam na odpoweidzi i pozdrawiam

#2 Dominikmaniak

Dominikmaniak
  • 251 posts
  • SkądKraków 

Posted 12 May 2009 - 20:37

też mnie to interesuje proszę o pomoc

#3 dfarad

dfarad
  • 98 posts

Posted 12 May 2009 - 20:38

Oczywiście chodzi o iBooka G3

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 12 May 2009 - 22:25

Maximum Mac OS X na ten sprzęt = 10.4.11 (Tiger). Oryginalnie był tylko Mac OS 9.1, póżniej dołożono extra Mac OS X -10.0.3 Pamięć RAM radzę rozbudować do możliwego maksimum, czyli tak aby miał 576 lub 640 MB. Prezentacje: przykładowo pakiet iWork '06 wymaga: Porcesor 500 MHz lub szybszy. 256 MB RAM - zalecane 512 MB Video RAM -32 MB 3 GB wolnej przestrzeni na dysku Mac OS X - 10.3.9 lub 10.4.3 Mała pamięć karty grafiki w tym modelu (8 MB) raczej więc nie wystarczy - proponuję poszukać starszych wersji iLife.

#5 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 13 May 2009 - 08:41

kość RAM to minimum 512 MB do w miare swobodnej pracy,przy 256 będzie niezbyt szybki,sam system po starcie zajmuje około 200MB,a przy kombinacji iTunes,Adium i przeglądarka może zająć całą dostępną pamięć,więc po zakupie iBooka rozglądnij się za kościami RAM,spokojnie działają SD RAM 133MHz,u mnie jula bez problemu:)

#6 wiktor.luczynski

wiktor.luczynski
  • 16 posts
  • SkądKalisz

Posted 13 May 2009 - 14:39

Mam takiego iBook'a, z zainstalowanym systemem Tiger. Postaram się odpowiedzieć w miarę sensownie na pytania :) Co do office nie korzystam z OpenOffice ale z Microsoft Office for Mac i działa dosyć płynnie. iTunes także chodzi bez większych zarzutów. Jeżeli chodzi o przeglądarkę internetową to w Safari wszystko chodzi dosyć płynnie, przy czym na firefox'ie notebook odnotowuje lekkie spowolnienie, więc raczej słuchanie muzyki i buszowanie w necie staje się nieco problematyczne. Po zainstalowaniu kości pamięci, tak żeby było 384 Mb, odczuwalne jest przyśpieszenie komputerka. Ogólnie przy zwiększonej ilości ramu wszystko działa dosyć stabilnie, więc nawet spokojnie filmy można oglądać, a to już coś licząc że pod maską jest procek 500 Mhz. :) Po zakupie radzę także zobaczyć w jakim stanie jest dysk twardy, bo może być już nieco zużyty i w niedługim czasie będzie trzeba wymieniać na nowy (koszt dysku 20 GB na ata to około 100 zł !!), no i dodatkowo dokupić podstawę chłodzącą na ciepłe dni, (maluch ma w sobie jeden miniaturowy wiatraczek, mający problemy z odprowadzaniem ciepła kiedy jest wysoka temperatura) I jeszcze jeden mały offtopic. Mianowicie masz zamiar kupować iBooka G3 czy od kogoś dostaniesz? Bo mam takowego na sprzedaż :D

#7 dfarad

dfarad
  • 98 posts

Posted 13 May 2009 - 15:24

ok, dzięki, ja tego lapcioka zamieniam za nano 8gb + c702.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users