Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

(2.x 3G) IP łączy się z siecią o 12 w nocy

• Please log in to reply
22 replies to this topic

#1 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 11 May 2009 - 13:24

Jak w temacie - sam z siebie o 12 w nocy wysyla jakies dane i obciąża mi konto. Jak sprawdzic ktora aplikacja to robi? To sie zaczęło 5-go maja. Czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić co instalowało sie w IP konkretnego dnia?

#2 sebik

sebik
  • 463 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 May 2009 - 19:40

bardzo dziwne ale moim zdaniem zawsze telefon wysyłał dane ale tego nie widziałeś lub nie zwracałeś uwagi iPhone jest tak zrobiony ze co jakiś czas wysyła pakiety jedynym rozwiązaniem jest wyłączenie EDGE i 3G za pomocą programu BossPref dostępnego w Cydia

#3 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 11 May 2009 - 20:47

Nie nie. Przedtem nie wysyłał. To znaczy mialem taki objaw wcześniej i najprawdopodobniej bruździła usługa iLocalis. Mam abonament w 3 i moge na swojej stronie sprawdzic cały ruch na moim koncie. Od 5 maja o godz. 00.00 co dwa dni lub co dzień korzysta z internetu przy pomocy GPS (zapewne w dni kiedy nie korzystał z GPS nie spał jeszcze i mial włączony wifi). podejrzewam aplikacje iPhoneModem by Addition. Edge mam wyłączone, 3G nie moge bo wyłączyć bo przestanę mieć zasięg - sieć 3 to wyłącznie UMTS, chyba. Sa jakieś obszary gdzie nie ma ich anten, ale nieliczne. mala modyfikacja - sprawdzilem rachunki - jednak racje masz sebik - to urzdzenie co miesiac ciagnie jakies dane na około 5 euro. czasem codziennie czasem raz na tydzien.

#4 reaper

reaper
  • 1108 posts

Posted 11 May 2009 - 21:45

Jak wyłączysz za pomocą BossPrefs sieć 3G i Edge, to zasięg będziesz miał nadal - ja tak robie i mam zasięg. Możesz również zmienić ustawienia internetowe w opcjach. Ja, np. wyjeżdzając za granicę dopisuje do ustawień 123 albo KASUJ. Nie ma możliwości aby iP nawiązał połączenie. (w drugim przypadku nie musisz wyłączać ani edge ani 3G za pomocą BossPrefs).

#5 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 11 May 2009 - 21:53

karta operatora 3 w miejscu gdzie mieszkam nie ma zasiegu poza UMTS. po wylaczeniu 3g jest brak usług.

#6 reaper

reaper
  • 1108 posts

Posted 11 May 2009 - 21:59

ustawienia>>ogólne>>sieć>>dane przez sieć komórkową tu dopisz do każdej pozycji cokolwiek i problem z głowy.

#7 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 11 May 2009 - 22:01

ustawienia>>ogólne>>sieć>>dane przez sieć komórkową
tu dopisz do każdej pozycji cokolwiek i problem z głowy.

tymczasem nic tam w ogole nie mam

wpisalem byle co

#8 reaper

reaper
  • 1108 posts

Posted 11 May 2009 - 22:24

Dziwne. ja mam tam dane mojego operatora (Orange): APN: internet użytkownik i hasło: ppp kiedy zmienie chociaż jedną pozycję dopisując coś, albo gdy wymaże wszystko, to: Dla zasięgu Edge pojawia mi się taki komunikat: Nie udało się uaktywnić sieci komórkowej: Nie masz subskrypcji do usługi transmisji danych lub Dla zasięgu 3G pojawia mi się taki komunikat: Nie można otworzyć strony. Safari nie może otworzyć tej strony, gdyż nie ma połączenia internetowego. Nie wiem jakim cudem nawiązujesz połączenie gdy nie miałeś tam nic wpisane, dziwne.

#9 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 11 May 2009 - 22:32

no. dziwne. jak chce sie połączyc przeglądarką albo mailem to oczywiscie mam ten sam komunikat. a i tak dane ciągnie (jak nikt nie widzi). jedyny sposob to wyłączyc go na noc. myśle, że zrobie retore i pouzywam bez JB jakis czas. pozatym milo by bylo moc przeczytac jakis log. podobno IP zapisuje wszystko co robil.

#10 PiotrekXXX

PiotrekXXX
  • 336 posts
  • SkądEU

Posted 12 May 2009 - 02:01

cubasz ma iphon z ery a Ty z orange stąd ta różnica

#11 Nasedo

Nasedo
  • 1743 posts
  • SkądLondyn

Posted 12 May 2009 - 09:29

(...) Mam abonament w 3 i moge na swojej stronie sprawdzic cały ruch na moim koncie. (...)

cubasz ma iphon z ery a Ty z orange stąd ta różnica

Jakiej ERY? Ludzie, czy ktoś czyta posty zanim odpisze na nie?

(...) Od 5 maja o godz. 00.00 co dwa dni lub co dzień korzysta z internetu przy pomocy GPS (zapewne w dni kiedy nie korzystał z GPS nie spał jeszcze i mial włączony wifi). (...)

Telefon korzysta z internetu przy pomocy GPS? Poooooooooooomoooooocyyyyyy!!!

#12 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 12 May 2009 - 09:51

heh... już lece na ratuuuuunek! miało byc GSM, sorka za przejęzyczenie, i dzieki Nasedo za zwrocenie uwagi. miło, że ktoś czyta moje posty i to w dodatku dokładnie. Dużo tej termionologii, prawda? :) ale co do ery to prawda. mam telefon kupiony w erze w środku kartę operatora 3 i używam telefon w szwecji. tylko, ze wydaje mi sie, ze to nie ma zadnego znaczenia czy era czy nieera. on po prostu o północy wyżera impulsy - na wydruku czy raczej na stronie internetowej figuruje to jako *data trafik* czyli *przesył danych* raz to jest 34 KBinnym razem 2 MB. znalazlem takie narzędzie, co sie nazywa iPhone Configuration Utility i tam jest uwidoczniony log z bierzącej aktywności fona. widac tam, ze same z siebie odpalaja sie rozne uslugi np adblock... ale trudno wykoncypowac czy sie łączy z siecią w jakikolwiek sposob. nadal nie wiem co za aplikacja łączy sie i jak ją namierzyć... anybody?

#13 Gość_Kalokagathii_*

Gość_Kalokagathii_*

Posted 12 May 2009 - 09:55

no właśnie tak czytam o tym GPS i się śmieje xD Global Position System pobiera dane z internetu... xD Cubasz 3G możesz wyłączyć, to Ci nie przerwie dostępności sieci. Co do ranchunków, to nie możliwe by ciągneło Ci za internet gdy masz wyłączone Edge. Wtedy też 3G nie działa, więc nie ma żadnego połączenia z internetem. A jeżeli "ustawienia>>ogólne>>sieć>>dane przez sieć komórkową" tutaj nie miałeś nic wpisane, to po prostu jest niemożliwością by za internet Ci pobrało. Takich cudów to nie ma. Edit: aaa, no to sprawdź numery pod który wysyłasz sms, może akurat nie są aż takie bezpłatne na jakie by się wydawało. W Orange, pobierało mi opłaty (20 gr) jak wysyłałem sms by sprawdzić ile pozostało mi jeszcze bonusów z pakietów jakie wykupiłem. Chociaż od razu mi tej kasy nie pobierało, tylko po jakimś czasie. A w Erze to nie wiem jak to jest ; P

#14 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 12 May 2009 - 10:49

po wyłączeniu 3 G mam *brak usług* - pisałem już o tym w jednym z poprzednich postów, ale chętnie napiszę jeszcze raz: operator 3 uzywa wyłącznie technologii UMTS i tylko w obszarach na ktorych nie ma wlasnych anten korzysta z wewnętrznego roamingu i tam zwykły GPS 2G działa z tą kartą. (w szwecji ma umowe z Telią, która jest tu operatorem państwowym a w Polsce mając pakiet większościowy razem z izraelską spółką tworzy Netię).
W mojej okolicy (Szczotkholm) firma 3 ma swoje anteny i nie korzysta z Telii więc po wyłączeniu 3G nie ma usług bo nie ma zasięgu.

mimo, że mam wyłączone edge i mimo, ze mam nieskonfigurowany APN codziennie o 12 w nocy telefon wykonuje wysyłanie danych. jeśli mam włączone wifi to odbywa sie to po wifi i nie obciąża mojego rachunku, jeśli IP śpi to zabiera impulsy z karty.

oczywiście, że najlepszą metodą jest wyłączyć telefon ale ja chcę mieć wlączony w nocy.

mam 99% pewności, ze dane wysyła lub pobiera z jakiegoś serwera aplikacja.

moje pytanie jest - jak znaleźć i odczytac log w IP i w ten sposób dowiedzieć się kto jest tym przestępcą :-)

o tu jest link na ktorym widac ile i kiedy pobierało dane. (tu akurat to sobie nazwali mobilsurf, na rachunku jest napisane datatrafik). to, ze oplata jest zero koron wynika z tego, ze mam abonament i 300 koron do wygadania lub wysurfowania. kazdy taki surf zbliza mnie do granicy 300 wygadanych koron.

http://web.comhem.se...04/Obrazek1.png

#15 Nasedo

Nasedo
  • 1743 posts
  • SkądLondyn

Posted 12 May 2009 - 12:23

heh... już lece na ratuuuuunek!
miało byc GSM, sorka za przejęzyczenie, i dzieki Nasedo za zwrocenie uwagi. miło, że ktoś czyta moje posty i to w dodatku dokładnie.
Dużo tej termionologii, prawda? :)

Mam wrażenie, że pomyłka dotyczy GPS -> GPRS, gdzie GPS to lokalizacja, a GPRS to przesył danych - niby tylko jedna litera różnicy... a zmienia zupełnie sens znaczenia.

ale co do ery to prawda. mam telefon kupiony w erze w środku kartę operatora 3 i używam telefon w szwecji.

Zwracam honor... sugerowałem się tym co napisałeś, czyli kraj: Szwecja, operator: 3. Nic nie pisałeś (przynajmniej w tym wątku) na temat sieci Era.

po wyłączeniu 3 G mam *brak usług* - pisałem już o tym w jednym z poprzednich postów, ale chętnie napiszę jeszcze raz: operator 3 uzywa wyłącznie technologii UMTS i tylko w obszarach na ktorych nie ma wlasnych anten korzysta z wewnętrznego roamingu i tam zwykły GPS 2G działa z tą kartą. (w szwecji ma umowe z Telią, która jest tu operatorem państwowym a w Polsce mając pakiet większościowy razem z izraelską spółką tworzy Netię).
W mojej okolicy (Szczotkholm) firma 3 ma swoje anteny i nie korzysta z Telii więc po wyłączeniu 3G nie ma usług bo nie ma zasięgu.

GPRS nie GPS ... litości!

(...) mam 99% pewności, ze dane wysyła lub pobiera z jakiegoś serwera aplikacja.

moje pytanie jest - jak znaleźć i odczytac log w IP i w ten sposób dowiedzieć się kto jest tym przestępcą :-)

o tu jest link na ktorym widac ile i kiedy pobierało dane. (tu akurat to sobie nazwali mobilsurf, na rachunku jest napisane datatrafik). to, ze oplata jest zero koron wynika z tego, ze mam abonament i 300 koron do wygadania lub wysurfowania. kazdy taki surf zbliza mnie do granicy 300 wygadanych koron.

http://web.comhem.se...04/Obrazek1.png

Oczywiście, możesz zrobić Jailbreak, używać aplikacji BossPrefs i wyłączyć tam internet i włączać go wtedy, kiedy potrzebujesz. Oczywiście rozwiązanie takowe to trochę "proteza" - ponieważ iPhone bez internetu, traci wiele ze swej użyteczności.
Możesz spróbować wyłączyć internet poprzez tą stronę:
Disable EDGE/3G data on iPhone - iphonenodata.com - for free
Możesz też spróbować wyłączyć internet u operatora - lub zmienić po prostu pakiet internetowy na taki, co nie będzie przyprawiać Cię o zawał serca.
Coś mi się nie chce wierzyć, że operator Three w Szwecji nie ma wsparcia dla taniego internetu. Chyba... że ma być zupełnie za darmo.:rolleyes:

#16 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 12 May 2009 - 12:51

Dzieki za te uwagi ale moze skoncentrujmy sie na tym, żeby

znaleźć sposób na określenie jaka aplikacja pobiera dane.

Szukam pomocy w kwestii : jak określić ktora aplikacja łączy się z internetem.

Mam jaibreak.

Z internetu czasem korzystam.
Po wyłączeniu 3G nie mam zasięgu (brak usług).

Nie chodzi mo o to, żeby odłączać się od sieci.
APN mam nieskonfigurowane.
Nie mam pojęcia jak to działa, widocznie UMTS używa innych metod. Jakies MIMO czy jak mu tam.
Mimo, ze nie ma APN :-)
Najprościej jest wyjąć karte sim i położyć ją obok telefonu.

Chce ustalić ktora aplikacja pobiera dane przez sieć komórkową i ją odinstalować.

/..../ Jak sprawdzic ktora aplikacja to robi? /.../

/.../

nadal nie wiem co za aplikacja łączy sie i jak ją namierzyć... anybody?/.../

/.../

/.../

---- Dodano 12-05-2009 o godzinie 20:26 ----
A czy ktoś ma włączoną opcję Push i Fetch?
Czy czasem Fetch nie ściaga maila właśnie o 12 w nocy?
Tylko, ze mimo ściągania nie mam rano maili w skrzynce w IP...

#17 ParaMonoV

ParaMonoV
  • 130 posts

Posted 12 May 2009 - 21:21

wiesz ja bym wyłączył push :P i fetch i zobaczył po nocce :P ale bardziej nie wiem czemu "pchnij" mi tu wydaje się winowajcą

#18 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 12 May 2009 - 22:17

takem i uczynił. jeszcze odłącze WiFi zeby pakieciki sie nie wymykały.

#19 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 12 May 2009 - 22:46

Fetch może pobierać co 15, 30, 60 min i ręcznie więc to nie on o 12 w nocy pobiera. Push też nie jest temu winien.

#20 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 12 May 2009 - 23:54

so far so good :-) prawdopodobnie fetch był sprawcą! fetch miałem ustawione ręcznie w ustawienia-pobiez nowe dane, ale w ustawienia-pobiez nowe dane-dodatkowe-poczta-fetch. po wyłączeniu ustawienia-pobiez nowe dane-dodatkowe-recznie (a nie fetch) nie pobiera danych o północy. przynajmniej nie dziś :) włącze jutro tak jak było, wyśle jakieś maile i zobacze jaki bedzie efekt o północy.

#21 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 16 May 2009 - 09:12

bez push i bez fetch oraz bez uslugi lokalizacyjnej dane nie wyciekają juz...

#22 monis

monis
  • 480 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 March 2011 - 13:05

przepraszam za odkopywanie starego watku, ale tez mam ten problem... najlepsze, ze

Co do ranchunków, to nie możliwe by ciągneło Ci za internet gdy masz wyłączone Edge

mam recznie wylaczony net bossem, jak chce np z tym wylaczonym netem wejsc do safari, to pokazuje, ze nie ma polaczenia, a jednak noca ciagnie :/

#23 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 23 March 2011 - 13:18

przepraszam za odkopywanie starego watku, ale tez mam ten problem... najlepsze, ze
mam recznie wylaczony net bossem, jak chce np z tym wylaczonym netem wejsc do safari, to pokazuje, ze nie ma polaczenia, a jednak noca ciagnie :/

Wyłącz internet u operatora - to samo miałem kiedyś w Tak Taku, jakimś cudem czasem się łączył - może to wina tel, może wina sieci, wyłączyłem u operatora i skończyły się problemy.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users