(2.x 3G) IP łączy się z siecią o 12 w nocy
Posted 11 May 2009 - 13:24
Posted 11 May 2009 - 19:40
Posted 11 May 2009 - 20:47
Posted 11 May 2009 - 21:45
Posted 11 May 2009 - 21:53
Posted 11 May 2009 - 21:59
Posted 11 May 2009 - 22:01
ustawienia>>ogólne>>sieć>>dane przez sieć komórkową
tu dopisz do każdej pozycji cokolwiek i problem z głowy.
tymczasem nic tam w ogole nie mam
wpisalem byle co
Posted 11 May 2009 - 22:24
Posted 11 May 2009 - 22:32
Posted 12 May 2009 - 02:01
Posted 12 May 2009 - 09:29
(...) Mam abonament w 3 i moge na swojej stronie sprawdzic cały ruch na moim koncie. (...)
cubasz ma iphon z ery a Ty z orange stąd ta różnica
Jakiej ERY? Ludzie, czy ktoś czyta posty zanim odpisze na nie?
(...) Od 5 maja o godz. 00.00 co dwa dni lub co dzień korzysta z internetu przy pomocy GPS (zapewne w dni kiedy nie korzystał z GPS nie spał jeszcze i mial włączony wifi). (...)
Telefon korzysta z internetu przy pomocy GPS? Poooooooooooomoooooocyyyyyy!!!
Posted 12 May 2009 - 09:51
Gość_Kalokagathii_*
Posted 12 May 2009 - 09:55
Posted 12 May 2009 - 10:49
W mojej okolicy (Szczotkholm) firma 3 ma swoje anteny i nie korzysta z Telii więc po wyłączeniu 3G nie ma usług bo nie ma zasięgu.
mimo, że mam wyłączone edge i mimo, ze mam nieskonfigurowany APN codziennie o 12 w nocy telefon wykonuje wysyłanie danych. jeśli mam włączone wifi to odbywa sie to po wifi i nie obciąża mojego rachunku, jeśli IP śpi to zabiera impulsy z karty.
oczywiście, że najlepszą metodą jest wyłączyć telefon ale ja chcę mieć wlączony w nocy.
mam 99% pewności, ze dane wysyła lub pobiera z jakiegoś serwera aplikacja.
moje pytanie jest - jak znaleźć i odczytac log w IP i w ten sposób dowiedzieć się kto jest tym przestępcą :-)
o tu jest link na ktorym widac ile i kiedy pobierało dane. (tu akurat to sobie nazwali mobilsurf, na rachunku jest napisane datatrafik). to, ze oplata jest zero koron wynika z tego, ze mam abonament i 300 koron do wygadania lub wysurfowania. kazdy taki surf zbliza mnie do granicy 300 wygadanych koron.
http://web.comhem.se...04/Obrazek1.png
Posted 12 May 2009 - 12:23
heh... już lece na ratuuuuunek!
miało byc GSM, sorka za przejęzyczenie, i dzieki Nasedo za zwrocenie uwagi. miło, że ktoś czyta moje posty i to w dodatku dokładnie.
Dużo tej termionologii, prawda?
Mam wrażenie, że pomyłka dotyczy GPS -> GPRS, gdzie GPS to lokalizacja, a GPRS to przesył danych - niby tylko jedna litera różnicy... a zmienia zupełnie sens znaczenia.
ale co do ery to prawda. mam telefon kupiony w erze w środku kartę operatora 3 i używam telefon w szwecji.
Zwracam honor... sugerowałem się tym co napisałeś, czyli kraj: Szwecja, operator: 3. Nic nie pisałeś (przynajmniej w tym wątku) na temat sieci Era.
po wyłączeniu 3 G mam *brak usług* - pisałem już o tym w jednym z poprzednich postów, ale chętnie napiszę jeszcze raz: operator 3 uzywa wyłącznie technologii UMTS i tylko w obszarach na ktorych nie ma wlasnych anten korzysta z wewnętrznego roamingu i tam zwykły GPS 2G działa z tą kartą. (w szwecji ma umowe z Telią, która jest tu operatorem państwowym a w Polsce mając pakiet większościowy razem z izraelską spółką tworzy Netię).
W mojej okolicy (Szczotkholm) firma 3 ma swoje anteny i nie korzysta z Telii więc po wyłączeniu 3G nie ma usług bo nie ma zasięgu.
GPRS nie GPS ... litości!
(...) mam 99% pewności, ze dane wysyła lub pobiera z jakiegoś serwera aplikacja.
moje pytanie jest - jak znaleźć i odczytac log w IP i w ten sposób dowiedzieć się kto jest tym przestępcą :-)
o tu jest link na ktorym widac ile i kiedy pobierało dane. (tu akurat to sobie nazwali mobilsurf, na rachunku jest napisane datatrafik). to, ze oplata jest zero koron wynika z tego, ze mam abonament i 300 koron do wygadania lub wysurfowania. kazdy taki surf zbliza mnie do granicy 300 wygadanych koron.
http://web.comhem.se...04/Obrazek1.png
Oczywiście, możesz zrobić Jailbreak, używać aplikacji BossPrefs i wyłączyć tam internet i włączać go wtedy, kiedy potrzebujesz. Oczywiście rozwiązanie takowe to trochę "proteza" - ponieważ iPhone bez internetu, traci wiele ze swej użyteczności.
Możesz spróbować wyłączyć internet poprzez tą stronę:
Disable EDGE/3G data on iPhone - iphonenodata.com - for free
Możesz też spróbować wyłączyć internet u operatora - lub zmienić po prostu pakiet internetowy na taki, co nie będzie przyprawiać Cię o zawał serca.
Coś mi się nie chce wierzyć, że operator Three w Szwecji nie ma wsparcia dla taniego internetu. Chyba... że ma być zupełnie za darmo.
Posted 12 May 2009 - 12:51
znaleźć sposób na określenie jaka aplikacja pobiera dane.
Szukam pomocy w kwestii : jak określić ktora aplikacja łączy się z internetem.
Mam jaibreak.
Z internetu czasem korzystam.
Po wyłączeniu 3G nie mam zasięgu (brak usług).
Nie chodzi mo o to, żeby odłączać się od sieci.
APN mam nieskonfigurowane.
Nie mam pojęcia jak to działa, widocznie UMTS używa innych metod. Jakies MIMO czy jak mu tam.
Mimo, ze nie ma APN :-)
Najprościej jest wyjąć karte sim i położyć ją obok telefonu.
Chce ustalić ktora aplikacja pobiera dane przez sieć komórkową i ją odinstalować.
/..../ Jak sprawdzic ktora aplikacja to robi? /.../
/.../
nadal nie wiem co za aplikacja łączy sie i jak ją namierzyć... anybody?/.../
/.../
/.../
---- Dodano 12-05-2009 o godzinie 20:26 ----
A czy ktoś ma włączoną opcję Push i Fetch?
Czy czasem Fetch nie ściaga maila właśnie o 12 w nocy?
Tylko, ze mimo ściągania nie mam rano maili w skrzynce w IP...
Posted 12 May 2009 - 21:21
Posted 12 May 2009 - 22:17
Posted 12 May 2009 - 22:46
Posted 12 May 2009 - 23:54
Posted 16 May 2009 - 09:12
Posted 23 March 2011 - 13:05
mam recznie wylaczony net bossem, jak chce np z tym wylaczonym netem wejsc do safari, to pokazuje, ze nie ma polaczenia, a jednak noca ciagnie :/Co do ranchunków, to nie możliwe by ciągneło Ci za internet gdy masz wyłączone Edge
Posted 23 March 2011 - 13:18
przepraszam za odkopywanie starego watku, ale tez mam ten problem... najlepsze, ze
mam recznie wylaczony net bossem, jak chce np z tym wylaczonym netem wejsc do safari, to pokazuje, ze nie ma polaczenia, a jednak noca ciagnie :/
Wyłącz internet u operatora - to samo miałem kiedyś w Tak Taku, jakimś cudem czasem się łączył - może to wina tel, może wina sieci, wyłączyłem u operatora i skończyły się problemy.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users