Witam
Od 2 h jestem szczęśliwym posiadaczem maca w firmie. Przesiadka miła - większość aplikacji potrzebnych mi, posiada macowe wersje.
Mam problem z importem maili z windowsowskiego thunderbirda na maca. Czytałem kilka tutoriali ale nadal kompletnie tego nie ogarniam. Szukałem na forum ale teź bez rezultatu.
Maile mam przegrane "ad hoc" czyli katalog z windowsa thunderbird/profiles.
Proszę o pomoc.
Ps. Czy da się analogicznie przenieść dane z firefoxa?

Thunderbird PC -> Thunderbird Mac / import maili.
Rozpoczęty przez
Belze
, 11 maj 2009 13:01
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 11 maja 2009 - 13:01
Napisano 11 maja 2009 - 14:14
Witam,
Zarówno w przypadku Firefox'a, jak i Thunderbird'a możliwe jest proste przeniesienie katalogów z profilami pomiędzy poszczególnymi systemami (np. moje profile FF i Thunderbird zaliczyły już ok. 10 przesiadek między różnymi systemami, m.in. Windows, Linux, FreeBSD, Mac OS X).
Sposób jest banalny. Metoda jakiej używam to po prostu skopiowanie zawartości katalogu profilu danej aplikacji (XXXXXXXX.default) to odpowiedniego katalogu na nowym systemie, a następnie uruchomienie danej aplikacji. Czasami na systemie docelowym może nie być takiego katalogu, więc należy przynajmniej raz uruchomić dany program.
Należy tylko namierzyć odpowiednie katalogi, w przypadku Thunderbird'a i Firefox'a na Windows są to:
- FF: C:\Documents And Settings\Nazwa_Uzytkownika\Dane Aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\XXXXXXXX.default;
- TB: C:\Documents And Settings\Nazwa_Uzytkownika\Dane Aplikacji\Thunderbird\Profiles\XXXXXXXX.default;
Ich odpowiedniki na MacOS X to najprawdopodobniej:
- FF: /Users/nazwa_uzytkownika/Library/Mozilla/Firefox/Profiles/XXXXXXXX.default;
- TB: /Users/nazwa_uzytkownika/Library/Thunderbird/Profiles/XXXXXXXX.default;
Napisałem, że najprawdopodobniej, ponieważ nie mam teraz możliwości sprawdzenia (Maczek jest w domu, a ja w pracy), ale jak tylko będę miał to potwierdzę odpowiednie lokalizacje.
Pozdrawiam.
Napisano 11 maja 2009 - 16:38
Ja bym zrobił to inaczej, ponieważ mogą w środku być niewidoczne pliki i w tedy nie wszystko nam się przeniesie.
Tutaj opisałem jak to zrobić z firefoxem.
Z Thunderbird postępujemy analogicznie.
Tutaj opisałem jak to zrobić z firefoxem.
Z Thunderbird postępujemy analogicznie.
Napisano 12 maja 2009 - 00:15
Tam nie ma niewidocznych plików.
Co najwyżej .parentlock, który i tak przeważnie ustawiony jest na wartość domyślną, a w przypadku jego braku FF i TB zrobią sobie drugi.
Poza tym, można po prostu przenieść katalog profilu i zmienić mu nazwę, albo i nie zmieniać, ale przekopiować też plik Profiles.ini. Sposobów jest parę, wybierz sobie najwygodniejszy.

Napisano 12 maja 2009 - 08:24
dzięki za pomoc
bez problemu przeniosłem katalog tb - mail działa
natomiast jeśli chodzi o ff to nie mogę zlokalizować katalogu mozilli, po prostu go tam nie ma. a jeśli nawet sam go utworze ff z tego nei korzysta.

Napisano 12 maja 2009 - 08:40
Spokojnie.
Powinien być w /Users/twoj_uzytkownik_/Library/Application Support/Firefox/ (oczywiście w polskiej wersji OS X katalog Library nazywa się Biblioteki) na MacOS X (tym razem sprawdziłem dokładnie na Mac'u), a na Windows tak, jak pisałem w pierwszym swoim poście.

Napisano 12 maja 2009 - 09:14
był dokładnie tam gdzie powiedziałeś
jeszcze raz dzięki za pomoc

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych